Chceme stavať na pozemku v extraviláne

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu, prip. mi napisat vase skusenosti.: Priatelova rodina vlasni pozemok v extravilane mesta. Mimo uzemneho planu.Uz velmi dlho sa snazia aby sa dalo na tom pozemku stavat, teda ziskat stavebne povolenie. Ale odpoved z mestskeho uradu a stavebnej komisie je uz 5 rokov rovnaka - nemozeme tam stavat lebo vas pozemok nie je v uzemnom plane mesta. Nas pozemok je prva parcela v extravilane, pozemok pod nim je este intravilan. na tej nasej parcele uz dlhe roky nic nie je, predtym tam bol vinohrad. Ak by sme tam postavili domcek, bol by uplne v pohode schovany, nekazil by panoramu mesta, aj komunikacie by sa lahko dali vyriesit, kedze mame spodnych susedov. Cize naozaj nechceme nic svetoborne, len trochu dobrej vole. Dakujem velmi pekne za komentare, alebo podobne skusenosti. majte sa pekne, Katka.
Odpovedať
Je to vaša pôda a nepotrebujete súhlas od úradníka ktoré mu tam nič nepatrí. Aký je záujem štátu? Aby sa v mestách a dedinách nestavalo? Bude takzvanému štátu chýbať pár metrov zastavaných viníc ked na Slovensku ladom leží polovica polnohospodarskej pody?
Odpovedať
Opačný nezmysel je keď máte roľu vo vnútri takzvaného intravilánu, napríklad si pestujete zemiaky. A musite platit taku dan z pody ako by to bol stavebny pozemok.
Odpovedať
Skúste zájsť za právnikom. Stavebným zákonom sa nemusíte riadiť ale treba vedieť v tom chodiť.
Odpovedať
dakujem, ved my si to myslime tiez. na co vlastnime ten pozemok ked tam nemozeme nic robit, a zbytocne zarasta burinou:) ale druha vec je ze mesto sa odvolava na uzemny plan a nechcu pripustit ziadne vynimky. Podali sme ziadost (myslim ze uz dva krat) o zaradenie nasho pozemku do uzemneho planu, ale neuspeli sme. Pokial viem, ine obce a mesta na Slovensku taketo problemy nerobia, aj ked si citam prispevky na fore, tak inde je sice byrokracia, ale nakoniec je to mozne - postavit si na svojom vlastom pozemku dom, ak tam nie su nejake ine zavazne prekazky. Syn si chce postavit dom na otcovom pozemku, ziju tam uz mnoho generacii, a miestnym nevie ich vlastne mesto vyjst v ustrety...mozno naozaj skusime pravnika, aj ked som trochu skepticka :( Je tu niekto s podobnym problemom?
Odpovedať
Stavebný zákon stojí na hlinených nohách. Na vacsinu veci v nom nie je verejny zaujem. Mozete dat stavebny zakon na ustavny sud. Lahko ukončíte obvinenie z deliktu. Potom ziadat potrestanie za krive obvinenie. Mimosudne financne obvinenie odmietnite, lebo im peniaze chybat nebudu. Pokusia sa o sformulovanie nejakeho verejneho zaujmu, co vyvratite. Napriklad: - uzemny plan ... Zohladnuje nejake kriteria potravinovej bezpecnosti statu, alebo ochrany vodnych zdrojov? Alebo to len tak odklepli poslanci ako sa im pacilo? - zastavanie ornej pody ... Privedie Slovensko na hladomor 100 m2 zastavanej plochy? Bude na Slovensku viac alebo menej potravin ak si tam budete pestovat zemiaky alebo kapustu? Ak je problem zastavanie 100 m2 uzemia Slovenska, moze by dom reciklovaleny bez betonovych základov, napriklad drevostavba na pilotoch. Staviate preto že pochadzate z 20 detí, preludnite Slovensko a zastaviate vsetko? - precedensy ... Stavaju sa ciganom bitovky na ornej pode mimo uzemneho planu? stavaju. Stavaju sa v inych statoch domy bez povolenia a uzemneho planu? Stavaju. Ničia družstvá poľnohospodársku pôdu chemikáliami a eróziou? Ničia. V stavebnom zakone ma zmysel jedine uzemne konanie, aby ste netienili susedom, alebo neposkodili inzinierske siete. Vsetko ostatne je iba okradanie ludi, pretoze kazdy ukon stoji kopa penazi.
Odpovedať
Alebo sa vykašlite na dedinu kde si nevážia bielych, nech tam starosta žije s cigánmi. Choďte inde.
Odpovedať
Dakujem za Vas nazor a podporu. Aj podla mnohych prispevkov na tomto fore som nadobudla pocit, ze vacsinou mesto byva ustretove a ak nie je ina prekazka, dovoli vam stavat na vasom pozemku, a nestara sa ci je to intra alebo extra vilan. Ale ja som sa chcela spytat na skusenosti ludi s podobnymi skusenostami: to jest: Mesto si postavi hlavu, ze vam nedovoli postavit si dom na svojom vlastnom pozemku, lebo nie je klasifikovany ako stavebny, a ked ziadame o zmenu pozemku na stavebny, je to zamietnute s tym ze to ten pozemok najprv musi byt v Uzemnom plane. ..
Odpovedať
@chandrika dajte si ziadost o zmenu v uzemnom plane (na to potrebujete studiu, cize nejaky predbezny projekt toho, co tam chcete postavit), tu zmenu schvaluje obecne zastupitelstvo a mozno vam vyhoveju. Ten proces schvalovania a doplnania uzemaku byva niekedy dost zdlhavy a zlozity, takze vela trpezlivosti treba a hlavne sa neprestat zaujimat, ci sa tym zaoberali, ci nie.
Odpovedať
Moj priatel mal pred 3 rokmi podobny problem. Papierovacky nepomahali. Dosiel tam osobne. Povedal im, ze stratil na to nervy a kasle na obec. Rozhodol sa pozemok predat (skor darovat) 20 clennej romskej rodine. Neverili mu .... Tak ich tam aj doniesol ..... boli tam 3 tyzdne. (samozrejme ziadny prevod sa nekonal) Platil im vlastne dovolenku. Kazdy den pivo, opekacky. Narychlo zbita buda na ubytko, latrina, nejake lavicky a velke ohnisko. To ste mali vidiet tu paniku .... v obci, kde ciganov nemaju ! "Samotny susedia sli priam ukrizovat starostu" Zrazu problem nebol ziadny ..... do roka sa tam stavalo.
Odpovedať
Profilova fotka
novy UP je beh na dlhe trate pre jednotlivca.poziadajte o zahradnu chatku a postavte dom.vela ludi to takto riesi a zatial bude cas plynut vy budete byvat a papiere budete riesit pocas ich nekonecne dlheho casu ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@chandrika ahoj. mám ten istý problem :-( . vie niekto ako obist uzemný plán?
Odpovedať
podobny problem akurat cast pozemku zasahuje do UP no aj tak zamietli este nie oficialne ale len po telefone som konzultoval s utvarom hlavneho architekta
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
mam iny problem mam svoj pozemok v chatovej oblasti chcem stavat chatku ze vraj to nejde je to mimo up co mam podla vas riesit ciernu stavbu
Odpovedať
@zhadvigova ak ti poradia daj vediet
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ja mam problem taky ze mam pozemok mimo zastavaneho uzemia obce ale na LV mam C zastavane plochy a nadvoria . a v uzplane je ze mam pozemok mimo a ze mam E les. a co teraz. . a stavebko mi nedaju dokial to nebude opravene. co s tym poradte
Odpovedať
Presne tento problém sme riešili. Pozemok v extrviláne mimo zastaveného územia. Hlavné je, že ti starosta musí udeliť výnimku, že ide o pozemok s funkciou bývania. Ak budeš mať toto v rukách, máš "všetko poriešené". Pretože to pýtajú všade.
Odpovedať
stavaj to ako záhradný domček, kt. môže mať určitý rozmer a choď do výšky
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?