Dostanem stavebné na dom keď prístupovú cestu vlastní pozemkový fond?

Prosím vás petrebujem radu.Mám pozemok chcem naňom stavať rodinný dom,ale na stavebku mi povedali že mi nedajú stavebné povolenie nakoľko ten prístup vlastní pozemkový fond.Je to roky užívania cesta starosta povedal že nevidí problém dokonca je asfaltová a najlepšie natom je že už sa tam stávajú nejaké domy.Kto mal takú skúsenosť poraďte prosím.
Odpovedať
@kcardova ak už stavebný úrad takto vydal tak by nemal robiť rozdiel v o vydaných rozhodnutiach a mal by vydať aj Vám. Ak je to intravilan obce tak to už dávno mal mat starosta prevedene bezodplatne na obec a prístup by bol obecný.
Odpovedať
@fuso no na úradoch sa menili úradníci tak sa hrajú na dôležitých no v stredu ideme na stavebný tak uvidíme.No čítala som že pozemkový bezplatné prevedie na obec pokiaľ obec tam bude stavať nejakú výstavbu no len tam sú všetko súkromné pozemky :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@kcardova Nebude to tým že pozemkový fond spravuje pôdu neznámych vlastníkov a keby sa teraz jeden nejaký našiel postavil by rampu na začiatok tej cesty a ty sa nedostaneš vôbec k domu. Určite sa to dá vybaviť a dostať pod obec ale je to vybavovanie na roky a starostovy sa do toho asi moc nechce.
Odpovedať
@martosko na liste vlastníctva je písané Slovenská republika v zastúpení pozemkového fondu.To by boli vypísany asi ty vlastníci či ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kcardova Ak sú neznámy tak koho tam vypíšu.
Odpovedať
@martosko mňa ;-) ;-)
Odpovedať
@kcardova ak je to tak ako hovoríte a je ti intravilan obce je možné, aby to podľa zákona obec delimitovala na seba, obzvlášť ak je to cesta. Vôbec to netrvá dlho. Cca pól roka. Ak by tam aj boli vlastníci, tak by figurovali na LV. Ale to nie je tento prípad. Nech sa starosta informuje na SPF ak je to intravilan. Ak je to extravilán, tak si podajte žiadosť k vyjadreniu k PD stavby na SPF. Dajú Vám vyjadrenie a väčšinou vás zaviažu zriadiť vecne bremeno doplatenie samozrejme ku kolaudácii stavby. Aspoň ja som mal takéto skúsenosti. Min vo viacerych prípadoch. Treba, ale podotknúť, že sa jednalo o línioví stavbu. A baj ocko vo verejnom zaujme.
Odpovedať
@fuso je to extraviláne.Ďakujem za iskričku nádeje už som to videla čierne furt prekážka furt problem.V stredu idem na stavebko lebo úradníčka je tam len v stredu čo povie a skočím aj na pozemkový
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kcardova dobrý večer..ako ste dopadli s tou cestou?
Odpovedať
Áno stavebné už máme stačí že obec mi cestu v užívaní nemusí ju vlastniť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kcardova ahoj mame taky istý problém ako ste to vyriešili. polku cestu vlastní obec a polku pozemkový fond. Nechcú nám dat na stavebnom povolenie lebo chcú povolenie od pozemkoveho fondu ale on marca čakáme na povolenie a to len na prejazd cez cestu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@ivana2417 Tiež riešim to isté. Na SPF už mám žiadosť asi 2 rok a nič. Jednoducho mi po telefonáte napísali že som v evidencii a že nemajú žiadnu zákonnú povinnosť nič predávať, prenajímať, ani zriadovať vecné bremená a rovnako ani nemajú žiadnu povinnosť čo sa týka času na odpoveď.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miroslav_mednansky 2 roky je nič. MY sme museli kvôli prístupu na našu cestu odkúpiť od SPF pás pozemku 72 m2. Celkovo to trvalo 5 rokov, kým sme to mali na LV a mohli kolaudovať cestu.
Odpovedať
@kcardova pozrite sa na LV či je tento pozemok uvedený ako cesta, značka pre cestu je číslo 22. V takom prípade by nemal byť problém. Potom riešenie by bolo, že by sa vám podarilo od niekoho zo známych majiteľov odkúpiť si podiel. Tým by ste boli aj vy spoluvlastníčka. No ak sa podiel nedá kúpiť môžete požiadať na pozemkovom fonde o súhlas prejazdu na svoj pozemok. Snažila by som sa tam dať vecné bremeno na prejazd, nie len súhlas.
Odpovedať
Profilova fotka
No ja riesim podobnu vec akurat ze nie s pozemkovym fondom ale prijazdova cesta je v majetku Druzstva podielnikov ... Cele to je ale take komplikovanejsie, lebo sme kupili pozemok s platnym stavebny povolenim ale chceli sme pomenit projekt na stavebnom povoleni tak sme riesili zmenu stavby pred dokončenim a tam nam teraz do konania vstupilo Druzstvo podielnikov, ktore chce aby sme si zriadili vecne bremeno na pravo prechodu. CIze v nasom pripade stavebny urad vobec neriesil prijazdovu cestu a ani ho to nezaujimalo a riesi to naopak u nas dotknuta strana...
Odpovedať
@radoslav_chudy myslím si, že je to dobré riešenie, že to budete mať napísané aj na katastri. Je tam problém s tým, že si to musíte zaplatiť? Alebo v čom vy vidíte, že je to komplikované? Ja by som osobne v takomto prípade vždy chcela mať napísané to aj na LV, aby nemohol nikto prísť a povedať, že mi nedovolí prejsť na pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@551petka551 ano ja sa tomu nebranim a isto by som to zacal riesit ale uz sme chceli mat proces zmeny projektu ukonceny a bum do toho este toto a bohuzial reakcna doba druzstva je dost biedna a uz je to cca mesiac a z ich strany zatial ziadna odpoved na moju ziadost o zriadenie prava prechodu...len nieco telefonicky povedane ale ziadne zavazne stanovisko a druha strana mince je, ze to moc lacne nebude a chybeme sa v rozmedzi 3000 - 5000 e
Odpovedať
@radoslav_chudy no tak to majú dobre vymyslené... Skúste ísť rovno za nimi a pokúste sa im to vysvetliť, že Vás to tlačí. Osobný kontakt robí divy 🙂 Ale hlavne slušne 🙂 A je tam len to družstvo? Nikto iný na LV? Že by ste sa dohodli s niekym o kúpe podielu za nižšiu cenu?
Odpovedať
Profilova fotka
@551petka551 ano snazim sa osobne len toto pandemicke obdbobie tomu moc nepraje a mam pocit, ze uz sa z toho zacina na nasich uradoch stavat vyhovorka...
Odpovedať
@radoslav_chudy ešte mi napadlo, a ten od koho ste kúpili pozemok to pred tým neriešil? Nemá náhodou v zmluve uvedené, že už im raz platil za prístup na pozemok? Alebo nebol on sám vlastníkom alebo podielnikom? Na LV-čku kde je cesta, nie je tam spomenuté aj jeho meno alebo parcela?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?