Ako dlho platí stavebné povolenie?

Ahojte, mam otazku. Ako dlho plati stavebne povolenie, ak je v nom napisane, ze plati 2 roky od nadobudnutia pravoplatnosti, avsak nestraca platnost ak sa so stavbou zacne v tejto lehote. Kupili sme rozostavany dom, SP plati od oktobra 2007. Poradite prosim? Dakujem :-)
Odpovedať
Máš to napísané v stavebnom povolení koľko platí niekde 2 niekde 3 roky ja mám tri roky. A potom sa musí požiadať o predĺženie ak nie je stavba dokončená a skolaudovaná. Kedže platí od roku 2007 tak bud na 2 alebo tri roky teda 2009 alebo 2010. Zisti si či bolo požiadané o predĺženie ked ste kupovali rozostavaný dom. Ak nie tak asi budeš musieť žiadať nové stavebné povolenie , ale to treba zistiť na stavebnom úrade kde sa stavia.
Odpovedať
Stavebne povolenie straca platnost len vtedy, ked sa so stavbou nezacne do dvoch rokov od nadobudnutia pravoplatnosti. Cize, kto zacne stavbu v uvedenej lehote, hoci len zakopne do zeme, vyhovel zakonu a stavebne povolenie zostava platne, nech uz stavia potom akokolvek dlho. Potom existuje tzv. Lehota na dokoncenie stavby, ktora sa da predlzit, ale jej nedodrzanie neznamena, ze stavebne povolenie prestava platit.
Odpovedať
@pp1 Takze nemusim sa bat a povolenie stale plati ano? Dakujem
Odpovedať
My sme zacali hned po nadobudnuti pravoplatnosti a veru soms a bola pytat a musela som ziadat o predlzenie. Kazdy SU si robi po svojom.
Odpovedať
Obecne sa da povedat, z toho minima informacii, ktore si napisala hore, ze by problem nemal byt. Ak ti, ktori rozostavali dom, postupovali podla zakona, tak by malo byt vsetko v poriadku. Ber to vsak ako vseobecnu informaciu, ako by to malo byt, kazdu konkretnu situaciu - ak mas pochybnosti - je dobre a potrebne skonzultovat so stavebnym uradom. Aspon zistis, ci su tam mili ludia alebo sa ich treba bat. :-). Zakon ma pri platnosti stavebneho povolenia len tu jedinu podmienku - musi sa zacat stavat do dvoch rokov (zvycajne). Ak sa to splni, je povolenie trvalo platne. Tzv. predlzenie platnosti stavebneho povolenia sa vyuziva vtedy, ked mas stavebne povolenie a z nejakych dovodov do dvoch rokov nestihas zacat so stavbou, tak poziadas o predlzenie jeho platnosti. Musis tu ziadost dat este v priebehu tej dvojrocnej lehoty a urad o nej musi stihnut aj rozhodnut. To vsak vas pripad nie je. No a potom existuje lehota na dokoncenie stavby, cize termin, dokedy by mala byt stavba hotova, byva uvedena v stavebnom povoleni (najcastejsie tri roky). Ak ju aj nestihnes, nema to na platnost stavebneho povolenia ziadny vplyv. Obvykle sa vtedy dava ziadost na stavebny urad o predlzenie, treba napisat dovody (napriklad klasicky - nedostatok penazi :-) ) a urad zvycajne nema dovod to nepovolit. Ak to neoznamis, urad ta moze vyzvat, aby si stavbu dokoncila. Stavebne povolenie vsak stale zostava platne.
Odpovedať
@pp1 Dakujem :-)
Odpovedať
je potrebne nove stavebne povolenie, ak mame projekt na drevodom a nasledne sa rozhodneme pre murovany?
Odpovedať
Pokial dodrzite rozmery domu - odstupy, tak si myslim, ze netreba. Ja mám v projekte porfix a staval som z Ytongu. :-) Síce u mna je to skoro to isté ale nie je. A pri kolaudácii, je všetko omietnuté a častokrát ani nevieš z čoho je dom postavený.
Odpovedať
@zuzka2010 Nove stavebne povolenie netreba. Oficialnou cestou - treba poziadat o zmenu stavby pred jej dokoncenim. Je to hlavne kvoli statike, ktora sa uplne zmeni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?