Ako sa brániť voči nezákonnému postupu stavebného úradu?

Milí strecháči, ak viete, poraďte prosím. Aké sú možnosti obrany voči stavebného úradu, ktorý nám bráni ako účastníkovi konania o dodatočnej legalizácii čiernej stavby (my sme poškodená strana) robiť si kópie dokumentov zo spisu? Máme písomné vyjadrenie úradu, že kópie nám nedá z dôvodu ochrany diela. Napísali napr. že inžinier, ktorý vypracoval projekt požiarnej bezpečnosti stavby, im nedal súhlas na kopírovanie jeho diela. Samozrejme, je to v rozpore so správnym poriadkom, no nič to nemení na veci, že sa ku kópiám dokumentov zo spisu sa ako účastník konania dostať nevieme. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Možno by bolo fajn to riešiť skôr cez právnika...
Odpovedať
@siengo žiaľ, určite to tam aj skončí :-(
Odpovedať
@zuzula77 zákon ktorým sa úradníci bránia je aplikovateľný iba v prípade že by dielo šírila ďalej za úplatu nevzťahuje sa na tvoje kópie k vlastnej potrebe. Odporúčam nahrávať si celú komunikáciu na úrade keď budeš žiadať urobiť kópiu a druhé opatrenie by som urobila že by som im poslala doporučene čestné prehlásenia že sa nechystáš dielo reprodukovať alebo šíriť. Je výlučne pre tvoje súkromné účely.
Odpovedať
@katarinaina ďakujem, presne tak to vyskúšam :-)
Odpovedať
@zuzula77 "Napísali napr. že inžinier, ktorý vypracoval projekt požiarnej bezpečnosti stavby, im nedal súhlas na kopírovanie jeho diela" Toto je zakonny postup uradu, nie nezakonny. Su v prave, nakolko im autor diela /projektant, statik, inzinier PO/ nedal suhlas na kopirovanie nim vytvorenych dokumentov. Urad sa len brani a ja ho plne chapem. Ak by na to autor diela prisiel, moze urad zazalovat za neopravnene sirenie jeho autorskeho diela. Vy ho sice dalej sirit nebudete a nemusite, ale ak Vam spravi kopiu urad a tu da Vam, siri to dalej urad... ;-) Rovnako Vam v knihkupectve neokopiruju knihu od Margity Figuli - Tri gastanove kone....
Odpovedať
Ako ucastnici konania mate pravo nahliadnut do dokumentacie. Fotokopie si mozete robit len z dokumentov, ktore nepodliehaju autorskému pravu, danovemu tajomstvu a podobne. Stavebny urad je podla môjho nazoru v tomto ohlade v prave. Ale nie som pravnicka, len vychadzam z toho, ze pani na stavebnom urade tiez nedovolila susedom urobit si kopiu nasho projektu, len nahliadnut.
Odpovedať
Autorský zákon: § 42 Vyhotovenie rozmnoženiny diela pre súkromnú potrebu Do autorského práva nezasahuje fyzická osoba, ktorá bez súhlasu autora použije dielo vyhotovením rozmnoženiny pre svoju súkromnú potrebu na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný. § 53 Použitie diela na úradné účely Do autorského práva nezasahuje osoba, ktorá bez súhlasu autora použije vyhotovením rozmnoženiny, verejným prenosom, technickým predvedením alebo verejným rozširovaním prevodom vlastníckeho práva dielo v rozsahu nevyhnutnom na účel zabezpečenia b) priebehu správneho konania, trestného konania alebo súdneho konania
Odpovedať
Profilova fotka
A nemôžete sa obrátiť na toho pána inžiniera ,čo vypracoval ten projekt priamo vy? A vysvetliť mu situáciu? Možno bude potom súhlasiť , aby ste to mohli okopírovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze na to maju pravu, teda nahliadnut isto mozete ako ucastnici konania to je normalne ale kopirovat si ich presne nemozte kedze podliehaju autorskym pravam
Odpovedať
Precitaj si,co mate napisane v pisomnosti zaslanej stavebnym uradom. Mozte "nahliadnut" v case takom a takom,cize nahliadnut a nie kopirovat. K comu vam budu kopie? Co ti tu radia nahravat si rozhovor a neviem,co...zasnem nad paranojou voci uradnikom. V dnesnych casoch by som nechcela robit na urade.
Odpovedať
@zuzula77 citát zo zákona ktorý postol draik je smerodatný a preto si MôŽEŠ robiť kópie ale nesmieš ich množiť a speňažiť za úplatu. Mne keď nechceli dovoliť fotiť si spis šla som na úrad s právnikom a ten opakovane prizvukoval citát zákona a potom sme zavolali políciu a tá potvrdila že si kópiu robiť môžem.
Odpovedať
@katarinaina len ty nechapes jednej veci a to tej, ze kopiu ti spravi urad a nasledne ti ju da. Neda ti do ruky original, aby ti spravili kopiu v xerox centre... A to je nedovolene sirenie kopie. A to je podla zakona zakazane. § 42 Vyhotovenie rozmnoženiny diela pre súkromnú potrebu Do autorského práva nezasahuje fyzická osoba, ktorá bez súhlasu autora použije dielo vyhotovením rozmnoženiny pre svoju súkromnú potrebu na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný ------ mozes si spravit kopiu CD a doma si ho pustat, aby si nedrala original, mozes si ofotit knihu a doma si ju citat, aby si nedrala original.... § 53 Použitie diela na úradné účely Do autorského práva nezasahuje osoba, ktorá bez súhlasu autora použije vyhotovením rozmnoženiny, verejným prenosom, technickým predvedením alebo verejným rozširovaním prevodom vlastníckeho práva dielo v rozsahu nevyhnutnom na účel zabezpečenia b) priebehu správneho konania, trestného konania alebo súdneho konania ---- obec moze pustat do rozhlasu Moravanku pred oznamami, atp...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign ty nemusíš žiadať úrad o kópiu, ty si ju môžeš urobiť podľa zákona "odpisom" a ako ten odpis urobíš je tvoja vec... Tvoj názor je že autorské práva stoja v zákone vyššie ako právo na odpis zo spisu. Podľa mňa to tak nie je a potvrdilo sa mi to praxou - ako som spomínala ako aj právnici ako aj polícia potvrdila že právo účastníka konania stojí v tomto prípade vyššie ako autorské právo.
Odpovedať
@draik Podľa toho, čo si uviedol, mi vychádza, že úrad postupoval správne. Pod tým § 42 si ja predsavujem situáciu, kedy súkromná osoba má vo vlastníctve originálne dielo (napr. hudobné CD) a vytvorí si vlastnú kópiu pre vlastnú potrebu - napr. do auta. Vtedy neporušuje autorský zákon. Takisto podľa § 53 pokiaľ úrad vyhotoví kópiu pre kolaudáciu, neporuší zákon. Ale tú kópiu nesmie poskytnúť inej osobe. @katarinaina
Odpovedať
@megdesign až teraz som si prečítal tvoj príspevok. Mám podobný názor.
Odpovedať
@katarinaina ale tebe nemoze urad dat uradnu listinu, stavebne povolenie, projekt niekoho ineho, ze "chodte si to ofotit a potom mi to doneste". :-)
Odpovedať
@megdesign nie, to nemôže... ja to robím tak že si to fotím na mieste a tak robím "odpis". Zákon neurčuje formu akou si odpis robíš, môžeš si aj čítať nahlas a nahrávať ale aj fotiť.
Odpovedať
@zuzula77 SÚ v stavebnom konaní v tejto záležitosti postupuje v zmysle § 23 správneho poriadku, ktorý znie: Nazeranie do spisov (1) Účastníci konania a ich zástupcovia a zúčastnené osoby majú právo nazerať do spisov, robiť si z nich výpisy, odpisy a dostať kópie spisov s výnimkou zápisníc o hlasovaní alebo dostať informáciu zo spisov s výnimkou zápisníc o hlasovaní iným spôsobom. (2) Správny orgán môže povoliť nazrieť do spisov a urobiť si výpis, odpis, môže poskytnúť kópiu spisov alebo môže poskytnúť informáciu zo spisov iným spôsobom aj iným osobám, pokiaľ preukážu odôvodnenosť svojej požiadavky. Správny orgán je povinný umožniť nazerať do spisov verejnému ochrancovi práv, komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím v súvislosti s výkonom ich pôsobnosti. (3) Správny orgán je povinný urobiť opatrenie, aby sa postupom podľa odsekov 1 a 2 nesprístupnila utajovaná skutočnosť, bankové tajomstvo, daňové tajomstvo, obchodné tajomstvo alebo neporušila zákonom uložená alebo uznaná povinnosť mlčanlivosti. (4) Správny orgán poskytuje kópie spisov za úhradu materiálnych nákladov spojených so zhotovením kópií, zadovážením technických nosičov a s ich odoslaním. Z prísl. § vyplývajú možností, ako sa dá Váš "problém" riešiť. Vytlačte a ukážte prac. SÚ toto ustanovenie..
Odpovedať
@chrobak7 Stavebné konanie je správne konanie, ktoré umožňuje prístup k dokumentom, odpisy dokumentov a pod. Úrad tak aj v spojení Správneho poriadku a Autorského zákona nie je oprávnený zamietnuť účastníkovi konania prístup k spisu len s odvolaním sa na autorské právo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?