Ako získať povolenie na úpravy v byte v Petržalke?

Profilova fotka
Ahojte, kupujeme byt v Petržalke, chceli by sme si dať urobiť dvere (vyrezať otvor) medzi obývačkou a kuchyňou a dozvedeli sme sa, že potrebujeme stavebné povolenie. Prosím máte niekto skúsenosti s týmto v BA - Petržalka ?? ako ste postupovali pri tomto bode : "zápisnicu zo schôdze vlastníkov obsahujúcu súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov a spoločných častí a zariadení domu k navrhovanej stavebnej úprave v zmysle zákona č.182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov" zdá sa mi to ako buzerácia ľudí. Veď keď s tým súhlasí sused pod Vami a nad Vami ... :-|
Odpovedať
1
2
@lucyfuk77 ak je to nosny mur, tak ti to neschvalia ....
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1111 ako vieš ?
Odpovedať
@lucyfuk77 vlastna skusenost
Odpovedať
@lucyfuk77 ale stretla som sa aj s takymi ludmi, co nemali povolenie na vyburanie nosneho mura a predsa to urobili..... veziak zatial stoji ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1111 mozes to prosim nejak rozpisat ? Statik ti otvor do nosneho panelu povoli, pokym budes splnat predpisane normy a nad otvorom a po jeho stranach ti osadia zelezny veniec....
Odpovedať
@lucyfuk77 ak to takto osetrite,tak by to malo byt ok. Dolezite je, co povie statik. Potom by na urade nemali robit problemy. Iked co uradnik, to iny nazor....U nas to bolo odrezanie jedneho panela. S tym bol problem a to nam nepovolili.
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1111 volali sme este raz tej firme, co nam to ma robit a stavebny dozor povedal, ze len raz sa im stalo, ze klientovi nedali st.povolenie lebo do jednej nosnej steny chcel 6 otvorov. Kazdopadne asi najvacsi problem bude obiehat 3 brany a zhanat podpisy susedov 8-)
Odpovedať
@lucyfuk77 presne tak. To ti inac velmi silno drzim palce, lebo ked treba nieco vybavovat so susedmi, tak to je na dlhu debatu...... :-S Niekto si to rad vychutna..... Drz sa a napis ako si dopadla.
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1111 ďakujem :) dúfame, že tí čo budú v iných vchodoch nám to podpíšu, lebo ich sa to netýka :D ... každopádne dám vedieť ako pokračujeme (ešte neprebehol prevod vlastníckeho práva, tak ešte to chvílu potrvá)
Odpovedať
Ahojte, ja som prave vcera bola na miestnom urade v Ruzinove sa spytat, co k tomu treba... tiez idem robit otvory do nosnych priecok. Pani na urade bola velmi "mila", ked som sa pytala na stavebne povolenie, tak mi dala papier so vsetkymi poziadavkami, medzi inym aj suhlas vsetkych majitelov bytov v celej bytovke! Tiez nechapem, co s tym ma sused na druhej strane domu... budem musiet dat zvolat schodzu, aby mi dali ten suhlas. Co ak si niekto postavi hlavu? Niekde som tu ale citala, ze by musel dat zavazny dovod, ak by mal niekto namietky. Dalsia vec co ma zarazila - stavebne povolenie trva 2-3 mesiace!!! skor nemozem zacat nic robit. A pri tom mam staticky posudok odobreny. Ked som sa spytala na ohlasenie - teda len prerabka jadra a pod. (bez zasahu do nosnych priecok) - tiez na to treba suhlas miestneho uradu a ten trva mesiac! Takze este si asi pockam.... aj ked rozmyslam, ze jadro zacnem vyhadzovat aj tak, jednoducho napisem papier susedom , vylepim to na dvere, dam vediet spravcovi a hotovo...
Odpovedať
@hacienda takto sme to nakoniec po vsetkej byrokracii spravili aj my. papier na brane, buchali sme len v urcenom case, a snazili sme sa hlucne prace co najskor urobit. kym sa vyjadrili, byt bol pomaly prerobeny :-p jedine co som poctivo dopredu ohlasila je zasklenie balkona, je to predsa len vidiet aj zvonka keby dakto frflal :-D ale objednany a zamerany uz bol, potom som to ohlasila a kym ho namontuju, snad vyjadrenie bude doma. ak nie, tak mi to je jedno :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla @hacienda kočky mali ste aj miestne šetrenie na byte ?... tiež asi začneme trošku skôr ako nám vydajú povolenie, nakolko teraz ten byt kupujeme a potrebujeme v ňom bývať v apríli (termín pôrodu), takže nemôžeme čakať na tety úradníčky (čo na to majú zo zákona 30 dní) 3 mesiace ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucyfuk77 co je miestne setrenie? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla ... Dojdu tety z uradu sa kuknut, robi sa to pri domoch, tak som chcela vediet, ci ste sa s tym stretli pri byte...
Odpovedať
@lucyfuk77 jaaj mne teta na urade rovno povedala: viete, kontrolovat by som to mala chodit ja, ale nechodim. mate staticky posudok, nerobte hluk, odpad odvezte a bude to ok. ale mam byt vraj ticho :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla skvela teta :-) budem verit, ze aj u nas na urade bude taka aspon jedna, ideme sa opytat v pondelok.. kazdopadne sa rada podelim o skusenosti ;)
Odpovedať
prosim neberte to v zlom teraz....... ale naozaj nechapem, naco ludia maju potrebu robit akekolvek zasahy do nosnych stien...... hej, pokial je to jeden, dvaja, OK.... ale predstavte si, ze by toto zacal robit kazdy jeden sused.... priecky nech si buraju a posuvaju ale nosne steny, nechapem :-( :-( :-( :-( .... ja ked som byvala v panelaku tak nasa suseda chcela do nosnej steny burat otvor v tvare schodiska!!!! no jasne, ze sme boli proti.... viem, ze kezdy si chce byt upravit podla svojich predstav ale zase netreba byt sebecky a mysliet len na seba :-( :-( :-( :-( :-( P.S. toto nie je namierene proti nikomu, no sama mam manzela statika, takze viem o tomto svoje.....
Odpovedať
@lienka.7 Preto je tam to vyjadrenie statika a treba na to stavebné povolenie. Búrajú predsa časť svojej steny a tak, aby to neohrozilo celkovú statiku budovy, takže nie je dôvod aby mysleli na niekoho iného :)
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj v bytovkach je nosna priecka majetkom vsetkych!!!!!!!!!!! a toto je to, co si nikto neuvedomuje ;-) ze oni vlastnia iba napriklad 1/20tinu z tej steny, a detto tolko maju aj u ostatnych susedov, ze je to ich spolocny majetok, ako aj vytah, schodisko... a podobne :) vylucne vlastnictvo - to su priecky :)
Odpovedať
@lucyfuk77 na toto by som sa nespoliehala, teta na úrade môže byť milá ako chce, keď raz podá sused sťažnosť a bude sa daný stav prešetrovať, no a zistí sa, že zásah robíte bez potrebného povolenia, či už stavebného alebo len ohlas čakajú vás perné chvíle a vietor v peňaženke. My sme vybavili stavebko, zdalo sa nám to prehnané a všetci nás odhovárali, no a dnes už prerábame vyše mesiaca vo veľkom a naša podľa niektorých prehnaná poctivosť sa fakt vyplatila. Bilancia je 2 sťažnosti od susedov na úrade, čo je pri bytovom dome s 9 bytmi z toho jeden je náš a jeden svokrovcov celkom slušný výkon susedov. Našťastie z úradu odišli s dlhým nosom, keďže všetky papiere máme v poriadku a nič sme neporušili, keby to tak nebolo asi by sme už dnes namiesto rekonštrukcie riešili patálie s úradmi. Závistlivý sused je najväčšia pohroma a ver, že taký sa nájde vždy!
Odpovedať
tak ja by som v bytoch tu byrokraciu este sprisnila. Kamoske sa stalo, ze sused vymuroval jadro - samozrejme, bez povolenia! a im sa teraz nedaju zavriet dvere.. ono to nie je zase az taka sranda, zasahovat do konstrukcie panelaku. Si predstavte, ze v takom 11 poschodovom si vsetci od druheho poschodia vymuruju jadro..Aj laikovi musi byt jasne, ze ta vaha s ktorou sa povodne neratalo urobi riadny pohyb.. Ale sak ved ak sa nebojite, ze vam ten panelak padne na hlavy, tak nech si kazdy robi co chce, ze..
Odpovedať
@akvi urcite suhlasim. presne si to vystihla ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marianka_21 nám išlo o to aby milá teta na úrade nám povedala ako máme postupovať, a presne tak sa aj stalo, vieme čo máme robiť a ako dlho to bude trvať.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka.7 ludia majú potrebu prerábať byty preto aby "odstránili nedostatky socialistických architektov". netuším ako by mohol laik posúdiť odbornú prácu statika, ktorý vypočíta, že otvor ktorý sa do nosnej steny vyvŕta premostí železobetónovou konštrukciou (s rovnakou nosnosťou a rovnakou váhou ako vyrezaný panel), preto si myslím, že pýtanie sa susedov má skôr informačný charakter (apropos ak je na LV zapísaných niekoľko brán, ako ja aj v našom prípade, tak sa k tomu vyjadrujú ľudia ktorým to je úplne jedno, pretože sa to netýka ani ich, ani ich brány...) a k vydaniu SP stačí nadpolovičná väčšina ... čo je v našom prípade jeden a pol brány (aj keď 30 m od nás) tak isto nechcem na nikoho ukazovať prstom, len mám na architektúru bytov svoj názor a prečo by mi mal závistlivý sused brániť v prerábaní toho môjho ... P:S: bývame na najvyššom poschodí - takže byty nad nami sa nezrútia :-)
Odpovedať
@kaktusik007 správne si povedala, vlastním 1/20 tej steny a budem si s ňou robiť čo chcem POKIAĽ to nenaruší jej primárnu funkciu. Ak si ju natriem na ružovo, panelák nepadne a suseda do toho nič. Ak si do nej urobím dieru, ktorá neohrozií jej nosnú funkciu, detto. S dierami to pravda nie je taká brnkačka ako so stenami a preto na ne treba vyjadrenie statika a úradné schválenie. Akonáhle je toto v poriadku, nemá sa mi sused do toho čo montovať, pretože je jasné, že môj zásah ho nijak neohrozí. Povolenie od susedov by sa vyžadovať nemalo a povedal by som že nie vo všetkých bytovkách sa vyžaduje, pretože sused vie o statike aj tak houby.
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj big like :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj ako ano, musim suhlasit... v podstate hej, ked je tam stavebne povolenie so statickym posudkom a podobnymi vecami, tak fakt sused do toho moze akurat par veci, a sice obmedzit cas... na to podla mna ma sused pravo, ak na tom trva ;-) a ty ako stavebnik by si mal vziat do uvahy jeho argumenty, preco to tak chce :-)
Odpovedať
@kaktusik007 so susedom sa treba dohodnúť na dobe kedy môžem tú dieru vyvŕtať, ideálne keď nie je doma, alebo aspoň nie o pol šiestej ráno. Ale to je o dohode a slušnosti a o tom, že aj on raz bude chcieť čosi robiť a mne by sa tiež nepáčilo keby vŕtal nadránom. Čiže myslieť na druhých treba, ale neznamená to sedieť vo svojom byte ticho za stolom a báť sa pohnúť, aby som náhodou nenarušil statiku budovy :) Skrátka s rozumom a bez zbytočných emócii (čo zas neznamená, že všetky emócie sú zbytočné ;) )
Odpovedať
Profilova fotka
@marianka_21 stavím sa, že máte vchod plný dôchodcov. Toto som zažil aj ja, vo vchode 8 bytov vrátane môjho a podomňou neustále prípomienky až som pomaly stratil chuť tam niekedy aj bývať, ale to skôr by som ich polámal akoby by mi mali vziať radosť. Takisto som mal ohlásenú rekonštrukciu tak si babky mohli len šomrať vo vchode.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla kde je taka dobra teta?:D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?