Práčka na teplú a studenú vodu

Ahojte, potrebovala by som poradiť...máme novostavbu, ideme kupovať práčku a máme urobené vývody na teplú a studenú vodu, o rok plánujeme soláre.....Kúrenie máme plynové. Viete mi poradiť práčku na teplú vodu, prípadne, oplatí sa? v predajni mi odporúčali kúpiť radšej klasiku, lebo vraj práčka na teplú vodu má viac mínusov ako plusov.
Odpovedať
1
2
my máme UMR napojenú na teplú vodu,ale kdesi som čítala,že práčka na teplú vodu,že musí byť problém lebo niektorý program je na 30 c.
Odpovedať
@tatianax @marta2610 Nie som vodar, ale nebolo by jednoduchsie dat obycajnu a nejaky zmiesavaci ventil? V nasej UMR je doslova napisane, ze ak mas obnovitelny zdroj energie, treba zapojit na teplu.
Odpovedať
@tatianax V predajni Ti poradili správne... ;-)
Odpovedať
@marta2610 A akú máš vstupnú teplotu do UMR???
Odpovedať
@matorado na našej UMR je doslova napísané,že je napojiteľná na teplú vodu,
Odpovedať
@technik007 ti ti nepoviem,ale máme rod.dom takže to mm nastavil,ale UMR ide 3 rok ok.
Odpovedať
@tatianax zopár ich ľudia uviedli: http://forum.tzb-info.cz/108640-vyber... @matorado zmiešavací ventil pred obyčajnú práčku je tiež riešenie, ale treba buď počkať pri práčke, kým napustí vodu do hlavného prania a teplú odstaviť, aby následne do plákania šla už len studená, alebo o odstavenie teplej riešiť inak... možno nejaký elektroventil na časový spínač, aby sa teplá odstavila napr. po 10 minútach od napustenia ... neviem... Taktiež aby sa mohol použiť odložený štart. Keďže každá súčasť stojí niekoľko desiatok eur, takže si treba prepočítať, akú úsporu to prinesie...
Odpovedať
@blacksr Na pracku by som to vobec nedaval. Viac vody minie pracka na plakanie, cize tam efekt veskery zadny.
Odpovedať
@matorado jaaaaj, vy ste mysleli vo svojom prvom príspevku UR? podľa mňa sa k UR prívod teplej viac oplatí ;-)
Odpovedať
@matorado No chcel by som vidieť práčku napojenú na teplú vodu /50-60C/ a spustený program VLNA alebo detské oblečenie...Mamičky vedia o čom píšem... :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@matorado Pokiaľ práčka výslovene nemá vstup na teplú vodu tak NEDOPORUČUJEM napájať na vstup len so studenou vodou!! :-D :-D :-D
Odpovedať
@technik007 On myslel že vôbec nepúšťať teplú vodu do práčky, nie že nedávať zmiešavač. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@technik007 Sklidni hormon ;-)
Odpovedať
Dakujem, viete mi uviest plusy a minusy?
Odpovedať
@matorado Prepáč stalo sa Ti niečo??
Odpovedať
@blacksr ????
Odpovedať
@tatianax + je jediny, neminas elektrinu na zohrievanie vody Minusov uz uviedli diskutujuci celkom dost Pri tom, ze dnesna pracka zohrieva tak 10 litrov vody a 5 kil pradla z nejakych 10° co je teplota studenej vody na 40°; je spotreba uplne miziva. Kolko krat za rok peries na vyvarku? Tam by ta uspora bola mozno zaujimava ak by si vyvarala denne. Jednoduchy zmiesavaci ventil nie je riesenie, lebo celkom kludne sa moze stat, ze tepla (uzitkova) voda sa zmiesa so studenou (zvacsa pitnou) ak nie su tlaky rovnake. To uz by musel byt riadne sofistikovany ventil aby tomuto zabranil. Musel by sa otvarat len vtedy ked pracka vodu berie, musel by mat ochranu pred pretlacenim teplej vody do studeneho rozvodu. No neviem ci toto vobec niekto vyraba. Pokial pracka nema dva vstupy na vodu, tak to ani neries. A ci sa ti za tych par kWh, ktore usporis oplati investovat do dvojprivodovej pracky je dost otazne. Ja by som toto naozaj za tych par drobnych uspory neriesila. Ci sa ti tieto viacnaklady pri solari vobec vyplatia, to si musis spocitat sama. Staci k tomu kalkulacka a spomenut si na ucivo z fyziky, par udajov o spotrebe pracky, cenach pracky, zaratat dalsie pripadne naklady a vase pracie navyky. Napojit umyvacku na teplu vodu moze v tomto pripade znamenat usporu, aj ked urcite nie prevratnu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatianax toto som riešil aj ja a prišiel som na toto: prácky na teplú a studenú vodu sa vyrábajú len ako priemyselné. A má to aj zmysel. Pretože pri bežnej prácke by náklady na čidlá a zmiešavacie ventily zvýšilo cenu práčky a neušetrilo by sa,nič. Ja som to vyriešil tak,že práčku tiež napojím zo solára ale teplotou 25st.C. Čiže práčka si dohreje na teplotu napr. z25 na 40 a plákať bude v 25st.vode. Mala by tam byť úspora lebo vstupná voda má cezbzimu cca 6st. a aj plákanie vraj bude lepšie.
Odpovedať
@poliacik321 A ako poriešiš konkrétne aby išla do práčky 25° voda? Tiež mám solár a riešia som to s dobrým vodárom a nakoniec sme sa zhodli na tom, že by to bolo zbytočné. Okrem toho v zime ked by to malo najvačšiu úsporu zo spomínaných 6° čo má studená voda, ti solár ohrieva vodu minmálne, pretože je málo slnečného žiarena.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 termostatickým ventilom...a ja ohrievam vodu fotovoltaikou. 😊 a k tomu potrebujem svetlo a nie slnečné žiarenie.
Odpovedať
@poliacik321 O.k. Ak máš fotovoltaiku, tak máš vlastne lacnú elektrickú energiu. Podla mna stačí púštat práčku v čase kedy je najviac slnečného svitu. Prečo to chceš riešit cez bojler? Aj ked sa ti tam ukladajú prebytky z fotovoltaiky mi to príde zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 tebe zbytočné...mne nie. Ja som spokojný a to je hlavné. 😊 inak viac info google logitex
Odpovedať
@poliacik321 V pohode, si od fachu tak by si mi výhodu tohto riešenia mohol popísat.
Odpovedať
tiez by som rada vedela viac lebo pravdupovediac nikdy som o takom nicom nepocula takze ak by mi mohol niekto po lopate vysvetlit o com to je a ake su vyhody :-) lebo zatial v tom nejaky hlbsi zmysel nevidim
Odpovedať
@fundasa Čo potrebuješ vedieť?? Aké má výhody práčka aj na teplú alebo len studenú vodu?? Alebo systém ohrevu okolo teplej vody do práčky??? ;-)
Odpovedať
hej v podstate aky je medzi tym rozdiel.ze ci to ma nejaky vplyv na financie napriklad a ci je to jednorazova vacsia investicia a vrati sa mi to alebo to je celkovo drahsie alebo ako je to. akozene mi tazko bude mozog brat technicke veci okolo toho :-D takze skor toto by ma zaujimalo
Odpovedať
@technik007 citam tvoje komentare od vcera co si pisal :-) si celkom akcny :-D :-D co sa tyka samotnej pracky, tak neviem si to celkom predstavit ci by to pradlo ktore ma byt prane na nizsej teplote neutrpelo nejaku ujmu ]-(
Odpovedať
@fundasa Ja som mal práčku zn.Philco pred 18.rokmi som ju dal preč-odsťahoval som sa a odvtedy mi stojí na záhrade..Zo začiatku som ju mal pripojenú na teplú ako aj studenú..Je táto práčka na to určená.. Aj niektoré Tatramatky T245.3 boli tak vybavené aj na teplú vodu..Ak Ty pripojíš na sudenú vodu teplú v bytoch /do 60C/ tak Ti to urobí peknú zábavu pretože práčka na to nie je prispôsobená..Pokiaľ máš kombi napájanie tak práčka si otvorí ventil na teplú vodu, kedy potrebuje..ale pri type len na studenú vodu dáš vrelú tak nedajbože budeš alebo máš malé deti a pustíš na detské oblečenie -program jemné pranie-- túto vodu, tak prádlo môžeš kľudne vyhodiť..bude širšie ako vyšie :-N Tak isto práčka Ti bude plákať v horúcej vode a nie studenej.Čiže ak má niekto práčku aj na SV+TV tak nie je problém ale ak pripojí ako som písal len teplú vodu / v byte do 60C/ tak má problém..Iste dá sa použiť termoregulačný ventil čo je ďaľšia investícia..Ďalej ventil v práčke je iný na teplú vodu ako na studenú../ Teplotná záťaž/...Ďalej viac menej aspoň naša rodina používame program 40, 50-60C..Málokedy použijeme 80-90C..Takže tá spotreba je taká aká je a neriešim ju.. Neviem či som Ti to dosť vysvetlil.. ;-)
Odpovedať
@technik007 joj, však samozrejmosťou je zmiešavací ventil, aby nešla do práčky horúca, len vlažná
Odpovedať
@technik007 ano dakujem celkom chapem aspon tomu principu :-) lebo vobec som si nevedela predstavit ze co to vobec je ale uz mam aky taky prehlad :-D aj ja vacsinou periem na 40-60 stupnoch a 60 je maximum :) ale tak tie novsie pracky su uz vybavene celkom dobre :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?