Je potrebné stavebné povolenie na betonovu terasu - 38m2

ahojte, prosim vas, potrebovala by som poradit ako postupovat pri betonovej terase o velkosti cca 38m2 - terasa nebude zastresena. Terasa je od domu oddelena, nema spolocne zaklady. S terasou sme pocitali pri vynimani, len pri stavebnom povoleni na dom sme to nedali, lebo v tedy sme nevedeli ci a kedy ju budeme robit. Mala by som zopar otazok: - Je potrebne na terasu stavebne povolenie, kedze jej velkost je viac ako 25m2 (do 25 len ohlasovacia povinnost) - pocita sa terasa do zastavanej plochy pri kolaudacii aj ked je oddelena od domu? - ak sa pocita do zastavanej plochy spolu s domom, a tym padom je zastavana plocha viac ako je dane v uzemnom plane (priklad 25% z 500m2 pozemku => 125m2 zastavane) a terasou sa prekrocilo o 8 metrov, co sa moze stat? Daju mi to pri kolaudacii zburat, ci dostanem pokutu alebo nieco ine/horsie.... mozno si to ani nikto nevsimne :-D Mate prosim niekto takuto skusenost? Dakujem velmi pekne za vase spravy
Odpovedať
Profilova fotka
spi kľudne, nebude to také prísne...
Odpovedať
- ja viem len, ze terasa sa nam do zastavanej plochy pocitala. Dokonca aj na katastralnej mape je zaratan. - prave ten pomer zastavanosti bolo asi jedine, o co sa pri kolavdacii nejako viac zaujimali - zrejme sa to vyriesi nejakou pokutou :), ja si nemyslim, ze vam to daju zburat. Oni si to vsimnu urcite, lebo ku kolavdacii je potrebne dolozit geometricke zamerianie hotovej stavby. - je vobec terasa stavba? Alebo len spevnena plocha. Ved dorobte terasu po kolavdacii ;)
Odpovedať
@joxe ja terasu na katastralnej mape zaratanu nemam, pri kolaudacii som nemal problem... ked mi zameriavali stavbu, terasu neriesili.
Odpovedať
dakujem velmi pekne za komenty, trosku som sa upokojila :-) terasa je uz zabetonovana a az teraz som si uvedomila ze ak sa to bude pocitat do zastavanej plochy, ze sme to trosku prekrocili... cize uz to teraz moc neschovame, jedine ze by sme tam naviezli kopu hliny :-D aaaa, je potrebne nejak dopredu informovat stavebny urad, alebo len potom pred kolaudaciou bude zmena stavby pred dokoncenim... neviem ci mam nejak dopredu riesit ohlasenie alebo to nechat tak a az ked bude geometrak spraveny pred kolaudaciou, tak to potom budeme nejak riesit... neviem co mam robit :-(
Odpovedať
@gashtaan asi zalezi na stavebnom urade. Napr. na dedine sa to casto neberie tak prisne ako napr. v okresnom meste.
Odpovedať
@esterrka mozes si vybrat :) ale asi by som to riesil az pri kolavdacii :)
Odpovedať
Profilova fotka
My to tiez nemame v stavebnom povoleni. Budeme to riesit formou odlisnej zamkovej dlazby, cize v podstate spevnena plocha . Niekedy sa robili chodniky iba z betonu, cize si myslim ze to budu posudzovat rovnako ako zamkovu .
Odpovedať
@esterrka neviem či ste z mesta alebo obce. Ale prečo nezájdete na stavebný úrad a nespýtate sa. Však tú tetu/uja na stavebnom už musíte dôverne poznať ak staviate. A záleží na tom ako si ona bude vykladať zákon. Napr. u nás raz do týždňa príde teta na obecný úrad a tam sa jej popýtam čo potrebujem a hneď z odpovedí zistím, ako prísne si ona vykladá zákon. :-) A tu na dedine ma odkontrolovali pri búraní susedia a okolie, teta sa ani po búraní neprišla pozrieť, čo som zbúral a ako som zbúral. :-D
Odpovedať
@esterrka Nebudeš mať žiadny problém, nakoľko si už rozmýšľal dopredu a vyňal si pôdu pod terasou. Stačí to iba ohlásiť drobnú stavbu a zaplatiť správny poplatok. Mne to takto odporučil geodét a idem to aj tak urobiť . Terasa sa môže dokončiť aj po kolaudácií nakoľko nebude zahrnutá v projekte.
Odpovedať
@blackomt, ako drobnu stavbu to nemozem nahlasik, kedze bude mat okolo 38m2. Drobna stavba je len do 25m2. Pri vynimani sme s tym pocitali, to ano, len co teraz dalej. Neviem ci na terasu nebude treba dat robit zvlast projekt. Zastresene to nebude. Zostane len platna... @stastnyjim, stavba je robena na dedine. Viem, bude potrebne si to ist overit na stavebny urad, len ci to robit teraz alebo az pred kolaudaciou... nechcem aby mi pozastavili stavbu... :-) Dakujem vsetkym za komenty :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@esterrka tiež sme zväčšili terasu a prešlo to, nehlásil som vopred, ale pri kolaudácii zbadali a pokecali sme o tom a bolo to OK
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@esterrka ahoj, tak ako ste nakoniec pochodili?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@esterrka Ahoj nám ju počítali do zastavanej plochy ale len tú časť čo je pod strechou, máme vikier (neviem ako sa to píše správne). A mali sme ju trošku väčšiu ako na stavebnom povolení tak trošku ohŕňala nosom. Máme ale terasu 40 cm vo výške. Viem že spomínala, že ak je klasicky len prechod z trávy na terasu tak je to ako spevnená plocha a to sa myslím nepočíta.
Odpovedať
@esterrka a ešte ma napadlo že kto to bude merať?? Keď dáš 25 len ohlásenie. Myslím že si nik ani len nevšimne že má 38. Len ma tak napadlo.
Odpovedať
zahadzat zeminou a potom odhadzat :D pripadne dilatovat na dve 17m2 plochy. ked zacnu riesit vily ilegalne a cele osady ilegalne, az potom by mali riesit nejaku nepodstatnu terasu danoveho poplatnika.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?