Je potrebné vynímať chodníky a státie viac ako 100m2?

Ahojte. Staviame bungalov, zastavaná plocha je 207m2 aj s terasou a závetrím (obytná je 140m2). Projektant nám určil na vyňatie 313m2 s chodníkmi. Teda na chodníky a státie pre auto vyčlenil viac ako 100m2. Pýtam sa či je to nutné? On aj s geodetom vravia, že budem mať potom pokoj? Od čoho? Keď som pozeral mapu katastra, tak málo kto má vôbec chodník do domu vyňatý a keď má, tak len úzky pásik. Máme bonitu pôdy 15€/m2 a tieto chodníky nás vyjdú na 1000€. Prečo všetky nové domy naokolo, ale aj inde môžu mať vyňatý len dom, prípadne úzky chodníček a my máme mať takéto plochy, obzvlášť, keď sa jedná o takúto drahú bonitu. Podotýkam, že doteraz na tej časti, kde je vyňaté státie pre 2 autá reálne bola čierna skládka stavebného odpadu, kríky, vysoký a neudržiavaný porast na konci slepej ulice. Mám to dať prerobiť projektantovi? Ďakujem za Váš názor.
Odpovedať
@peto125 ako si dospel k tym 1000€ z bonity pody?
Odpovedať
@peto125 Usetríš 1500€ , pretože ak si dobre pamätám tam zastavané plochy sa nezapočitavaju do bonity. Ale opravte ma ak sa mýlim.
Odpovedať
@gashtaan Ahoj, tak, že 250m2 je pre bungalov zadarmo, čo je nad sa platí. Na vyňatie mám od projektanta 313m2, teda 63m2 je navyše. 63 * 15€ = 945€. Geodet mi povedal, že čo je nad 250m2 budem musieť zaplatiť.
Odpovedať
@peto125 A to chceš potom to státie a chodníky 100 m2 postaviť na poľnohospodárskej pôde? Myslím si, že časom by ťa to dobehlo tak či tak a potom to vyňatie môže stať ešte viac. Lacnejšie to potom nebude určite. Na druhej strane mať bonitu za 15€, tak to ti nezavidim. Dúfam, že si pozemok kupoval za cenu poľnohospodárskej pôdy a nie ako stavebný.
Odpovedať
@jojo2426 to vieš...25€/m2. A to sa podarilo, pretože susedia po 35€/m2. A prečo všetci ostatní na tej ulici, ktorá vznikla pred 5 rokmi majú vyňaté iba pod dom, max úzky chodníček do domu? A nie len na tejto ulici ale aj v okolitých nových uliciach v dedine, vo vedlajšej dedine a hocikde čo som pozeral. 100m2 chodníkov a státia za 15€/m2 nepotrebujem, keď to nepotrebuje nikto iný.
Odpovedať
@peto125 v GP môžeš mať zamerané plochy pozemných komunikácií (podľa STN chodník je komunikácia pre peších a parkovisko je poz. komunikácia - odstavná plocha pre motorové vozidlo), z ktorého bude známa výmera. Podľa http://www.zakonypreludi.sk/zz/2013-58 je podľa § 4 písm. c) stavba pozemnej komunikácia oslobodená od platenia odvodov za vyňatie z PPF, čiže za plochu pod pozem. kom. nič nebudeš platiť. § 4 Od odvodu je oslobodené odňatie poľnohospodárskej pôdy na c) stavbu pozemnej komunikácie alebo železničnej dráhy, Keď to nevedia geodeti a na pozemkovom odbore, tak ich pouč :)
Odpovedať
@janetbla Takže teraz som volal s geodetom a toto isté vravia aj na úrade, že ten paragraf sa vzťahuje na komunikáciu, do ktorej nepatrí chodník a státie pre auto. Teda, musím to zaplatiť. Alebo si dať vymerať menej. Nezávisle na sebe mi to potvrdilo viacero úradov, geodet, projektant. Volal som aj so susedom, ktorý stavia vedľa nás a tomu tiež vyrúbili normálne poplatky a už ich aj zaplatil. Všetci ostatní na ulici, ale aj hocikde inde majú povynímané len pod domom max chodníček do domu. Keď som sa teraz bavil s geodetom, tak povedal, že komunikuje s tými úradníkmi a že v budúcnosti za to hrozia pokuty, keď majú ľudia porobené státia a nemajú ich vyňaté. Idem asi zavolať projektantovi, nech to prerobí a nech sa mestíme do 250m2. Dom má zastavanú aj s terasou 207m2, tak na ostatné mu musí 43m2 stačiť. Či uvažujem nesprávne?
Odpovedať
VOlakedy to nevyzadovali,ale stavebne urady posledne roky ziadaju vynatie chodnikov okolo domu aj prijazdoveho chodnika/cesticky k domu od cesty. Nie je to vsade tak, niekde ziadaju, niekde nie. V tomto este nie su jednotni. @peto125 je mozne,ze stavali skor alebo natrafili na pracovnicku, ktora to nepozadovala. napr. na jednom stavebnom urade viem,ze to vyzaduje iba jedna pani,ostatne nie. Takze tak debilizmus v priamom prenose....
Odpovedať
@hoblinka13 @janetbla @jojo2426 @blackomt @gashtaan Ako ste vy, ale aj ostatní vynímali? Koľko m2 navyše okrem domu?
Odpovedať
@peto125 nic som nevynimal, lebo mam v predu dom a vzadu zahradny domcek a to by som musel rozdelovat pozemok na 3 diely, vznikol by len chaos, geodet by si zobral 250E a takto platim dan z 13a namiesto 7E rocne 100E, takze to kaslem a do dvoch rokov co je rozdiel na daniach a zbytocnym geometrickym planom to radsej skolaudujem. Zisti si u vas na urade kolko by sa navysili dane a ci sa ti vobec oplati okolo toho behat.
Odpovedať
@rkorba a po skolaudovani už platiť nebudeš? Ani vynimať? Ci ako sa to potom berie? Ja to určite vyňať musím,bez toho sa nepohnem. Myslím, že preto, lebo ten pozemok bol v extravilane.
Odpovedať
@peto125 @rkorba nehovorite jeden o koze druhy o voze? Ja som tiez povodne myslel, ze hovoris o vynati pozemku pod stavbou aby si usetril na daniach do kolaudacie, preto mi tie cisla co si pisal nesedeli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 sry to co hovorim ja je v intravilane, ty musis co najmenej ako si planoval.
Odpovedať
@peto125 a to na základe čoho takto stanovili ? treba sa opýtať.. Chodník a parkovisko je účelová komunikácia v uzavretom priestore, t. j. vo dvore súkromného pozemku.. Podľa cestného zákona http://www.zakonypreludi.sk/zz/1961-135 Aj https://sk.wikipedia.org/wiki/Pozemn%... "Pozemná komunikácia[1][2] (iné názvy: komunikácia (v užšom zmysle)[3], cesta (v širšom zmysle)[4]) je podľa STN 73 6100 v oblasti cestnej dopravy „komunikácia určená najmä na pohyb dopravných prostriedkov, cyklistov a chodcov“, čiže cestná komunikácia (teda diaľnica a cesta [vrátane rýchlostnej cesty] [5]), miestna komunikácia alebo účelová komunikácia[1]" Na tvojom mieste by som sa týmto určite ohradila voči ich tvrdeniu, že chodník a parkovisko nie je pozemná kom. Som cestarska, stavbarka, dopravačka, tak viem o čom hovorím. .)
Odpovedať
@peto125 @hoblinka13 na úradoch pracovníci, ktorí vo veci rozhodujú, by si mali ozrejmiť pojmy s ich dojmami.. Podľa cestného zákona č. 135/1961 Zb. v znení neskorších predpisov ÚČELOVÉ KOMUNIKÁCIE § 22 Účelové komunikácie (1) Účelové komunikácie slúžia spojeniu jednotlivých výrobných závodov alebo jednotlivých objektov a nehnuteľnosti s ostatnými pozemnými komunikáciami alebo komunikačným účelom v uzavretých priestoroch alebo objektoch. (2) Pre povolenie stavby účelovej komunikácie platí ustanovenie § 16. (3) Účelové komunikácie sa členia na verejné a neverejné. Účelové komunikácie v uzavretých priestoroch alebo objektoch sú neverejné. Verejnú účelovú komunikáciu môže príslušná obec vyhlásiť za neverejnú len so súhlasom jej vlastníka.
Odpovedať
@peto125 keby sa nevťahoval § 4 písm. c) Nariadenia vlády č. 58/2013 Z. z. o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy na všetky pozemné komunikácie, tak by tam bol odkaz, že s výnimkou účelových komunikácií podľa § 22 cestného zákona č. 135/1961 Zb.. Pretože pri § 4 písm. c) nie je nič uvedené, tak sa prísl. ustanovenie nariadenia vzťahuje na všetky komunikácie.
Odpovedať
@peto125 na toto pozor,lebo niekde maju stanovy,kolko mas mat. Hovorim uplne chory system,na kazdom stavebnom plati nieco ine. @rkorba jednalo sa o extravilan? lebo toto plati pre extravilan,o com piseme.
Odpovedať
@peto125 Podľa Čl. 2 ods. 2 Ústavy SR (2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. (3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá. Dotyčný úradník na Obci - SÚ, ktorý vykonáva činnosť na úseku územného plánovania a stavebného poriadku ako prenesený výkon štátnej správy, žiada niečo nad rámec zákona a právnych predpisov, koná protiprávne - nezákonne a porušuje aj najvyššiu normu nášho "právneho" systému a to ústavu. Pekne si vytlač moje komentáre a zašli im vysvetlenie k uvedenej veci, pokiaľ to neovládajú..
Odpovedať
@janetbla ďakujem pekne, tej pani na stavebnom, projektantovi, geodetovi a ďalším som to vysvetloval, všetci si idú svoje. Sused to nechal tak a vyplatil im všetko čo chceli. Dal som prerobiť projektantovi osadenie stavby, nech sa zmestí do 250m2. Pre mňa je rýchlejšie dať prekresliť osadenie stavby a prerobiť geometrák, ako sa tam s nimi doťahovať. Fakt na to nemám chuť už.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?