Čo všetko treba na stavebné povolenie ČOV?

Profilova fotka
Nenašla som žiadnu podobnú tému. Vie mi niekto povedať, čo všetko treba k stavebnému povoleniu na domovú čističku odpadových vôd? Stčí len projekt, súhlas všetkých "sietí" alebo treba aj nejaké úzmené rozhodnutie, vyjadrenie od vodárov a pod?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, já ČOV řeším právě teď! Musíš si nechat udělat projekt na ČOV. U nás v ČR jsou 3 způsoby řešení vypouštění odpadních vod, a to buď do kanalizace, do potoka nebo do podzemních vod. Pokud kanalizaci ani potok v blízkosti nemáte, vyjimečně to jde do podzemních vod, ale k tomu si musíš nechat udělat hydrogeologický průzkum! Objednáš si projektanta, který ti nakreslí způsob řešení odpadních a splaškových vod, dále dešťovek, přípojky inž. sítí + vnitřní rozvody vody, plynu a telekomunikací (u elektráren si nejsem jistá), popř. doložíš zprávu hydrogeologa a tohle všechno zasíláš na dotčené instituce (měl by to zaslat projektant) - vodárny, plynárny, telekomunikace, popř. elektrárny. Ti se k projektu vyjádří. Nakonec by měl jít celý projekt na ČOV na územní rozhodnutí! Teprve až po schválení můžeš žádat o stavební povolení, popř. ohlášení stavby!
Odpovedať
Profilova fotka
no pane boze! a to mi na stavebnom urade po troch tyzdnoch od podania ziadosti o stavebne povolenie na rekonstrukciu domu povedali, ze najskor musim mat stavebne povolenie na COV a az potom mi mozu dat stavebne povolenie na dom. takze kym vybavim stavebne povolenie na cisticku, moze to trvat pekne dlho...
Odpovedať
Profilova fotka
to je ten postup úředních šimlů! Co nejvíce to lidem komplikovat! Nám to na úřadě naštěstí řekli hned, že pokud budeme mít ČOV, musí být nejdříve schválený projekt na ČOV a teprve potom stav. povolení! :-( Pevné nervy!!
Odpovedať
Dalsou moznostou je akumulacia vycistenych vod z COV, v tomto pripade nepotrebujete ziadny hydrologicky prieskum a urad, by nemal mat ziadny problem schvalit ho. Akumulovana voda sa moze pouzit na polievanie zahrady.
Odpovedať
Profilova fotka
čo to znamená akumulácia vyčistených vôd?? zber do nádrže? ale čo s vodou v zime? dnes som sa bola pýtať na životnom prostredí a aj ked sme hovorili o zbernej nádobe, chcú odo mňa hydrologicky posudok.
Odpovedať
ano akumulacia=zber vody do nadrze, v nasom regione nic take netreba. Je to cudne lebo uz som naprojektovala par cov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
eviik: a ako sa to riesi u vas, ak nie je k dispozicii vodny tok? priesakom do pody? u nas na zivotnom prostredi /nitra/ sa pozerali na mna, ze co som si to vymyslela davat COVku, ked tam nie je potok a co chcem s tou vodou robit v zime. dala som aj proti otazku a co robia ostatny ludia s tou vodou v zime, nuz ale odpoved som nedostala ziadnu. a nechce sa mi verit, ze kazdy ma za domom potok ]-( a este otazky a rady typu - este si to rozmyslite co sa vam vobec COV oplati! kanalizacia v nasej dedine nie je a dobre dlho ani nebude, kedze je to prtava dedina a doteraz bol v tomto dome trativod - to samozrejme doteraz nikomu nevadilo.
Odpovedať
Profilova fotka
este otazocka. na internete som sa docitala, zevraj ministerstvo vydalo metodicke usmernenie pre referaty ziv.prostredia podla coho je mozne: povolit vypúšťanie vyčistených vôd z malých čistiarní do podložia v lokalitách mimo ochranných pásiem pitnej vody. je to pravda, da sa to pouzit? je mozne, ze ked mi daju stavebne povolenie, daju mi ho len na 4 roky a potom musim predlzovat? - tak mi bolo vcera povedane
Odpovedať
Nic o predlzovani som nepocula. No ano moznost najlepsia je vypustat do potoka, dalsia do dazdovej kanalizacie, alebo niakeho rogola, vsakovanie do podlozia nechcu uz ani u nas povolovat. Na to sluzia vskovacie jamy,alebo studne(ale na to potrebujete hydrogeologicky prieskum) a najcastejsie sa pouziva ta akumulacna nadrz. Mozu to byt plastove nadrze od vyrobcou cov, alebo monoliticke(zumpy) respektivne vodotesne"nadoby" vybudovane stavebnikom. Zavisi od velkosti nadrze ako casto treba vypustat, a vypusta sa volne na povrch asi vzdy, ved v zime nieje vzdy mraz ( a ked moze sluzit v lete na polievanie) Nasjcastejsie navrhujeme tie akumulacne nadoby, a ludia nemaju problem, aby im to schvalili. Preco mate v blizkosti zdroj pitnej vody?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa opytam mozno dost hlupo, cize ja ked naplnim tu nadrz, tak tu vodu mozem jednoducho vypustit cez hadicu do zahrady? cize priesak a vypustanie na povrch nie je to iste? podla mna to tak ci tak prejde dolu. my nemame v blizkosti ziaden zdroj pitnej vody, ale keby to usmernenie od ministerstva bola pravda, tak by som ani s priesakom nemala mat problemy. poviem pravdu, vobec mi to nie je jasne :-( keby boi dane jednoznacne pravidla, ale takto mi to pripada, ze co si zmysli to ci one zivotne prostredie to sa bude robit. lebo podla toho co si mi napisala, ak budem mat akumulacnu nadrz /kolko by mala mat m3?/ tak nemusim davat ani hydrogeologisky posudok a v pohode mi schvalia COV?
Odpovedať
ano, ved ked sa voda z akumulacie pouziva na polievanie tak do nadrze das cerpadlo, a hadicou popolievas zahradu. Ono to je tazko, vies uradnicu :-| . U nas takto bez problemou schvalia cov. Najvacsia nadrz od vyrobcu cov je 1,5 m3(aspon co ja viem), Ludia to zvyknu riesit aj tak, ze tam osadia nadrz zumpy ktora moze byt 10 a viac m3, je to na Vas, ako casto chcete vodu vypustat, a jasne aj od financii. Neviem presne ako sa zmenila legislativa, lebo volakedy schvalovali aj priesak, ale teraz uz nechcu. Vsade je nieco keby si to chcela vypustat do potoka, tak tam su potrebene udaje o toku, ktore treba vyziadat od spravcu toku, co nieco trva, a samozrejme aj stoji. Preto je najlepsie riesenie akumulacna nadrz.
Odpovedať
Profilova fotka
ved to URADNICI!!! kazdy si tvrdi to svoje. my mame v projekte navrhnutu nadrz 5m3. ked som slecne, ktora mala asi 18 rokov /nechcem sa dotknut mladych/ povedala, ze s tym chceme polievat, tak na mna zazrela, ze ci mi sibe - NECHAPEM. no a potom ma strasny problem so zimnym obdobim! proste cely ten jej postoj bol taky, len najst preco sa to neda!! dakujem za informacie, musim najst niekoho, kto to vybavoval tu v Nitre, aby som vedele ako na nich. nevies mi este poradit, kde by som sa mohla k tomuto docitat nieco presnejsie - nejaky zakon, predpis a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
To ja necham, ako moze 18 rocna zaba povolovat vodne stavby, ved o tom nema ani paru. Spytam sa na presny zakon od kolegyni, len neviem ci Ti to budem vediet zajtra napisat, lebo sa chystame do terenu. Ja tomu nerozumiem, ved aj vyrobcovia cov udavaju jednu z moznosti akumulaciu, ved zato ponukaju aj nadrze. A to ta mlada slecna je kompetentna na zivotnom?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, ja mam povolenie na vodnu stavbu -COV -asi 2mes. - kedze som to vybavovala spolu so SP na dom, nechala som im na ziv. prostredi komplet projekt (mam ho realizacny), tam mali projekt. dok. zdravotechnicku cize vsetko co sa tyka COV/osadenia/vypustania a pod. Hydrogeolog. správu som dávala, lebo si to vyzadovali. Moznost akumulacnej nadrze mi ani nik nenavrhol (ani projektant)a mne to nenapadlo, lebo susedia maju COVky a nik nema akum.nadrz. chceli este odomna nejake vyjadrenie o zaobchadzani s odpadmi a rozpis podla zákonov, ale to uz som na nich vybehla ze ked je vsetko v projekte a ked som tam uz 10.krat, ja uz fakt nerozumiem co chcu. tak samozrejme, ze mi to uznali aj z toho celeho projektu. SP na dom a stav. konanie bolo podmienené rozhodnutim na COV,presne ako pisete, co chvalapanubohu bolo len par dni pred nim a dokladala som este horuce do spisu na SÚ. tiez ma na ziv. prostredi tlacili do zumpy a odhovarali od COV a ta lehota 4 roky je na vypustanie, nie platnosť SP - ked som citala povoleniena vodnu stavbu, tak mam ho platné 6mesiacov!!!! na porazenie, isto to nestihneme zrealizovat. Po 4 r. ziv. prostredie vraj opat prehodnocuje ci mozete alebo nemozete vypustat, vraj treba nosit pravidelne vzorky ............. no je z toho jeden velky byrokraticky gulas! sused polieva s precistenou vodou travnik uz od jari/co tam bývaju/ a pochvaluje si. tolko asi moje info a skusenosti. inak hydrogelog. posudok nie je taka strasna vec-mala som ho do tyzdna za 2400sk (2000 bez DPH). A na uradnikov tlacte, su vsade za nase peniaze a pre nas, takze radsej sa 10krat opytat ako potom maju prerusit konanie-samozrejme vzdy s usmevom a pekne blahosklonne s nimi :-D A potom tiez tlacte a otravujete ich ked uz budete mat vsetky podklady a oni budu ma zacat konanie,lebo mam pocit, ze ak by clovek netlacil, dodnes im to tam stoji. Ak niekto robi na ZP a nespráva sa takto, tak sa mu ospravedlnujem, ale moje skusenosti su bohuzial taketo........
Odpovedať
Profilova fotka
eviik: kto je skutocne kompetetny tazko povedat, prides tam, venuje sa ti mlada slecna, dava hlupe otazky a poznamky, ale kto skutocne v konecnom dosledku rozhoduje o prideleni stavebneho povolenia, to teda netusim :-( ak to aj nebude zajtra nevadi, hlavne sa budem tesit, ak sa dopracujem k niecomu, co by som im eventuelne mohla obuchat o hlavu. aby som urychlila schvalenie povolenia na dom, budem to asi riesit zmenou na zumpu, zevraj na to treba zmenit len dva papiere z projektu a prilozit vykres zumpy - to mi povedala pani na stavebnom urade - zatial. hviezda21: ta precistena voda vam presakuje do pody, alebo mate na blizku potok? co ste mali napisane v projekte, ze sa stane s tou vycistenou vodou? co znamena zaobchadzanie s odpadmi?
Odpovedať
Teraz som sa bavila s kolegynou, ze je mozne ziadat si hydrogeologicky prieskum, ze to je dobra vola nasich na ŽP, ze si to neziadaju. Presne cislo zakona a nariadenia vlady Ti napisem neskor. Mozno by bolo naozaj jednoduchcie teraz to zmenit na zumpu, aby Ti vydali SP, a potom ak by ste chceli cov, mozte spravit zmenu stavby pred dokoncenim.
Odpovedať
Profilova fotka
no urobim to tak, zmenim na zumpu a potom sa vrhnem na COVku, aby sme mohli uz konecne makat, lebo mame taku milu starostku, co nas uz nabonzovala - dali sme dole strechu a vybrali okna. no strach a hroza. takze k nam pride kontrola :-( cislo zakona mi prosim posli, aby som si to mohla nastudovat. dakujeem x-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj holky já problém ČOV teď také řeším my už stavíte a v projektu na ohlášení jsme si nechali naprojektovat žumpu, aby nám povolili stavbu domu no a v průběhu stavby řeším ČOV - původně jsme chtěli samovsak (čili zasakování do podloží) - to je podle zákona vodní dílo, které podléhá územnímu řízení (územní rozhodnutí) a posléze stavebnímu povolení. měli jsme hotovo hydrogeologický posudek, že zasakovat lze a dále už máme zpracován projekt pro stavební povolení. před žádostí o vydání územního rozhodnutí jsem si vyžádala stanovisko vodoprávního úřadu a obce k samovsaku (pak také stanoviska poskytovatelý IS). obec samovsak nechce takže se nám to komplikuje (podotýkám pouze časově, bo námitky obce jsou mimo mísu). Nicméně pokud by vše bylo ok tak nám stav.úřad vydá územní rozhodnutí pak můžeme teprve zažádat o stav. povolení. Pokud se vyskytnou problémy (jako u nás) tak nám na úřadě poradili, ať si uděláme čističku zatím s akumulační nádrží, kde se v létě bude vodou kropit a v zimě se bude vyvážet jako norm. žumpa - to prý není vodní dílo a nemusíme absolvovat kolečko územní rozhodnutí a stav. povolení, ale pouze požádat o ohlášení stavby (v našem případě pouze o změnu stavby před dokončením). je to fakt úřední šiml. ]-( a holky co se mi max. osvědčilo (ačkoli jsem právník) je osobní návštěva na stav. úřadě kde mi řeknou co k tomu chtěj a pak mi nebudou dělat problémy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
micicka: ahoj,ja ešte nemám nič postavené takže voda je zatial len v studni:) ale bude mi to presakovat, kvoli tomu mam ten hydrogelog. prieskum s vyjadrenim ze podlozie je vhodne na priesak. Ale pokial si dobre pamatam, tak tam mame aj uvedene, ze sa precistena voda moze pouzivat na polievanie, nie vsak na zeleninu a ovocie(nic co sa konzumuje)proste len na travnik-a tak to aj planujeme robit. potok nemame na blizku- upozornujem ta vsak, ze COV musis mat osadenu min 12m od zdroja pitnej vody (ja napr. od studne). Susedia mali vsetci zumpu v projektoch a vsetci si urobili COV-este nemaju skolaudovane a samozrejme musia poziadat o zmenu projektu pred dokoncenim a vsetko zdokladovat v dokumentacii. zaobchadzanie s odpadmi znamená, ze pri stavbe ti vznikne nejaky odpad(drevo,piesok,cement,beton......vsetko s cim robis na stavbe) a ty musis mat v projekte popisane, ako budes s tymito odpadmi nakladat-ja to mam pri dome a oni to chceli este aj k COV zvlast-presne podla zakona:( ale ako citam zavisi od uradnika, preto chod k vam na ZP a presne sa popytaj co chcu. Potom sa budes moct obhajit tym, ze ved to čo povedali mas. A nic extra co sa tu odzvies sa ani nepytaj :-D lebo ti nakazu este aj to.
Odpovedať
Profilova fotka
bohuzial nie som si ista. ci mi na ZP povedia co potrebujem. uz som sa tam zastavila, bohuzial len neplanovane a narychlo, ale mala som pocit, ze ta slecna chce odo mna vediet co jej dodam a na vsetko povie, ze to nie je dostacujuce... budem sa musiet nachystat aj psychicky aj odborne a zastavit sa tam este raz. napriklad sme hovorili o priesaku a slecna sa ma opytala aku bude ta voda presakovat v zime, ved vtedy je poda zamrznuta!! v hlbke 2metrov podla mna poda v nasich juznych podmienkach nezamrza!! musim najst niekoho kto to riesil tu v Nitre, a co na nich plati. aby som mala aj ja nieco v rukach. ak je uvedene, ze sa bude ta voda v zime vyvazat ako zumpa, ziadaju aj nejaky doklad kam to budeme vyvazat? vies pytat sa na ZP na rozne alternativy, za ucelom najdenia toho najjednoduchsieho riesenia, je dost riskantne, pretoze ako pises budu chciet aj to co povodne nechceli.
Odpovedať
NA juhu je nezamrzava hlbka 0,8m, cize to problem nemoze byt. A pri dnesnych zimach ani nehovorim. Dievcina sa asi vyzna. Idem sa popozerat po tych zakonoch. Neboj niako sa to vyriesi
Odpovedať
Profilova fotka
ved to, ze sa nevyzna a bude robit naprieky. urcite sa to nejako vyriesi. len to bude chciet cas a pevne nervy. teraz mam este kopec inych problemov mimo domu, tak sa na to vrhnem asi az tak o par tyzdnov, ale budem sa priebezne pripravovat :-D asi si necham urobit ten hydrogeologicky prieskum - ale podla toho co tu pisete je to treba len pri priesaku, takze by som najradsej vypustala na povrch a potom by snad nemusel byt ani ten posudok, ale skusim sa poradit s projektantom, co by bolo najlepsie napisat do projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
rozhodla som sa, ze to skusim s akumulacnou nadobou, povedzme 5m3, s tym ze jar-jesen pojde voda do zahrady a v zime sa to bude odvazat. neviete, vyzaduju potom nejake potvrdenia, ze sa ta voda vyviezla?
Odpovedať
Profilova fotka
micicka: tak to jsem si taky myslela, že to takhle elegantně vyřeším, ale na rozstřik je třeba také hygrologický posudek a musí být dostatečně velký pozemek (my máme 1300m2 a nestačí) a kolem studen a ostatních zdrojů vody musí být min. 10 m chráněná zÓna....jinak to už není vodní dílo, takže nepotřebuješ územní rozhodnutí a stavební povolení, ale stačí jen nahlásit změnu stavby před jejím dokončení - i když nevím jak je to na slovensku (my stavíme barák jen na ohlášku, takže i ta studna by šla na změnu ohlášky....) jinak povtrzení ...to záleží úředník od úředníka, ze zákona u nás měli vyžadovat potvrzení o tom, kam budem žumpu vyvážet - to samé by od nás měli požadovat u vývozu té akum. nádrže, ale nám úřednice řekla, že to nepotřebuje, bo máme v obci obecní čističku...
Odpovedať
Profilova fotka
ved uvidim co povedia na životnom prostredí, ale takto sa mi to zdá byt zatial najjednoduchsie. my mame pozemok 20arov /aj so zastavanou castou/. vy staviate dom len na ohlášku? mi rekonštruujeme a musíme mať stavebné povolenie. dám info ako sa mi bude dariť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Přečetla jsem vaše příspěvky a musím říct, že i já vyrazila před cca dvěma měsíci na ŽP s tím, že bcyh ráda našla kompromis jak docílit ČOV. Odešla jsem zdrblá s tím, že žumpa bude NEj řešení a ČOV by byl problém. Připadala jsem si jako ve snu. Stále se myšlenky na ČOV nechci vzdát, kor když jsem od pár lidí vyzjistila, že čtyř členná rodiny vyváží jímku cca 1x za 3 týdny a že by mě vyvážení vyšlo cca na 4000Kč :-o Nejlepší se mi jeví nápad podat žádost na stavební povolení s jímkou a udělat změnu stavby s tím, že bude jímka, která se bude v létě využívat v zimně vyvážet... V srpnu vyšel nový zákon a podle něj by mohly i chtít doklady o vyvážení, takže například vyvezení místním JZD bez dokladu není ideální... Je tu někdo, kdo to už takto vyřešil? Myslím změnou před dokončením?
Odpovedať
Ahoj mi máme dům stavěný na ohlášku a v projektu byla jímka. Nyný mám vydané stavební povolení na čov a akumulační nádrž s rozstřikem. Trvalo to cca rok, protože pořád vymýšleli různé varianty vyppouštění té přečištěné vody, až nám nakonec povolili ten rozstřik. Znamenalo to projekt ČOV (musí ho dělat projektant s razítkem na vohospodářské stavby), kvůli rozstřiku máme i hydrologický posudek. Nicméně pozemek máme 700 m z toho dělá asi 500 zahrada a posudek jsme normálně dostali. V zimních měsícíh musíme vyvážet, ale doklad o vyvážení po mě nechtěli - budeme kolaudovat ted a tou vodou se normálně zalévá a myslím že v zimě se jim k nám chtít už nebude :-) . Kdyby Vás zajímalo něco z praxe tak řekněte. Jinak jsme jedni z mála ve vesnici kteri mají čov povolenou, spousta lidí si ji udělá po kolaudaci a ušetří si tím spoustu práce....
Odpovedať
Jo a ještě nejprve se žádalo o územní rozhodnutí s tím bylo nejvíce starostí, potom stavební povolení byla více méně formalita (do 3 týdnů).
Odpovedať
Profilova fotka
@sicinka-Ahoj, jak jsi to myslela,že po kolaudaci je pořízení čov méně pracné? Znamená to že si lidé dávají čovku bez povolení,nebo je po kolaudaci jednoduší povolení získat. Už delší dobu o čovce přemýšlíme,ale nechce se nám do toho právě kvůli úřednické byrokracii.Máme zkolaudovanou žumpu,která by se dala vyčistit a používat jako akumulační nádrž.
Odpovedať
Profilova fotka
Čov podlieha samostatnému stavebnému povoleniu, tzv. vodoprávnemu konaniu. Projekt, pri vypúšťaní vody do podložia geologický posudok, pri potoku výpočet riedenia (súčasť výpočtu čov). Alebo zberná nádrž. je možnosť rozhodnúť sa pre prefabrikovanú ČOv alebo si postaviť biologickú, v Čechách ponúkajú sady pre svojpomoc. Ja som zástanca http://vegetacnecistiarne.blogspot.com/
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?