Aký dopad môže mať nenahlásená zmena v projekte na kolaudáciu?

Dobry den, potrebovali by sme radu ako vyriesit nasu situaciu.. Mame schvalene stavebne povolenie..a potrebovali by sme posunut jednu stenu o pol metra, cim by sa zvysila dlzka domu zo 14,90 m na 15,40. Problem vsak je v tom, ze o upravu oficialne poziadat nemozeme, kedze v podmienkach vystavby je dlzka domu stanovena na 15, takze by nam to neodobrili..vsetky ostatne odstupy su dodrzane...Potrebujeme vediet, co sa moze stat pri kolaudacii, ci nam na to pridu a ak ano, co nam hrozi. Ti, co to budu stavat povedali, ze zaznam bude musiet ist do stavebneho dennika, takze neviem ci sa da spoliehat, ze si to nevsimnu. Pripadne este doplnujuca otazka, kto kazdy je na kolaudacii pritomny a do akych detailov sa stavebny dennik cita a porovnava s projektom. Za vsetky rady vopred dakujem. Pre doplnenie ide o mesto Kosice..
Odpovedať
Profilova fotka
Neohlasena zmena stavby pred dokoncenim, v mojom pripade, stala pokutu 100 €, co bolo minimum, max. pokuta je 33000 €. A to som nemenil rozmer stavby, ale material. Urcite vsak zalezi od stavebneho uradu, ako k tomu pristupi.
Odpovedať
Profilova fotka
ako bude reagovať úrad neviem, ale pred kolaudáciou musíte odovzdať do katastra geodetické zameranie, geodet nevie zmeniť rozmery, pretože jeho úkon je registrovaný a sledovaný, takže prakticky oznámi nedodržanie podmienok. No a ostatné napísal peterb
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dobry den. Mam podobnu otazku.stavebne povolenie mame a rozmyslame o zruseni pivnice. Jedna sa o jednopodlazny z casti podpivniceny dom. Treba projekt urobit znovu,SP tiez ? Alebo sa jedna o "malu" zmenu,ktoru samozrejme hlasit chceme. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako pise @jan45 na geodetickom plane to vidiet bude aj keby to nebolo v denniku. Vnutri si to nikto nevsimne. Ale von je urcita pravdepodobnost (zavisi od SU) a z toho by boli asi problemy.
Odpovedať
@dominika999 Uplne najviac vsetko zavisi od toho jedineho uradnika, ktory vam pride kolaudovat. My sme spravili nejake zmeny, aj vacsie a nikto absolutne nic nepremeriaval. Prisla teta, pozrela kde je kotol, ci mame funkcne WC, prezrela revizne spravy, asi stvrt sekundy pozerala na geometrak, podala mi ruku a odisla. Do tyzdna sme mali kolaudacne rozhodnutie. Ale my sme vedeli, ze to takto je a keby sme nieco niekomu oznamovali, tak by nas to vyslo kopec penazi, energie a casu. Netvrdim, ze som na to pysna, ale jednoducho sme to riskli, samozrejme s vedomim nasledkov. Takze je to vzdy na vasom rozhodnuti. Skuste sa popytat susedov, ako sa kolauduje u vas. Ja mam pocit, ze niekde buznia za uplne prkotiny a niekde by vam schvalili aj o poschodie viac, lebo by si to nevsimli.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak ano a potom sa najde zly sused a mas kopu problemov na krku.
Odpovedať
@majkoj Ja viem, preto vravim, ze treba ratat aj s nasledkami. Ale mame skolaudovane, ziadny sused v zakonnej lehote nenamietal a teraz uz mozu byt zli ako chcu. Netvrdim, ze je to dobry navod. Ale ked sme kolaudovali, tak to racionalne vyslo ako jednoduchsia a lacnejsia moznost.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak to sa mylis :). To, ze si nedodrzal podmienky stavebneho povolenia a nikto si to nevsimol, neznamena, ze je to premlcane. Pride novy sused, zacne stavat, zatrhnu mu to a on zacne s tym, preco si ty mohol a on nie.
Odpovedať
@majkoj Som si pomerne ista, ze takato situacia nenastane. Viem, co chces povedat, suhlasim, ale niekedy su proste podmienky take, ze si clovek moze byt TAKMER isty, ze sa to nestane.
Odpovedať
@jan45 presne z toho geometraku mame dilemu. Uvazujeme rozne a hladame rozne varianty, aby sme to nejak vyriesili, co najlepsie a najlacnejsie. Chcem sa teda opytat este, ci mi viete poradit, ako geometrak zameriava, resp. zameriavaju sa mury, ktore idu od zakladov, alebo aj zateplenie?
Odpovedať
Na kolaudaciu chodi len uradnik, ktory daval stavebne povolenie, ci ich chodi viac, resp. maju nejaku kolaudacnu komisiu?
Odpovedať
neviem, mne sa zda pol metra vela, je to risk my sme menili vzhlad strechy, aj sme ohlasili zmenu pred dokoncenim,ale uz ked bola strecha hotova, no dostali sme chvalabohu pokutu 150euro, pisem chvalabohu,lebo to mohlo byt omnoho viac, ale dodrzli sme rozmery obvodovych murov a nosnych priecok, co bolo dolezite, to nam prizvukovala pani, ktora nam robila stavebko, teraz riesi kolaudaciu.... kolaudaciu sme poziadali v lete(teda ta nasa pani), a kvoli tejto streche ju este nemame, aj ked ju mame ako novu riadne zakreslenu projektantom, vsetky revizie su odovzdane,sertifikacie materialov a pod..... ale pani zo stavebka poslala vsetkym susedom ohlasenie o tejto zmene strechy,(nieco ako keby davala nanovo stavebne povolenie), ci s tym suhlasia a pod..... takze sme v cakani :-p no moze sa stat, ze ohlasis zmenu, ale ti ju " neodobria", alebo namietnu susedia ako pise majkoj, a je problem, asi treba zvazit... dnes keby staviame este raz, tak si urcite necham dlhsiu dobu na premysleny projekt, nenahlim to, aby nenastali taketo situacie (mali sme kupeny niekolko rokov katalogovy projekt na kt ziadali stavebko a upravy prisli pocas stavby......)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dominika999 no mna vybavovala jedna pani a kedze ochorela kolaudovat prisiel starosta a sef stavebneho uradu :). Takze sa na to nespoliehaj, ze pride niekto konkretny.
Odpovedať
nam tak ochorela na stavebne konanie...a to prebehlo potom za 5 minut a na miesto stavby sme ani nesli...
Odpovedať
dakujem vam vsetkym za kazdu radu a skusenost...
Odpovedať
Profilova fotka
@notremaison nemusíte stavať pivnicu a nemusíte to ani ohlasovať. SP hovorí o umiestnení pôdorysných a výškových rozmeroch, možno okná a tvary strechy. Pri kolaudácii st. dozor urobí dokumentáciu skutočného vzhotovenia stavby (stavba sa nestavia, ale vyhotovuje), a geodet zameria. Do skutočného vyhotovenia sa dajú zahrnúť posuny priečok.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 kedze je vsetko vypocitane,neporusi sa statika,stavba ( neviem ako to nazvat) kedze je to robene ako sucast domu? Pridam foto ...
Odpovedať
Profilova fotka
@notremaison ak ste najskôr vykopali jamu a potom sa rozhodli pivnicu nestavať, treba posúdiť založenie v zásype, ak je to pôvodný terén, pokračujete v základoch z rezu B-B
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 este sme nezacali s kopanim.zatial riesim ci je to mozne,ake nasledky to moze mat a potom informujem projektanta.on je uz z nas (MNA :-D ) hotovy. Az ked budem mat v tom jasno ideme na to. Dakujem Vam.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 zabudla som,je to ten hacik,ze teren rovny nie je,vyzera to na pozemku tak,ako na foto...
Odpovedať
@dominika999 geometrak si mozete dat spravit aj ked este nebude zateplene, ak vam tych par cm pomoze.. my sme robili GP ked boli mury do cca 2 m vysky vytiahnute - koli HU, ale geodet nam urobil viac kopii a povedal, ze to mozeme pouzit aj na kolaudaciu, co sme aj urobili. my sme sice nezateplovali, ale ak by sme aj, nikto by si to nevsimol, uradnik nepremeriava rozmery domu, kukne len GP. My sme dom zmensovali o meter a nenahlasli sme to, az pri kolaudacii, ale nebol to problem.. som si myslela, ze aspon odstupy si zmeria, ale kaslala na to, co sme boli radi, lebo sme nemali jasnu hranicu, ked sa robili zaklady, tak sme vysli o 20 cm blizsie k plotu, ako sme mali, ale nastastie mame normalneho suseda, mu je to sum a fuk.. A zmeny vo vnutri sme robili tiez, nic sme dopredu nenahlasovali, nic nebol problem, mali sme pohodovu uradnicku.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, ked vidím ako tu riešite veci okolo kolaudácie a zmenami v projekte mala by som tiež menší dotaz...my máme v projekte naplánovú priečku medzi kuchynou a obývačkou ale v skutočnosti tam nebude, kedže z boku kuchyne máme okno a medzi domov a hranicou pozemku sú len 2 metre myslíte že by bol problém že tam nie je dodržaná hranica 5 metrov ako to máme stanovené v územnom rozhodnutí??
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dodatok: chcem Vam povedat,ze som pozbierala odvahu a kontaktovala projektanta. A hla,vsetko mi vysvetlil,preklesli ( budu aj zmeny priecok,svetelna vyska,zmena okien) pozistuje veci na urade,netreba nove SP ( coho som sa obavala ) a naj je ze usetrime 10-15 tis. € ! Tralalala :-D :-D :-D (Urcite € doplatim niekde ide :-| )
Odpovedať
@akvi dakujem velmi pekne za tuto info. Ak som dobre pochopila, geometricky plan nie je nutne vyhotovit az po uplnom dokonceni domu? Teda mozeme si ho dat urobit este pred zateplenim? Nam prave tie cm, ktore budu na zatepleni pomozu..ak by sa to takto dalo, bolo by super...Neobavala som sa totiz tak samotnej uradnicky na mieste, ale toho, ze to bude v papieroch...
Odpovedať
@dominika999 no vsak ako pisem - my sme ho robili vo faze rozostavanej stavby, ktoru sme zapisovali aj na LV koli HU. A ku kolaudacii sme GP nerobili novy, nik sa nas nepytal, ci sme zateplili a pod.. A povodne sme chceli kolaudovat bez fasady, co sa tiez da, takze nik by sa nedozvedel, ze ci sa zateplilo, ci nie..
Odpovedať
Profilova fotka
My sme zväčšili o 30cm... bola som sa pýtať na stavebnom, pani povedala, že netreba robiť zmenu, že sa to zapíše potom pri kolaudácii... Ale u nás to neovplyvnilo predpísanú vzdialenosť od hranice pozemku...
Odpovedať
@dominika999 Dominika takuto drobnosť si nikto nevšimne. Určite tam nikto nebude pobehovať metrom a merať rozmery domu ... proste to nerieš ... kludne podaj žiados´t o kolaudačné konanie a čakaj kedy vytyčia termín s miestným zisťovaním ... alebo ti to urobí a poda stavebný dozor ktorého si mala pri stavebnom povolení Kamil
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
a co zmena umiestnenia zumpy a studne? Studna je kopana, miesto vrtanej...Na studnu mame samostatne povolenie, to osadenie na pozemok je vsak len v tom "velkom"...Ku ktorému teda podat zmenu? Aky poplatok sa plati?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň, síce je to stará téma ale hádam sa niekto ozve, nech nemusím otvarat novu tému :) My máme takýto problém: Projektant mam navrhol jednu stranu garáže do lichobežnika, pri konzultácii s viacerými ľuďmi, ktorí nam robia na stavbe nás prehovorili urobiť klasický obdĺžnik, čím sme jednu stranu garáže resp. Jeden bod zúžili o 40 cm. Bude s tym problem pri kolaudacii, je ak toto treba hlasit ako zmenu stavby pred dokončením. Projektantovi som pisala ten povedal, že nieje problém že to môžeme zmeniť y ale dnes geodet ma zneistil. Ďakujem za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím, my sme na geodetickom pláne ani pri stavebnom povolení nemali nakreslenú terasu. Keď sa murovalo tak sme ju tam dali, má 2,5 metra.. Ako máme teraz postupovať? Aby pri kolaudacii bolo všetko ok.. Ďakujem
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?