Kolaudačné konanie - ako sa má postupovať?

Dobrý deň, Príklad: Na pozemku je prístupová cesta a trávnatá plocha okolo spevnenej plochy v spoluvlastníctve 40 vlastníkov. Spevnená plocha je vo vlastníctve jedného vlastníka. Pozemok ako celok je neskolaudovany a je pri bytovke. Vlastník spevnenej plochy chce pozemok skolaudovať na parkovacie statia avšak 40 vlastníkov okolitého pozemku tam žiadne parkovacie státia nechce mať. Stav ur. povedal ze samostatne sa neda skolaudovať pozemok. Ako maju vlastníci okolitého pozemku postupovať a co môže vlastník spevnenej plochy proti tomu urobiť? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@meplin - 1. Pozemok sa nekolauduje, kolauduje sa stavba. 🤔 2. Pravdepodobne pod pojmom "kolaudácia" máš na mysli niečo iné. Upresni čo. 3. Pokiaľ chce vlastník pozemku vybudovať na svojom pozemku parkoviská, tak rozhoduje o tom stav. úrad, nie vlastníci okolitých pozemkov. Tí môžu dať nanajvýš pripomienky v rámci stav. konania.
Odpovedať
Ahoj @chrobak7, bytovka je skolaudovaná 5 rokov ale pozemok pri nej nie je, ten pozemok pozostáva z 2 parciel. 1 parcela - prístupovej cesty a trávnatej plochy(40 vlastníkov). 2 parcela - spevnená plocha (1 vlastník, ktorý nie je medzi tými 40 je uplne mimo), chce skolaudovať tuto parcelu ako parkovisko a nema inú prístupovú cestu len tu jednu. Otazky: 1. Je možné skolaudovanie tejto parcely aj bez ostatných 40 vlastníkov? 2. Stavebný urad chce aby sa skolaudovala aj prístupová cesta, ale 40 vlastníkov nechce, teda je nutná účasť 40 vlastníkov? Ked nechcú skolaudovanie prístupovej cesty? Mozu to niako písomne vyjadrit ze nechcú skolaudovanie prístupovej cesty?
Odpovedať
@meplin mylis si pojmy s dojmami.. @chrobak7 ti to dost jasne napisal.. Co chces kolaudovat na parcele?? Kolauduje sa stavba, nie parcela.. Ak niekto chce na nejakej parcele urobit parkovisko, okoliti vlastnici maju pravo sa vyjadrit. Bez pristupu k tomu parkovisko ale nemoze vybudovat.. Bez pristupu nevybudujes v podstate nic, mozes tam kozy past, nie stavat.. Druhej casti otazky ozaj nerozumiem..
Odpovedať
@akvi - napisal som stavbu parkovisko. Ano mýlim si pojmy s dojmami nie som tejto problematiky znaly ale chcem tomu rozumieť a preto sa pýtam. Nevidíte pozadie a históriu tak to je tažko ale pochopil som ze nikto Nikoho nemôže nútiť nieco skolaudovať ked to sám nechce je tak? A dôsledky vzhľadom na prístupovú cestu nie su žiadne je tak?
Odpovedať
@meplin mám cca predstavu o tom čo píšeš a čo ťa zaujíma, ale nedá sa poradiť konkrétne, na to je uvedených málo informácii. Dajú sa na túto tému napísať len všeobecné informácie, ale aj tak každý prípad treba posúdiť osobitne. Zastupujem stavebníkov a pomáham im dosiahnuť to čo je ich zámerom. U teba je to pohľad z opačnej strany a teda ako prekaziť stavebníkovi, aby nedosiahol to čo chce. Pre zorientovanie, kolauduje sa stavba, na ktorú bolo vydané stavebné povolenie. Kolaudačné konanie začína na návrh stavebníka - to je ten, kto žiadal o stavebné povolenie. Ty (alebo vy všetci 40-ti) ako vlastník susedného pozemku, nie si účastníkom kolaudačného konania a teda v procese kolaudácie nemáte právo vystupovať. Stavebný úrad môže v istých prípadoch od kolaudačného konania aj upustiť. Skús popísať podrobnejšie vlastnými slovami o čo konkrétne ide a pridať aj mapku, ideálne z katastra. V ako štádiu je to parkovisko? Bolo vydané povolenie, je plocha už nejako upravená........
Odpovedať
@meplin Stále si melieš svoje nezmysly. Kolauduje stavebný úrad. Nikto nikoho nenúti nič kolaudovať. Stavebník, keď dokončí stavbu niečoho, tak aby tú stavbu mohol používať, musí mu ju stavebný úrad skolaudovať - t.j. niekto príde zo stav. úradu, porovná projekt s realizáciou, skontroluje, či stavba spĺňa predpísané normy a či tam neboli urobené nejaké zmeny. Pozemok sa nemôže kolaudovať, to nie je stavba!!! Nepoznáme detaily, to vieš len ty a dosť nejasne si nám to podal. Ale pochopil som, že niekto, kto vlastní nejaký pozemok označený ako spevnená plocha (predpokladám, že takto je to zapísané v katastri na liste vlastníctva) by tam chcel mať parkovisko. Nevieme pre koľko áut - či len pre seba, alebo či tam chce mať parkovisko pre 50 áut. Ale to je jedno, lebo ak je to spevnená plocha, tam tam nepotrebuje nič budovať, tam môže parkovať auto/autá, ak je to jeho pozemok. Nič mu nezakazuje tam parkovať či stáť s autom. V každom prípade je dôležité, aby mal na ten svoj pozemok - spevnenú plochu prístup z verejnej komunikácie. Zase nevieme, ako je situovaná tá prístupová cesta - ja tomu rozumiem tak, že je to nejaká cestička z ulice na ten jeho pozemok. Ak je spoluvlastníkom tej prístupovej cesty, tak má právo ten pozemok používať - teda jazdiť tadiaľ autom a parkovať na svojom pozemku. On nemusí nič kolaudovať. Jediné, čo nemôže, je jazdiť po trávniku. "A dôsledky vzhľadom na prístupovú cestu nie su žiadne je tak?" - tak tejto vete ale absolútne nerozumiem. Čo si tým chcel povedať?
Odpovedať
@meplin skus prilozit nacrt a este raz zrozumitelne opisat situaciu.. Ja som to pochopila tak, ze niekto pri bytovke vlastni nejaku parcelu, na ktoru nema pristup, lebo pristup vlasni dalsich 40 ludi, mimo neho. On tam chce vybudovat parkovisko. Ale bez pristupovej cesty mu to SU nepovoli. Takze vsetky ostatne kecy su zbytocne.. Nemas pristup, nemozes budovat parkovisko..
Odpovedať
Profilova fotka
@meplin všetci Vám to vysvetľujú správne , ale moc odborne , skúsim : status quo je , že pozemok vzdialený od verejnej komunikácie chce niekto používať ako parkovisko. Na to potrebuje nielen kolaudáciu, ale najskôr stavebné povolenie,aj keď on si myslí, že tá spevnená plocha je schopná kolaudácie. Stavebné povolenie mu SÚ nemôže vydať, kým nezíska právo na vstup, tam sú účastníci majitelia prístupovej časti a bez ich súhlasu stavebný úrad konať nemôže, takže kolaudácia je len sen. Ale na Slovensku sa dá aj nemožné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?