Je potrebné razítko statika alebo stačí diplom na statický posudok?

Ahojte, zo stavebného úradu ma zavolali a vrátili realizačný projekt statiky s tým, že nie je orazítkované statikom a bez pečiatky nemôžu uznať realizačný projekt. Kópia diplomu statika bola priložená. Vedúci projektu tvrdí že stačí diplom na jednoduchú stavbu a že to len u nás na SÚ vymýšľajú. Statik, ktorý "zastrešuje" statičku iba s diplomom ktorá robila realizačnú statiku, za razítko pýta ďalších 100€. Len za to že čo som už raz zaplatil dali aj okrúhle razítko. Teraz už neviem komu veriť, či stavebnému úradu alebo architektovi čo riadil projekt. Ale sa mi zdá trochu neseriózne od firmy pre statiku, že najprv priložia svoj diplom k projektu a keď sa pýta razítko tak chcú 100€ navyše. Nevie niekto povedať kde je pravda, či stavebný úrad oprávnene trvá na razítku alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
najskôr si ujasnite pojmy, jednoduchá stavba a realizačný projekt, ku stavebnému nepotrebujete realizačný projekt
Odpovedať
@jan45 To je realizačný projekt len pre statiku, nie pre celú stavbu. Že či treba alebo nie to neviem. Jedná sa o jednopodlažný rodinný dom 136 m2, väzníkový krov. Podľa architekta je to jednoduchá stavba. Ale na stavebnom úrade chcú realizačnú statiku, tak asi treba.
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh Či tých 100 eur na vyše nebude pre nejakého iného statika čo dá tú pečiatku, myslím že keby ju mali že ju tam dávajú rovno
Odpovedať
@trubiroh ak si kupoval od projektanta projekt na stavebné povolenie, tak ho požiadaj nech ti dá projekt s ktorým ti stavebné povolenie vydajú. Ak si ale kupoval niečo iné, potom ťažko radiť. K stavebnému povoleniu potrebuješ statický posudok, nie realizačný projekt (ak sa niečo v tomto zmenilo - opravte ma niekto). Tu ma napadá, že pochybil buď projektant ak si od neho požadoval a zaplatil to čo som uviedol na začiatku, alebo ty kedy si asi osve kupoval možno lacnú statiku, od absolventa, s tým, že ťa presvedčili, že pečiatku netreba. Pravdupovediac som sa nestretol, žeby ku časti statika sa dával diplom, vždy to robil autorizovaný statik, narozdiel od stavebnej časti kde aj ja som dával len diplom, keď som si to sám naprojektoval (nie že niekomu zaplatím za projekt a ešte mi ho ani neautorizuje), ale potom už som väčšinou riešil pečiatku - bolo to jednoduchšie v komunikácii so SÚ - lebo ten môže všetko :-) neviem ako si si to nastavil ty, ale dostal si sa do ich "pasce" ak to chceš urýchliť kúp tú pečiatku, ešte netaké pálky budeš kade tade platiť kým budeš pod tou strechou bývať.
Odpovedať
@martosko Asi to bude ako píšeš, ja som už projekt vyplatil v novembri minulého roka. Dohoda s architektom bola na architektonickú štúdiu, projekt na stavebné povolenie aj s realizačným projektom a s výkazom výmer. To všetko bolo dohodnuté, zaplatené a dodané. Že ako musí byť vyhotovený realizačný projekt statiky (či razítko alebo diplom), ja neviem. Dohodli sme sa že mi to spravia tak, aby som dostal stavebné povolenie. Od decembra som vybavoval územné a teraz stavebné, ale až teraz mi vrátili realizačný statiky s tým, že nesplňa zákonné požiadavky, a to z dôvodu že priložená kópia diplomu nestačí, musí byť razítko statika. A architekt mi napísal že za to razítko statika treba ešte 100€ pridať, to požaduje statik čo dá na to razítko.
Odpovedať
@slavoslav Je to tak ako píšeš, volá sa to statický posudok, ale je to v rozsahu realizačnného projektu. Opravujem to teda, nie realizačný projekt ale statický posudok s realizačnou časťou statiky s armovacími výkresmi betónovych konštrukcií, jednotlivými detailami a výkazom ocele.
Odpovedať
@slavoslav Ja som nič nekupoval zvlášť, oslovil som architektonický ateliér, a oni mi všetko robili, ja som statičku ani nevidel, komunikoval som len s architektom a on už zabezpečoval jednotlivé profesie- statiku, požiarný technik, elektrotechnik, TZB atď.
Odpovedať
Netreba,staci diplom,je to jednoducha stavba ,pise sa to v zakone 138 a 50, bol som na skoleni na SKSI,tam sa to jeden pytal a tak mu povedal prednasajuci..
Odpovedať
@trubiroh podľa toho čo si uviedol, ti projektant nedodal projekt kompletný na získanie stavebného povolenia, ja by som ho reklamoval a požiadal o jeho opravu. môžeš sa skúsiť odvolať na to čo uviedol @daralbajda @daralbajda úradníci si dosť často vykladajú paragrafy po svojom
Odpovedať
@daralbajda vieš aj presné paragrafy?
Odpovedať
Profilova fotka
v Česku stačí na takúto stavbu oznámenie, to len na margo našej vyspelosti, u nás na vylepšenie životného prostredia treba na ČOV povolenie ako na hydroelektráreň
Odpovedať
@slavoslav Zákon č. 50, § 45 Vybrané činnosti vo výstavbe (6) Za vybrané činnosti sa nepovažuje a) vypracovanie dokumentácie a projektu jednoduchých stavieb, drobných stavieb a zmien týchto stavieb, ktoré môže vypracovať osoba s príslušným odborným vzdelaním, keď to platí pre stavebnú časť, tak statika by nemala byť výnimka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav Však som už reklamoval a na to mi napísal že ten statik (s razítkom), čo zastrešuje statičku (tá má len diplom) ešte chce tých 100€. No ja som mu povedal že považujem projekt za vyplatený a už on by mal dať veci do poriadku, aby splňali všetko pre stavebné povolenie. Povedal som mu že sa mi zdá neseriózne pýtať ešte raz za niečo čo už je vyplatené, tak to potom sľubil že to dá do poriadku, ale aj to hovoril že to na našom SÚ si vymýšľajú svoje pravidlá a on dal projekt v prevedení ako má byť. Inak po tejto stránke je architekt super, že mi dvíha ten telefón a aj po vyplatení projektu ešte rieší problémy, lebo som počul že všade to tak nie je. Len chcem vedieť kde je pravda, či má byť to razítko alebo nie. A trochu ma hnevá, že sa tým naťahuje termín pre to stavebné.
Odpovedať
Naťahujú to úradníci..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Dobrý deň. Ako je to so statickým posudkom pre stavebné povolenie jednoduchých stavieb? § 45 stavebného zákona opisuje vybrané činnosti vo výstavbe. Vybranou činnosťou je podľa ods. 1 aj projektová činnosť... Podľa 2c sa projektovou činnosťou rozumie vypracovanie projektu stavieb potrebného na vydanie stavebného povolenia vrátane statických a dynamických výpočtov konštrukcií stavieb. Podľa ods. 4 vybrané činnosti vo výstavbe môžu vykonávať len osoby, ktoré získali oprávnenie... Stále hovoríme o projektovaní stavieb vo všeobecnosti. Avšak ods. 6 hovorí o tom čo sa za vybrané činnosti nepovažuje: a)vypracovanie dokumentácie a projektu jednoduchých stavieb, drobných stavieb a zmien týchto stavieb, ktoré môže vypracovať osoba s príslušným odborným vzdelaním. Vypracovanie dokumentácie chápem ako celok, ktorý slúži ako jeden z podkladov pre vydanie stavebného povolenia. Teda ak niekto projektuje jednoduché stavby a vie si stavbu statický posúdiť nepotrebuje na PD STATIKA okrúhle razítko od statika. Ako to chápete vy?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?