Ako zmeniť ornú pôdu na stavebný pozemok?

zdravim, planujeme stavat dom (bungalov) - jednoducha stavba (do 200m2). pozemok - orna poda - rozloha cca2500m2 (40x60) - je v intravilane obce. IS su cez naproti cez cestu kedy je potrebne urobit zmenu na staveb. pozemok? zmenit celu parcelu, alebo len cast kde bude dom? ako to cele urobit co najjednoduchsie/najlacnejsie?
Odpovedať
Ahoj,asi najlepsie je spojit uzemne konanie so stavebnym,urobis projekt ,geodet ti urobi geometrak a to vyjmes
Odpovedať
@fanatiko v prvom rade si zisti, ze ci sa tam da stavat. Daj si ziadost na SU o uzemno-planovaciu informaciu. Ak bude kladna, mozes zacat robit dalsie kroky.. Btw. - pozemok sa stava stavebnym vtedy, ked je vydane stavebne povolenie. Takze nic take, ako zmena pozemku na stavbny neexistuje.. - nikde na katastri a pod.. sa to neeviduje.. Ked budes ziadat o stavebne povolenie, tak je vyhodnejsie mat vyclenenu parcelu o mensej vymere, hlavne koli daniam. Tie su v niektorych obciach velmi vysoke za stavebne parcely.. Ale ak je to niekde v malej dedinke, tak tam to tak nemusi byt..To si vies opat zistit na stavebnom urade.. Len aby si videl, o akej sume hovorim, tak napr. u nas sme platili dane 350 ecok za "stavebny pozemok" a kedze sme stavali 3 roky, tak za tie tri roky je to teda pekna palka.. Teraz pre porovnanie platime cca 70 eur (uz aj s domom, co je vyssia suma, ako a zahradu..) .. Rataj ale s tym, ze budes potrebovat novy GP, na to vyclenenie, ceny sa hybu okolo 150-250 eur.. Takze si zrataj, ci sa ti takyto cirkus oplati.. A este si daj pozor na to, ze to, ze na pozemkovom fonde ti vyclenia dajme tomu 500m2, ktore mozes vynat, to neznamena, ze sa to bude brat ako stavebny pozemok.. Tym je stale cela parcela.. Cize vynatie nema nic spolocne s vymerou stavebneho pozemku..
Odpovedať
@akvi: momentalne je dan 5E, ak by bola parcela "stavebna" - 75E rozmyslam teda, ak som to dobre pochopil, .... ze necham celu parcelu aby sa stala stavebnou (stavebnym povolenim), a nasledne ked bude dom hotovy (co verim, ze bude do roka), by som to nechal vyclenit akurat pod domom.
Odpovedať
@fanatiko tak to je jasne, ze pri takejto sume to mozes spokojne nechat tak.. Ked bude dom hotovy, tak potrebujes geometricky plan dat spravit, zapisat stavbu do katastra a uz nasledne podla toho budes davat aj danove za nehnutelnost..
Odpovedať
velmi pekne dakujem ;) pekny zvysok dna
Odpovedať
@fanatiko na ornej pode ti nikto nedovoli nic postavit. Ak by si prisiel s takym niecim ako citam vyssie na SU, vykopnu ta este pri dverach. Najprv pojdes s projektom, alebo studiou na pozemkovy fond a nechas vynat ornu podu pod domom. Az nasledne mozes podat ziadost o stavebne povolenie.
Odpovedať
Presne tak, pred tým, než podáš žiadosť o stavebné povolenie, musí byť orná pôda vyňatá. oslov nejakého geodeta, ten musí spraviť geometrický plán, kde nakreslí, koľko ornej pôdy vynímaš (nielen pôdu pod domom, ale celú časť pozemku na ktorej sú šachty, chodník, spevnené plochy a pod.) a na akú ju chceš zmeniť - tam je viac možností, napr. na ostatnú, dobré je zistiť si, aké sú dane v danej obci. Zaplatiť treba cenu za geometrický plán - cca 2-3 týždne - musí to potvrdiť kataster, poplatok na pozemkovom úrade, kde prídeš s geometrickým plánom, územno-plánovacou inf. a čakáš ďalší mesiac. Tam ti môžu vyrúbiť poplatok za vyňatie, ak vynímaš pôdu s najvyššou kvalitou. Ja som vynímala menej kvalitnú, tak som neplatila nič.
Odpovedať
@adamlu ale on je v intraviláne takže veľká časť tvojho príspevku sa ho netýka, žiaden poplatok za vyňatie len 3 € poplatok za vydanie stanoviska na PU, vyňatie sa nerobí. ak nechce deliť pozemok kvôli daniam to čo vravíš je zbytočné, žiaden GP nepotrebuje, PU mú dá stanovisko na celý pozemok. Po dokončení domu sa urobí geometrák kde sa vytvorí parcela pod domom, prípadne ďalšia na zastavané plochy a len na týchto za po zápise GP zmení kultúra na zastavanú, prikladáš stanovisko PU ktoré si dostal keď vybavuješ stavebné. Jedine že by PU požadoval GP a vydal by stanovisko len na tie časti, záleži od PU už aj o tom som počul ale je to zriedkavé.
Odpovedať
@tino2 presne tak. Rovnako to bolo aj v mojom prípade. ;-)
Odpovedať
@adamlu To už neplatí pokiaľ je parcela prekvalifikovana z E-čka na C-čko alebo sa mýlim?
Odpovedať
@jrm66 E alebo C s tým nič nemá, vždy rozhoduje kultúra C parcely, a C parcela je tam vždy, len nie vždy je na LV - nemá určené vlastníctvo, vtedy sú pod ňou E parcely. Laicky povedané
Odpovedať
@jrm66 a hlavne či je to v intraviláne (zastavané uzemie obce) alebo v extraviláne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tino2 ...a keď je to v extraviláne? Máme v pláne kúpiť 17 árov orná pôda a 900 árov vinice (pozemky vedľa seba) a chceli by sme tam postaviť nejakú drevenicu - drevodom (cca 100 - 120 m2 aj s terasou). Myslíte že by to mohol byť problém? Alebo by ste mi mohli poradiť kam všade máme ísť vybavovať a pýtať sa? Ďakujem za radu.
Odpovedať
@dada1973 bude treba robiť odňatie, najskôr choď na obec, stavebný úrad či ti tam dovolia stavať, treba pozrieť územný plán, ak dovolia (najlepšie ak im potom pošleš oficiálnu žiadosť o vyjadrenie k stavbe + nejaký náčrtok - situáciu čo tam vlastne chceš, nech máš ich vyjadrenie na papieri) tak na PU ti povedia čo treba na odňatie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?