Garáž nad 25 metrov štvorcových na hranici pozemku

Zdravím, V októbri minulého roku som kontaktoval stavebný úrad mailom s tým, že som im poslal na mapke nakreslené umiestnenie garáže, ktorú by som chcel postaviť na hranici pozemku. Dostal som iba odpoveď, kde mi odcitovali zákon a že za realizovateľnosť stavby zodpovedá projektant. K tomu, že to nemôže byť na hranici, nenapísali nič. Garáž je nad 25 metrov štvorcových, takže musím riešiť stavebné povolenie. Na základe ich vyjadrenia som ale samozrejme kontaktoval projektanta, ktorý potvrdil, že so súhlasom suseda je možné stavbu na hranicu umiestniť. Vraj takto bežne projektuje garáže. Rodinné domy na pozemkoch sú riešené ako dvojdom, čiže aj samotný dom je na hranici pozemku, ale týmto som nejak stavebný úrad nepresvedčil. Sused je ochotný podpísať mi súhlas. Na stavebný úrad som poslal zatiaľ iba mailom poslal projekt aj s vyjadreniami a teraz sa vykrúcajú, že umiestnením stavby na hranici pozemku nebude podľa vyhlášky umožnená údržba garáže, tak mi to nechcú povoliť. Zároveň je však v tej istej vyhláške odsek "Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel." Myslíte si, že má zmysel vôbec podávať žiadosť, keď to podľa toho aj tak oficiálne zamietnu? Problém je, že ak garáž posuniem len o pol metra, tak si znemožním vjazd do dvora ďalším autom. A zmenšovať to určite nechcem. Ako by sa to dalo vyriešiť? Trochu mám pocit, že tá vyhláška sama sebe odporuje ... klasické slovenské zákony. 😄
Odpovedať
@viktor_36 O kolko viac ma tvoja garaz? Nikoho nechcem nabadat a ani neodporucam protizakonne jednanie, ale raz som pocul, co lastovicky stebotali: Projekt do 25m a realita bola uplne ina, alebo rozdelenie v projekte na 2 ci viac samostatnych objektov do 25m, ktore sa v reale nejak same tajomne spojili. Samozrejme nesmie to byt príliš okaté pre neprajného suseda. Vedel by som tu napisat kniznicu co som niekde pocul od babiek na zastavke v Hornej Marikovej, ako pribudali ci mizli okna, rastli budovy do výšky či šírky, ci nebodaj namiesto mineralnej vaty sa pouzil fuj fuj neskutocne horlavy polystiren. Rizika si kazdy musi zvazit sam. Alebo potom to stavebne povolenie. Susedov súhlas nepotrebuješ, jedine súhlas stavebného úradu. Problém nie je stavba na hranici ale rozloha. Ale čo stavebný úrad to iné vyloženie zákona.
Odpovedať
@viktor_36 ak ide o samostatne stojacu garáž tak ju možno umiestniť na hranicu pozemku, ale žiadna časť stavby (strecha...) nesmie presahovať na susedný pozemok. Iné odstupy môže upresňovať územný plán. Ak toto územný plán nerieši, stavebný úrad sa nemá o čo oprieť. Tiež treba dať pozor na zastavanosť pozemku.
Odpovedať
Je to samostatne stojaca garáž a rozmer je 40 metrov štvorcových. Popravde, rád by som to vyriešil legálne, ale na Slovensku je očividne problém legálne postaviť stavbu na vlastnom pozemku, ale poniektorí jedinci si môžu postaviť všetko bez povolení, ešte aj na cudzom a nikto im nič nespraví. Je to montovaná kovová garáž s omietkou a strecha nemá žiadny presah na susednú parcelu. Územný plán také podmienky nespomína. Aj starosta povedal, že keď mi sused dá súhlas, tak by nemal byť problém, ale stavebný úrad stále narába s tým, že keď dám garáž na hranicu, tak ju nemám ako z tej strany udržiavať a tým pádom to vraj vyhláška nepovoľuje. Zastavanosť pozemku mám tak isto v poriadku. Ale čo ak podám žiadosť a príde vyjadrenie, že to nechcú povoliť? Viem s tým vôbec niečo spraviť?
Odpovedať
Problém je v kombinácii nad 25m a to že je na hranici. Do 25m a na hranici by s tým nemali problém. § 6 Odstupy stavieb (1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. § 39a (3) Rozhodnutie o umiestnení stavby sa nevyžaduje na b) drobné stavby, Drobná stavba môže byť umiestnená aj na hranici pozemku, za predpokladu, že nebude obmedzené užívanie susedného pozemku na daný účel. Je však potrebné urobiť všetky zabezpečenia tak, aby na susednej parcele nevznikla prípadná škoda. Napríklad, aby z drobnej stavby nestekala na susedný pozemok voda (drobná stavba musí mať zabezpečený vlastný odvod vody do trativodu na pozemku, na ktorom stojí, nie na susedný pozemok). Rovnako musí byť jej strecha navrhnutá tak, aby prípadný sneh nespadol na susednú parcelu a nedošlo tak ku vzniku škody.
Odpovedať
@tzar Celé je to potom postavené na hovno, lebo keď postavím garáž do 25 metrov štvorcových, tak bude mať z tej strany presne takú istú stenu ako má pri rozlohe 40 metrov štvorcových. A keďže úrad narába údržbou, tak keď je do 25 metrov štvorcových, údržbu nepotrebuje? 😄 😄 😄
Odpovedať
@viktor_36 a co takto.... sused Vam podpise suhlas s tym ze to bude stat na hranici Projektantovi poviete aby to posunul o pol metra od hranice v planoch Ale postavite to na hranici...aj tak malokto zo stavebneho uradu chodi fyzicky kolaudovat garaz A keby doslo...zburat Vam to nedaju...a pokutu mozno tiez nie Len take riesenie aby Vam vydali stavebko
Odpovedať
@viktor_36 Potom: Občiansky zákonník § 127 (3) Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť.
Odpovedať
@mellie111 Sused je čo riaditeľ zemegule? Môže mať podpisy aj od celej dediny, nič to nemení na veci, že to bude nelegálne. Ale on to chce legálne! Sused sa môže vyjadriť keď to bude riešiť stavebným konaním. Nechodí kolaudovať, to je ruská ruleta. Odstraňovanie stavieb § 88 (1) Stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby odstránenie: b) stavby postavenej bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, alebo bez písomného oznámenia stavebného úradu podľa § 57 ods. 2 pri stavbách, ktoré treba ohlásiť; odstránenie stavby sa nenariadi iba v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami Verejný záujem je druhom záujmu, ktorý je všeobecne prospešný. Je opakom čisto súkromného záujmu. V právnej norme nemá definovaný explicitný obsah. Stavebný zákon sa v časti o odstraňovaní stavieb nezaoberá ani definíciou toho, čo je verejný záujem, ktorý umožňuje obmedziť právo na majetok. Inými slovami to v praxi znamená, že verejným záujmom je všetko, čo povie štát.
Odpovedať
@mellie111 § 105 (3) Priestupku sa dopustí a pokutou do 30 126€ sa potresce ten, kto b) ako stavebník uskutočňuje novú stavbu bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním,
Odpovedať
@viktor_36 projekt a vyjadrenia máte, podajte žiadosť. Ak má stavebný úrad problém s udržiavaním stavby (akým?) a sused je so stavbou ok, doložte k žiadosti dohodu so susedom, že v prípade potreby môžete udržiavať stavbu z jeho pozemku. Sused bude účastníkom konania, ak by nesúhlasil, môže podať námietku. Tak sú jeho práva a záujmy chránené. Ak stavebný úrad stavbu nepovolí, musí to odôvodniť. Voči rozhodnutiu úradu sa môžete potom odvolať.
Odpovedať
@halnas K tomu bolo vyjadrenie, že sused môže predať dom a bude problém. 😄 Garáž bude najmenší problém, keď predá dom niekomu inému. Ten človek potom bude bývať so mnou v jednej budove. Ale asi to predsa len podám a hotovo. Len Bohvie, že dokedy to potom budú naťahovať.
Odpovedať
@halnas co s tym susedovym podpisom stale vsetci mate? 😠 Nad 25m odstup pre udrzbu, vynimka jedine pri radovej zastavbe. Sused moze pri stavebnom konani mat namietky, to je vsetko. Na susedovy nezalezi ci on suhlasi s udrzbou, to riesi obciansky zakonnik, kde to musi umoznit. Do 25m stavba na hranici moze byt a netreba tiez ziadne povolenie od suseda. Kazdy prispevok len sused sem sused tam. 😬
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tzar Práveže naše domy sú dvojdom a na tej ulici budú ešte ďalšie 3 také dvojdomy... Čiže tiež je to zástavba. Tak prečo nemôžem aj garáž dať na hranicu pozemku? Všetky domy na ulici budú na hranici pozemku, ale ja tam garáž dať nemôžem. Veď keď budem chcieť meniť strechu na dome, tak to tiež bez suseda nespravím.
Odpovedať
@viktor_36 Garaz nad 25m je stavba, ktora musi splnat vyhlasku a jej odstupy, ved to nebude radova garaz. Ked tak radove su/budu len domy, od hranice po hranicu! A ten sused bude pomahat menit strechu, ked to bez neho nespravis? Ale spravis, najprv mu da vizvu obec, neskor sud aby spristupnil napr. pozemok pre udrzbu tvojej strechy. Ked to podas na stavebne tak ti to neprejde, ved ti to este aj popredu povedali.
Odpovedať
Na odlahcenie ma napadol vtip Na stavebnom urade Uradnik: Prepacte, ale stavbu jadroveho reaktora pred domom vam nemozeme povolit, nato potrebujete stovky inych povoleni roznych uradov. Rozhorceny obcan: Ale ved sused mi to podpisal!!!
Odpovedať
@tzar Poprosím citáciu zákona alebo vyhlášky, kde je uvedené, že garáž musí mať odstup od hranice pozemku. Lebo vo vyhláške je napísané, že rodinný dom musí mať odstup od hranice pozemku 2 metre, ale o iných stavbách tam nie je žiadny údaj o odstupe. Možno som len zle hľadal. To nie je len o tom, že mi sused podpíše, ale aj o tom, že nikde nevidím zákonný dôvod, aby som to tak nemohol postaviť. Takže keď si sused pripojí ku mne garáž, čiže budeme riešiť radovú garáž, tak vtedy to bude v poriadku? To nedáva proste žiadnu logiku. Ešte aj samotný stavebný úrad mi v októbri písal, že keď mám projekt a vyjadrenia, tak oni len posudzujú, či sú tam všetky dokumenty. Veď všetky ostatné potrebné vyjadrenia mám so súhlasným stanoviskom.
Odpovedať
@viktor_36 Ved som to tu pisal vsetko v predoslich prispevkoch este aj paragraf a odsek ci pismeno, tak neviem co este. Ak ma niekto iny nazor, vedomost alebo skusenost nech napise. Uz sa k tejto teme nevyjadrujem.
Odpovedať
@tzar Preposielam, čo tu bolo predtým... Píše sa tam jasne "vzájomné odstupy stavieb". Neviem o tom, že by bol pozemok stavba. Od stavieb odstup dodržím, aj keď budem na hranici pozemku. § 6 Odstupy stavieb (1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme postavenú garaz na hranici pozemku, dala som vypracovať zmluvu a podpísali ako súhlas.. Mame nad 25m2..projekt sme rozdelili na dve časti a len obci sme oznámili o stavaní..
Odpovedať
Profilova fotka
Podpísali susedia...
Odpovedať
@aisulka Ale to znamená, že ste postavili dve stavby do 25 metrov vedľa seba ako to tu už niekto spomínal. Chápem to správne?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor_36 nie... Jedna garáž... Väčšia asi tak 30-35m2... Tak sme napísali ze garáž ma jednu veľkosť a zbytočne k je dostavba. Sklad.. Pritom v skutočnosti je to jedna garaz
Odpovedať
@tzar nejde o súhlas suseda. Žiadny súhlas suseda, nie je samozrejme potrebný, ide len o vec navyše pre úrad, aby nehľadali problém tak kde nie je. Je to dokument v konaní nad rámec povinných. Stále platí, že projekt aj vyjadrenia sú, treba to podať na stavebný úrad.
Odpovedať
@halnas Akože rozmýšľam aj nad možnosťou, že to tak podám, keďže všetky potrebné vyjadrenia sú súhlasné. Ale keď som v troch mailoch dostal stále odpoveď, že to tak nemôžem dať, tak neviem, či mi to pomôže. Ešte od nich čakám odpoveď na posledný email, tak uvidíme. Aby mi potom nerobili problémy, že to budú zbytočne naťahovať a nakoniec to aj tak budem musieť zmenšiť, keďže posunúť to nemám kam bez komplikácií do budúcna.
Odpovedať
@viktor_36 ak to stavebný úrad zamietne musí dať odôvodnenie proti ktorému sa môžete odvolať. Záleží čo uvedie stavebný úrad, potom to treba posúdiť a zhodnotiť ako postupovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@viktor_36 ako sa to doriesilo?
Odpovedať
@teglik Môj sused bol predtým developer, ktorý postavil dom a ten dom predával. Nakoniec som musel čakať, kým druhú polovicu domu niekto kúpi a s novým susedom sme si dali postaviť garáže vedľa seba, čiže máme prakticky radovú garáž so štyrmi bránami (ja dvojgaráž a on dvojgaráž). Kým sa nám podarilo vyriešiť všetky úpravy projektu (aby s tým bol stavebný úrad v pohode) a vyjadrenia, tak sme žiadosť o stavebné povolenie podávali až v decembri 2022. Povolenie vydali až teraz v auguste, ale hlavne, že to už prešlo. Čiže riešenie problému je urobiť dve stavby nalepené na seba na hranici pozemkov. Ja som musel mať projekt, na ktorom bola zakreslená moja aj susedova garáž a sused musel mať projekt, na ktorom mal zakreslenú jeho garáž, ale aj moju garáž. Proste z oboch projektov musí byť viditeľné, že vedľa bude stáť ďalšia stavba. Obaja sme museli podať svoju žiadosť o stavebné povolenie a každý z nás musel mať potrebné vyjadrenia (VSE, SPP, atď.) na svoju polovicu stavby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?