Koľko má starosta na písomne vyjadrenie?

Ahojte prosím o radu ak má niekto skúsenosť. Mame pozemok, pred ktorym je plánovaná cesta, ktorá je už zaznacena aj v územnom pláne. Nie sú tam IS a z časti je tam spevnená plocha (prave po nás pozemok). Z oboch strán ulice už je postavených pár domov, kde dal povolenie bývalý starosta. Novy starosta nám nechce dať povolenie a odôvodňuje to tým, že tam nie je cesta a IS. Zatiaľ to nemám písomne (čakám na neho už cca 21 dní). Ako by ste to riešili? Koľko má starosta na to, aby mi dal písomne vyjadrenie, aby sme sa mohli odvolať? Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@kristin16 Tak ale v tomto má pravdu, keď nieje k pozemku cesta a siete tak nemôže byť stavebný, tým pádom sa na ňom nedá stavať, najskôr si vybudujte toto a potom nebude problém
Odpovedať
@martosko da sa..ale musi byt spravene uzemko potom stavebka na siete elektrika voda atd a mozu ziadat stavebka na dom az pri kolaudacii musi byt vsetko zrealizovane podla stavebiek
Odpovedať
@martosko k pozemku cesta je - je to však len spevnená plocha, natiahnutý asfalt. Vedľa nás sú postavené dva domy, oproti dva domy. Vtedy tam nebola žiadna cesta keď to oni stavali. Iba vysypane štrkom. Predtým starosta tvrdil, že nebude problém s povolením. Keď sme si dali urobiť projekt, už problém je. Je tam elektrina. Voda a odpad by boli riešené studňou a čističkou.
Odpovedať
@rado220 je to v územnom pláne... Elektrickú prípojku nam elektrárne schválili. Len voda a kanalizácia nie sú. Co by bolo riešené študnou a čističkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@rado220 Veď netvrdím že musia byť hotové ale aspon stavebné povolenia. @kristin16 To že to je v územnom pláne nič neznamená potrebuješ aspon stavebné povolenie na tú cestu ale ak splníš všetky požiadavky tak starosta ti nemôže len tak pre nič nedať povolenie. Podaj si a uvidíš čo povie. Ono ak ti elektrárne schválili prípojku ešte ju treba aj vybudovať. Aj studňu napríklad potrebuješ projekt, povolenie a potom ju urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak budeš mať stavebné povolenie, tak myslím, že by ti nepovedal ani pol slova, nemyslím si, že by ti chcel robiť nejako problémy alebo niečo podobné. On tiež sa musí držať istých zákonov.
Odpovedať
@martosko no ved som si podala a povedal, že mi ho nedá. Ze tam nie je spracovaný územný plán zóny a nie sú tam IS.
Odpovedať
@martosko 7o stavebne povolenie si v prispevku hore nespominal...ak je pravoplatne uzemko plus stavebka na siete stavat sa da..to uz treba zajst na stavebny urad zbytočné sa pytate tu a aj starostu.s uradom treba riesit
Odpovedať
@delfabo ved ale najprv mi to musí schváliť on, až ptm stavebný úrad, či? No úprimne, on si postavil hlavu, povedal, že on tam tu ulicu nechce a keby to je na tom, nikdy tam nebude.
Odpovedať
@delfabo a hej, zákonov sa musí držať a ako si ale ptm postavili ti ostatní 🤦‍♀️ o to mi ide. Ze pôvodne povedal, že nebude problém tam stavať. A keď máme projekty, na dom, aj na studňu a čističku, tak sa zrazu nedá.
Odpovedať
Profilova fotka
Si neskúšala @kristin16 skočiť za susedom jedným a popýtať sa ho na to, že ako to u nich prebiehalo? Čo im bolo treba aby im to schválili?
Odpovedať
@delfabo jasne, ze áno, im to schválil predošlý starosta. Bez problémov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kristin16 Ale ty si si dala žiadosť na stavebné povolenie, tak keď je taký priečny tak si daj najskôr žiadosť na povolenie studne, u elektrikárov si dostal povolenie sa napojiť tak kúp meraciu skriňu natiahni kábel od miesta napojenia zaplať poplatok a požiadaj o pripojenie a od cesty keď je hotová tak od zhotoviteľa zožeň stavebné povolenie na cestu alebo aj kolaudáciu ak má. Keď to nechce Starosta dovoliť naraz tak najskôr naozaj vybuduj tie siete a potom požiadaj o povolenie na dom. A s tým územným plánom zóny neviem čo chcel povedať, robí sa nejaký alebo ako.
Odpovedať
@martosko tu elektriku riešime, poplatok sme zaplatili a studňu - zasa potrebujem povolenie od neho, tak som zvedavá. Aj to mi môže zamietnuť? Asi sa pýtam blbosti, ale nie som v tom zbehla, tak nech som pripravená na všetko. Vlastne aj na výkopové práce potrebujem od obce povolenie na tu elektriku 🤦‍♀️
Odpovedať
@kristin16 pokiaľ kopeš na ulici tak musíš podať žiadosť na obec .
Odpovedať
@kristin16 získať stavebné povolenie to je umenie a ešte keď starosta robí problém, tak to bohvie čo nie je. No očividne musíte asi najprv všetky siete poriešiť a keď budete mať vyjadrenia, tak vám už nebude mať čo zamietnúť pán starosta.
Odpovedať
Profilova fotka
A co tak poziadat pisomne obec o uzemnoplanovaciu informáciu, ci je predmetný pozemok urcený na IBV. ( na toto vyjadrenie cakate? predpokladam, že 30 dni , no je mozné, že lehota nie je urcena, treba osobne ist urgovat ) Sú povinný Vám dat k tomu vyjadrenie. Bud bude urceny na IBV a nie je problem alebo nebude a budete mat odovodnenie, preco nie je.
Odpovedať
@norcima áno, pozemky v tej lokalite su určené na IBV. Myslela som vyjadrenie — písomne, prečo tam nemôžem stavať. Lebo to co mi starosta povedal, bolo iba ústne. A ja som si dala písomnú žiadosť. Na základe jeho odpovede by som sa chcela odvolať.
Odpovedať
@1gugu a predpokladám, že mi to môže zamietnuť.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla by ti vedela urcite poradit...
Odpovedať
nekomunikuj so starostom, ale len písomne so stavebným úradom. Starosta nerozhoduje o tom, či niekto bude stavať alebo nie, sú na to dané podmienky stavebného úradu v obci, prípadne spoločného stav. úradu. Stav. úrad v obci je len preneseným výkonom štátnej správy a riadi ho okresný, resp. až krajský stav. úrad. Takže aj keď je starosta v malej obci činný vo viacerých smeroch, musí dodržiavať podmienky dané stav. zákonom.
Odpovedať
Popravde povedané pochybil už predchádzajúci starosta, ktorý mal trvať na vybudovaní riadnej cestnej komunikácie. Ono to ale obvykle začína tým, že pod "tlakom" sa vydá stavebné povolenie, ale kolaudácia sa podmieni dokončením sietí a spol., po dostavaní je už ale tlak na skolaudovanie aj bez sietí.
Odpovedať
@insed čiže ja nemusím mat schválené povolenie od starostu? Môžem dať žiadosť priamo na spoločný obecný úrad?
Odpovedať
@kristin16 presne tak, ty starostu vynechaj úplne, niekedy je múdrejšia ženská na stav. úrade a tá usmerní aj starostu, čo sa môže a čo nie. V negatívnom vyjadrení od obce môžeš podať odvolanie a to už ide na posúdenie ďalej, takže starosta nemá právomoci niečo ovplyvniť. Ak som správne pochopil tvoj prípad, pokiaľ je platný územný plán a je tam plánovaná cesta, tak kvôli prístupu ti nemôže dať zamietavé stanovisko k povoleniu. Iná vec sú siete, k stav. povoleniu potrebuješ mať kladné vyjadrenie od jednotlivých dodávateľov
Odpovedať
@insed super, toto som nevedela. Ďakujem pekne za radu 🙏
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?