Doklady k záhradnému domčeku v záhrade

Dobrý deň, chcela by som si na záhrade postaviť drevený záhradný domček, do 50m2 zastavanej plochy, jedno nadzemné podlažie, výška nepresiahne 5 m. Vedel by mi niekto prosím vás poradiť ako mám postupovať?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zuzaka11:

Dobrý deň, chcela by som si na záhrade postaviť d…
@zuzaka11 Jetam nejaká hlavná stavba? Napr. rodinný dom? Alebo to je len prázdna záhrada a ty tam chceš postaviť záhradný dom?
Odpovedať

@zuzaka11 1. Plocha pod tou stavbou je už vynata z podneho fondu? Ak nie. Geodet, geometricky plan, vynatie danej parcely, pripadne ak je Vasa parcela mensia ako 1000m2 da sa vynat au naraz cela, len podla bonity potom budete platit podnemi fpndu za kazdy vynaty m2. 2. Jednoduchy nakres planovanej stavby, ak bude viac ako 2m vzdialena od sesediacich pozemkov staci ohlasenie drobnej stavby na Vasej obci, ak to chcete stavat bliezsie ku hranici so susednymi pozemkami, treba ist cez stavebne povolenie. 3. Jeddnoduchy nakres teda, podorys a zaznavene vzdialenosti planovanej stavby, od domu, susediacich stavieb co uz na pozemku su a od hranice pozemku. Potom jednoduchy rez danou stavbou, kde budu zaznacene vysky, jednoduche pohlady na danu stavbu, teda kde planujete okna, dvere,...a zaznacene ich rozmery. Potom vyplnena ta 5stranova ziadost na ohlasenie drobnej stavby. Toť vsio. Projektant ( aspon moj manzel) berie za to 50 euro. Takze ak si na to netrufate, urobi to aj nejaky projektant za Vas.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@zuzaka11 1. Plocha pod tou stavbou je už vynata …
@mellie111 Ak tam nie je hlavná stavba, nemôže to byť drobná stavba. Potom to bude musieť prejsť celým stavebným konaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@mellie111 ak je to tam podlazie, nemoze to byt drobna stavba, vid zakon, paragraf 4.
Odpovedať
V zmysle nového stavebného zákona nemusí byť na pozemku hlavná stavba, drobná stavba už nemusí byť doplnkovou. Na ohlásenie drobnej stavby - pokiaľ je potrebná ohlasovacia povinnosť je potrebná žiadosť (niekoľko stranovy formulár - je prílohou č. 11 vyhlášky 60/2025), prehlásenie o odbornom vedení ("stavebný dozor") a projekt stavby na ohlásenie. Obsah a rozsah projektu stavby na ohlásenie je uvedený v prílohe č. 14 vyhlášky č. 60/2025. (Príloha má 3 strany, čo má projekt obsahovať). Súčasťou projektu (bod A, 3. prílohy x. 14) musia byť aj údaje o súlade stavby s územným plánom. Takže ak obec nemá vlastný územný plán, je potrebné požiadať o stanovisko súladu ohlasovanej stavby s územným plánom príslušný samosprávny kraj, odbor územného plánovania. K žiadosti o vydanie stanoviska odo mňa chceli sprievodnú (technickú) správu, situáciu osadenia drobné stavby a jej jednoduché grafické znázornenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mellie111 ak je to tam podlazie, nemoze to byt d…
@mgx podlazie som tam nespominala, len ze v reze maju byt zaznacene vysky
Odpovedať
Profilova fotka
@mellie nadzemne podlazie spomina pani, co zadala otazku. citujem "Dobrý deň, chcela by som si na záhrade postaviť drevený záhradný domček, do 50m2 zastavanej plochy, jedno nadzemné podlažie, výška nepresiahne 5 m". to znamena, ze rezimom ohlasenia drobnej stavby ist nemoze ani nahodou. To je cele, co som chcel povedat.
Odpovedať

@mellie nadzemne podlazie spomina pani, co zadala…
@mgx ja som to co pani napisala pochopila tak, ze to bude len jednopodlažne, ako bungalov
Odpovedať

@mellie nadzemne podlazie spomina pani, co zadala…
@mgx jedno nadzemne podlažie neznamená poschodie ale prízemie ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@peterson_22 aha, dakujem, mate samozrejme pravdu. Aspon som dostudoval :) Suterén (pod úrovňou terénu) → nie je nadzemné podlažie Prízemie (v úrovni terénu) → nadzemné podlažie 1.Poschodie → nadzemné podlažie 2.Poschodie → nadzemné podlažie Nadzemné podlažie: Je to každé podlažie, ktoré sa nachádza nad úrovňou terénu. Zahŕňa teda prízemie, 1. poschodie, 2. poschodie atď. Oproti tomu suterénne podlažie je pod úrovňou terénu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@zuzaka11 Jetam nejaká hlavná stavba? Napr. rodin…
@chrobak7 Je to iba záhrada, mám tam mestský vodovod a elektrinu. Na pozemku nič nieje. Domček bude mať aj jedno poschodie, podkrovie, asi som to nesprávne napísala.
Odpovedať

@chrobak7 Je to iba záhrada, mám tam mestský vodo…
@zuzaka11 tak budete potrebovať normálny projekt a stavebné povolenie, čo teda neviem či dajú ak je to v záhradkárskej oblasti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janka_266:

@zuzaka11 tak budete potrebovať normálny projekt …
@janka_266 Ja som jediný pozemok, kde nie je stavba. Tak dúfam, že by to nemal byť problém.
Odpovedať

@janka_266 Ja som jediný pozemok, kde nie je stav…
@zuzaka11 My tu môžeme o tom diskutovať a polemizovať donekonečna. V konečnom dôsledku ti tú stavbu bude schvaľovať príslušný stavebný úrad, takže najlepšie bude, spýtať sa tam, čo vyžadujú na to, aby si tam mohla postaviť to, čo sa chystáš postaviť. Povedia ti presne, či budú vyžadovať stavebné konanie, alebo im bude stačiť iba ohlásenie stavby. Tiež ti vyšpecifikujú, aké všetky doklady musíš predložiť. Lebo aj tvoj popis : "drevený zárhadný domček do 50m2" - je veľmi široký pojem. To už nebude obyčajná drevená skladačka typu hobby market. To bude riadna stavba. Neviem, ako si to predstavuješ urobiť z dreva - či ako drevodom, alebo nejakú drevenicu? Ja byť na mieste zamestnanca stav. úradu, tak by som od teba požadoval asi riadny projekt.
Odpovedať
Zadal som cez portal vystavby 15.5.2025 a 2.6. mi prislo z SU: Bude tam do 50m2 plocha je záhrada, takže hurá s úradmi bojovať. Projekt nakreslím si sám. Za každé chcú cca 36e. K ohláseniu drobnej stavby je potrebné doložiť: 1. projekt pre ohlásenie drobnej stavby. Oznámené miesto uloženia projektovej dokumentácie na Portáli výstavby neobsahuje žiadne súbory, 2. záväzné stanovisko dotknutého orgánu územného plánovania (Mesto Dolný Kubín, odbor výstavby a ŽP, ref. územného plánovania, stavebného poriadku, Dolný Kubín – p. Ing. Marián Smoleň), 3. záväzné stanovisko dotknutého orgánu (Okresný úrad Dolný Kubín, pozemkový a lesný odbor – odňatie poľnohospodárskej pôdy pod navrhovanú stavbu), 4. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Stredoslovenská distribučná, a. s., Pri Rajčianke 2927/8, 010 47 Žilina, v zmysle §22 stavebného zákona, 5. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Oravská vodárenská spoločnosť a. s., Bysterecká 2180, 026 01 Dolný Kubín, v zmysle §22 stavebného zákona, 6. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Slovenský plynárenský priemysel, Plátenícka 19013/2, Bratislava, v zmysle §22 stavebného zákona, 7. doklad o úhrade správneho poplatku podľa zák. č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov (platný od 01.04.2025), položka 59, písm. b) ods. 4: suma: 50 EUR
Odpovedať

@zuzaka11 K ohláseniu drobnej stavby je potrebné doložiť: 1. projekt pre ohlásenie drobnej stavby. Oznámené miesto uloženia projektovej dokumentácie na Portáli výstavby neobsahuje žiadne súbory, 2. záväzné stanovisko dotknutého orgánu územného plánovania (Mesto Dolný Kubín, odbor výstavby a ŽP, ref. územného plánovania, stavebného poriadku, Dolný Kubín – p. Ing. Marián Smoleň), 3. záväzné stanovisko dotknutého orgánu (Okresný úrad Dolný Kubín, pozemkový a lesný odbor – odňatie poľnohospodárskej pôdy pod navrhovanú stavbu), 4. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Stredoslovenská distribučná, a. s., Pri Rajčianke 2927/8, 010 47 Žilina, v zmysle §22 stavebného zákona, 5. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Oravská vodárenská spoločnosť a. s., Bysterecká 2180, 026 01 Dolný Kubín, v zmysle §22 stavebného zákona, 6. záväzné vyjadrenie dotknutej právnickej osoby Slovenský plynárenský priemysel, Plátenícka 19013/2, Bratislava, v zmysle §22 stavebného zákona, 7. doklad o úhrade správneho poplatku podľa zák. č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov (platný od 01.04.2025), položka 59, písm. b) ods. 4: suma: 50 EUR
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od roman771977:

Zadal som cez portal vystavby 15.5.2025 a 2.6. mi…
@roman771977 Ja som bola na stavebnom úrade a pani mi povedala, že si to mám nájsť na ich stránke a že ona nie je informačná kancelária a že keď tomu nerozumiem mám si zaplatiť inžiniera.
Odpovedať

@roman771977 Ja som bola na stavebnom úrade a pan…
@zuzaka11 Ale to je oficialny list čo mi poslal Stav. úrad včera. Ja som tam ešte ani nebol. Takzže mi treba splniť 7 bodov. O tom nie je žiadna diskusia. Projektanta nepotrebuješ podľa stav. zákona pri len ohlásení drobnej stavby do 50m2.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?