Aká vzdialenosť stavby od susedov a hranice pozemku?

Dobry den, chcela by som sa poradit ohladne vzdialenosti novostavby RD od hranic pozemku a od susednych domov. Jedna sa o druhy dom na jednej parcele a teda o relativne stiesnene podmienky, kde pomoze kazdy m. Od druheho domu na pozemku budeme vzdialeni podla zakona 4 m (bez okien do obytnych miestnosti), ale zaujimala by ma vzdialenost od hranice pozemku z opacnej strany- smerom k susedovi. podla zakona plati (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností;v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3. ide mi najma o poslednu vetu o dodrzani vzdialenosti od spolocnych hranic pozemku, kt. je podla odseku 3 dana na 2m. Chcela by som sa spytat, ci je mozne stavat aj 1m od hranice pozemku (kedze sme v stiesnenych podmienkach) pricom od domu suseda na danom pozemku budeme stale vyse 7m- avsak zatial neviem do akych miestnosti ma sused okna orientovane na "nasu" stranu.- je potrebne toto (okna suseda) riesit, aj pokial je dodrzana 7m vzdialenost ale "nedodrzana" 2m vzdialenost od hranice pozemku? (okna u nas orientovane na suseda nebudu) pokial sa to zo zakona neda, chcela by som sa este spytat- da sa toto napriklad riesit dohodou so susedom, alebo je nutne urobit to len tak ako je v zakone, a teda 2m od hranice, alebo ak menej, tak ziadne okna do obytnych miestnosti na ziadnej strane napriek vzdialenosti 7 m dakujem
Odpovedať
@blabla22 v prvom rade toto treba zistovat na prislusnom stavebnom urade. Tu dostanete 10 rad a nazorov, ale realita moze byt niekde inde.
Odpovedať
no, vdaka, toto je podobna info ako na stavebnom urade- "najdite si niekoho kto tomu rozumie". Ak by urady normalne fungovali, polovica tejto stranky by tu nemusela ani byt. ide mi samozrejme len o predbezne info a predovsetkych o skusenosti inych
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím že smerodatna je vzdialenosť 7m medzi domami. Ale skutočne si každý úrad vysvetľuje veci rôzne. Odporúčam zajst za človekom čo tvoju žiadosť bude riešiť a žiadať jednoznačnú odpoveď. Ved keď bude hotový projekt už bude neskoro. Možno by to i projektant mohol overiť. Ak nebude vedieť zodpovedať úradník, ísť vyššie. Tiez ma nadriadeneho.
Odpovedať
@blabla22 ahoj, v stiesnenych podmienkach to môže byť aj menej ako 2m. Ale všetko je individuálne vzhľadom na tenktory prípad. A je to na zvážení úradu.
Odpovedať
@blabla22 v tom prípade treba ísť za iným úradníkom, alebo ako tu bolo spomenuté, za jeho nadriadeným. úradník Vám nemá čo dávať také odpovede, že "nájdite si niekoho, kto tomu rozumie", on je prvý, kto by tomu mal rozumieť. stiesnené pomery na pozemku sú vždy individuálne a tak sa k nim aj pristupuje - to, že niekde niekomu povolili napr. 1m od hranice, neznamená, že to povolia aj Vám. treba urobiť štúdiu, ktorá nestojí toľko ako realizačný projekt a podať žiadosť na územné konanie, keďže ani jednoznačná odpoveď úradníka nemusí nič znamenať, kým to nie je na papieri a s pečiatkou.
Odpovedať
@ver0ni ano moze byt menej, ale pri dodrzani pravidla ze ani na jednom dome nebudu na danej strane okna do obytnych miestnosti. a tu si prave nie som ista ohladne susedovych okien (este sme len na zaciatku, takze sme zatial neriesili) - je mozne ze na danej strane ma okna do obyt. izieb- avsak, napriek tomu, ze by sme nezachovali 2m od hranice pozemku a boli od nej napr 1m, stale sme od susedovho domu vzdialeny vyse 7 m, kedze on ho ma na opacnej strane svojej parcely a to co prave neviem, ci je potrebne tieto jeho okna riesit aj napriek tym vyse 7m, kedze teda porusujem odsek (3) a chcem stavbu umiestnit blizsie k hranici - a to je podla odseku (4) podmienene tymi oknami. lenze prepodkladam ze ods 4 rata s nizkou vzdialenostou domov a preto tie okna..neviem ako sa to spravne interpretuje..
Odpovedať
Je to hrozne individualne, podla mna zavisi od konkretneho stavebneho uradu. My mame stiesnene a vzdialenost 1 m, ale boli s tym hrozne problemy.
Odpovedať
@fuska Aj napriek dodrzaniu toho pravidla o oknach do obytnych miestnosti?
Odpovedať
@blabla22 Ano. Vedla je dom, ale mimo urovne toho nasho. A z tej strany okna nemame.
Odpovedať
@fuska ani sused nema na tej strane okna do obytnych miestnosti? fuha, no myslela som ze to co je v zakone tak schvaluju bez problemov, skor ze problemy robia tie diskutabilne pripady ako ten moj..
Odpovedať
@blabla22 Nie, vedlajsi rekreacny dom je urovnostne vzdialeny asi 30 m, vedla je len pristupova cesta a zahrada. Ale sused je trosku mimo. Stylom "ja si sem idem na vikend z BA odpocinut, preco tu v sobotu rano kosite"... Kadejake snaznosti na urady, inspekcie a vsade nam dali zapravdu.
Odpovedať
@blabla22 ak by mal ísť stavebný úrad podľa zákona, tak tie 2 metre by mali byť dodržané. V tvojom prípade nejde o stiesnené podmienky, čo sa týka existujúceho susedovho domu na druhej parcele. Sama píšeš že susedov dom je od hranice pozemku je asi viac ako 6 metrov. Čiže tento dom nie je nalepený na vašu hranicu pozemku a nevytvára nerovnocenné podmienky. Čiže ak budete s domom vyše 7 metrov od susedovho tak tam môžu byť okná do obytných miestností. Od hraníc pozemku by ste mali ísť min na 2 metre. A ak budeme brať do úvahy rovnocenné podmienky podľa výkladu usmernenia z Ministerstva výstavby, tak by ste mali ísť na 3,5 metra od hranice pozemku. Tak ako ti bolo povedané, choď najprv za susedom a predostri mu čo chceš stavať, a potom na stavebný úrad na obec /mesto. Prípadne za susedom nechoď a môžeš to spraviť ako potenciálny naši susedia, tí sa nikoho nič nepýtali, dali si 1m od našej hranice pozemku, nechceli sa posunúť ani na 2 metre. A už je to 7 mesiac čo čakajú na stavebné povolenie, teraz sa to momentálne rieši na už na kraji.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blabla22 Ak je pre dané územie vypracovaný územný plán (územné rozhodnutie), tak je potrebné sa riadiť ním, pretože určuje aj odstupy.
Odpovedať
@blabla22 my sme od jedneho suseda na 7m a od druheho od domu aj viac ako na 7m, ale od hranice pozemku sme vzdialeni na 1,5m. S tym, ze mame podpis od suseda, ze s tym suhlasy a na stavebnom nam to tiez preslo, akurat sme museli spravit svetlotechnicky posudok a poziarny posudok, ze je to vyhovujuce.
Odpovedať
@stastnyjim no tak samozrejme takto to riesit nechceme ani nebudeme.. jasne ze to budem riesit aj s uradom. mne ide momentalne teraz len o to, aby som mala aky taky prehlad ako to vlastne funguje. napr aj nakolko je dohoda so susedmi relevantna pre vydanie povolenia? ak sa napr dohodneme ze ok, oni suhlasia s 1m od hranice pozemku, tak to urad schvali? alebo proste taketo dohody nikoho nezaujimaju a proste ide sa podla zakona.. u nas je ta situacia taka, ze z jednej strany bude dom 4m- a z druhej tym padom potrebujeme tu sirku nejak kompenzovat a bolo by super pokial by sme mohli ist ten meter blizsie k hranici pozemku. preto vlastne stiesnene podmienky. no a sused na vedlajsom pozemku je uz potom tych 7+m dalej.
Odpovedať
@deniska12345 super, dakujem pekne za info
Odpovedať
@blabla22 takéto dohody by úrad nemali zaujímať. Ak bude sused súhlasiť s tým 1 metrom a nevadí mu to, tak to máte na 50%. Už len zistiť na stavebnom úrade či dotyčný schváli stavebné povolenie aj s tým 1m od hranice. Ak áno. Máte to na 100%. ;-) A čo sa týka odstupu domu od susedovho, tak ak to bude viac ako 7 metrov, tak to môžte mať tým smerom aj okná do obytných miestností. No vidíš, u nás majú oni pozemok šírku 17 metrov, od nás chcú na 1 meter od hranice, a z druhej strany je orná pôda a tam budú na 5 metrov od hranice. A nechcú dodržať ani tých min. 2 metre, aj keď miesto majú.
Odpovedať
@blabla22 na stavebnom sme si to dali schvalit este ked sme mali iba studiu, projekt sme dali kreslit az ked sme mali overene, ze to potom prejde.
Odpovedať
Profilova fotka
mne s podobnou poziadavkou na stavebnom urade povedala pani ze jej to je jedno ze to sa uvidi v stavebnom konani a stavebne konanie je cas suseda na odsuhlasenie/neodsuhlasenie s vystavbou, takze to zavisi na susedovi ak sa s nim dohodnete nevidim v tom problem ,,ked ho nebudete tienit nemalo by mu to vadit
Odpovedať
To , ze na jednej parcele ides stavat druhy neznamena stiesnene podmienky.
Odpovedať
@atlaska to samozrejme chapem, parcela moze mat rozne rozmery. ale v tomto pripade je od povodneho domu k hranici pozemku cca 14m. ked sa odrataju 4m od domu a teda povedzme 2m od hranice pozemku tak ostava cca 8m - su niekde konkretne definovane stiesnene podmienky?
Odpovedať
Profilova fotka
@blabla22 tak ako pise @atlaska vy stiesnene podmienky nemate len na jednej parcele chcete dva domy :-N co je samozrejme v poriadku len to ma iste obmedzenia. My napriklad stiesnene podmienky mame. Susedskevztahy su zaklad. Ja tebe , ty mne. Kazdy projekt je individualny. Niekomu povolia nad ramec, niekomu nie. Skutocne tazko radit.
Odpovedať
@marcelatje prosím kde si nájdem konkrétne definovane "stiesnene podmienky" ? V prípade že by sa parcela rozdelila na dve osobitne, už by sa to povazovalo za stiesnene podmienky? Vdaka
Odpovedať
@blabla22 Spravidla nie, keďže regulovaná býva aj miera zastavanosti.
Odpovedať
@deniska12345 Prosím Ťa, kto robí svetlo-technické posudky? Na koho sa máme obrátiť?
Odpovedať
@zuzula77 my sme si nasli firmu nomalne cez net....pozri tento link, su tu vselijake firmy na svetlotechn. posudky https://www.google.sk/webhp?sourceid=...
Odpovedať
@deniska12345 Ďakujem
Odpovedať
@blabla22 na SU ti musia dat informaciu..neexistuje, ze ta odbiju. Daj im to kludne aj pisomne. A s tymi vzdialenostami - nikto ti tu na to neda 100% odpoved. Uvediem priklad - my tiez mame dom na 1m od hranice pozemku. Od nas chcel SU dohodu so susedmi, cize sused nam podpisal, ze s tym suhlasi. Ak by nesuhlasil, mame smolu.. Druhy priklad, moj kamos - chcel posunut tiez dom na 1m od hranice. Sused mu dal pisomne povolenie, ze s tym nema problem. A napriek tomu mu SU povolenie na ten 1m nedal. Bola som osobne s kamosom za uradnikom, jasne sa vyjadril, ze on dodrzuje zakon a nic nad ramec riesit nebude.. (potom sme sa dozvedeli, ze bude, ale treba mu v tom "pomoct").. Ale to uz kamos radsej dal ruky prec od toho pozemku..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@deniska12345 Rada by som sa spytala, ci existuje nejake tlacivo, alebo ako ste mali naformulovanu tu dohodu, ktoru vam sused podpisal, ze mozte stavat 1 m od jeho hranice, dakujem pekne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?