Kolaudácia bungalovu a povinnosť A1 energ. certifikát

Dobrý deň kolaudoval už prosím niekto bungalov a musel splniť A1 energetický certifikát? My máme bungalov s plynovým kúrením, teplovodné podlahové a máme iba zatepleny dom, strop máme osb a celulóza fukana 40 cm. Ja nechcem kolektory a ani rekuperaciu....Bolo mi povedané že asi ťažko dosiahnem triedu A1 ak si tam nedám aspoň krb. Nechce sa mi veriť že je to tak prísne. Veď v okolí všetci stávajú iba bungalovy. Da sa to prosím nejako obísť?
Odpovedať
Profilova fotka
Ano da Kupit certifikat robeny zo stola ;-) Aj tak je to cele kravina z Bruselu.
Odpovedať
@petra7825 Kedy vám bolo vydané stavebné povolenie ?
Odpovedať
@praktikman 2016 preto sa na to pýtam.
Odpovedať
@petra7825 Smiem vedieť ako s týmto vysporiadal projektant v projekte pre SP? (v časti Energetické posúdenie stavby). Najjednoduchšie to je obísť tým vykurovaním pevným palivom.
Odpovedať
A samozrejme mám trojsklo nizkoenergeticke okná. A s krbom by som súhlasila iba s bio ten co nepotrebuje komín ale to predpokladám že nestačí. Neuznávam kúrenie v krbe pretože to podľa mňa znečisťujúcich ovzdušie ešte viac ako plyn a preto ze je s tým iba starosť a neporiadok.
Odpovedať
Projekt nám robili v 2015 ale stavebko sme dostali v 2016. V projekte je komín na krb ale nedali sme ho koli tomu ze viem ze my by sme to nepoužívali a zdalo sa mi to teda iba vyhodené peniaze. Keď sme žiadali stavebko tak nám na stavebnom úrade povedali ze aby sme si dali aspoň predpripravu na solar tak neviem ci predpriprava znamená prechodka z technickej miestnosti na strechu.
Odpovedať
@petra7825 vidíš ako hlúpo sa všetci v okolí správajú, a to žijeme v 21 storočí a staviame domy ako naši otcovia a dedovia:-) namiesto krbu daj rekuperáciu, to viac využiješ a keď zmúdrieš a pochopíš, tak ti vôbec nebude vadiť, že si to nechcela.
Odpovedať
@petra7825 ja som bol na tom tak isto ale nechceli mi vydat stavebko ak im nedolozim energeticku hospodarnost budovy ta vysla len tak tak... Dodatocne som dal cez dotacie solarne panely, takze dufam ze to klapne... Ked si nechcela krb naco ho mas v projekte?
Odpovedať
@petra7825 ako pise wolodymyr, je to len zdrap papiera, vobec sa tym nezatazuj. Chod k prvemu znalcovi, co robi energeticke certifikaty. Povedz ze to potrebujes ku kolaudacii a nech ti ho vystavi. A papier znesie vsetko. :-) Pri samotnej kolaudacii Ti nikto zo stavebneho uradu nebude kontrolovat, co tam v skutocnosti mas alebo nemas.
Odpovedať
@scorp najskor sme uvazovali nad krbom ale zhodli sme sa s manzelom ze to to urcite nikdy nebudeme pouzivat. Rodicia moji aj manzelovi maju krb ale maju ho v pivnici a je z toho neskutocny neporiadok a tiez je to starost s drevom .. a druha vec je ze mame male deti takze sa mi to zdalo maximalne nebezpecne mat to niekde v obyvacke. Dalsie vec ja nemam dobry pocit z otovreneho ohna niekde vnutri. Proste vela argumentov preco nie.
Odpovedať
Skôr povedz narovinu že ste si ho nedali kôli financiam a nemusíš sa tu obhajovať takýmito výhovorkami :-D Krb v pivnici?Nemýliš si to náhodou s kotlom na tuhé palivo???
Odpovedať
Pokiaľ máš krb v projekte, nespravíš ho tak certifikát musíš mať A1 lebo inak neskolauduješ. S plynom by ti to ale (skoro) mohlo vyjsť, nájdi si znalca čo sa na to pozrie tvojím uhlom pohľadu. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
A za dalšie na tekéto veci je tu predsa projektant,aby ti poradil ako to najlepšie urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 Podľa mňa by si si mohla skúsiť dať urobiť energetický certifikát stojí to tak do 120 eur a ak máte zateplenú aj podlahu s plynom a teplovodným kúrením ti to možno bude stačiť na tú A1 triedu. Ak nie porozmýšľal by som možno nad nejakými lokálnymi rekuperáciami keď ste pred kolaudáciou a nemáte prípravu na centrálnu. Ale ani kolektory na teplú vodu zdarma nie sú zlá vec aj keď trochu nákladnejšia. Oklamať sa to dá tiež to je také typické slovenské ale hádam sa nechceš pridať k tým mozgovým zaostalcom čo to tak robia, pozri sa napríklad na vyspelé krajiny Európy ako napríklad škandinávske štáty tam by nikoho ani nenapadlo obchádzať zákony, tam to je aj potom vidieť kde sú oni a kde sme my.
Odpovedať
@martosko Koho myslis mozgovych zaostalcov? Nie kazdy je ovca :-) Ak nieco z logickeho hladiska je blbost, ktoru sa ty snazis dodrzat, lebo je to dane zakonom, je to Tvoja vec. Ale prosim neurazaj ostatnych ako mozgovych zaostalcov, lebo v tomto pripade oni ten mozog aj skutocne pouzivaju. Ak nerozumies, ako to myslim, tak to Tvoje pomenovanie sedi presne na Teba. Vyspele krajiny sveta, skandinavia atd. Oni stavaju domy v inom standarde. Napr. v Nemecku, Rakusku je povinnost mat minimalne predpripravu a komin na interierovy krb. Takze aj u nich sa potom spekuluje a prepocitava, aby dosiahli tych euro-hujerovskych A1, A0. Tak len tolko k tym mozgovým zaostalcom.
Odpovedať
@martosko prave ze nechcem to obchadzat, ale nemam v rozpocte na dalsie tiscove vydavky.
Odpovedať
@petra7825 ja mám krb v byte a žiaden bordel z toho nie je. ;-) Krbové vložky sú uzavreté, so sklom, deti treba naučiť opatrnosti ako asi pri všetkom. Je to neuveriteľný pocit zakúriť si a dívať sa do ohňa. Toľko ku krbu. Inak zdielam s tebou antipatie voči rekuperácii, my ju máme síce v projekte uvedenú no keby to šlo a neovplyvnilo to kolaudáciu, tak ju proste vynecháme. Predstava rúr naťahaných krížom po stenách, neustála potreba čistenia a výmeny filtrov a ten humus...ja mám des z pliesní. Už mi zdravie poškodili. Rekuperáciu a podobné vymoženosti radím do kategórie ortuťových žiariviek. :-p
Odpovedať
Ja len nechapem tomu krbu. Mne osobne vadi ked pridem do nejakej dedinky kde vsetci kuria krbom a neda sa tam ani dychat. Ved to je hrozne v zime. To za kumunistov nebolo to co je teraz. Kazdy mal plyn a ovzdusie bolo ciste. Ja ked som u nasich tak vecne mam plnu izbu smradu zo susedovho kominu.
Odpovedať
@slavoslav opravím ťa - dávno nestaviame ako naši otcovia či dedovia! Odchýlili sme sa od odskúšaného a efektívneho a dnes, aby sme dosiahli rovnaký efekt napr izolácie, tak oliepame domy všakovakými sajrajtmi, zaťažujúcimi prostredie! Pretože sa naskočilo na vlnu limitov, koeficientov, steny už nemôžu mať potrebnú hrúbku, ktorá zaručovala to čo dnes musíme umelo dobiehať!
Odpovedať
@petra7825 jáj, nie nie, to nekúria krbmi, to kúria pieckami a spalujú svinstvá. Čo nájdu, to spália a ekológia je im u prdele. Do krbu patria brikety, drevo a je to vôňa. V byte ako aj na ulici. Keby každý dostal po prašine za spaľovanie sajrajtov, tak si sakra rozmyslia čím si prikúria. Veľmi dobre viem o čom píšeš - keď sme u svokry, v zime neexist okno otvoriť lebo zvyšok ulice spaluje igelity, plastové flaše a ani nechcem vedieť čo ešte. No ale každý tam čuší. Keby ich natrel, asi dospalujú veľmi rýchlo.
Odpovedať
Keď v krbe spaluješ to čo máš-suché a tvrdé drevo tak nič nesmrdí.Mýliš si to s kotlom na tuhé palivo.kde sa rozkurovalo naftou zmiešanou s olejom a pod rúškom tmy sa spaloval odpad :-D.Prečo sa na postup nespýtaš svojho projektanta?
Odpovedať
@jabadaba Ja verim tomu ze vela ludom krb vyhovuje, ale proste my vieme ze to nikdy pouzivat nebudeme. Obaja vela pracujeme, mame deti a zijeme rychlim zivotom a snazime sa zivot ulahcit si vecami ako je umyvacka riadu a susicka,... A nemam cas riesit nejaky krb, rekuperaciu , kolektory.. To vsetko potrebuje udrzbu. Ja chcem prist domov, zapnut si gombik a mat teplo doma.
Odpovedať
@petra7825 Ked mas teplovodnu podlahovku a plynovy kotol, tak by si to mala mat bez problemov. A dom mate asi tiez dobre zatepleny, lepsie ako mozno 80 % vsetkych domov okolo. Pokial by si mala len napr. elektricke kurenie, kde je pre vypocet primarnej energie nastaveny vysoky koeficient, tak tam to treba riesit rekuperaciou alebo krbom. Ale pri plyne by to malo byt v pohode.
Odpovedať
@petra7825 :-) nejdem Ťa presviedčať, ale ozaj s tým nie je toľko roboty a efekt je úžasný. Tiež mám deti, obe odchované pri krbe. Ani raz sa nepopálili - to máš ako s rúrou v kuchyni. S rekuperáciou súhlasím. Vnímam to podobne čo sa údržby týka, ale mne napr. najviac prekáža tá potencionálna zdravotná závadnosť. Stačí pár krát zanedbať a už sú tam plesne. Je to neodskúšané, uvidíme o iks rokov...možno sa v súvislosti s ňou bude hovoriť o syndróme chorých budov tak ako v prípade administratívnych stavieb, kde už čosi ako rekuperácia fičí roky a poškodenia zdravia sú na svete. :-p
Odpovedať
@jurkoboss takže na splnenie A1 štandardu postačí podlahovka, krb prípadne vykurovanie na peletky? Kludne človek môže opomenúť rekuperáciu?
Odpovedať
@jabadaba to som dal len taku všeobecnu poznamku. Neviem do detailu o aku stavbu ide. Viem len podla seba, ze ja budem mat na dome len elektricku podlahovku foliami. Krb som chcel v dome, nezavisle od nejakych certifikatov a uz to pomohlo, aby som splnal tych A1 Dom sa izolaciami a tesnostou priblizuje k pasivnemu standardu. Daval som si aj vetranie s rekuperaciou, takze to este viac pomoze. Ale vetranie s rekuperaciou sa nedava primarne kvoli setreniu na kureni, ale ako uz bolo spomenute, je to benefit cerstveho vzduchu v dome. Pokial je rekuperacia a rozvody kvalitne urobene, tak plesne a spina nemaju byt ake. A raz zacas vymenit filter nie je problem.
Odpovedať
@jurkoboss diky. My máme tiež krb bez ohladu na nejaké štandardy, proste si bez neho nevieme predstaviť dom. Jo, a reku beriem tiež z toho hladiska - výmena vzduchu. Len mám fakt obavy o tú zdravotnú nezávadnosť. Niekto tvrdí, že to stačí čistiť a meniť filtre raz za čas, niekto raz za mesiac, čo už je pre mňa dosť od veci predstava. Za ďalšie, ja osobne napr. musím mať kontakt s vonkajším prostredím - otvoriť okno,nasať prírodu, zvuky. Pre dobrý chod rekuperácie to vraj nie je dobré. Otvárať okná sa majú minimálne. Pre mňa nočná mora. :-p Poviem úprimne, som z toho na větvy. :-p
Odpovedať
@jabadaba je to len otazka pocitu. Nemusis si ju davat. Pokial dostatocne vetras v dome, tak je to v poriadku
Odpovedať
@jurkoboss jo, ja vetrám rada a vela. Samozrejme, je tu otázka zimy, že ano...vtedy ide o únik tepla....ale hádam to nie je tak žalostné, aby človek musel mať kadetade rúry. :-S No a problém je v tom, že reku máme v projekte, máme už SP a ak by sme si ju náhodou nedali, vŕta mi v hlave, či by pri kolaudácii robili obštrukcie práve kvôli tomuto. Ale pokiaľ by fakt stačili náležitosti ako krb, teplovodná podlahovka, peletkové vykurovanie,dobrá izolácia k A1 št. tak by hádam problémy nemuseli byť...hm?
Odpovedať
@jabadaba No a este Ti dam jeden argument pre to vetranie. Nie som ziadny predajca a ani dovozca ani nic podobne :-) Ked sa obavas toho prachu a neviem coho, co Ti vlastne zachytia tie filtre. Teraz si predstav, ked mas ten dom bez toho a vetras oknami Odkial sa ten prach na filtroch zobral? Zvonka, ze? A teraz, kde bude ten prach zvonka, ked vetras oknami a nemas to filtrované? Budes to mat vnutri v dome. Takze tolko k tej nezavadnosti a zdravemu prostrediu. Samozrejme na jar alebo aj v lete navecer aj ja si otvorim dokoran okna na terasu a budem chciet byt spojeny s prirodou :-) Nemozeme byt predsa uplne zaizolovany ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?