Dotatočné povolenie na studňu

Profilova fotka
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať,či máte niekto skúsenosti s dotatočným povolením na stavbu studne. Ide o to,že partner zdedil dom,ktorý chcem rekonštruovať. A vybavujeme stavebné povolenie. V projekte máme,že studna je jestvujúca,keďže tam tá studňa je veľa rokov. Ale prišlo nám vyjadrenie,že treba na tú studňu dotatočné povolenie. Je to pravda, máte niekto s tým skúsenosti? Ďakujem
Odpovedať
prekreslit projekt... ktory ***** zakreslil studnu do projektu ? :) okrem toho ze je okolo toho vela vybavovaciek tak sa za vodu zo studne myslim musi platit..
Odpovedať
Profilova fotka
@dima studňa s odberom vody čerpadlom by mala mať stavebné povolenie (vodoprávku) . Ale náročné na vybavovanie to nie je, je to samostatný projekt, vyjadrenie HG, žiadosť na ŽP ( nie stavebný úrad) odd. vodné hospodárstvo. Po ich vyjadrení sa doklad priloží k žiadosti na SÚ, vybavovať sa to dá aj súbežne a doloží sa v priebehu konania. Ak nemáte kanalizáciu a musíte riešiť žumpu, doporučujem koreňovú čov.
Odpovedať
Profilova fotka
Studňa je tam už 50 rokov,takže žiadne čerpadlo,ale samospád. Takže oni od nás chcú dodatočné povolenie. Takže to musíme vybavit a tým pádom sa nám oddiali stavebné povolenie. A ten hydrogeologický posudok už máme a aj rozbor vodu,ale to sú ďalšie peniaze navyše :(
Odpovedať
@dima jestli jste to ještě nepodali, tak studnu určitě nelegalizujte. Já mám taky na pozemku studnu, ale nikdy jí nepřiznám, maximálně budu tvrdit, že je to zásobník na dešťovou vodu. Přijde doba, kdy se bude voda ze studní krutě platit. A nebude to dlouho trvat ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ale my sme to tam dať museli,keďže bývame v dedine,kde nie je vodovod. Takže studňa je jediný zdroj vody. Preto sme to museli mat aj v projekte. Lenže mi príde blbost žiadat o povolenie,ked sme tú studnu nestavali my. A ešte je tam tolko rokov.
Odpovedať
@dima aha, tak to sem netušil, to se nedá nic dělat. Proto to musí být oficiálně, aby jste mohli tu vodu ze studně užívat. To je bohužel smutná pravda
Odpovedať
Profilova fotka
@dima nemáte studňu, ale zachytnú nádrž, ak je tam samospád podlieha to inému predpisu, to by mal ovládať projektant. Vaše podklady sú neúplné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@jan45 ahoj Janko, chcela by som sa Ta spytat, ci k vrtanej studni sa vyzaduje aj suhlas susedov? ide o to, ze chceme legalne si dat vrtanu studnu, ale mame susedov, ktorym vsetko vadi a urcite budu namietat. zijeme v oblasti kde nie je obecna voda, boli sucha, nemame vodu. Mam obavy, aby sme neboli zopar rokov kvoli namietkam susedov bez vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula Na studňu dáva súhlas obecný úrad, tam povedia, čo potrebujú.Teoreticky na studňu s čerpadlom by malo byť stavebné povolenie, na ručnú stačí ohlásenie
Odpovedať
@jan45 Chcem sa Ťa spýtať čo je na tom pravdy, že ja mám studňu /kopanú/ už 7rok na záhrade a mal som tam vodu /vodný stĺpec/ 7m. Susedovci sú odo mňa cca 50m a vykopali studňu tiež a včera som ťahal vodu a vyťahal som max 1m3 vody.čo bolo na začiatku cca 1400l./ približne 1+1/2 IBC nádrže/.. Je to pravda že ak sused vykope studňu ako som spomínal cca 50m tak mi klesne vodný stĺpec v studni?? :-( Potok mám od mojej studne cca 40-50m..alebo je to dôsledok sucha čo prevláda??? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 v studni je hladina, okolo nej kužel vystupujúci k úrovni vody pred výkopom. Pri nepoužívaní sa hladina v studni vyrovná s hladinou pôvodnou. Ale ak niekde vznikne odber, voda sa presunie. To je riziko tepelných čerpadiel, ohrozujú studne v okolí, najmä ak nie sú dva vrty. ale trvale čerpajú vodu a nechávajú odtekať . Naviac v posledných rokoch je väčší odpar ako zrážky a hladina spodnej vody klesá.
Odpovedať
@jan45 Takže keď budem pravidelne /častejšie čerpať vodu/ ustáli sa mi hladina??? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@technik007 čerpanie znižuje hladinu celkovo podľa množstva a priepustnosti okolitej zeminy, dlhodobé čerpanie (TČ) môže znížiť hladinu, občasné nie. Na hladinu majú vplyv aj iné okolnosti, je to komplikovaný proces na vysvetľovanie v tomto priestore.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?