Kedy sa posudzuje energeticky certifikát - stavebne konanie alebo kolaudacia

Budúci rok - 2020 plánujem poziadať o stavebné povolenie na výstavbu rodinného domu. Stavať chcem začať 2020, avsak kolaudovať budem už v období, ked bude platiť energeticka trieda A0 - po roku 2020 Je potrebné už pri stavennom konaní dokladovať dom A0 ak viem že budem kolaudovať po roku 2020 ? Alebo ak mi stavebný urad povoli stavať s A1, tak potom pri kolaudácii bude vyžadovať A1? Co je rozhodujúce - dátum stavebného polenia, alebo dátum kolaudácie ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
V tomto je na slovensku gulas lebo urady beru do uvahy datum vydania stavebneho povolenia hoci zakon hovori ....domy postavene po......
Odpovedať
@charles91 podľa súčasných vyjadrení kompetentných orgánov je rozhodujúce schválenie stavby. Aj keď celkom nechápem filozofii stavať dom s horšími parametrami a o 15 rokov uvažovať ako ho za podstatne vyššie náklady upgradovať na vyšší štandard. Ja by som pasívny dom staval už pred 10-timi rokmi keby som staval nový dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 ta ako ti schvalia stavebne povolenie, tak budes aj kolaudovat. No ako napisal slavoslav, poriadne si to rozmysli, aky dom postavis. Taktiez by som odporucal pasivny dom.
Odpovedať
Profilova fotka
Váš prístup nie je správny. Stavať by ste nemali podľa toho čo vám kedy schvália na akom úrade, ale podľa toho ako sa v dome budete cítiť aj o 10 rokov. Dostať dom do A0 dnes nie je žiadny problém pokiaľ ide o novostavbu, nám sa to podarilo aj s bungalovom so zlým faktorom tvaru, takže ak to ide, určite to ťahajte do vyššej energetickej úspornosti ;-)
Odpovedať
@slavoslav Neviete, kde by som mohol najsť to vyjadrenie ? @kikaku Nie, moj prístup je správny. Chcem dom A0, uvažujem s 20 cm zateplením, rekuperáciu, kozubom, 3 komorové okná atď. Dokonca pocítam take detaily ako sklon slnka, atď. Mojím cieľom je dosiahnuť A0. Avšak neviem či to bude stačiť, lebo z každej strany počúvam, že pokial nebudem mať kozub s ohrevom vody, alebo solárne panely, tažko dosiahnem A0 s plynovým kotlom. A kedže solarne panely sa mi neoplatia, tak preto sa informujem, že ak by nahodou to bolo A1, ci by to bol problém.
Odpovedať
@charles91 myslím vyjadrenia s ktorými sa stretávam v mojej praxi, či už na konferenciách alebo v osobnej komunikácii s úradmi, nepátral som po ničom oficiálnom písomne zachytenom.
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/... @slavoslav
Odpovedať
@kikaku Ak ma niekto pristup k lacnemu palivovemu drevu, moze sa na cely pasivny standard vieme co... a aj na peknu dovolenku mu zvysi.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix no nie veru :), primarna energia nie jedine kriterium, ktoreho splnenie vyzaduje zakon.
Odpovedať
@majkoj Kto bude chciet to obide, ale beriem, tu sa treba hrat "v medziach zakona"
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix noo mozno pride na psa mraz :) https://euractiv.sk/section/energetik...
Odpovedať
@majkoj no alebo aj nie ;-) ja som v tomto smere skepticky, cele certifikaty u nas dopadli tak ako dopadli, hoc myslienka pekna. Ale to je na dlhu rec :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@charles91 A0 nie je pasívny dom, je to niečo medzi pasívnym a nízkoenergetickým... ale viem, že v súvislosti s novou legislatívou sa robili ešte úpravy a trochu sa to zmierňovalo, hovorili sme o tom na školení. Každopádne ak si nie ste istý ako vám to vyjde, dajte si uroviť PHPP, kde Vám budovu zoptimalizujú tak, aby ste do tej A0 vyšli aj s parametrami ktoré máte, s každou budovou sa dá pracovať ;-)
Odpovedať
@kikaku No pasívny dom je taký, ktorý využíva predovšetkým solárne zisky + teplo so vnútorneho prostredia (varenie, žehlenie..). Na to je vhodné otočiť dom na južnú stranu. Ideálne je, ak je dom situovaný na južnom svahu. Z mojho hladiska nie je možné. Dom bude Východ - Západ, a v doline.. (Aj ked je pravda, že dolina ma velku výhodu v lete.) U nás je v zimnom období skoro 80 % dni inverzia. @kejsix No palivové drevo podla mna nie je riešenie. Casto ludia z mesta, ktorí si poslavili domy na dedine s nim nevedia kúriť. Kuria s mokrým drevom a čmudia celu dedinu. Ziadne susenie dreva, tak ako sme ro robili niekedy my. Čudujem sa, že toto nekontrolujú.
Odpovedať
@charles91 Vybehni dakedy na Oravu ludom porozpravat, ze palivove drevo nieje riesenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 Už dávno neplatí, že aby bol dom pasívny musí byť fasáda otočená na juh, dá sa to dosiahnuť aj pri inej orientácii, dokonca som predvedčená o tom, že na juh si presklenú fasádu v dnešnej dobe globálneho otepľovania postaví len blbec, lebo solárne zisky sú síce super, ale keď už ich je moc, tak čo s nimi? V lete sa južná fasáda prehrieva, nejaké to tienenie veľmi situáciu nevyrieši a dom musí byť chladený, inak sa tam nedá vydržať.
Odpovedať
@kejsix Na Orave som veľmi často. Mám tam polovicu rodiny. Ludia v horných dedinách ani plyn nemaju. Vzduch je tam priatelnejší, nakolko je vyššie položená, - tlak je vyšší, menej inverzných dni cez zimu. Ludia casto kuria dobre presuseným drevom. Je to uplne ine ako u nás. Skor som myslel ako primárny zdroj do novostavby nie je vhodné. Drevo aby plnilo svoju vykurovaciu funciu treba nechať vyschnúť. Ak sa kupuje vysusene spracovane drevo, je to o dosť drahšie - a tym padom aj menej vyhodne.
Odpovedať
@kikaku nesuhlasím s Vami. Cez fasádu sa Vám dom neprehreje, tam mate predsa zateplenie, kde prechod tepla nie je blokovaný len z domu von, ale aj naopak. Skor je to o oknách. V zime, ale aj v skoro na jar a neskoro na jesen Vám vytopuju dom hlavne južné okna. Východna a západna strana ma v zime plné slnko obmedzený čas. Je to pravda, že južná strana dom prehrieva, ale v obmedzenom množstve. Pri vhodnom vonkajsom zatienení sa prehrievanie úplne z južnej strane obmedzí - nakolko je v lete slnko vysoko, a nedokáže sa priamo o okno "oprieť" Skôr je problem západna strana. V lete sa slnko o nu opiera dlhý cas, a tá dom nadmieru zohrieva. Ja mam iba dve okna na západ a riešim velkým previsom strechy a pásom listnatých stromov. Ak nevyužiteje okná na solárne zisky v zime ako chcete dosiahnúť pasívny dom ? Potom bez solárnych/ fotovoltaických paneloch to nepojde.
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 A dokonca nie je ani pravda,že tak ľahko docielite dom A0 na papieri.My sme stavali v r.2018-2019,kolaudovali sme teraz v novembri.Dom je na južnom svahu,orientácia okien je predovšetkým na juh,detské izby na západ.Dom má kompaktný tvar,obyc.obdlznik 9x15,zateplenie stien:20 cm,strop izolovaný 60 cm,kúrenie tep.cerpadlom,ohrev vody tep.cerpadlom,dodatkove kachle.Energ.certifikat vyšiel na B .
Odpovedať
Profilova fotka
@petrika141 B muselo vyjst v inej kategorii ako primarna energia inak by si neskolaudovala...
Odpovedať
@petrika141 to že neviem ako sa posudzuje ten energetický certifikát, a ci sa berú okna ako solárny zisk, alebo iba strata energie. Co som sa dočítal, tak vela robí aj zdroj kúrenia. Preto tiež nie som si istý, či dosiahnem A0, kedže kúrenie bude plynom, a solárne panely sa mi neoplatia.
Odpovedať
@majkoj už som ti to tu písal. Skolaudujes v pohode aj s B. Pozri si register energetických certifikátov, koľko novostavieb má B. :-) http://www.inforeg.sk/ec/SearchEC.aspx
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign uz som to tu tiez pisal, ze to co tam stoji, nie je primarna energia.
Odpovedať
@majkoj nerozumiem. Certifikát ak máš B, tak máš B. Podľa zákona by si skolaudovať nemal s B. A skolaudujes v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ved to ze nerozumies, kazdy certifikat ma niekolko kategorii, na prednej strane su dve, celkova potreba energie, tu najdes v tom registry a primarna energia, to je ta slavna A1. Mozes mat B a A1 a skolaudujes, ale ak mas A a B neskolaudujes...
Odpovedať
@majkoj zaujímavé tvrdenie. Prečo je potom pri tomto certifikáte budova skolaudovaná? :-)
Odpovedať
@majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign su dve moznosti. a) ziadost o stavebne bola podana pred 2016 b) stavebny urad porusil zakon.
Odpovedať
@majkoj a) nie b) to skôr. :-) Ale ide o to, že domy s primárnou energiou v triede B v pohode stále kolaudujú. Prečo sa tak deje je vec druhá.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign urcite sa nekolauduju v pohode, aj ked sa neda vylucit, ze nejakym zahadnym sposobom sa to rozhodnutie vyda. Co sa deje skor, su podvodne EC, ale mozno aj na to dojde.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?