Sklokeramická plynová varná doska - nečakaný výbuch

Ahojte. Chcem sa spýtať či ste sa s tým niekto niekto stretli. Máme, teda skôr mali sme do včera sklokeramickú varnú dosku značky Electrolux. Po troch použitiach včera pri varení z ničoho nič veľký výbuch a doska sa rozletela na asi 1 000 000 malých kryštálikov po celej kuchyni. Mala som šťastie,že som mala len malé škrabance po rukách. Používala som drevenú varešku. Nemala som samozrejme položené nič na varnej doske. Používala som túto panvicu https://eshop.tescoma.sk/panvica-fusi... kt. je síce na indukčnú dosku al. nie je zakázaná na plynovú. Dokonca má znak na použitie na indukčnej, sklokeramickej, elektrickej a aj plynovej. A teraz ďalšia otázka. Už nechcem aby sa to nikdy zopakovalo, mám strach. Bol to silný výbuch kt. mohol dopadnúť oveľa horšie. Priateľ si inak myslel, že padla celá kuchynská linka. Existuje plynová varná doska v čiernej farbe kt. nie je sklokeramická? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@evadek sklenena, cierna, plynova...je ich vela, len vybrat co ti najviac vyhovuje. Super, ze sa nic horsie nestalo.
Odpovedať
Ano, stava sa to aj pri sklach na rurach, sklach na sprchovych kutoch, kalenych zastenach. Je to chyba materialu, sklo nevydrzalo vnutorne pnutia. Normalne reklamovat, panvica s tym nema nic spolocne, je to skryta vada skla. Cierna doska a nie sklokeramika jedine ak cierny smalt (ak to vobec niekto robi). To uz dajte radsej biely smalt, lebo to je absolutne neudrzatelne, rovnako ako nerez
Odpovedať
@zita19 ja viem,ale nechápem. Bola úplne nová. Čierny smalt som nikde nenašla. Nerez je naozaj čistá katastrofa. Mala som to a nikdy viac. Na reklamačnom sa ma pýtali, či som na tom nemala riad na indukčnú dosku, že to sa nemá používať. V manuáli na dosku to spomenuté nebolo a ako som poslala panvica nebola na to zakázaná. Dá sa to inak nejak spôsobiť? Je možné sa niečoho vyvarovať?
Odpovedať
@jonki veru, len ja už mam paniku, že by sa to zopakovalo. Bolo to desivé. Videla som to sklo ako sa roztrieštilo a padá všade okolo mňa. Ešte to budeme asi dlho nachádzať aj po dôkladnom uprataní. o neviem, či najdem iný material ako nerez a sklokeramiku.
Odpovedať
@evadek nie neda sa tomu vyvarovat. To sklo je kalene, staci malicka nehomogennost materialu a pri zohriati to vnutorne pnutia roztrhnu. Predstav si skolo na okne, niekedy maju take akoby sopliky v sebe, to sa stava pri vyrobe, ked to nezachytila kontrola, tak to tam ostalo. A sklo na plynovu dosku ma este kopu dier, ktore uz same o sebe sposobuju kadejake pnutia v skle pri ohrievani. . Inac oc za blbost trepu, ze riady na indukciu nesmu ist na plyn? Toto im nezozere ani ten co ho senom krmia... Nedaj sa odbit.
Odpovedať
@zita19 ďakujem. Nedali sme sa. Čakáme na technika. A potom už rozhodnúť kt. kúpiť.
Odpovedať
No dobre,tak ja mam dilemu s varnou doskou vyriesenu vdaka tvojmu zazitku. Sklokeramicku vyskrtavam. Robi sa aj cierny smalt,dobre sa udrziava od necistot,ale treba ju denne cistit,kazdu smietku tam vidno. Pre mna je to ok,lebo varim denne a aj stary sporak som po kazdom vareni utrela. V tom ciernom smalte je malo typov. Mojim favoritom v poslednej dobe je smalt kvoli lahkej udrzbe
Odpovedať
@hoblinka13 prosiiim posli mi nejaky link..neviem ziadnu taku najst
Odpovedať
@evadek nie je ich vela,ma ich whirpool,amica a gorenje co som zatial zistila a na kazdej mi nieco vadi :-D mam podmienku,velky horak vzadu. Posielam whirpool,gorenje musim pohlad e-mail ponuku z elektra,nepamatam presny typ https://www.tpd.sk/whirlpool-akm-260-...
Odpovedať
@hoblinka13 jeeej dakujem..prosim posli mi este nejake..ja mam radsej gombicky dole vedla seba, ale to uz je iba detail :) Tak a uz viem,ze mam iny variant :) dakujem
Odpovedať
@hoblinka13 tak mi napadlo, ze ked ju otocis o 180°mas velky horak vzadu (sice ak si pravacka tak ovladanie z ruky aj logo hore nohami, ale ber to len ako taky sialeny napad...) A ked ju otocis len o 90°v smere hodinovych ruciciek tak mas velky vzadu, maly vredu ale zas gombiky vpredu (neviem ktory z tychto dvoch napadov je horsi)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 o 90st otocit jedine ze je sirsia pracovna doska vyrez je totizto obdlznik nie stvorec @evadek to co sa ti stalo sa stane jednej doske z tisic ked nie viac osobne by som sa nebal dalsiu kupit rovnaku zial sa to stava ako so vsetkym jeden kus je kazovy a sto je v poriadku. Isteho casu takto vybuchovali stoliky ikea same id seba a furt sa kupuju. Poznam dost ludi z kuchynskych studii a iba raz som pocul ze doska praskla ako tebe takze od 1997 si druha v mojej profesnej kariere ktorej sa to stalo. Zelam stastnu ruku pri dalsom vybere.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wolodymyr vsak pisem, ze sialeny napad. Podrobnosti moznej realizacie som neskumala
Odpovedať
@zita19 ja som si vzdy myslela,ze sa dosky daju otacat a vraj sa to neda. tam stroskovali vsetky moje plany a sny o smaltovanej ciernej doske,lebo neviem zohnat taku, ktora ma vzadu velky horak.
Odpovedať
@hoblinka13 ono ti vyrobcovia to davaju dopredu kvoli tomu aby plamene neolizovali zastenu, ale je to total sprostost. Mala som tak predchadzajuci sporak a liezlo mi to na city, najpouzivanejsie stredne horaky vzadu :-p Teraz mam sporak s velkym vzadu, laminatovu zastenu, obcas na nom varim na woku co je jak dekel od kanala alebo aj fakt velky kastrol tam sedava a zastena aj po 10 rokoch v pohode.
Odpovedať
@wolodymyr @zita19 @hoblinka13 odpoveď bola - servisaka: Stáva sa. Stále nechápem, chcela som odpoveď kazová doska, zle to bolo nastavené....al. niečo.. Proste je vidieť ako to dookola vybuchlo.No mrzi ma to, lebo stale je tam nejaka obava,že som to sposobila ja. Aj ked vravim,ze som nemala ako, drevena vareska, hrniec kt. sice bol na indukcnu dosku ale nebolo napisane,ze by som ho nemohla pouzivat. Stalo sa to tak rychlo. Len teraz mam paranoju. Som rada, že sa nestalo naozaj nič horšie, no chýba mi odpoveď. Zostanem teda verna smaltovej. Už by som mala obavu. Aj keď sa to stáva 1 z 1000.
Odpovedať
@evadek ja mám plyn na sklenej doske a varím na akýchkoľvek hrncoch, ani nepozerám, aký na čo je.... tým sa pri reklamácii nedaj odbyť... je to naozaj vada toho konkrétneho skla, tak ako na tých dvierkach rúr.... predávajú sa na mraky a naozaj sa to stáva len minimálne, ako iné závady na iných prístrojoch
Odpovedať
@evadek urcite si to nesposobila ty. tie dosky maju vydrzat ine zataze,buchnutia,polozenie materialov a podobne. tam bol kaz,volnym okom zrejme neviditelny
Odpovedať
Tiež nerozumiem, aký vplyv môže mať typ hrnca pri plynovej doske? Veď hrniec sa skla nijako nedotýka, je tam (väčšinou) liatinový "držiak". Inak, z jednej skúsenosti zavrhnúť (báť sa) skla mi príde nelogické. Je kopa prípadov, kedy vybuchol plyn a predsa varíme na plynových varných doskách. Žene "vybuchlo" sklo na dvierkach šporáku a používa ho naďalej, dúfam bez strachu :)
Odpovedať
@hoblinka13 @koenzim ďakujem za vysvetlenie. Máte pravdu. Vyskúšam len inú značku asi.
Odpovedať
@evadek Do IKEA je pre Vas daleko? :) https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/pr...
Odpovedať
@evadek https://varne-dosky.heureka.sk/f:3661... https://varne-dosky.heureka.sk/whirlp...
Odpovedať
@cache nie, nie je :) a ke lrasna..dakujem :) idem pozriet na blizsie info o nej
Odpovedať
tak elektrolux nam reklamaciu na neuznal...
Odpovedať
@evadek ako to zdôvodnili?
Odpovedať
@evadek a dovod uviedli? obratila by som sa na soi
Odpovedať
tak to by aj mňa zaujímalo ]-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@evadek dobrý večer prajem. Mne sa stalo presne to isté včera pri varení. Z ničoho nič mi praskla varná doska a rozleteli sa kúsky skla všade. Čakám na postup výrobcu a či uznajú reklamáciu, ale z vášho príspevku sa už toho obávam. Ako to s vami nakoniec dopadlo?
Odpovedať
no to je jednoduche...ak mas plynovu varnu dosku, tak to robi dovazany LNG plyn, ako hovoril kapitan Danko. 😉 Ale vazne...ono varne dosky podla mna nepraskaju z nicoho nic. Su navrhovane tak, aby nieco vydrzali, ale samozrejme ak ti na nu spadne nieco tazke, pripadne ostrou hranou, tak to moze prasknut. Mozno si mala "stastie" na chybny kus a stacilo malo z tvojej strany. Inak by ma celkom zaujimalo ako vyhodnotia, resp. ako budu zistovat z ulomkov skla, ze ako doslo k prasknutiu. Ale drzim palce, nech to dopadne v tvoj prospech.
Odpovedať
povedal by som, ze to mohol bytr kludne chybny kus, kedze bola ako si pisala este aj nova. no ale vies kaslat dosku, hlavne ze sa ti fakt nic horsieho nestalo
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?