Ako môžeme zmeniť strechu na sedlovú pred dokončením?

Ked sa pozriete do mojho fotoblogu, tak je tam nas dom, ktory staviame.Ale...nejako rozmyslame nad tym, ze zmenime strechu na sedlovu, hlavne koli cene (chceme davat plechovu)Preto sa vas chcem opytat, ci mate skusenosti s tak velkou zmenou stavby pred dokoncenim, co s tym nie su velke natahovacky-papierovacky a v konecnom dosledku by to nevyslo rovnako, teda to, co dame za papierovacky a celkova cena strechy (povodnej). Piste vsetci, ale hlavne by ma zaujimal presovsky stavebny urad. Dakujem.
Odpovedať
ahoj,nemame dokonceny dom, , ale menili sme strechu uplne, t.j. z ackovej strechy na sikmu do jednej strany, samozrejme sme sa na to pytali a bolo nam povedane, ze sa pise na stav.urad --zmena projektu pocas stavby, plus to musi zakreslit architekt(upravit projekt), my sme menili aj nejake priecky,hlavne aby sedeli obvodove mury a nosne priecky, a dodrzanie vzdialenosti takych, ake mate schvalene stav.uradom, vsetko ostatne sa da vyriesit.... a co sa tyka ceny, zatial mame informacie----na urad kolok a architekt...
Odpovedať
A ziadost na zmenu ste si davali este pred uskutocnenim zmeny a cakali ste na rozhodnutie-povolenie alebo dali ste si ziadost, prerobili ste a povolenie prislo az nasledne. Pytam sa, ci mozme dat ziadost a kludne si robit alebo musime cakat na rozhodnutie a az tak robit?
Odpovedať
prave dnes bol manzel za projektantom, lebo aj my by sme chceli zmenit strechu oproti projektu a povedal, ze v pohode, pri realizacii treba len povedat strecharom a hotovo. Ale v nasom priprade ide len o malu zmenu, tvar by zostal rovnaky, len by sme znizili strechu.
Odpovedať
este sme nic nepodavali, keby sme nahodou este nieco chceli zmenit,nech to mame vsetko zakreslene(aby projekt,teda tie upravy sedeli pri kolaudacii), takze si to nechavame este otvorene, ale robime dalej.... strecha je mensia ako bola povodne planovana v projekte, cize nepresahuje cez hranicu pozemku, ani do vysky a pod... my sme sa informovali o postupe a bolo nam povedane, ze je to vsetko riesitelne, inak by sme sa do toho asi nepustali... skus zavolat pre info na stav.urad,ktory Vam vydal stavebko,co povedia a potom bude zalezat na Vas, ci pockate,alebo papiere urobite dodatocne...
Odpovedať
Tiez sme menili strechu, mame k tomu aj novy projekt (len projekt krovu - kedze sme menili aj strop, tak krov musel byt silnejsi - preratali nam to vo firme, kde robili krov ) a projektant to samozrejme odsuhlasil. Ale na stavebny urad to ohlasime az na zaver vsetko, lebo sa urcite este nejake zmeny vyskytnu. Takze snad to bude ok. Aj projektant vravel, ze az na zaver vsetky zmeny zaznaci aj do projektu.
Odpovedať
No, vcera sme volali projektantovi, tak povedal, ze na stavebny urad netreba nic hlasit, kludne ju mozme prerobit a kedze my nemame obytne podkrovie tak este lepsie, ze u bungalovu sa to inac berie. A az pri kolaudacii sa nahlasia zmeny. Takze aj podla vas vidim, ze mal pravdu :-)
Odpovedať
No super, tak vyzera, ze to staci ozaj az na zaver, ked to aj tebe projektant potvrdil.. Hned som kludnejsia :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, my mame v projekte na jednej strane strechy vikier a teraz sme sa rozhodli, ze dame rovnaky symetricky vikier aj na druhu stranu strechy, aby sme tam nemali stresne okna, ale radsej vikier. Musime ziadat o zmenu stavby pred dokoncenim uz teraz, alebo sa na to vybodnut a len to do projektu zakreslit az tesne pred kolaudacio?
Odpovedať
Profilova fotka
@megusik My sme zmenu strechy zakreslili do výkresov až ku kolaudácii. NO problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb dakujem za odpoved...aj my to najskor urobime tak...chceme zacat stavat co najskor a po minulorocnych skusenostiach s pani, ktora nam davala stav. povolenie sa uz nemam chut natahovat o zmenu stavby pred dokoncenim.. nechame to tak a uvidimi pri kolaudacii..mozno bude uz vtedy na dochodku ;-)
Odpovedať
viete mi poradiť? mi by sme chceli meniť iba strechu, podali sme projektantke návrh a ta nam ho urobila a podala na stavebný urad ako drobne úpravy s vymenou strechy.Mňa by zaujímalo či je potrebne čakať až zo stavebnym povolením čo nám má dojsť domov, alebo už možeme prerábať strechu skôr.Sú to nahlasene iba dobre upravy nie stavebne povolenie . Bolo nám totiž povdane že nemožeme začať skor so strechou kym nemáme doma papier z uradu.
Odpovedať
@jeane1, my sme tiez menili strechu, zatial sme ale ziadne uradne povolenie neziadali, budeme vsetko riesit az pri kolaudacii, ale mali sme to telefonicky konzultovane na stavebnom urade v obci, oni povedali ze netreba, ze vsetko poriesime naraz... :-) , my sme mali viacero zmien, este sme napr miesto garaze urobili dvojgaraz, vysunuty komin vsunuli dnu... a vsetko "bez papiera".
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
@jankazb ahoj, prosim ta, menime strechu z valbovej na sedlovu, mame suhlas od firmy, ktora nam predala katalog.projekt...staci, ked sa tato zmena zakresli do povodneho vykresu alebo treba nove vykresy? nam povedal projektant, ze nove vykresy rezu, krovu a pohladov by stali 300 e....
Odpovedať
Profilova fotka
To už bude treba určite výkresy a aj statiku novú. A neviem či takéto niečo nie je už na žiadosť zmeny stavby pred dokončením. My sme menili len presahy a predĺžili časť strechy. Stavebný dozor ak nemáte zajdi si na urad a človeka čo vám bude kolaudovat sa popytaj. Lepšie ako mať nepríjemnosti neskôr alebo zbytocne vyhodit peniaze... často je to úrad od úradu a od úradníka iné...každý si vysvetlí zákon inak...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb aha, ja ze ste celu strechu menili...no cakam na odpoved od projektanta, len nova statika a strecha vyjde na 700 eur...a ked sme to.preberali s projektantom, este pred podanim stavebka, tak sa tvaril, ze to len toto sa urobi inak a toto a nic nam k tomu nekreslil... ]-( a my teraz vsetko riesime za pochodu...ako ak mam.vysolit 700e,tak to.si radsej dam tu valbovu, aj ked nemam rozpocet na sedlovu a neviem kolko by to stalo
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpionka34 ahoj, tak.sa.spytam.rovno teba ako autorky prispevku..ako ste tu zmenu strechy nakoniec poriesili? iba zakreslenim.zmien alebo novymi vykresmi?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, chcela by poprosiť o radu. Máme projekt bungalovu s rovnou strechou, ktorú nám nechcú povoliť. Dá sa to nejako obísť, ak by sme podali stavebko na strechu s minimálnou povolenou šikminou 11% a potom urobili rovnú a požiadali o zmenu? Alebo radšej risknúť pokutu za nedodržanie projektu? Máte s tým niekto skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana111 ak to nepovoľujú regulatívy, určite by som neriskovala urobiť to podľa seba a riskovať pokutu. To už by mohli klasifikovať ako čiernu stavbu. Určite by som volila strechu pultovu s min.sklonom aký povolia. Možno nakoniec do budúcna budes za to riešenie ešte SU vdacna :). Možných technických komplikácií pri realizácii i pri užívaní je podstatne menej ako pri streche rovnej. Navyse bungalovu pristane pultova strecha.
Odpovedať
@tatiana111 Absolutny suhlas s @jankazb . Regulativy respektuj a k pultovke, ak je plytka, idu tiez zrobit atiky, cize vzhladom strecha rovna, technicky pult. Urcite bezpecnejsie aj jednoduchsie riesenie, ako rovna.
Odpovedať
@poisonblu zakreslenim zmien ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@skorpionka34 dakujem, projektant mi to tiez tak povedal...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ale k tomuto projektu sa iná strecha absolútne nehodí. Kukni:
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado pridala som foto projektu, ktorý chceme a tam sa skutočne iný typ strechy nehodí... tiež sám to projektant z nedateliéru odporučil riešiť schovanou zošikmenou strechou.
Odpovedať
@tatiana111 Otazne je, ci to na SU niekoho presvedci :-|
Odpovedať
@tatiana111 a aký je dôvod, že vám to nechcú povoliť? územný plán? pretože ak je v územnom pláne raz uvedené, že v danej lokalite budú sedlové strechy, tak musia byť. Ak by ste k stavebnému predložili PD so sedlovou strechou a nakoniec si aj tak urobili pultovú, nehrozí vám len pokuta, ale predovšetkým nariadenie odstránenia stavby, teda zrealizovanie takej stavby, akú určuje ÚP.
Odpovedať
Profilova fotka
@deny3 áno, sú tam povolené pultové a sedlové strechy, ale domy dookola majú všetky typy striech. Aj na to sme sa odvolávali, nafotili sme tieto domy a argument starostu bol, že on vedel, že sa mu to vypomstí, keď tieto domy povoľoval. Tak teda neviem, aký má pán starosta meter, keď desiatim povolí a jedenástemu nie, pritom to čo tam rastie sú poschodové domy s rovnou strechou medzi bungalovmi a tento náš ani nijako nebude vytŕčať, nakoľko je tiež prízemný. A najväčší paradox toho je ten, že on má postavenú haciendu tiež s rovnou strechou :-). Človek by bez problémov rešpektoval takéto nariadenia, keby boli dodržiavané, ale v tomto prípade je to čistá byrokracia. Preto sme rozmýšľali, že ten projekt urobíme so strechou s najmenším povoleným sklonom a urobíme ju rovnú. Podľa stavebného zákona by mala byť pokuta max do 830,-eur, ale neviem, či je to 100%-tná informácia. Tu je znenie zákona: (2) Priestupku sa dopustí a pokutou do 25 000 Sk (829,84Eur) sa potresce ten, kto a) ako stavebník mení stavbu bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, b) užíva stavbu v rozpore s kolaudačným rozhodnutím, prípadne stavebným povolením alebo ako vlastník stavby či iný oprávnený na jej užívanie umožní inej osobe užívanie stavby pred vydaním kolaudačného rozhodnutia alebo v rozpore s ním, c) odstráni stavbu bez povolenia príslušného orgánu, d) napriek výzve stavebného úradu predlžuje bez vážneho dôvodu dokončenie stavby nad lehotu určenú v stavebnom povolení, e) nepredloží v určenej lehote dokumentáciu potrebnú na nevyhnutné úpravy alebo nevykoná nariadené nevyhnutné úpravy (§ 87). f) ako stavebník nebytovej budovy nepredloží energetický certifikát kolaudovanej stavby v lehote určenej v kolaudačnom rozhodnutí (§ 82 ods. 3).
Odpovedať
tak na to ti fakt ťažko niečo povedať, keďže stavebný úrad je v rukách starostov a .... No ak ideme podľa zákona, ÚP je záväzný, obec nesmie povoliť nič v rozpore s ÚP a ak niekto realizuje niečo v rozpore s ÚP, je to dôvod na nariadenie odstránenia. Nevysvetľuj si to tak, že dostaneš pokutu a vec je vybavená. Stavebný úrad má povinnosť konať predovšetkým v intenciách stavebného zákona, skrátene postup je asi taký, že zistenie nepovolenej stavby, resp. stavby realizovanej v rozpore so stav. povolením, zastavenie stavebných prác, konanie o dodatočnom povolení už zrealizovanej stavby, pozor, ak je v rozpore s ÚP nariadenie odstránenia stavby, resp.uviesť stavbu do takého stavu, aby bola v súlade s ÚP. Priestupkové konanie je niečo iné, stav. zákon len hovorí, čo je priestupok a aká výška pokuty. To čo uvádzaš sa týka, ak robíš stavebné úpravy jestvujúcej stavby, ale ty ideš robiť novú stavbu a tam sa výška pokuty určuje podľa §105 ods. 3 písm. b), takže výška pokuty môže byť oveľa vyššia. A to, že dostaneš nejakú pokutu a aj zaplatíš, neznamená, že vec vybavená, nie, v prvom rade musíš rešpektovať zastavenie stav. prác, lebo nerešpektovanie zase pokuta, ak st. úrad rozhodne, že máš stavbu uviesť do súladu s ÚP, musíš uviesť, lebo nerešpektovanie, zase pokuta. Toto je postup, ktorý môže na teba starosta vyvaliť a bude mať oporu v zákone. Zbytočne sa budeš oháňať tým, že aj ostatní sú v rozpore s ÚP, bude sa prejednávať tvoja stavba, ty len môžeš dať podnet na ostatné. možno sa ti podarí ukecať starostu a prejde vám to, prípadne opýtaj sa, prečo je to tak schválené v ÚP, či nie je možné urobiť zmeny a doplnky, samozrejme hradila by si to asi ty. alebo podaj na st.úrad taký projekt, aký chceš dom, je vecou úradu, aby konal, prípadne ťa vyzve, aby si upravila PD podľa ÚP, tak potom zmeníš na sedlovú strechu. Ale veľmi by som sa nenaťahovala s obcou, chceš stavať, chceš tam bývať, viem, štve ťa, že iný môžu a ty nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?