Hranica pozemku ako to je?

Ahojte.. chcem sa spytat, ze tie dva metre ktore musia byt od hranici susedovho pozemku, mysli sa tym dva metre od obvodoveho muru alebo previsu strechy? Potrebujem to vediet na 100 percent... dakujem
Odpovedať
od muriva
Odpovedať
Profilova fotka
@xkodiakx Od muriva??? Aj keď je dom zateplený 40cm polystyrénom? Píše, že to potrebuje vedieť na 100% Nie teda od vonkajšieho obvodového plášťa? ;-)
Odpovedať
@jamk1 co myslis, ako im schvalia projekt na urade? so zateplenim, ci bez? myslim, ze priemerny inteligentny clovek to pochopi... otazka znela nie ci od zateplenia, ale ci od obdodoveho muru (ktoreho sucastou bude v projekte aj zateplenie) alebo od previsu strechy... a najlepsiu odpoved mu aj tak daju na prislusnom stavebnom urade ;) nakolko niektore stavebne urady to naozaj beru od samotneho nosneho muriva, nie od izolacie...niektore od izolacie...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanna24 @xkodiakx Ak si to dobre pametám tak to má byť od pôdorysného priemetu obvodových stien, čiže ja by som do toho rátal aj zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@xkodiakx Čo keď mali dom postavený už 15 rokov a potom dodatočne zateplovali už spomínaným 40cm polystyrénom? Odkiaľ sa potom počíta hranica? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko To má podľa mňa logiku, ako si to napísal. :-)
Odpovedať
@jamk1 myslis, ze by riesili toto na uz postavenom dome??? :D
Odpovedať
@janetbla ;-)
Odpovedať
@zuzanna24 Geodet pri zamerani domu neriesi vasu hrubku izolacie, ale finalnu obvodovu stenu. Ak nie su lokalne odlisnosti, tak stena je 2m od hranice pozemku (nemusi to znamenat 2m od plotu, napr. v mojom pripade trvalo roky, kym sused pochopil, preco mam dom 1,5m od plotu-lebo dlhe roky uziva mojho polmetra pozemku..).
Odpovedať
@zuzanna24 pri novostavbách zastavaná plocha predstavuje priemet 1. nadzemného podlažia a odstúp - vzdialenosť od susednej stavby ale aj vzdialenosť od spoločnej hranice susedných pozemkov sa meria od vonkajšieho okraja vonkajšej konštrukcie, t.j. vrátane vonkajšej omietky resp.konečnej povrchovej úpravy.. Z toho vyplýva, že pri zateplení obvodových stien exist. stavby sa tento odstup logický zmení - zmenší.. Pretože pred zateplením exist. stavieb SÚ vyžaduje iba ohlásenie stavebných úprav, nevyžaduje ani kolaudáciu stavby s novým zameraním zastavanej plochy, hoci sa zateplením stavby táto zastavaná plocha mierne zväčší.. Pri podzemných stavbách sa do zastavanej plochy prímurovka a izolácia nezarátava. Presah strechy nemá vplyv na meranie odstupovej vzdialenosť stavby od susednej stavby ani od susedného pozemku, avšak žiadna časť stavby (ani konštrukcia strechy) nesmie presahovať nad susedný pozemok. Toto by bolo možné iba so súhlasom vlastníka sused. stavby alebo pozemku, t. j. stavebník by musel preukázať iné právo k susednému pozemku - zmluvný vzťah). Nesmie sa pritom zabúdať na to, že SÚ pri veľkom presahu strechy môže dať vypracovať svetlotechnický posudok..
Odpovedať
Este by som dodal, ze precnievajuce casti stavby nemuzu mat viac ako 1,5 m, inak sa zapocitavaju do zastavanej plochy. Peknym prikladom je tiez balkon.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?