Je možné zrušiť jestvujúce stavebné povolenie?

Ahojte, v stavebníctve sa pohybujem už dlho a väčšinou som schopný si nájsť odpovede na otázky aj sám. V tomto prípade si však neviem rady a chcel by som počuť názor osoby, ktorá by mi dala jednoznačnú odpoveď, ideálne vychádzajúc z vlastnej skúsenosti. Predstavte si pozemok, na ktorý bolo vydané stavebné povolenie (to má väčšinou platnosť 2 roky, ak sa nepodá žiadosť o predĺženie platnosti). Je však možné zrušiť stavebné povolenie v čase jeho platnosti a nahradiť ho novým? Narážam na prípady, keď majiteľ predáva pozemok so stavebným povolením, avšak potenciálnemu kupujúcemu sa projekt nepáči a chcel by si spraviť nový a zároveň nechce čakať 2 roky, kým vyprší platnosť pôvodného SP........
Odpovedať
Zrušiť platné stavebné povolenie nie je možné. Ak nechceš stavať podľa vydaného stavebného pocvolenia, tak požiadaj o zmenu stavby pred jej dokončením.
Odpovedať
@filipus kupil som pozemok zo stavebnym povolenim na poschodovy dom a ja som si dal novu ziadost o sp na bungalov, nic ine som neriesil a ani nerusil. Pri predaji pozemku asi padlo aj sp.
Odpovedať
@filipus ako pise spoony, zrusit pravoplatne povolenie sa jednoducho neda. na ten pozemok je schvalene stavebne povolenie a dom sa aj zacal stavat, ci nie?
Odpovedať
Už by som nerušila stavebné povolenie, lebo potom ďalšie papierovačky okolo nového, zbytočne by ťa to stálo peniaze a čas. Radšej sprav tú zmenu
Odpovedať
Profilova fotka
@lucciinkka @spoony ako si konkretne predstavujete zmenu pred dokoncenim ked sa zmenil projekt, dozor a stavebnik ? @filipus odporucam zajst na stavebny urad a tam riesit konkretnu situaciu, pretoze sme na SK a kazdy urad ma vlastny nazor. Ale v zasade tym, ze kupis pozemok, straca IMHO povodne povolenie platnost, pretoze sa zmenilo pravo k pozemkom co je zakladom k stavebnemu povoleniu. Tym padom ti nebrani nic podat novu ziadost. Napriklad na susedny pozemok u nas je vydane uz asi 4 uzemne rozhodnutie :)
Odpovedať
@majkoj nepoznam vsetky zakony,len mi napadlo ze v nasom povoleni sa pise, ze podla paragrafu 70 je stavebne povolenie zavazne aj pre pravnych nastupcov konania..takze IMHO ked kupis pozemok s povolenim, je to ako keby si sam podal ziadost a mal ju schvalenu..so vsetkymi pozitivami a negativami (ale nejdem sa vadit, nechce sa mi :D)
Odpovedať
@majkoj ale veď konkrétne mená dozoru sa predsa do stavebného povolenia nepíše, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@omjak ok, beriem, ale stavebne povolenie dava PRAVO stavat, nie POVINNOST. A potom nemoze byt problem podat novu ziadost.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucciinkka ale pise :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucciinkka pre upresnenie, pokial sa stavia svojpomocne uvadza sa dozor, pokial dodavatelsky, pise sa zhotovitel, ktory je potom zodpovedny.
Odpovedať
@majkoj hm, tak na toto sa musím manžela spýtať, či to máme v stavebnom povolení aj my napísané. Mne sa nezdá :-|
Odpovedať
@filipus Platné stavebné povolenie v tomto prípade nie je možné zrušiť (dá sa to iba v odvolacom konaní) a zrušiť ho môže II. stup. odvolací orgán. Práva a povinnosti uvedené v stav. povolení prechádza aj na jeho právnych nástupcov, čiže na kupujúceho - nových vlastníkov pozemku (dňom zápisu na LV v KN), ktorí sa stavajú stavebníkmi. Stavbu je možné zmeniť aj počas jej uskutočňovania (pokiaľ bolo začaté so stavbou, ale aj počas doby, v ktorej je SP platné) a to na základe povolenia stavebného úradu, ktorý bude rozhodovať o zmene stavby pred jej dokončením na základe žiadosti o povolenie zmeny stavby pred jej dokončením podanej na SÚ. Noví vlastníci - stavebníci doložia nový LV, resp. kúpno-predajnú zmluvu, ktorou preukážu iné právo k pozemku a k "stavbe", stavebné povolenie, nový proj. RD a potrebné vyjadrenia k novej PD od dotknutých orgánov, ktorých sa zmena dotýka (zrejme prípojky IS ostanú podľa pôv. PD stavby RD).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
To len tak nezrusis, neviem preco nepremyslas nad tym, ze by si podal ziadost o zmenu stavby pred dokoncenim. bolo by to tak podla mna omnoho jednoduchsie
Odpovedať
Podľa mňa to záleží aj na tom, čo by si nový vlastník chcel postaviť. Pokiaľ by chcel úplne iný typ domu na inom mieste, neviem si predstaviť to schovať pod zmenu stavby pred dokončením. Aj keď v stavebnom zákone je o tom len jeden paragraf. Z môjho pohľadu je to blbosť, aj keď celý stavebný zákon je postavený tak, že je to vždy na posúdení stavebného úradu. Mimochodom, neviem o tom, že by stavebný úrad mal vedomosť o tom, kde všade bolo vydané stavebné povolenie, resp. že mu príde žiadosť od nového stavebníka na nejakú parcelu a on hneď vie, ale pozor, tu sme už vydávali pre XY stavebko. Teda na malej obci sa to asi dá odstriehnuť ale v meste pochybujem. V meste by si podľa mňa nikto nevšimol, že už tam bolo niečo vydané, tak by sa kľudne vydalo druhé stavebko a to prvé by časom stratilo platnosť.
Odpovedať
@moratibru stavebné povolenie bez zohľadnenia už vydaného SP by bolo protiprávne, nemôže byť povolené umiestnenie inej stavby bez väzby na predchádzajúce SP.. Na konanie o zmene stavby pred jej dokončením sa primerane vzťahujú ustanovenia SZ, ktoré platia pre stavebné konanie.. Čiže SÚ by vydal rozh. o zmene stavby pred jej dokončením v rozsahu a s podmienkam i skoro identickými s pôv. rozhodnutím, akurát by vylúčil prípojky IS, ktoré by sa zrejme nemenili.
Odpovedať
@janetbla Prirodzene, ale keďže je to na posúdení každého stavebného úradu, tak mne osobne by bolo proti srsti úplne iný dom riešiť cez zmenu stavby pred dokončením, veď to nemá logiku. Ano, do toho paragrafu sa dá schovať čokoľvek a potom to tu tak aj vyzerá. Okrem toho, myslím, že nezrušiteľnosť stavebného povolenie mohlo byť napadnuteľné, že je to v rozpore s ústavou, to, že niekto kúpi pozemok, nemá byť obmedzený na svojich právach vydaným stavebným povolením. Toto je určite jedna z vecí, ktorá by mala byť v tom novom stavebnom zákone zmenená, ked sa ho raz dožijeme. Asi tak ako diaľnice do Košíc :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla a ako k tomu pridu susedia, ktori suhlasili v uzemnom konani s nejaky domom a jeho osadenim a zrazu sa bude stavat nieco uplne ine len cez zmenu stavby pred dokoncenim ? To im tam rovno niekto moze postavit panelak. Tu predsa nejde o to, ze dvaja rozny ludia maju povolene dva rozne projekty, ale legalny majitel chce postavit nieco ine. Stavebne povolenie predsa nemoze byt chapane ako tarcha na pozemku.
Odpovedať
@majkoj účastníkmi konania o zmene stavby pred jej dokončením sú všetci, ktorí sú predmetnou zmenou stavby dotknutí, čiže aj susedia ako vlastníci sused. pozemkov a sused.stavieb so všetkými právami. Mali by tomto konaní právo podať námietky k PD zmeny stavby RD aj právo podať odvolanie proti rozh. O zmene stavby pred jej dokončením..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?