Jednoducha stavba, definicia podkrovia, polovica výšky bežného nadzemného podlažia domu

Ahojte, je niekde zadefinovana maximalna vyska obvodovej steny v pokrovi? Na urade mi tvrdia ze nase podkrovie neplna podmienky na podkrovie... a ze sa teda nejedna o jednoduchu stavbu... Vyska steny po veniec je 1870mm. Dakujem za rady
Odpovedať
1
2
@miromiromiro Nám projektant dal ako hranicu 160 cm - rozmer v hotovom dome.
Odpovedať
podla normy obytne budovy na byvanie by vyska pri obvodovej stene nemala presiahnut polovicu vysky bezneho podlazia to znamena ak mas bezne svetlu vysku 2600 mm tak by to nemalo presiahnut 1 300 mm. Da sa to riesit upravou sklonu strechy alebo vytvorenim vikiera
Odpovedať
@luborys no to ostane priestor pre trpaslíkov
Odpovedať
nie nezostane, ja vravim pri obvodovej stene nie o svetlej vyske podkrovia
Odpovedať
otazka je, ci je niekde zadefinovana hodnota pre "vysku bezneho podlazia"? ja mozem tvdit ze to je 4000mm a vtedy sme OK, polovica je 2000mm :)
Odpovedať
...zacina nas tlacit cas, iba jednoduchu stavu mozeme stavat spojpomocne...
Odpovedať
vyska bezneho podlazia je min. 2500
Odpovedať
@miromiromiro , ak mas prve nadzemne podlazie so svetlou vyskou 4000 mm tak by sa dalo o tom polemizovat, ale predpokladam ze nemas :)
Odpovedať
@pr je niekde definovane maximum? Ide o to, ze v STN sa pise o polovici beznej vysky podlazia. Mne to pride ako velmi vseobecny a nedostatocne definovany pojem. Ako mi moze urad potom argumentovat, ze som prekrocil polovicu beznej vysky podlazia... :)
Odpovedať
@berusino opat je to o tom, co je "vyska bezneho podlazia" resp. kde je definovane rozmedzie...
Odpovedať
Ja mam problem s uznanim podrovia, kde je zvysla stena vysoka 1800mm a pre uznanie podrovia moze byt max polovica vysky bezneho podlazia. A toto som nikde nenasiel... STN a zakone su "iba" definicie a minimalne vysky... Potrebujem aby dom som mohol stavat ako jedoduchu stavbu, t.j. svojpomocne, na urade s tym maju problem :( Mate este niekto skusenosti?
Odpovedať
Si stavebny dozor? Predpokladam,ze nie... inak by si mal stavebny zakon aspon par krat precitany.Tak si precitaj stavebny zakon a potom zakladaj temu. Budez si zabezpecovat odborne vedenie? Mas na to skolu a tri roky praxe? Takze vybav si stavebne povolenie a k tomu ostatne veci, ktore budez potrebovat pre SU.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fuso netusim o com hovoris.... ak je stavba jednoducha moze sa realizovat svojpomocne teda pomocou profesistou. Ak nie je jednoducha musi to robit firma na kluc a to nechcem. Cize ak nebude pokrovie uznane ako podrovie domu, musim stavat dom na kluc.
Odpovedať
@miromiromiro svojpomocne = musíš mať stavebný dozor = odborného garanta, že je všetko postavené v súlade s normami. Svojpomocne neznamená, že si postavíš čo chceš a ako chceš. Preto ti @fuso radí o stavebnom dozore. Takže projektant, resp. stavebný dozor, resp. niekto s kým odborne konzultuješ tieto veci, by mal poznať zákon, normy..... Tiež sme mali problém s podkrovím, ale riešili sme to v čase návrhu projektu s projektantmi a dohodli sme s nimi riešenie, upravoval sa sklon strechy, cieľom je, že v obytnej časti mám horné izby so štandardnou výškou, žiadne vikiere, žiaden znížený strop....ten mám len v neobývanej miestnosti (wc, kupelka, schody).
Odpovedať
@yogi83 ahoj, ja uz mam 2. projektanta v poradi a obaja mali podmienku, ze projekt musi splnat pre mna jednu dolezitu podmienku a to, ze musi sa jednat o JEDNODUCHU STAVBU. A teraz ked som prisiel na urad, mi URADNICKA povedala, ze toto NIE JE jednoducha stavba a ze musim stavbu riesit cisto dodavatelsky. Skoro ma trafilo na urade :) Co samozrejme nechcem. Mojim cielom je ju presvedcit ze horne podlazie je naozaj pokrovie. A k tomu potrebujem argumenty co je bezna vyska podlazia, ako moj jediny problemovy predpoklad podkrovia. PS: Stavebny dozor atd samozrejme je... Este dodam vyska murov v podrovi je 1870, potom ide strecha bez vikierov a stresnych okien
Odpovedať
@miromiromiro V tom prípade by som to určite riešil s projektantom a nie na fore. Mal som tiež problémy so stavebným úradom, tak som zašiel za projektantom, nech to rieši (keďže tiež nesplnil zadanie aké som mu dal). On zašiel na úrad, vysvetlil si s pani kde je problém, prekreslil a všetci boli spokojní. Prečo by som to mal riešiť ja? Dal som zadanie, on nakreslil....ak vznikol problém, má ho riešiť on, nie ja. Píšeš, že to potrebuješ rýchlo, len takto cez forum si to zbytočne naťahuješ a v konečnom dôsledku to aj tak bude musieť riešiť projektant.
Odpovedať
@yogi83 suhlasim, tak by som to riesil standardne. Ale projektantka sa na mna uz vybodla atd... no proste som na to teraz sam. Skor ako to zacnem riesit so stavebnym pravnikom som sa chcel poradit, lebo sa obavam, ze on tiez nebude toto vediet. Cele to stoji na tom, kde je definovane a ci vobec su definovane hodnoty pre "bezna vyska podlazia"? Hlavne ci je niekde maximum... V STN, zakone, UPR, nikde som to nenasiel. Vsetko ostatne pre podkrovie splnam...
Odpovedať
@miromiromiro Aha ok, tak v tej definicii neporadím, hádam niekto skúsenejší z tejto oblasti
Odpovedať
@yogi83 sak toto :) ked na to nemysleli 2 architekti mam obavy, kto to bude vediet... Vy ste mali aky problem so sklonom?
Odpovedať
@miromiromiro Nebol dodržaný nejaký prepočet toho sklonu strechy. Keďže nemám záujem študovať zákony a normy (na to chodil do školy projektant + je od toho platený ;-) ), tak detaily neviem, riešil to za mňa on. Len tiež nám projekt vrátili, že nespĺňa, takže projektant prekreslil (zmenil sklon strechy) a potom to už prešlo. V mojom prípade to mám riešené nasledovne...a teda horné poschodie je podkrovie :) , aj keď podla fotky horné poschodie vyzerá pomerovo vyššie ako prízemie, ale to len pre tú fasádu :) Ale to už sme mimo témy, tak sa ospravedlňujem.
Odpovedať
@miromiromiro otazka je, preco od teba zutekal uz druhy projektant? tam by som zacal. potom by som sa pani uradnicky SLUSNE spytal, kolko je podla nich bezna vyska poschodia. keby si sa jej spytal hned, nemusel si tu nasrdene vypisovat a skumat ;-) z mojich laickych poznatkov je bezna vyska niekde okolo 3 metrov, kedze naozaj je bezne mat stropy vo vyske niekde 2500-2700mm.
Odpovedať
@bozsky_kaja prvy nezutekal, toho som zrusil ja, druha tipujem ze cuchala problemy ked som zacal riesit co je jednoducha stavba... skor nepojdem do diskusie s uradnickou kym nebudem mat fakty. tak mi zostava uz len pravnik z oboru
Odpovedať
@yogi83 no ved ani ja nemam cas ani chut, ale co uz :) ... zaujimavy projekt
Odpovedať
@miromiromiro ty sa s nou NEMAS HADAT! slusne za nou zajdi a popros ju o pomoc. ked na nu budes robit ramena, len ta posle do pecka a na stavanie mozes zabudnut. slusne spravanie urobi 10x viac, nez vypisovanie po internetoch.
Odpovedať
@miromiromiro bozsky_kaja ti dobre radí, slušnosť nadovšetko. Nám tak pri kolaudácii prešlo kopec drobností, ktoré, keby som mal riešiť a zháňať...nemal by som skolaudované ešte dnes.
Odpovedať
iste ze vsetko so slusnostou inak to nema zmysel, i argumenty ked sa spravne podaju, tak sa nebude nikto na urade hnevat. Ale ja ich nemam :) Ak chcem s uradmi slusne diskutovat , musim musim byt pripraveny na ich argumenty... dakujem i tak
Odpovedať
@miromiromiro Miro, nechapes. Ty tam NEJDES DISKUTOVAT, tym duplom nie so stavebnym. Ty sa tam ides spytat, co musis splnit, aby si mohol svojpomocne stavat. Tam nie je priestor na hadanie sa a diskusiu. Oni maju svoj pohlad a ten nezmenia. Mozu ho mierne upravit, ale keby si sa hned na mieste tetusky slusne spytal, co je podla stavebneho uradu bezna vyska, nemusel si tu vymyslat, stracat cas a mal by si hned jej pohlad, ktory je v tomto momente JEDINY SPRAVNY. Cim viac sa budes s tetou uradnickou hadat, hoc aj s pravnikom za tebou, tym mensia sanca, ze ti to dovoli stavat.
Odpovedať
@bozsky_kaja este nejaka uzitocna rada o nicom???
Odpovedať
@miromiromiro ked si taky mudry, tak si to ries, ako uznas za vhodne. aj tak nakoniec bude rozhodovat teta na stavebnom urade, aj keby si mal milion pravnikov.
Odpovedať
@miromiromiro precitaj si paragraf 44 stavebneho zakona, to znamena zakona 50/1976 a tiez 45 a 139b. To som myslel. Na profesistov sa mozes... odborne vedenie si zebezpec. Nemas jednoduchu stavbu, aspon to tak vyzera. Ak sa na teba vykaslala tak sa nej ani velmi nedivim, lebo mam pocit, ze nevies jednat z ludmi. A predpkkladam, ze projekt bola tvoja predstava upravena a prekreslena nou, len aby to nestalo vela. A tak to potom dopadne, ze jednoducha stavba prezentovana stavebnikovi nie je jednodu hou stavbou. A ak tak pani povedz, ze realizacna firma bude vybrana a tu jej ju oznamis do 15 dni od ukoncenia vyberoveho konania... bez urazky. Vela zdaru
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?