Drobná stavba so 25m2 - ohlásenie

Profilova fotka
Dobrý večer prajem, mal by som dotaz, prípadne vysvetlenie ohľadom ohlasovacej povinnosti drobnej stavby. Na už postavenej pivnici by som chcel na jar postaviť dielňu, ktorej plocha nepresiahne 25m2. Teda nebudem potrebovať stavebné povolenie, ale iba ohlásenie drobnej stavby. Pozemok je výlučne v mojom osobnom vlastníctve, kladné vyjadrenie suseda k stavbe už mám. Moja otázka teda znie. V tomto prípade len oznamujem stavebnému úradu, čo je v mojom prípade Obecný úrad, že na pozemku budem realizovať drobnú stavbu, alebo musím od OÚ dostať aj písomné súhlasné stanovisko? Môže mi OÚ (stavebný úrad) drobnú stavbu zakázať, prípadne nepovoliť? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý vecer, ohlasuje sa to písomne na obecnom úrade. Je na to formulár na ohlásenie drobnej stavby http://www.nehnutelnosti.sk/drobna-st.... K vyplnenému formuláru je potrebné prilozit prílohy, to treba odovzdat na obecnom úrade a cakat na odpoved. Platí sa za to. Mozu vám to aj nepovolit. Ja som si z katasrálnej mapy vytlacila svoj pozemok, zakresila som tam tú drobnú stavbu + vlasnícky list + jednoduchý nácrtok drobnej stavby. Drobná stavba musí mat doplnkový charakter. Ziadny súhlas od susedov nepotrebujete.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun toto všetko mi je jasné, nakoľko pivnicu, ktorú som staval som riešil ohlásením drobnej stavby. Mne sa jedná len o to, že ak sa to volá OHLÁSENIE DROBNEJ STAVBY - tak to len niekomu ohlásim a nepotrebujem jeho súhlas na jej postavenie. Uvažujem správne?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Na stránke našej obce je formulár na ohlášku drobnej stavby a čo ma prekvapilo, tak súhlas suseda potrebujem, ale nepotrebujem vyjadrenie stavebného dozoru, ktorý sa v iných obciach a v tlačivách prístupných na webe vyžaduje. Takže je v tom asi nejaký neporiadok. :-)
Odpovedať
Rozne obce maju rozne pravidla. V nasej obci chcu aj k malemu altanku z Baumaxu (18m2) stavebny dozor, suhlas suseda a vynatie pody z SPF. Psycho..
Odpovedať
@jamk1 Tak to platilo v minulosti. Teraz je možné drobnú stavbu uskutočniť až po tom, čo stavebný úrad oznámi, že nemá námietky.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 súhlas suseda, ak by mu tá stavba bránila nejako, napr. v prechode. Robili sme záhradný domcek, a budeme robit este garáz a dalsí domcek v záhrade. Po zmene starostu to zase bude asi iné. V podstate je to ohlásenie, tak by to malo byt bez námietok. My chceme kúpit betónovú garáz, ked som volala do tej nemenovanej firmy, tak mi nejaký arogantný pán oznámil, ze potrebujem projekt. Nejaká hlúpost nie? Naco mi projekt na kúpu hotovej garáze, to fakt neviem. Si myslím, ze mi postací ohlásenie drobnej stavby. Stretol sa niekdo s tým?
Odpovedať
Profilova fotka
@draik oni poslú do týzdna vyjadrenie z obecného úradu
Odpovedať
Drobna stavba, ku ktorej nepotrebujes SP je taka,ktora je iba "dodatkova" k hlavnej stavbe. Ak tam na pozemku nestoji ziaden dom, tak podla mna potrebujes SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 Je to na pozemku, ktorý je ako som písal v mojom výlučnom vlastníctve a hlavnou stavbou je rodinný dom, teda táto stavba bude stavbou doplnkovou. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
§ 57 Ohlásenie stavebnému úradu (1) Stavebník je povinný uskutočnenie stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác uvedených v § 55 ods. 2 vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby pripojí jednoduchý situačný výkres; ak ide o jednoduchú stavbu podľa § 55 ods. 2 písm. a), pripojí podklady s náležitosťami žiadosti o stavebné povolenie a projektovú dokumentáciu. Stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. (2) Stavebník môže uskutočniť stavby, stavebné úpravy a udržiavacie práce ohlásené podľa odseku 1 len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky. K písomnému oznámeniu stavebný úrad pripojí overený jednoduchý situačný výkres a ak ide o jednoduchú stavbu podľa § 55 ods. 2 písm. a), k písomnému oznámeniu pripojí overenú projektovú dokumentáciu. Stavebník môže začať uskutočňovať ohlásenú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce do dvoch rokov odo dňa jeho doručenia stavebníkovi, pokiaľ stavebný úrad neurčí inak. (3) Za deň ohlásenia sa považuje deň, keď bolo ohlásenie podané stavebnému úradu alebo odovzdané na poštovú prepravu. Stavebný zákon - Zákon č. 50/1976 Zb. - úplné znenie
Odpovedať
po ohlasovačke ma obec 30 dni na vyjadrenie....ak ziadny papier nepride tak je to ako keby suhlasla so stavbou...pripadne moze obec vydat aj suhlasne stanovisko k stavbe...
Odpovedať
Profilova fotka
Až teraz pozerám na preklep v nadpise, aký sa mi podaril. Samozrejme má byž stavba DO 25m2 Zatiaľ ďakujem všetkým za odpovede. Ak by niekoho ešte niečo napadlo, vyjadrite sa. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nobody128 Teraz otázka trochu od veci. Tých 30 dní je lehota len k vyjadreniu sa ohľadom drobnej stavby, alebo je to nejaká všeobecne platná lehota daná zákonom, ktorú musí obec dodržať? Pýtam sa preto, lebo som doporučeným dopisom, dňa 30.6. a druhým 31.7. 2014 oslovil obec - starostu - obecné zastupitelstvo ohľadom prenájmu nebytových priestorov a do dnešného dňa som nedostal odpoveď. Na môj ústny dotaz mi bolo povedané, že majú aj dôležitejšie veci, ako je moja žiadosť. Ako postupovať? :-)
Odpovedať
@jamk1 tych 30 dni je lehota na vyjadrenie ku drobnej stavbe...
Odpovedať
Profilova fotka
@nobody128 Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?