Je takýto prístup na pozemok dostačujúci?

Zdravím, včera som sa bola na úrade informovať čo všetko budem potrebovať na stavebné povolenie ktoré plánujeme začať vybavovať v blízkej budúcnosti. Pani mi povysvetlovala, avšak keď pozrela na mapku povedala že nemáme dobrý prístup k pozemku (úzky)lebo by sa nám tam nevytočilo napr. hasičské auto. Avšak debata prebehla veľmi rýchlo, pani nevedela, že mám vlastnícky podiel ešte na ďalšom kuse pred pozemkom čo by malo byť vlastne niečo ako spoločný dvor s ostatnými spolumajiteľmi. Prikladám mapku kde je zeleným vyznačené čím som 100% majiteľka a oranžovým čo mám v podielovom vlastníctve. Rada by som počula Vaše názory na takýto prístup na pozemok. Vopred ďakujem.
Odpovedať
To ze mate podiel aj na inom pozemku ale ak chcete aby ta cesta zasahovala aj na pozemok v spoluvlastnictve inych osob musia tie osoby dat suhlas. Riesim nieco podobne na parcely za mnou da stavebny urad stavebne povolenie az ked bude zabezpečena pristupova cesta podla poziadaviek stavebneho uradu. Vytocit sa musi vediet z hlavnej cesty, t.j. rohy susediacich pozemkou musia by skosene resp. rozsirene aleb urobte vjazd z tej hlavnej cesty ktoru mate vo spoluvlastnictve.
Odpovedať
@stavbadomu123 tak musis to urobit tak aby sa Ti hasicske auto mohlo vytocit pred domom uz na pozemku-musis tam nechat volny priestor, potom povolenie vybavis. @niless vytocit sa musi vediet z hlavnej cesty len do tej miery aby sa dostal na pozemok, ale tam je skor myslene ako dotaz to, ze musi sa otocit to auto aby sa z toho pozemku dostalo naspat bez cuvania.
Odpovedať
to kde mas podiel 1/10 je pristupova komunikacia alebo?
Odpovedať
@stavbadomu123 Aká široká je tá "brána"? Teda ten zelený pozemok pri ceste?
Odpovedať
@akoinac podiel 1/10 bude v budúcnosti spevnený, ale definované by to malo byť ako spoločný dvor. @akoinac brána neviem presne aké má rozmery, ale podľa vidím že sa tam to auto zmestí + urobiť väčší vjazd je to najmenej. Takže neviem, mám prístup po hlavnej komunikácii až k bráne, následne by som prechádzala k svojmu domu tiež po mojom pozemku, je to všetko otvorené, medzi parcelami 460/14, 460/15 a 430/3 nie je plot a ani nebude.
Odpovedať
@stavbadomu123 mame to velmi podobne, nas prijazd ma v najuzsom mieste cca 3 metre, z jednej strany stena domu, z druhej plot.. Na dvore sa nakladiak otoci. Za dom by sa autom hasici nedostali.. A nerobili nam v tomto problem so stavebkom..
Odpovedať
@stavbadomu123 podla mna zalezi ciste od toho ci daju suhlas vlastnici 9/10 toho pozemku co je ako spolocny dvor. kazdopadne idealne bude ziskat vyjadrenie hasicov/policajtov
Odpovedať
@akinac čiže ak budem mať vyjadrenie od hasičov, policajtov že sa k domu dostanú....na stavebnom by to malo byť ok? Niekedy aj úradníčky majú svoje vrtochy :-) Takže všetci spoluvslatníci si budeme musieť podpísať povolenie na súhlas po pozemku ak to dobre chápem.
Odpovedať
@akvi určite záleží aj od osadenia domu na pozemok. Zakreslená budova na mapke nie je dom, je to stará stodola ktorú ideme búrať a postaviť nový dom trochu inak umiestnený. Ešte ani nemáme projekt...bola som na úrade vybaviť búranie a pani na mna hned vyskočila za prístup na pozemok.
Odpovedať
@stavbadomu123 Z mapy to vyzerá, že ten vstup na pozemok by mal mať nejaké tie 3 metre. Pani na stavebnom úrade si musí uvedomiť, že na tom páse od cesty k domu neidete stavať verejnú či súkromnú cestu, ale to je váš dvor, na ktorý sa bude chodiť z cesty cez bránu. A je plno domov či pozemkov, kde brána, ktorou sa chodí na pozemok má 3 metre, niekedy aj menej. A nikto nemá skosené rohy, aby tam mohli zatočiť autá. Na to by mala byť tá verejná komunikácia dostatočne široká (podľa noriem), aby z nej mohli autá odbočiť do bránky. Ona to asi posudzuje, že tam budete stavať prístupovú cestu. Treba si nechať spraviť projekt, kde bude jasné, že vstup na pozemok je cez tú bránu pri ulici. Čo bude za bránou je čisto v kompetencii vlastníka pozemku. Môže to tam vysypať štrkom, môže tam urobiť zámkovú dlažbu alebo to môže tiež nechať ako udupanú zeminu. Stavebný úrad sa má zaujímať len na napojenie pozemku na verejnú komunikáciu. Nemôže diktovať, akú cestu si máš postaviť za bránkou. To už je tvoj dvor. Súčasťou projektu nech je aj napojenie na komunikáciu. Aby si videla, ako by to malo vyzerať, prikladám ti časť môjho projektu. Okresný úrad - odbor dopravy potom dá vyjadrenie, či s takým napojením súhlasí alebo nie (myslím, že sa k tomu vyjadruje aj dopravný inšpektorát - polícia). Ak budeš mať tento súhlas, tak na stavebnom úrade už nemajú do toho čo pindať. TAkže - ty si zriaďuješ bránu, nie križovatku, kde sa majú otáčať autá. Nech ti ukáže, koľko ľudí má bránu širokú 5 metrov, aby sa tam mohli hasičské autá otáčať. Mnohí majú bránu ledva takú, že tam vlezie osobné auto. Podľa mňa tie 3 metre bohate stačia na to, aby si tam mohla stavať. Len ako píšem vyššie, prezentuj to tak, že tam bude bránka, nie prístupová cesta. Lebo ak by to mala byť oficiálna prístupová cesta, tak tá by musela spĺňať nejaké normy. Ale na dvore už nehovoríme o ceste, ale o spevnenej ploche (vybetónovaná, vydláždená). A každému môže byť šuma fuk, aký široký pás máš vydláždený za bránou.
Odpovedať
@chrobak7 super, ďakujem za rady :-)
Odpovedať
urobte to najjednoduchsie - nechajte si urobit prvy stupen projektu, tj. na stavebne povolenie, s tym oslovte poziarnikov, i policajtov (dopravy inzinier) ak to schvalia, nema sa do toho obec co starat. Mne tato vec trvala 14 dni aj medzi vianocnymi sviatkami - niet tam co riesit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?