Je možná stavba chatky bez povolenia na pozemku mimo územného plánu?

Dobry den Ma niekto skusenost so stavbou chatky bez stavebneho povolenia na pozemku, ktory je registrovany ako zahrada a je mimo uzemneho planu obce (na ploche, ktora nie je urcena na vystavbu)? Vedel by mi niekto poradit, ci je mozne stavat chatku na pozemku, ktory je mimo uzemneho planu obce, ak ta chatka nebude pevne spojena so zemou, podorys bude do 25m2, nebude napojena na inzinierske siete a neupravi sa pod nou teren? Druha otazka - podla stavebneho zakona, toto su tri kriteria stavby: inzinierske siete, pevne spojenie so zemou a upraveny teren. Viete mi povedat, ci musia platit vsetky tri zaroven alebo staci, ak plati len jedno kriterium? Treatia otazka - co sa rozumie upravou terenu? Aky viditelny musi byt zasah do terenu pod chatkou, alebo v jej okoli, aby to stavebny urad bral ako 'upravu terenu'? Dakujem vopred za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
Presne info ti da tvoj stavebný urad príslušný. Na zahrade pokial stanovy obce neupravuju inak moze postavit jednoduchu stavbu-objekt.pre indiv.rekreaciu (na to SP potrebujes) alebo pristresok, garaz, kolnicku a pod.do 25m2 kt.nepodlieha stav.povoleniu a malo bt to byt riesitelne len cez stav.ohlasenie.cize napises strucny popis co chces postavit z coho to bude a ake velke a pripojis situacny nakres na pozemku a podas na SU prislusnom. Ten ti do 30dni vyda ohlasku, u nas to stalo 10e. Vsetko ale co tam napises musis splnit, cize nesmies stavat napr.50m2 tehlovu chatu, natouz potrebujes SP. Ja mam cez take ohlasky postaveny pristresok na auto aj zahradny domček a aj betonovy plot som hlasila radsej. Nato co pises by mala stacit ohlaska ale chod na SU prislusny oni ti povedia viac.
Odpovedať
@beatagp @hviezda21 Pokiaľ na pozemku nie je hlavná stavba, nie je možné postaviť vedľajšiu, drobnú stavbu iba na základe ohlášky. V takom prípade treba aj na drobnú stavbu vybaviť stavebné povolenie. beata - ty si mala tú výhodu, že si mala hlavnú stavbu, preto ti na výstavbu prístrešku a ostatných drobných stavieb postačilo iba ohlásenie. Hviezda, ak nemá inú stavbu, bude potrebovať stavebné povolenie. Pokiaľ tá stavba nebude iba karavan na kolesách a tým teda nie pevne spojená so zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@beatagp niektorí ľudia by si s tým ťažkú hlavu nerobili :-) viď príklad hoc aj tu: https://mynitra.sme.sk/c/20704482/pod...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 mam tam hlavnu stavbu. Vidis toto mi nik nepovedal....no zrejme preto ze chata uz stala a pridruzene stavby som vybavovala neskor. Na SVK si kazdy stavia co chce, to je pravda, ale ked ta nahlasi niekto potom su z toho tahanice. Dobry projektant alebo architekt by mal vediet co a ako sa moze postavit a ci je alebo nieje spojene so zemou.
Odpovedať
Chrobák ma pravdu. :-)
Odpovedať
@hviezda21 s tym projektantom mas pravdu, no aj tak by som sa na neho asi nespoliehal.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikita2 ked sa dohodnes na SU, overis v zakone, overis u projektanta, nevidim problem. Jediny kto do toho moze este hovorit su susedia ale hadam nic strasne nikto stavat nebude. A povedzme si na rovinu ak je niekto arogantny imbecil tak na susedov zvysoka .erie. a ty sa mozes po....t ked to on ma vybavené.
Odpovedať
Profilova fotka
možno najskôr by som si to zistil u susedov a potom si zbehol na su. predsa len niekedy su susedia proti a potom to stroskotá aj na úrade
Odpovedať
@chrobak7 dakujem. AK ta chatka ma stat na betonovych patkach, ktore nie su zabudovane do zeme, a na tych patkach je rost - ide o pevne spojenie so zemou?
Odpovedať
@beatagp Inak sa ťa opýtam. Vieš tú chatku naložiť na auto a previezť na iný pozemok? Ak nie, tak je pevná stavba pevne položená na zem. A neviem, čo tým myslíš - tou betónovo pätkou na ktorej je rošt?
Odpovedať
@beatagp Pozri tento príspevok od jamk1 http://www.modrastrecha.sk/forum/suse...
Odpovedať
@beatagp Bohuzial, stavebny zakon dava velku volu stavebnemu uradu co sa tyka drobnych stavieb, takze neexistuje jednoznacna odpoved a jednoznacny vyklad. Niekde za pevne spojenie so zemou povazuju az betonovy zaklad a inzinierske siete. Niekde sa za pevne spojenie nepovazuju ani zemne vruty, niekde za upravu terenu povazuju aj navozenie strku ci naukladanie betonovych kociek do roviny. Niekde dokonca na zaklade paragrafu 57 odsek 1 (*) pozaduju projektovu dokumentaciu este aj ku prefabrikatovej chatke.. Silno zalezi od lokality, nalady tety na stavebnom urade (resp. starostu), ci ste domorodec alebo priselec (bez srandy), aj na vasej urovni komunikacie (bohuzial sme na slovensku, uradnikov treba ponizene prosit..) (*) Stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
áno musím súhlasiť... no ja by som ešte dodal, že toto všetko nezáleží len od výkladu zákona ale aj od toho koho poznáš a s kým si kamarátka!!! Takže ?!?
Odpovedať
ahoj, najguo - ano, musim suhlasit, znamosti spravia vela. My sme z inej dediny a je citit iny pristup...
Odpovedať
@cache - dakujem. My sme pouzili betonove kocky do roviny a na to sme polozili rost vystalny strkom. eren sme nezrovnavali, ale pani zo stavebneho uradu to zhodnotila, ako upravu terenu... nerozumiem preco... Preto ma zaujima, aky zasah to musi byt, aby bolo evidentne, ze ide o upravu terenu kvoli stavbe. my sme na pozemku, kde teraz stoji rost predtym mali naletovu drevinu, ktoru sme odstranili. to sa tusim neberie, ako uprava terenu, ci?
Odpovedať
@chrobak7 - dakujem. no, my halvnu stavbu nemame, a sme v celkom dost prekernej situacii. ked som bola na SU pred skoro rokom sa informovat, co na pozemku mozem poriesit a vysvetlovala som im, ako to chceme robit, aby sm neporusili stavebny zakon, tak mi jednoznacne ano/nie nedali... tak sme zacali s projektom drobnej stavby do 25m2, bez napojenia na IS, bez zakladov a bez upravy terenu. SU prisiel na ispenkciu a rohodli sa, ze tam uprava terenu bola. tak nam dali pokutu a vyzvali na dotatocne povolenie. avsak pani na uzemnom planovani rozhodla, ze kedze ten pozemok je mimo uzemneho planu a funkcnych ploch urcenych na vystavbu, nedali nam ani kladne zavazne stanovisko... takze teraz neviem, co mame robit, lebo mam vyzvu na predlozenie dodatocneho projektu a sucasne aj zaporne stanovisko, ze v stavani nemozeme pokracovat - cize po uplynuti lehoty na predlozenie projektu nam ju zrejme nariadia odstranit.. uplne zufala som z toho... ak vie niekto poradit, ako sa z tejto brindy dostat, prosim dajte vediet... dakujem!
Odpovedať
Volala som aj so SU aj s pani na uzemnom planovani, a nic, ziadna kladna odpoved. vraj mame cakat, kym sa uzemny plan bude menit. tak sme si podali ziadost a vraj to moze trvat 1-2 roky, a nie je zarucene, ci nas pozemok bude zahrnuty do uzemneho planu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@beatagp v stavebnom zákone je aj možnosť "jednoduchej stavby". To by ste nemohli mať?
Odpovedať
Tu som našla jedno metodické usmernenie od ministerstva dopravy a výstavby k postupu stavebných úradov pri umiestňovaní a povoľovaní stavby na individuálnu rekreáciu. Možno niekomu pomôže. http://www.minv.sk/swift_data/source/...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?