Domček na strome - aké povolenia z úradov treba?

Profilova fotka
Zdravím všetkých dobrých ľudí z fóra . Má niekto skúsenosti prípadne vie poradiť aké povolenia z úradov prípadne lesov či urbariátu potrebujem na postavenie domčeku na strome (treehouse) ktorý bude využívaný na prenájom turistom . Musím byť vlastníkom lesa kde má byť dielo vyhotovené alebo nejakým spôsobom prenajať horu od lesov prípadne majiteľa lesu v danej lokalite . Povolenia na vjazd ... Ďakujem.
Odpovedať
@majkz V lese ti to asi nepovolia. Jedine keby dané územie bolo určené v územnom pláne obce na rekreáciu a šport.
Odpovedať
@majkz pekny napad. videl som to na airbnb. problem (pre Teba) je ako vyriešiš elektrinu. o vode atď asi nerozmýšľaš... kúrenie? chrobáky a iná zver? aký les, aký strom? ideálne keby si vlastnil les. alebo keby si poznal niekoho kto ho vlastní a dohodol sa s ním. či už len tak alebo za pár korún... však hádam by si to okolie udržiaval, zveľadoval... Lebo ak nebudeš ničiť strom (moc) tak by to nemusel nikto riešiť, možno by bol majiteľ aj rád. prípadne sa poradiť s lesákmi.. oni robia posedy.
Odpovedať
clapci, vsetko sa da https://www.startitup.sk/bratislave-v... @majkz skus hodit rec s investorom
Odpovedať
Profilova fotka
Veď niečo také vyhralo aj cenu za architektúru https://www.archinfo.sk/diela/exterie... a severské stromové hotely sú známe už dávno ale ako to vyriešiť administratívne u nás je zaujímavá otázka.
Odpovedať
Profilova fotka
je to normálna chata, musíte splňať podmienky - majiteľ alebo prenájom, energie a voda sú na Vás, možno ešte hygiena, ale nie sú to objekty na trvalé bývanie.
Odpovedať
Toto by ma tiež zaujímalo. Stromov na to vhodných máme kopu, pozemky sú stavebné a aj voda, elektrina a cesta sú v dosahu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@luckazboronova sleduj túto diskusiu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj v Trenčianskych Tepliciach je taký dom na strome pre turistov :) Je tam suché wc a elektrina tam nie je :) Tiež ma napadlo, že sa môžeš obrátiť ohľadom info na investora https://www.treehouse.sk/info/ Akurát ma ohľadom toho vlastníctva prekvapilo, že ako pozerám na kataster, tak od r.2018 tú časť lesa vlastní nejaká spoločnosť so sídlom v USA... :-.
Odpovedať
@baluinka Tam sa chystame zajst, pozerala som, ze aj v Pezinku, ci v Svatom Juri je nieco podobne, je to sucast vinic ak sa nemylim. Krasne to vyzera. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@baluinka do tych Trencianskych Teplic snivam ist aj ja a dufam, ze sa mi to raz aj splni :-) Vyzera to tam brutalne, co som fotky pozerala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
v Trenčianskych Tepliciach je takýto treehouse . Čo sa týka problematiky s tou som oboznámený , investor ,využitie a celková problematika - v tom mám jasno , jedná sa mi o info s povoleniami , ak má niekto reálne skúsenosti alebo info , nakoľko štátne lesy prípadne urbár ... budú najťažší oriešok na tom celom . Samozrejme sa jedná o využitie na účely poskytovania krátkodobého obytovania ako turistickú atrakciu . Takéto treehouse už na slovensku sú a niektoré skoro na rok vopred vy-book-ované takže niekto povoleniam na tieto už zhotovené diela musel dať zelenú povoleniam , otázka je či to reálne možné bez komplikácii s úradmi alebo to je cesta hrubšia obálka niekomu do vačku .... Vyhotovenie projektov preinvestovanie ,výber zdravých stromov dendrológom a všetko ohľadne problematiky nie je to na čo hľadám odpoveď . Ďakujem aj tak všetkým za zapojenie do diskusie .
Odpovedať
@majkz povolenia, strašenie ľudí.... Postáv na svojom, nie je to stavba pevné spojená zo zemou tak aké povolenia?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Je to komplikovanejšie : Miesto určené je v blízkosti turistického centra , ďalšia vec je hora na tom mieste kde nie som vlastníkom žiadnej parcely a z horami je to tak že aj keď ju vlastníte nemôžete si tam pomali ani vyrúbať strom ...
Odpovedať
@stenla len najlacnejsia zalezitost to tiez nie je. Ked tam clovek chce ist, aj ked len na jednu noc 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@koulich to mi je jasne, ze jedna noc tam stoji vela penazi a preto som tam este nebola :-| Keby to bola prijatelnejsia cena, tak uz som tam davno
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@majkz ahoj . chcem sa opytat ci si si zistil ake povolenia potrebujes na stavbu domceka na strome.popripade ako si pokrocil v danej veci. :-) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Momentálne sa veci majú rovnaku a odložil som tento projekt nakoľko sa mal v danej lokalite stavať najväčší aquapark na Slovensku , no pravdepodobne to biola iba mediálna kačica aby sa poukázalo na iný zámer . Nemal som v zálohe inú lokalitu ktorá by na to bola vhodná z hľadiska dopytu . Podstatná je pri takomto niečom lokalita ,tá je kĺúčová .Keď som si ešte vo februári pozeral booking na jednej web stránke s treehouse ,už vtedy bol vy-bookovaný do októbra . Je to super nápad a ľudia si zaplatia za takéto niečo viac ako v hoteli .
Odpovedať
Profilova fotka
@majkz Aj ja mám otázku ohľadom tohoto, tiež riešim niečo podobné uvažoval si že by si tam mal aj nejaké siete ako elektrika, voda alebo úplne bez všetkého zo suchám WC aby bola stavba čo najlacnejšia, máš nejaký približný rozpočet a predpokladanú návratnosť. Príde mi že hlavne bez vody je doba ubytovania maximálne jeden dva dni, čiže činnosti ako ubytovanie odubytovanie alebo upratovanie by boli dosť časovo náročné pri obsadenosti každý deň v týždni, pri zavedení elektriky a vody je to zasa finančne náročnejšie na začiatku.
Odpovedať
@majkz hej veľa urobí to miesto, kde to bude, hlavne aby tam bolo pekne, príjemne a kopa prírody okolo ;-) Niečo iné na čo sme bežne zvyknutí ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, chcela by som obnoviť túto debatu. Všimla som si, že všetci prenajímajú treehouse ako výhľadový posed. Nenašla som však relevantné informácie aké povolenia potrebujem na postavenie výhľadového posedu. Ešte dodávam, že som jediným majiteľom lesného pozemku, na ktorom by som chcela treehouse postaviť.
Odpovedať
Nemáte nikto skúsenosti?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?