Elektrická prípojka - veľa majiteľov pozemku

ahojte Nemáte, prosím, niekto skúsenosť s takouto situáciou? Pre stavebné povolenie potrebujeme ešte vybaviť elektrickú prípojku, no elektrický stĺp je na pozemku kde je veľa vlastníkov. Mala by som možnosť kúpiť od niektorých podiel no neviem či to bude stačiť. Budem potrebovať aj nejaké povolenie od ostatných alebo keď budem spoluvlastník tak je všetko vybavené? Ďakujem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
ako sa dostal stlp na taký pozemok? Ak elektrikári napíšu bod pripojenia, aj ho urobia vari?
Odpovedať
@andy110 neviem, ako je to teraz, ale my ked sme to riesili, tak elektrarne nezaujmalo, ako to ideme tahat a ci mame suhlas a pod. Oni urcili miesto napojenia a my sme mali navrhnute miesto, kde je skrina, to im stacilo.. to, ze ako sa dostaneme z miesta napojenia do skrine, to nik neriesil.. Nam povolili prehodit zo stlpa na stlp vzduchom, ale ak by aj nie, jedine, co by som riesila, je povolenie rozkovpavky cesty..To sme mali tak ci tak, koli plynu a vode..A to my ten stlp, na ktori sme napojeni, tiez je na "cudzom".. Ci SU od vas chce nejake suhlasy? Od nas teda nechceli vobec nic.. A SU zase nezaujimalo, ako si tu el. poriesime, stacilo lajstro z el., ze nam to povolili.. Ale je fakt, ze to bolo pred 10 rokmi 🙂 A asi zalezi aj od SU..
Odpovedať
@jan45 ten stĺp si tam vybavil pán, ktorý má dobré známosti takže vtedy nikto nič nevidel. Teraz sa máme na ten stĺp pripojiť my a chcú od nás povolenie. @akvi ani teraz elektrikárov nezaujíma ci máme nejaké povolenia od vlastníkov, zaujíma to len SU, aby nám dali stavebné povolenie. Snažím sa spojiť s pánom zo SÚ, ktorý nás ma na starosti ale zatiaľ neúspešne tak že sa popýtam aspoň tu. Tetaz mi napadlo, v ceste je tiež veľa vlastníkov vrátane nás a nebol problém keď sme ju bágrovali a spevňovali, tak s tým pozemkom to bude snáď podobné.
Odpovedať
Riešili sme tiež prípojku cez cudzí pozemok v spoluvlastníctve viacerých majiteľov. Stavebný úrad požadoval písomný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Keď si spoluvlastník nepotrebuješ súhlasy.
Odpovedať
@rasto464 ďakujem 🙂
Odpovedať
@andy110 odkúpenie spoluvlastníckeho podielu nemusí byť ľahké. Mám dojem, že pri takomto predaji majú ostatní spoluvlastníci predkupné právo. Či a ako sa to uplatňuje v praxi neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@andy110 Postačí odkúpiť podielové spoluvlastníctvo od jedného terajšieho spoluvlastníka a k umiestneniu el. prípojky je potrebné predložiť na stavebný úrad písomný súhlas ostatných spoluvlastníkov pozemku, na ktorom má byť umiestnená el. prípojka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@rasto464 zdravím na ten písomný súhlas je nejaké konkrétne tlačivo?
Odpovedať
@9senses9 nie, nie je. Spísali sme si to sami.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@rasto464 Dobre chápem, že ak si kúpim akýkoľvek spoluvlastnícky podiel na parcele, kde je umiestnený stĺp, z ktorého sa potrebujem napojiť, nepotrebujem ďalšie súhlasy spoluvlastníkov?
Odpovedať
@somecheck Takúto informáciu som dostal na stavebnom úrade. Odporúčam Ti informovať sa na vašom stavebnom úrade.
Odpovedať
@rasto464 Budete potrebovať súhlas minimálne väčšiny spoluvlastníkov, počítanej podľa podielov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rasto464 Potvrdzujem, povedali mi to isté. Avšak až po vyhodnotení situácie priamo na parcelách. Teória hovorí, buď väčšinový súhlas, alebo vecné bremeno od každého, alebo vlastnícky podiel 1/1. Zrejme sú výnimky závislé od typu parcely, a od (ne)riešiteľnosti situácie. Ako už bolo spomínané, treba riešiť konkrétnu parcelu a vysvetliť situáciu. Aspoň u mňa to tak bolo. Výsledok - stačí akýkoľvek podiel na parcele.
Odpovedať
Zdravím, pripojím sa k tejto téme. Mam podobný problém s elektrickou prípojkou. Stĺp mame na pozemku ktorý má dvoch vlastníkov. Jedným je môj oco ktorým má 4/5 podiel a druhým je vlastník, ktorý sa nedá nikde zastihnúť (ma 1/5). Je tu potrebné aj povolenie od tohoto nezastihnutelnehlo vlastníka? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?