K uzemnemu, k stavebnemu konaniu

Dobry den, rad by som sa opytal, nechal si poradit ohladom situacie ktora nastala. Tyka sa uzemneho konania, stavebneho konania.. oznameni o zacati, rozhodnuti.. So susedom (vedlajsi pozemok) mame spololocnu 19metrov siroku hranicu, pri nedavnom stretnuti s nim (dorucil som mu svoje stavebne povolenie) mi medzi recou spomenul, ze coskoro zacina stavat, ze uz ma vydane pravoplatne stavebne povolenie. Zostal som prekvapeny, nakolko som na ziadne uzemne ani stavebne konanie od suseda, obce ci stavebneho uradu nebol upozorneny, nic mi nebolo oznamene, dorucene.. Chcem sa teda niekoho kto rozumie tomuto procesu opytat ci moze nastat situacia, ked sused nemusi byt oboznameny ci dalej prizvany k uzemnemu ci stavebnemu konaniu. Dakujem.
Odpovedať
@takyvelky v stavebnom konaní si účastník konania, hovorí o tom § 59 ods. 1 písm. b stavebného zákona (zákon č. 50/1976) takže stavebný úrad spravil podľa všetkého chybu. Tak isto sme to mali aj my v stavebnom konaní. Čo sa týka územného konania tak tam tiež, hovorí o tom § 34 stavebného zákona. A ty si prečo niesol stavebné povolenie susedovi? Zrejme preto, že ho máš v účastníkoch konania. Tak isto by to malo byť aj v opačnom prípade.
Odpovedať
Začiatok stavebného konania ako aj vydanie stavebného povolenia sa oznamuje dotknutým subjektom, medzi ktorými sú aj vlastníci susediacich pozemkov. Neexistuje výnimka v stavebnom konaní, pokiaľ ide o stavebné povolenie. Ohlásenie drobnej stavby sa neoznamuje dotknutým subjektom, ale ak spomínaš, že bude stavať, tak asi pôjde o dom, kde treba stavebné povolenie a nestačí iba ohlásenie. Stav. úrad zasiela tieto oznámenia poštou doporučene. Nezaujíma ho už ale, či si adresát zásielku prevezme alebo nie. Uplynutím odbernej lehoty sa považuje oznámenie za doručené. Takže je možné, že pošta sa snažila doručiť ti toto oznámenie, ale ty si o tom nevedel - možno ti vypadlo oznámenie o uložení zásielky zo schránky, alebo to niekto zobral a vyhodil. Treba ísť na stavebný úrad a opýtať sa ohľadne toho susedovho stavebného povolenia. Možno ho ešte nemá vydané, alebo ak aj áno, možno ešte beží lehota na odvolanie. My to nevieme, na úrade ti povedia presne.
Odpovedať
@lucka_d ano, stavebne povolenie som mu odovzdal ako ucastnikovi konania, on podpisal, ze mu bolo dorucene do vlastnych ruk. v ziadosti o stavebne som ho ako suseda, ucastnika konania uviedol.. Rad by som vedel kto urobil chybu, ci on pri podavani uzemneho, stavebneho.. ked neuviedol susedov alebo stavebny urad ktory to riesil a asi by si to mal odkontrolovat.
Odpovedať
@chrobak7 a je vobec takto vydane stavebne povolenie platne? Ak prebehlo bez ucastnikov ktori ani neboli oboznameni.. ziadne dorucenky, nic postou posielane nebolo
Odpovedať
@takyvelky spolu so ziadostou by sa mala predkladat katastralna mapa so zakreslenim stavby a uvedenim parcely na ktorej bude stavba umiestnena a tak isto vyznacit aj parcely stavbou dotknute. ak tak ziadatel nespravi, mal by ho stavebny urad vyzvat. Lahko si to ale vie stavebny urad zistit ked pozrie na katasterportal. Tazko povedat kto spravil chybu. Chod na stavebny urad a zisti co a ako. ako bolo uz spomenute, je rozdiel ci ide stavat dom alebo len drobnu stavbu. ak len drobnu stavbu, tak vtedy sa nevydava rozhodnutie, ale len oznamenie k ohlaseniu, ktore nenadobuda pravoplatnost a teda v tom konani ani nie su ucastnici konania.
Odpovedať
Sused ide stavat bungalov, ziadna drobna stavba, rozmer rpriblizne 14x12 metrov..
Odpovedať
@takyvelky A v čom je vlastne probém? Len v tom, že ty, ako účastník konania, si o tom nebol upovedomený? Alebo sused svojou chystanou stavbou ťa nejako ohrozuje alebo obmedzuje. Nevieme, kto urobil chybu. Možno nikto. Ako som uviedol, možno ti poštár hodil do schránky oznámenie o doručení, a možno to oznámenie zo schránky vypadlo. Alebo ho možno ani nehodil a úradu sa to vrátilo ako neprevzaté. Nie je povinnosťou dotknutých osôb prevziať oznámenia ani sa vyjadriť k stavebnému konaniu. Ak si sa nevyjadril (nech už z kohokoľvek chyby), stavebné povolenie je platné. Ak ho vôbec má sused vydané. Možno len trepe koniny a žiadne stavebné povolenie ešte nemá. Choď na ten stavebný úrad, akákoľvek diskusia tu na fóre ohľadne toho je zbytočná, pokiaľ nevieš fakty.
Odpovedať
Mozno to bolo ohlasene verejnou vyhlaskou.
Odpovedať
@chrobak7 prvy fakt je, ze uz su vykopane zaklady.. dalsi je ten, ze uzemne aj stavebne konanie prebehlo (overene) a medzi ucastnikmi niesom spomenuty. Ako sused neviem co to bude za stavbu a po druhy krat opakujem, ze ziadne oznamenia rozoslane neboli ani prevzate ani neprevzate. Tebe by sa taketo spravanie suseda pacilo? Problem je v tom, ze pokial sa nedodrzuju pravidla a zakony tak naco vlastne su? Naco ich dodrziavame my ostatni ked to jeden sused nemusi? Naco vobec stavebny urad existuje ked si neoveri ziadost a susedov pozemkov.. Chcel som iba odpoved od niekoho kto tomu ozaj rozumie, rad by som vedel kto urobil chybu v tomto pripade a co je treba k naprave.
Odpovedať
@takyvelky a bol si v case ked sused daval ziadost o uzemne/stavebne povolenie zapisanym (kataster) vlastnikom pozemku? Ja som prednedavnom absolvoval obidva procesy (samostatne). Ziadost o uzemko som podaval koncom februara, kedy susedny pozemok este podla katastra vlastnil developer, aj ked realne tam uz bol novy majitel ale ku dnu ziadosti este nebol zapisany. Tym padom bol novy majitel vynechany ako z uzemneho tak zo stavebneho konania. Ucastnikom bol developer, teda ten kto bol podla katastra majitel k datumu mojej prvej ziadosti.
Odpovedať
@chrobak7 Samozrejme, ze diskusia NIEJE zbytocna, nakolko sa s takymto problemom moze stretnut ktokolvek. Je dolezite aby sa vyjadril niekto kto tomu rozumie.
Odpovedať
@gazzz Ano, to som zabudol spomenut.. sorry pozemok som kupil asi pred rokom august/2014.. sused kupoval tak styri mesiace dozadu april/2015 takze zapisanym vlastnikom na katastri som bol urcite..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@takyvelky treba ist na stavebny urad a dozadovat sa postavenia ucastnika konania. V takomto pripade ked urad vydal stavebne povolenie a niekoho opomenul, si neoveril vsetky skutocnosti, cize porusil aj spravny poriadok. Dalej je v spravnom poriadku uvedene, ze musi rozhodnutia dorucovat do vlastnych ruk. Pred vydanim stavebneho povolenia, by malo byt aj miestne zistovanie, kde pozve vsetkych ucastnikov konania a dotknute organy.
Odpovedať
Kto urobil chybu tu z nas nevie nik, nesedime na Vasom SU. Ak to bolo vyhlaskou,nemusel si nic dostat postou.
Odpovedať
Profilova fotka
@takyvelky ucastnikom konania si mal byt a chybu urobil v prvom rade stavebny urad, pretoze aj ked sused teba neuviedol SU, to mal dat doporiadku.
Odpovedať
@majkoj stavebny urad nekontroluje ci stavebnik uviedol vsetkych ucastnikov konania. U nas urcite nie. Keby som tam zadala Jozka Mrkvicku, poslu to Jozkovi Mrkvickovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska kontrolovat ma a u mna tak aj urobil, ked som nechtiac jedneho zabudol. Je povinostou SU skontrolovat spravnost udajov, keby sa dotycny obratil na krajsky urad tak sa pravdepodobne cele povolenie zrusi a pojde sa odznova, pretoze boli porusene jeho prava.
Odpovedať
@majkoj potom to tam nepisme,naco, ked to SU vyhadava tiez.
Odpovedať
@atlaska zvyčajne si úradník SU zisťuje a určuje účastníkov konania sám na základe vlastníckych vzťahov podľa katastra (malo by mu byť jedno koho uvádza stavebník-môže sa mýliť, alebo úmyselne zavádzať). Takže v tomto prípade buď bola vyhláška ako uvádzaš, alebo úradník pochybil, ak nenastal iný nam neznámy dôvod. @takyvelky obráť sa na SU so žiadosťou o vysvetlenie, možno si ešte v lehote, kedy môžeš podať námietku ak si nevieš sadnúť so susedom a pozrieť či ťa jeho stavba neobmedzuje (v rámci legislatívy).
Odpovedať
@atlaska WTF atlaska, si pri zmysloch? ..alebo len trolujes?
Odpovedať
Dnes mi to uradnik zo stavebneho uradu podal asi tak.. ze sa menil zakon nedavno a teda po novom uz neni nutne aby boli ucastnikmi konania vsetci vlastnici susednych pozemkov, pokial sa nezasahuje do ich prav. To znamena (v tomto pripade) ak je stavba ziadatela o SP aspon 7metrov od hranice pozemku, nemusi byt sused ucastnikom uzemneho, stavebneho konania. To som ozaj netusil.. dakujem za vsetky reakcie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi je to tak lebo nam dnes prislo oznamenie o zacati stavebneho konania a bol na nom uvedeny len sused laveho pozemku kedze ideme stevat dom na lavej strane nasho pozemku. Tiez sme sa divili a zajtra sme chceli volat na stavebko ze ci nezabudli na dalsich susedov ale ked citame co napisal takyvelky tak uz nam je to jasne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?