Aký je posup pri stavbe chatky na pozemku?

Ahojte prosím vás aký je postup pri stavbe chatky na svojom pozemku, kde mesto resp SU neprideli stavebné povolenie?? Viem, že si možem postaviť niečo do 25m2 no vôbec neviem čo a ako????.... jeden architekt mi poradila, že môžem postaviť normalne základy ... povedzme si ich vymurovať mám v pláne stojky resp. také stĺpiky 40x40 a na vrchu vytvoriť užľab do ktorého potom vložím hranol ako spod chatky na ktorej bude stáť... neviem, či som sa správne vyjadrila... chata teda bude z dreva a spodok murovaný... viete sa mi k tomu vyjadriť... ako to podať na SÚ keď budem robiť ohlášku? a či je daný zámer realizovateľný aj v rámci zákona? díky :-) :-) :-)
Odpovedať
1
2
POVEDZME či by mohla chatka stáť na takýchto stĺpikoch ??? ako je na foto je to iba príklad ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenna1234 ak na pozemku nie je stavba, nemozes robit ohlasku!!! Nemozes svojvolne zastavat pozemok - ani stavbou do 25m2 - na to potrebujes stavebne povolenie, bez toho sa nepohnes.
Odpovedať
@kaktusik007 a čo teda viem robiť s takým pozemkom... dá sa tam postaviť záhradný domček???
Odpovedať
@lenna1234 Odpoveď ti dajú jedine na stavebnom úrade. My nevieme, kde sa pozemok nachádza a či je tam povolené niečo postaviť. To, že vlastníš pozemok, ešte neznamená, že môžeš aj stavať. Nie všade sa dá stavať. Na stav. úrade ti aj povedia, akú stavbu by ti povolili a čo musíš splniť.
Odpovedať
@lenna1234 postav si chatku s namornych alebo obytných kontajnerov a nepotrebujes nic...postavis za 1 den a mozes hned byvat..ani problem s pripojenim IS nebudes mat ( myslim tym elektrinu ).. 25m2 chatku zriesis 2 namornymi kontajnermi.. ak chces svojpomocne tak kontajnery ta vijdu na 3000 eur a vrazis dalsich 10 000 a mas nadherne byvanie... ak chces rovno hotove..tak pozri na toto...ak mas zaujem napis prezradim ti aj cenu :) ( PS na obrazk vidis 1 kontajner )
Odpovedať

Odpovedať
@pluvko Pekná záhradná chatka. Koľlko to vyjde?
Odpovedať
@chrobak7 uz by to malo byt viditelne :) som to napisal a isiel som este stiahnut fotky z mobilu :)
Odpovedať
@pluvko kolko teda by to bolo?
Odpovedať
@chrobak7 Na našom úrade nie je s nimi reč akosi mi neccú povedať čo si tam môžem postaviť, že to oni nemôžu...
Odpovedať
@lenna1234 Konkretne tato je za 7 000 EUR ( je to chatka predavana za ucelom zisku ) realne ak sa do toho trosku vyznas a checs obetovat cas, spravis ju kludne aj za 4500- 5000 EUR 13m2 byvania hned, bez SP a stresov.. a povedz ze takyto vyhlad s takejto chatky niekde na kopaniciach je na nezaplatenie PS: taketo su aj chatky so socialnym zariadenim kde mas kotol na 200l ( elektricky ) sprcha a 1 WC :) a tiez sa vyrabaju hotove...plus klima v cene...
Odpovedať
@lenna1234 ked to zriesis s kontajnerov nepotrebujes ziadne povolenia..pretoze to nebude pevne spojene zo zemou..obides komplet vsetky nariadenia..ver mi..sam mam take 3 chatky pri vodných nadrziach a na miestach kde je vystavba zakazana :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pluvko už som Vám klikol súhlas, ale ten posledný príspevok je zavádzajúci, čo je na zemi (nerozpisujem detaily) je stavba Ale chatka je pekná, len je využiteľná max. 8 mesiacov v roku, nemá tepelnú izoláciu, nechal by som pôvodné vráta a sklo až za ne, táto konštrukcia vydrží typujem tak 6 mesiacov. Nechápem načo je tam strecha (okrem izolácie,) kontejner ju má alebo sa dá opraviť
Odpovedať
@pluvko no len ten kontajner treba doviesť a na nás pozemok je zlý pristup z jednej strany je potok a husto zarastená oblasť patriaca asi urbariátu a z druhej strany je len povedzme širšia lesná cestička
Odpovedať
Aj keď to bude len položený kontajner na pozemku, je to stavba. Voľakedy bol taký zákon, že mnohí to "obchádzali" stavaním na pilieroch, hlavne také chaty, dnes už je všetko stavba... Ja mám zmysel pre spravodlivosť, ale fakt sa treba vykašľať na celý stavebný úrad, vidím to deň čo deň okolo seba - človek čo robí všetko podľa predpisov, je za blbca a prasatá si stavajú láro-fáro, aj tak z toho budú mať len nejakú pokutku, nad ktorou sa leda tak zasmejú a to je všetko... Princípy demokracie sú proste na ich strane... Ak máš na tú pokutu, tak smelo do toho a netreba sa trocháriť s chatkou, poriadnu chatu :).
Odpovedať
@beginner7 otazka znie...co je definovane ako stavba aco nie...z dreva zbuchana chatka polozena na kamenoch je stavba??? domcek pre deti na strome je stavba?? podla mna stavba sa definuje nieco co je pevne spojene so zemou..toto nieje..dokonca.keby sa chcel.obut zakon do teba tak kontajner je definovany ako univerzalna prepravna jednotka...cize ja velmi osobne pochybujem zeby existoval zakon ktory by mi toto zakazal spravit..sorry ale taky neexistuje..
Odpovedať
@lenna1234 staci ti nato ulicka siroka 3m aby tadial preslo nakladne auo s hydraulickou rukou a mas to vybavene..nic viac nepptrebujes
Odpovedať
@jan45 tu nesuhlasim ja....kontajner je definovany ako univerzalna opakovatelne pouzitelna prepravna jednotka..takze o ziadnej stavbe tu nemoze byt ani rec...stavna je definovana ako nieco pevne spojene so zemou..aj ked by sme sa tu hadali kto ma pravdu tak som ochotny ustupit nazoru ze kontajner je stavba za predpokladu ze to pripojite k IS..vtedy by sa dalo polemizovat..bez pripojenia nema.ziadny urad sancu uspiet...proste nema...
Odpovedať
@jan45 co sa tyka upravi kontajnera nieje t9 moj vytvor..iba poznam ludi co to predavaju..ja som 5 rokov pracoval iba v kontajnerovom biznise a tieto kontajnery opravoval po konstrukcnej stranke...tieto namorne zatepenie nemaju..ale obytne ktore su velkostou totozne uz ano..dokonca aj ele,okna,dvere a ak si priplatite aj vykonnu klimatizaciu
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko v zmysle aktualneho stavebneho zakona je stavba nieco, co je pevne spojene so zemou.... na zaklade tejto definicie ziadna chatka, ukotvena na zemnych skrutkach, stavbou nie je - mam tak rieseny altanok a aj domcek na strome pre deti. maringotka tiez nie je stavbou, ani odstaveny zeleznicny vozen - aj ked je upraveny na byvanie.
Odpovedať
@kaktusik007 tak diky za potvrdenie toho co som pisal..ja som si bol isty svojim tvrdenim na 100%...ale diky aj tak ;)
Odpovedať
@pluvko ja mám silný pocit, že tá ulička má asi tak ak sa moc posnažím možno 2m v šírke ... :/
Odpovedať
@kaktusik007 takže to mám chápať tak, že ked si postavím chatu povedzme z dreva položenu na kamenoch alebo na vymurovaných stĺpykoch ktoré nebudú ale žiadno spojené s chatou chata tam bud eiba položená tak môže byť???
Odpovedať
@kaktusik007 mohla by som poprosiť fotku ukotvenia altánku ak by sa dalo prosím pekne...?
Odpovedať
Viac info v SS
Odpovedať
@ricmond79 môžete mi napísať k tomu bližšie prosím???
Odpovedať
Ahojte dosť sa mi pozdáva nápad, že chatu položím na tie zemné skrutky ... viete mi v tom viac poradiť, na čo dať pozor, čo kúpiť a čomu sa vyhnúť?
Odpovedať
Podľa § 43 SZ Stavba (1) Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej OSADENIE VYŽADUJE ÚPRAVU PODKLADU. Pevným spojením so zemou sa rozumie a) spojenie pevným základom, b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu, c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe, d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia, e) umiestnenie pod zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenna1234 kamene a vymurovane stlpiky uz samozrejme spojene na pevno so zemou su, @ricmond79 ti pekne hodil foto stavby na zemnych skrutkach... Ved googli, ja mam krinner.... Len sa obavam, ze takuto chatu mozes dat az na velke skrutky a pre tie je definicia ako pre stavbu... @pluvko upresnim, je rozdiel skrutka a skrutka ;) to co pisem a myslis aj ty su drobne skrutky, co vies montovat rucne!!!!! Akoze jedna ma nosnost do tony, cize pohoda, ale ak by si pouzil kvoli podloziu skrutky, ktore by ti museli prist navrtat strojom (pre osadenie rodinneho domu napr) tak to sa uz za pevne spojenie so zemou povazuje - lebo je to nahrada zakladov. Proste tu musi byt moznost demontovatelnosti - ak to srobujes rucne, vies to rucne demontovat a stavebnemu uradu musis tvrdit ze ide iba o docasnu stavbu - vsak aj sovietske vojska tu boli iba docasne ;) Ak ti to vsak zatlcie stroj do zeme, argument docasneho riesenia (a teda ze nie stavebne povolenie ci ohlaska) proste fakt realne neobstoji. Tolko ku skrutkam - ked sa povie A, treba povedat aj B
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla jop, super, dakujem ;) cize nerovnosti terenu treba riesit vyskou skrutiek ;) dakujem za doplnenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?