Aký je postup na vybavenie studne?

Ahojte, nevedeli by ste mi niekto poradit ako sa postupuje so studnou. Ideme stavat RD a rozhodli sme sa ze kuchynu a kupelnu napojime na vodovod a zvysok chceme vyuzivat zo studne. Aky je postup na vybavenie studne? Potrebujem nejake stavebne povolenie? A ako sa potom spoplatnuje ta voda pouzivana zo studne. Dakujem ;-)
Odpovedať
Urobis projekt 5 pare , obehas urady , SSE , SPP , Zivotne , Das vykopat studnu , Das si namontovat Vodomer a budes normalne platit Vodarnam :D Ale nie robim si srandu . Vykopes studnu urobis si rozvody kam budes v dome chciet.Jedina podmienka je aby sa taka voda nemiesala s obecnou.
Odpovedať
ano potrebujes stavebne povolenie na studnu
Odpovedať
Ďakujem za reakcie. Nájde sa tu niekto kto má skúsenosti s vybavovaním týchto povolení? Rozumiem tomu, že zavolať prútikara a naraziť studňu nie je až taký problém, ale ako sa hovorí dva krát meraj a raz rež, chcela by som vedieť čo to so sebou obnáša. Dá sa ušetriť na vode zo studne pokiaľ za ňu platím stočné v lokalite s novo vybudovanou čističkou vôd? Aká je návratnosť takejto investície? Vďaka za príspevky....
Odpovedať
Profilova fotka
@wiki3 www.chorvatskygrob.sk/data/MediaLibra... tu mas ziadost, kde v prilohe najdes zoznam vsetkych potrebnych dokumentov, predpokladam, ze kazda obec to bude mat podobne, vid napr. http://www.piestany.sk/index.php?id=245 daj si do google vyhladat "vybudovanie studne" a stocne zo studne neplatis http://www.sevak.sk/otazky-a-odpovede#27
Odpovedať
@wiki3 Jednoducho daj si žiadosť na obecný úrad , že chceš studňu. JA to robil pred vybavením stavebného povolenia, projektant mi ju aj zakreslil potom do projektu lebo iný zdroj vody som nemal na pozemku a ani obecná voda nebola a nie je zatiaľ.. Od projektanta pýtaj projekt na studňu to je asi 1 list papiera, na obci zaplatíš poplatok a je to. Ja prútikara nevolal , ak budeš mať studňu vŕtanú oni ti ju sami nájdu ale je to na tebe už
Odpovedať
@wiki3 Čo chceš spoplatňovať ked je tvoja hm? xixi
Odpovedať
Cize to znamena, ze vybavim povolenie na studnu, zaplatim poplatok za uvedenie do uzivania a potom uz nic za studnu neplatim? Len pouzivam z nej vodu zadarmo.. takto to funguje???
Odpovedať
Profilova fotka
@wiki3 Ano, ale ak by si mala problem ze ti ostava vela penazi, kludne mozes posielat peniaze mne, aj cennik by som ti vyrobil....... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
na to je nejaky postup? :D :D :D my sme zavolali studniarov vykopali a bolo.. a teraz ku kolaudacii sme dali iba ziadost o odber podz. vod.
Odpovedať
my sme robili vŕtanú studňu a nijaké povolenie sme nepotrebovali. Na pozemku máme dotiahnutú aj vodovodnú prípojku, takže do kuchyne si dáme mestskú vodu a zvyšok domu bude napojený na studňu. Za studňovú vodu sa nič neplatí akúrát treba dať pozor aby sa netlačila studňová voda do mestskej inak ťa to bude stáť pokutu za kontamináciu. Na prívod zo studne si daj spätnú klapku a máš to vybavené.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mufik: uz len samotne prepojenie studne s mestskym vodovodom je zakazane...poklesne tlak v obecnej vode, tvoja spatna klapka po 20 rokoch uz nebude ani vyzerat ako klapka a ked bude mat polka dediny sracky, tak si ta najdu :-) Na studnu treba 2 povolenia, jedno je vybudovanie a druhe na cerpanie vody (okrem rucnej pumpy alebo kybla), ale v zasade plati ze co urad, to unikat. Namiesto prutikara odporucam zavolat hydrogeologovi, ktory vas uvedie do obrazu za 2 min. po telefone.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@mufik7 ahoj, pokial nechces vodu zo studne pripajat napr. do kuchyne, kupelne, tak nepotrebujes stavebne povolenie. Ale ak chces cerpat vodu zo zeme a napojit do kuchyne napr., tak myslim, ze musi byt uz aj stavebne povolenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mariand super rady, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem odkial si, ale u nas je to takto: Pokial budes vodu zo studne cerpat kyblikom alebo rucnou pumpou tak to staci ohlasit na obecnom urade za cca10€. Ale akonahle (aj iba na polievanie) tam chces dat cerpadlo a tak tahat vodu... potrebujes mat projekt na studnu, stavebne povolenie, stavebny dozor z odboru vodnych stavieb!!!, suhlas SHMU (netusim preco) a suhlas vodarni!!! Proste, ked si to zratas mas to par sto euro iba na poplatkoch!!! Vraj je to tak vsade na Slovensku len to ludia netusia a tak aj nevedomky maju doma "ciernu" stavbu. Staci "dobry sused" a mas o problemy postarane... A to nehovorim o fakte, ze v buducnosti si nasa vlada alebo niekto zmysli, ze za tu vodu mas platit a daju ti tam vodomer :)
Odpovedať
@vovo tak to som ozaj netušila ani ja. Viem, že akonahle sa bude voda zo studne bude pripajat na kuchynu,.... treba stavebne povolenie, ale že aj stavebný dozor z odboru vodnych stavieb a suhlas SHMU a vodarni, tak to pocujem 1x. Uz nevedia ako dostat peniaze do statneho rozpoctu, resp. do vlastnych vrecak? to je fakt sila. chcela by som sa Ta este opytat, ci by si nevedela odporucit nejaku serioznu firmu na vrtanie studne. Pocula som o OAZE. Takze ak dobre rozumiem, postup je taky, ze oslovim firmu, nech mi urobi projekt a potom obehat vsetky tie povolenia. Velmi si mi pomohla radami, dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kytula nemas za co... Ja ti doporucujem popytat sa susedov kto im vrtal, lebo nie kazdy studniar pride hocikam... Zalezi od podlozia. A do ceny ti vstupuju aj dopravne naklady. Ked som to zistoval ja, tak cana za vrt sa pohybovala od 50 po 85€ za m
Odpovedať
@vovo platit za vodu zo studne sa urcite nebude, to skorej bude revolucia, je jasne napisane v zakonoch ze voda je zadarmo, plati sa iba za jej spracovanie na pitnu + vodne a stocne. Ale ak medzi studnu a moj dom nie je napojeny nejaky podnikatelsky medziclanok tak nemam komu za co platit.
Odpovedať
@wiki3 DOplnim citaciu zo zakona o vodach c.364/2004, kde sa pise: § 18 Všeobecné užívanie vôd (1) Každý môže na vlastné nebezpečenstvo a bez po- volenia alebo súhlasu orgánu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové vody alebo podzemné vody na uspokojovanie osobných potrieb do- mácností, ak sa takýto odber alebo iné používanie vy- konáva na mieste, ktoré je na to vhodné, jednoduchým vodným zariadením a spôsobom, ktorý neobmedzí ale- bo neznemožní rovnaké používanie iným osobám. (2) Povolenie alebo súhlas orgánu štátnej vodnej správy nie sú potrebné na zachytávanie povrchovej vody jednoduchými vodnými zariadeniami na jednotli- vých nehnuteľnostiach ani na zmenu jej prirodzeného odtoku občasne tečúcich nesústredených vôd na účely ochrany týchto nehnuteľností proti škodlivým účin- kom vody. (3) Jednoduchými vodnými zariadeniami na odbery podzemných vôd sú domové studne, z ktorých sa pod- zemná voda čerpá ručne a pramenné záchytky s výdat- nosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné ná- doby. Pokial nesplnate to co je v §18 tak ide o osobitne vyuzivanie vod, kedy je potrebne povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless to plati dnes... EU uz chce privatizivat vodu... Revoluca? Ano to urcite... ale nie na Slovensku :). Slovac si necha sra* na hlavu... Zial to je fakt
Odpovedať
@vovo bohuzial je to tak, nechame so sebou moc manipulovat. . Niless, Ty si uz videl, zeby sa hladali riesenia pre obycajnych ludi. Stale su viac a viac nenasytnejsie vo vlade a kto im da? my ovecky.
Odpovedať
@kytula @vovo ja plne s vami suhlasim, ale velmi vela ludi berie vodu zo studne len aby usetrili. za vodu zo studne platia vacsie organizacie ale tie maju vacsie odbery. avsak ak by u nas zaviedli nieco take len aby ste neboli prekvapeny. mensie veci chcel panko vlastnou hlavou presadit ale ked zistili ze by preferencie sli dole tak od toho upustili. Za vodu zo studne neplatia ani v juznej amerike.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless a ja uprimne dufam, ze o tak aj ostane. Ale treba to vnimat v sirsom zmysle... Na zaplatanie diery v rozpocte, okrem ineho moze pomoct nova dan... napr. dan za studnu... zavedu fixny poplatok za studnu, napr. 30€ rocne. Nemusia hned dat vodomer... Preferencie by dolu sli, ale ved by im to kamarati vykompenzovali zasa niekde inde. Nieco mi hovori, ze este budeme prekvapeni, ake dane a poplatky pridu... Pokial kriza bude pretrvavat... A ona bude, lebo je to skor kriza civilizacie ako ekonomicka, ale to sem uz na toto forum nepatri.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@11lula11 @falco2007 @andyfoto @mufik7 @kytula ahojte chcem sa len opýtať koľko vás stála taká studňa?vykopanie po metroch+čerpadlo a napojenie do domu.Ďakujem
Odpovedať
ak mas zaujem mozem ti s tým pomoct
Odpovedať
@kucerkaa záleží či kopaná či vŕtaná - vŕtaná 1m 80€
Odpovedať
@falco2007 poplatok predsa za vybavenie povolenia na studňu
Odpovedať
@wiki3 poplatok predsa za povelenie na studňu predsa.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som sa trochu votrel do tejto témy a opýtal by som sa, že prečo, resp. kvôli čomu treba stavebné povolenie na studňu? Pýtam sa preto, že minulý rok som na pozemku, ktorý je vedený ako trávnatá plocha staval pivnicu. Pri podávaní ohlášky na OÚ ma starosta poslal na kataster, lebo vraj pozemok treba previesť na stavebný. Prišiel som na kataster a tam ma pracovníčka informovala, že vyňatie pozemku robiť nemusím, nakoľko katastrálny úrad eviduje LEN STAVBY NAD ZEMSKÝM POVRCHOM a ak si teda na svojom pozemku spravím pivnicu, alebo tunel, nebodaj aj jaskyňu - katastrálny úrad to nezaujíma. Prečo teda na studňu treba stavebné povolenie?
Odpovedať
Profilova fotka
ake stavebne :D ... co to pisete... X nasich susedov a na cele so mnou si robil kazdy studnu na vlastne naklady, bez akychkolvek papierov a povoleni. Prisla firma, urobili zaplatili sme a vybavene. Az ku kolaudacii domu je potrebne podat ziadost o odber podzemnych vod na prislusnom stav. urade :) vela zdaru
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 studňa je vodná stavba - normálne som si podal žiadosť na obec s projektovou dokumentáciou, ďalej sa mi k tomu vyjadrovali aj z Obvodného úradu životného prostredia nakoľko pri kopaní/vŕtaní studne vznikajú odpady. Obec mi to normálne povolila a aj schválila a ku kolaudácii domu som už len dodal povolenie na užívanie vodnej stavby "Studňa - určená na odber podzemnej vody" a ešte som dodal kompletný rozbor vody (cca 120Eur u Trenčianskej vodárenskej spoločnosti). Páni čo mi vŕtali studňu mi poradili nech do papierov napíšem hĺbku studne 30m (aj keď mala viac), pretože ak by bola hlbšia ako 30m tak treba aj súhlas banského úradu. @andyfoto mnoho ľudí si robí studne bez povolenia ale to NEZNAMENÁ že povolenie k STUDNI NETREBA!!! Jasné, že aj ja som najprv dal studňu vyvŕtať a až potom som vybavoval papiere, ale nebudem tu ostatným radiť nech to tak spravia aj oni - čo keď majú blbých susedov a tí ich nabonzujú a budú mať potom problémy? To nech si každý uváži sám, či to spraví najprv načierno a až potom bude vybavovať povolenia. @falco2007 vyvŕtanie studne stojí aj menej - mňa napr. stálo 40Eur/meter @kucerkaa cena za studňu nie je daná - ak ti ju bude niekto kopať, tak tiež si môžu vypýtať aj 80Eur za meter (záleží od podložia) + si k tomu pripočítaj betónové skruže a do kopanej studne ti stále bude stekať povrchová voda. Mňa moja vŕtaná 40metrová studňa stála 40x40Eur=1600Eur a čerpadlo do takejto studne ma stálo aj s prácou cca 650Eur.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?