Je potrebné stavebné povolenie do 150m2?

Ahojte, počula som z viacerých strán, že sa uvažuje o tom, že od nového roku nebude potrebné stavebné povolenie na stavby do 150m2, podľa mňa je to blbosť, ale keby to bola pravda tak by som asi so všetkým teraz hodila - vybavujeme stavebné 8-(, a počkali by sme kým to nezrušia, lebo zruším nervy ja :-N, počuli ste o tom niečo, dik za každé info a pekný dnik.
Odpovedať
Profilova fotka
má vraj platiť od 07/2010 ..treba si zistiť, či bol zákon schválený..
Odpovedať
Profilova fotka
Martino, co vim, u nas uz tohle plati, tak to takova blbost byt nemusi :)
Odpovedať
Profilova fotka
ano, poculi, v mnohych krajinach to tak funguje uz roky... http://peniaze.pravda.sk/vlada-schval...
Odpovedať
a kedy zrusia kolaudacie domov? to nebude to by som prijala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
martino, u nás to platí tak, že pokud je stavba do 150 m2 zastav. plochy, žádá se o ohlášení stavby, pokud nad 150 m2 zastavěné plochy, žádáš o stavební povolení. Já jsem žádala o ohlášení stavby a se vším všudy jsem úřady oběhávala přesně rok! :-( Samozřejmě pokud to někomu zadáš za peníz, tak ti to je schopný oběhnout za 2-3 měsíce. Já si řekla, že mám času dost, tak si to oběhnu sama, ale kdybych se měla rozhodovat znovu, raději bych někomu zaplatila. Nejde tak o ten čas, ale spíše o to, že se ti ty úřady přeposílají ze strany na stranu a jen 30 dní trvá, než vyřídíš jeden blbý papír. A že jich bylo třeba!!! ]-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ahoj chcela by som sa opýtať ako je to teda tento rok so stavebným povolením (nebude potrebné do 150m zastavanej plochy). Už pomalinky dávame dokopy všetky potrebné veci k stavaniu: projekty, prípojky... nikde som zatial nenašla, že ozaj bude platiť od 7/2010. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ viem, tento zákon zatiaľ schválený nebol a do volieb ani určite nebude. S tým júlom teda nepočítaj.
Odpovedať
A nevieš kde by som sa o tom mohla dočítať viac? teda aký je ďalší predpoklad iného termínu alebo je nejaký odklad na neurčito.
Odpovedať
Profilova fotka
aj keď nebude treba stavebné povolenie, vyjadrenia inštitúcii - voda, elektro,... bude treba aj tak lebo by bol z toho chaos.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
PRE INFORMACIU .................... http://byvanie.pravda.sk/stavba-a-rek...
Odpovedať
@osc To sa nestane. Naopak pribudú poplatky a kriminalizovanie ľudí čo si chcú niečo postaviť.
Odpovedať
Slubuju to uz roky, kazdy rok to posunu o dalsie dva, tak sa nechajme prekvapit. Osobne som skepticky a neocakavam od nasich zakonodarcov nieco zmysluplne. :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tiez to nevidim velmi optimisticky pri ficovlade. Domy stavaju len "bohati" ludia a tych treba poriadne skasnut a zneprijemnit im zivot ... Inac, posuskava sa, ze od aprila by sa malo platit za vynatie pody z podneho fondu, podla bonity pody to moze byt az 15e za m2... cize za vynatie 200m2 ornej pody skasnu 3000e ... Teraz sa myslim do 500m2 neplati nic.
Odpovedať
@kriloter to sa neposuskava to plati uz dlho a inac len tak - rypnem - trosku iny pohlad na vec - viete si predstavit co a ako a kde by sa stavalo keby nebolo treba stav. povolenie a kolaudaciu ale len nejaku ohlasku?
Odpovedať
@kriloter poplatky za vyňatie z pôdneho fondu sa platia aj teraz, len bude nové nariadenie vlády, ktoré je aktuálne v pripomienkovom konaní. aj verejnosť k nemu môže uplatniť pripomienky. a zdá sa mi, že za najbonitnejšiu pôdu sa bude platiť až 20 EUR za štvorec, namiesto doterajších 15 EUR.
Odpovedať
Takto ... Riesim teraz stavebne povolenie, panko na stavebnom urade mi to vsetko vybavuje. On tvrdi, ze v sucasnosti sa neplati, ale za sa bude ... Pytal som sa ho xkrat, stale vravel, ze v sucasnosti sa neplati ... Tak ako to teda je?
Odpovedať
@kriloter Záleží od bonity pôdy, sú triedy (podľa kódu bonity pôdno-ekologickej jednotky), v ktorých sa neplatí, tuším je to trieda 5-9, čiže najmenej bonitná pôda. ak sa mýlim, tak ma prosím Ťa @malydom oprav, Ty sa v tom zrejme vyznáš lepšie.
Odpovedať
citujem zo zakona ... (2) Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať,   b) ak ide o výmeru odnímanej plochy do 500 m2  v hraniciach zastavaného územia obce podľa § 2 písm. i). Oslobodenie od odvodov d) individuálnu bytovú výstavbu na pozemku do 1 000 m2
Odpovedať
@kriloter ved ak sú v zákone nejaké výnimky a vzťahujú sa na Teba, tak super, že nemusíš nič platiť. Ja som len poznamenala, že poplatky za vyňatie z pôdneho fondu sa platia aj dnes. ja som Ťa pochopila tak, že sú pre Teba tieto poplatky novinkou, asi sme sa zle pochopili.
Odpovedať
@vvladkaa pointa je v tom, ze teraz by som to mal mat udajne bez poplatkov, kdezto od aprila za par tisic euro ...
Odpovedať
@vvladkaa bolo to tak ze jedny platili a jedny nie. tak sme si zistovali preco - za ziektore bonity sa neplati - len ja si zasa tie cisla nepamatam :-| a niektore mali zavratne sumy ako pises. ked si vezmes ze v nasom okoli sa po dedinach pohybuju ceny stav. pozemkov okolo 10-15 az 20€ tak je to ciste zderstvo. poznam par ludi co si to zacali aj vybavovat a vykaslali sa nato. jedna sa konkretne o chaty - no ale len pristupova komunikacia - ktoru stav. urad vyzaduje aby bola odnata - ku kolaudacii - mala vymeru 200m2 krat 8€ - totalna kravina. dalej ale viem aj to ze niektory dolozili potvrdenie obce ze je pozemok urceny na vystavbu a aj ked bol mimo zast. uzemia obce tak do 500m2 to mali bezplatne nech tam bola bonita akakolvek. myslim ale len myslim ze sa toto jedna v pripade ze obec ma platny uzemny plan.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?