Elektrická prípojka a vecné bremeno

Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadne vecného bremena týkajúceho sa elektrického kábla,ktorý povedie cez susedov pozemok a na našom pozemku sa urobí rozvodová skriňa. V územnom konaní si vyžiadal stavebný úrad súhlas vlastníka pozemku,že súhlasí s uložením a zriadením elektrickej prípojky. Sused nám to odsúhlasil, máme už právoplatné územné rozhodnutie,v ktorom sa však stavebný úrad zmienil, že na stavebné konanie musíme doložiť ešte "iné práva k pozemkom a stavbam",tak som sa informovala a ževraj máme ešte doložiť zmluvu o budúcej zmluve o vecnom bremene. Preto sa chcem poradiť,čo máme teraz robiť,keď nám sused takú zmluvu určite nepodpíše. Nestačí iba ten súhlas,čo bol v územnom konaní?Musí sa to až tak riešiť?Dá sa to riešiť aj bez zriadenia toho vecného bremena?Budem vďačná za každú radu, ďakujem.
Odpovedať
Ked sused suhlasil, tak preco by nepodpisal? Prv sa taketo veci nevyzadovali,ale dnes to sposobuje problemy,hlavne pri zmene vlastnika nehnutelnosti. Novy vlastnik casto ani netusi,ze mu cez pozemok vedie susedov kabel. Je lepsie,ak je to zaznamenane v LV.
Odpovedať
My sme riesili podobny pripad. Hlavna vetva kanalizacie, na ktoru sa ideme pripajat, je na susedovom pozemku. Potrebovali sme podpisat s nimi zmluvu o buducej zmluve o vecnom bramene. Ku kolaudacii domu to uz budes musiet mat zavkladovane na katastri. K tomu budes potrebovat geometrak. Ak som to spravne pochopila, geodet nam presne zameria, kde je nasa kanalizacia napojena na tu vetvu u suseda a vycleni ten kusok ako novu parcelu, aby vecne bremeno nebolo na celom susedovom pozemku. Myslim si, ze je to treba dat osetrit aj do buducna. Co, ak sused pozemok preda a novy majitel tam ten tvoj kabel nebude chciet? Zmluvu najdes na internete.
Odpovedať
Este ma napadlo, ze kamarat nieco podobne riesil najomnou zmluvou a ohanal sa pritom § 139 Stavebneho zakona: "Pod pojmom "iné práva k pozemkom a stavbám" použitým v spojení "vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich" sa podľa povahy prípadu rozumie užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu" Tiez nas na to nahovaral, len nam sa do buducna zdalo rozumnejsie urobit vecne bremeno, kedze susedia su OK a v pohode suhlasili.
Odpovedať
@majki555 ja si myslim,ze by nepodpísal,je to prostý clovek,ktorý podla mna ani nevie co vecne bremeno znamená a ked zisti,ze to bude musieť ist na kataster,tak neviem.on aj vtedy sa čudoval,ze načo nam písomný súhlas,ze on súhlasí s tým,ze potiahneme cez jeho pozemok elektricky kábel.
Odpovedať
@dugvajzo108 a neviete mi povedat ako to kamarát riešil tou nájomnou zmluvou,ci to stavebný urad zobral do úvahy?hladam aj ine spôsoby ako to riešiť tým vecným bremenom.ja som nasla v jednej právnej poradni,ze ak prešlo územne konanie so súhlasom vlastníka s uložením el.pripojky,ze uz sa nemusia vyžadovať žiadne ine zmluvy.ze by to malo stačiť.
Odpovedať
treba sa ho opytaľ ked suhlasil,asi podpise len si domyslaš zlo
Odpovedať
@dugvajzo108 geodet urobí plán na zriadenie vecného bremena s ochranným pásmom, osobitná parcela sa nevytvára, na LV sa zapíše bremeno v rozsahu určenom geometrickým plánom. K tomu zmluva o zriadení vecného bremena.
Odpovedať
@ythyl my sme to riešili presne ako píše @tino2 . Siete budeme ťahať cez rodičovský pozemok.
Odpovedať
@tino2 Aha, dakujem za vysvetlenie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@ythyl dobrý deň, mozem sa opýtať ako to nakoniec dopadlo s tou prípojkou? Potrebovali ste súhlas majiteľa aj zmluvu o budúcej zmluve? Dakujem pekne za odpoveď
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@tino2 môžem sa prosím spýtať či si stačí zmluvu o vecnom bremene stiahnuť z internetu a podpísať na matrike alebo to treba riešiť všetko u notára? Bola som na katastri a tam mi povedali, že sa mám obrátiť na geodeta, tak som aj spravila, urobil nám plán s nákresov prípojky a poslal na kataster, povedal, že môžme poslať zmluvu o budúcej zmluve, ktorú si sama napíšem vraj on žiadne také zmluvy nemá, no na katastri mi povedali, že zmluva o budúcej zmluve to nemôže byť, tak som z toho už jeleň a neviem ako ďalej... :( budem veľmi rada ak mi poradite
Odpovedať
@mon662 geodet ti urobil GP , on dal na kataster len úradne overiť , nič viac. Dostala si od neho 3x vyhotovenie GP, predpokladám. Teraz potrebuješ zmluvu o zriadení vecného bremena ak si to vieš napísať sama, môžeš a stačí len overiť podpis povinného na matrike, ak nevieš - notár. Potom dáš na kataster vklad - 1x GP+2x zmluva + kolok 66 €(ak urobíš cez net zamýšľaný vklad tak 51€ - https://www.katasterportal.sk/kapor/n...) Neviem presne na čo bremeno potrebuješ , ideš s ňou - prípojkou cez cudzie pozemky ? Ak áno s majiteľmi tých cudných pozemkov potrebuješ mať zmluvu o zriadení vecného bremena. Si s nimi dohodnutá že ti to podpíšu ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte, nenašiel som príbuznejšiu tému a chcem sa opýtať ako sa počíta výmera pozemku vecného bremena (chceme viesť elektr. prípojku popri ceste ten pozemok patrí žilinskému samospr. kraju) ráta sa šírka výkopu (napr. 30 cm ) a dlžka prípojky je cca 200 m. Je výpočet pre plochu vecného bremena 60 metrov štvorcových?? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Počíta sa to vrátane ochranného pásma, čo by malo byť v tvojom prípade 1 m. na každú stranu od osi kábla. Čiže 2 x dľžka vedenia.
Odpovedať
Ďakujem, už som to zistil aj na samosprávnom kraji.
Odpovedať
@tino2 ďakujem krásne za odpoveď, postupovali sme presne tak ako pises, potrebovali sme to kvôli stavebnému povoleniu. Pozemky cez ktoré idú prípojky sú vlastne spoločnou cestou nás a susedov. Teraz po mesiaci nám z katastra konanie prerušili, lebo vraj zo zakona nemôžu zapísať bremeno na LV keďže sme spoluvlastníci pozemkov. Tak som utekala na stavebné kde sa zase ohanala, že mi to musia zapísať lebo máme len 1/3 vraj má na to vyhlášku z ministerstva, že bremeno musí byť zapísané ak nie sme väčšinovi vlastníci. Tak som utekala na kataster, kde mi povedala, že sa to nedá a ak má s tým na stavebnom problém tak nech jej zavolá. A na stavebnom mi povedala, že ona jej volať nebude, že si mám teda požiadať o stiahnutie vkladu. Čo k tomu dodať, radšej asi nič iba že sme o 130€ ľahší a otravovali sme 5 ľudí aby prišli na podpis. A o tom že územné konanie začalo začiatkom novembra minulého roku a stále nie je skoncene, len pevne verím, že stavebné už nebude také komplikované :)
Odpovedať
@mon662 ak je spoločná Vaša parcela, mal by stačiť súhlas ostatných spoluvlastníkov, niekde na to majú občianske združenia. pani povedala že stiahnuť vklad a .... čo
Odpovedať
@tino2 suhlas máme, ten sme predložili už davno. Stiahnuť vklad a hotovo, zrazu to už nie je treba, vraj ak sa to zo zákona nedá zapísať. Ja len pevne verím, že nenastanú žiadne komplikácie pri kolaudácii.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@mon662 ahoj,ako to nakoniec dopadlo s tym bremenom? nas pripojili elektrikari na pozemku, kde je 18 vlastnikov a chcu po nas vecne bremeno. Len kvoli tomu mame problemy pri kolaudacii.Asi budeme musiet obehat hrbu ludi a s kazdym uzavriet zmluvu o vecnom bremene aby to zapisali do katastra...
Odpovedať
@dorwin našťastie to od nás už nik nepýtal uvidíme pri kolaudácii čo nás zase prekvapi, držím palce nech máte s tým čo najmenej vybavovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@mon662 my mame v stavebnom povoleni, ze to vecne bremeno treba. takze to musime poriesit...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň. Chcem sa spýtať či je rozumný nápad aby boli na zmluve o vecnom bremene písaní až traja oprávnení ľudia. Jeden je vlastníkom sam6, druhý majú bezpodielove spoluvlastníctvo a tretí majú pol na pol. Týka sa to príjazdu na prijazdovku kde sme vlastníci všetci traja len každý v inom podiele. Tak chcem vedieť či je to dobrý nápad byť toľki ľudia na jednej zmluve ohľadom vecného bremena. Lebo čo ak náhodou sa niečo stane nedajbože smrť alebo rozvedu sa. Čo potom ak sú písaní na zmluve o bremene kde sú aj iní ľudia. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Dobry den.Vie mi niekto poradit dobry vzor z internetu na zmluvu o zdriadeni vecneho bremena ? Ide o elektricku pripojku ktora pojde cez obecnu cestu a tiez cez sukromny pozemok susedov. Ak je tu taka dobra dusicka vopred velke Dakujem :-) :-)
Odpovedať
Dobrý deň , taktiež potrebujeme zmluvu o budúcej zmluve o zriadení vecného bremena, viete mi niekto poslať vzor? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@escape09 @ellie08 rieste to cez notara, on to spravi aby to bolo ok. navyse ju musite tak ci tak podpisat u notara.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin dakujem za odpoved no nam to nakoniec zriesili na obecnom urade a stacil overeny podpis u matrikarky, ale este nas caka jedna zmluva zo susedom.
Odpovedať
Zdravím priatelia nemáte niekto vzor zmluvy o budúcej zmluve o vecnom bremene na pripojenie sa na elektrickjý stlp na cudzom pozemku. Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?