Poraďte pri probléme s chladničkou

Zdravím, je tu nejaký odborník od chladničiek? Máme doma kombinovanú chladničku BEKO, v máji končí záruka. V poslednej dobe som si všimol častý beh chladničky. Zobral som teda master-slave prdlžovačku a zapojil do nej chladničku pričom slavé zásuvkou som ovládal počítadlo motohodín, aby som vedel koľko z 24h beží kompresor. Termostat bol nastavený na 3ku z 5tich stupňov. Za 24 hodín mi chladnička prebežala cca 10,5h, čo sa mi zdá celkom dosť. Len pre info - chladnička je mimo zdrojov tepla, v celkom chladnej kuchyni, dostatočne ďaleko od steny, dvierka tesnia dobre. Chladnička sa otvárala len pár krát a na krátku dobu. Vie niekto poradiť, či je to problém s chladivom (častý beh) a mám riešiť reklamáciu? Odber je cca 70W, čo je za mesiac dákych 22kWh. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som odbornik na chladnicky, ale nieco viem, ze chladnicka ci mrazak sa nesmu nachdzat v miestnosti kde sa nekuri. Ze vraj toto nema nijaky vpliv na spotrebu , ked bude dana vec v chladnej miestnosti, prave na opak. Chladnicky ci mrazaky su vstavane na to, aby sa prave naopak nachadzali v miestnosti kde bezi kurenie. Zas urcite nie pri sporaku ci ine tepelne teleso okolo toho. A skusil si oprasit ci vycistit trubky kadial bezi okruh kvapaliny cez motor. Toto mi vzdy optravar chladniciek hovoril, ze sa ma udrziat ciste , teda bez prachu. Skus pozriet toto.
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox Skús ju nechať odmraziť aj dole aj hore. Nechaj ju aspoň 24 hod otvorenú. Ja som mal tiež problém, aj som ju zaniesol opravárovi domov, po dvoch dňoch ju chcel opraviť a išla bez problému ďalej. Zvykne zamrznúť izolácia okolo trubiek vnútri plášťa a potom blbne. A ešte pozri tú rúrku (ak ju máš), ktorá odvádza kondenz z vnútra chladničky na misku nad motorom. Zvykne sa upchať a potom zamrznúť. Prešpáraj ju.
Odpovedať
Tiez ma napadlo, ze problem moze sposobovat to,ze ju mas v nevykurovanej,chladnej miestosti. Kolko tam mavas bezne stupnov?
Odpovedať
@intel777 kde v dome mas miestnost ktora by bola tak chladna aby to vadilo chladnicke? Ako vadi chlad chladnicke? Ze sa lepsie chladi kondenzator?
Odpovedať
@sysell No tiez som sa pred par dnami takto divil ked mi na servise povedali ze mam teplomilnu chladnicku :-D Ako som zistil tak u nas sa najviac predavaju chladnicky ktore pracuju od 16-18C + do 36C ]-( Ak nema chladnicka co potrebuje nebezi spravne alebo ako v mojom pripade vobec nezapne :-D A poznam dost ludi co funguju doma pri 18-19C Takze sa mi zastavuje rozum nad tym stupnovym rozptylom. A chladnicku mam v komore. Kamaratka co ju ma v kuchyni tak jej nefunguje v lete :-D Pretoze tam ma moc teplo. Proste cele zle.
Odpovedať
Profilova fotka
Bohuzial je taka doba, ze tieto novsie spotrebice uz vydrzia len po dobu zaruky. Ak padle zaruka padne aj chladnicka. a najhorsie je ked ju pridete v zarucnej dobe reklamovat a servisak Vam oznami, ze ju nespravne pouzivate. Stalo sa ti to uz niekolko krat. A to aby chladnicky boli teplomilne nuz aspon vidime vyvoj techniky. Skus ju teda rozmrazit a presunut do teplejsej miestnosti a hadam pojde ako ma.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell este raz, ze nie som odbornik, citaj hore, tak ako som pissal . Len hovorim to co mi bolo povedane. Ja mam chladnicku normalne v dome v kuchyni a slape normalne. Sice mam taku nenamrza od Samsungu, ale zas problem displej co mi uz vymenili 3x
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ako vadi chlad chladnicke? By si sa cudoval. Chladnicka nechladi tak dobre. Pre to aby spravne chladila tak potrebuje byt umiestnena v miestnosti kde je ista teplota...
Odpovedať
@pablox mne beko odisla po 3 rokoch. To, ze ti ide velmi casto moze byt, ze uniklo chladivo, alebo sa ti odula zadna stena vo vnutri chladnicky, za nou je ten chladiaci modul, tym padom chladi slabsie a musi casto zapinat kompresor. Skus povitahnut kapilaru termostatu o nejakych 30cm ci to pomoze.
Odpovedať
@slavo_11 zdvovodni fuzikalne alebo tehcnicke dvovody. Ako vadi povedzme 18°C? Co nevladze kompresotr? co je moc chladne chladivo o co ide?
Odpovedať
Zdravím, ďakujem za odpovede. Chladnou miestnosťou som myslel neprekurovanú kuchyňu, v ktorej mám konštantných 18-22 stupňov, čiže pracovná teplota je ok. Zadok vnútra chladničky nie je moc namrznutý. Všimol som si ale, že zadná mriežka za chladničkou je pri behu kompresora len letná, pokiaľ viem, mala by byť celkom horúca. To ma kus presviedča o úniku chladiva. Tak stále rozmýšľam, či zavolať servisáka kým mi v máji skončí záruka. Skúsim ešte tip s odmrazením, lebo na 24hod nemám kam odložiť potraviny (hlavne mrazené veci).
Odpovedať
@pablox opravarom v zarucnej nepokazis nic... zadok vnutra chladnicky nema byt vobec namrznuty, cize skus ju komplet rozmrazit, vysusit a pusti znovu. Mne toto robila chladnicka v byte, zistili sme ale tie dvierka ze netestnia, boli nakrivo, resp. cela chladnicka bola kriva :) Ale to nie je asi vas problem. Ale kontrola pred koncom zarucnej nie je zla vec :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
teplominle chladnicky to co uz je toto :) Nuz tieto dnesne spotrebice nie su moc stavane na vydrz. vacsiu ich zivotnost konci s ich zarukou. Bohuzial ale je to tak... Treba ju prezriet aj zozadu, vies ci sa ti neodula stena alebo ci ti dvierka tesnia. Ale asi by som zavolal opravara, nech sa na nu poriadne porzie, predsa on to lepsie zhodnoti ako ty
Odpovedať
@pablox možno to bude aj únik (vyparenie sa) chladiva...nám tiež často zapínala mraznička (11 r.) mala vzadu namrznutú takú rúrku (teraz už je zadná časť zakrytá), prišiel opravár, čo opraví všetko a povedal, že treba doplniť freón, doplnil a išla ešte asi rok a potom 12 r. už zhasla :)
Odpovedať
@klanducho @sysell Chladiace a mraziarenske zariadenia (aj klimatizacie, niektore napr. nevedia chladit, ked klesne vonkajsia teplota pod 5 stupnov) su odjakziva konstruovane pre rozne klimaticke prostredia. Takze je to pravda, ze chladnicka urcena pre klimaticku triedu ST alebo N (u nas najcastejsie predavane triedy) nemusi v chladnej pivnici fungovat spravne, pripadne moze mat vyrazne vyssiu spotrebu. Kedysi to bolo aj v telke, kde sa jeden pan stazoval, ze umiestnil chladnicku do zadveria (aby usetril), kde mal cez zimu okolo 10 stupnov a cudoval sa, ze tam nefunguje a nechladi. Reklamaciu mu samozrejme zamietli. Tu je viac o triedach https://zena.sme.sk/c/4250703/pozor-n... Inak ja pri mojej Electrolux som to mal vyslovene uvedene v manuale pre aku klimaticku triedu je konstruovana a je to aj na jej zadnom stitku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Caute viete mi poradit mam kombinovanu chladnicku Beko mrazak normalne mrazi na -18 ale v chladnicke je +19 a kompresor stale ide v com moze byt problem?
Odpovedať
@sysell presne si to trafil, ak je teplota v miestnosti nižšia tuhne médium v obehu a bežný kompresor to nevládze rozbehnúť,vyhodí chybu a nebude štartovať preto sa robí i vyhrievanie na kompresor, potom môže byť chladnička i v mraze, spotreba chladničky je závislá na viacerých faktoroch , niektoré nemôžeš zmeniť napr. izoláciu obalu, no môžeš ju výrazne ovplyvniť správnym naplnením,ak ostane veľká chladnička prázdna, musí sa ochladzovať veľký objem, stúpne spotreba i o 50% objem sa dá zmenšiť vložením rôznych predmetov, napr. uzavreté sklené fľaše či poháre. triedy nám znova menia označovaním ruší sa A++++ a sú len veľké písmená od A-G,
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell moja liebherka v letnej kuchyni sa v zime vypne ... klesa tam teplota k nule . Ine chladnicky predavaju pre kazde klimaticke pasmo tak ako auta do afriky maju iny chladic plus olejovy chladic
Odpovedať
Cotu riesite moj stary prispevok... kde som hovoril o chladnicke v miestnosti kde je nula a pod. Hovoril som o chladnicke v dome. Cize pod 18 stupnov tam nebyva a to ide kazda chladnicka. Okrem toho co sa pytal autor temy chladnicku nikde nepresuval.
Odpovedať
@cumel131 tu riešia obdobný prípad http://www.porada.sk/t90033-chladnick...
Odpovedať
@pablox Ahoj, mozem sa opytat ako to s chladnickou dopadlo? Aj my mame Beko, (A+) a v poslednom case tiez vela zapina, konkretne 4x za hodinu po 10 min, prestavka medzi zapnutiami je len 15 min. To asi nemoze byt v poriadku, ci?
Odpovedať
Ahoj, nakoniec bol problém v hrubej námraze v mrazničke. Kompletným odmrazením a vyčistením sa chladnička spamätala a beží bez problému :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
keby niekto nahodou cital tuto diskusiu tak ako ja, ked som hladal informacie, tak vedzte ze: - tuhnutie chladiva je ciry nezmysel, chladivo r134a ma bod tuhnutia menej ako -100°C - teplomilne chladnicky to je znacne prehnane, tradicna chladnicka slape zhruba od 10°C, a ani letne horucavy by pre nu nemali byt problem za predpokladu, ze je dobre izolovana a dovnutra nevnika teplo (napr. skary na dverach a pod.). je to dane malym kompresorom a mnozstvom chladiva v okruhu, krivka ucinnosti cop mimo idealnych hodnot klesa a kompresor zerie viac elektriny. tym si rovno odpovieme na otazku, ze ano- existuju aj chladnicky (skor teda mraznicky), ktore bezia normalne aj pri -10°C, akurat je okruh urobeny a naladeny na ine teploty, pri vacsom rozsahu to chce aj nejaky vacsi zasobnik chladiva a pod... - preco vam chladnicka casto chladi, ked je prazdna? pretoze je prazdna, nic tam nie je, len vzduch a nejaky ten plast a izolant na stenach, takze tepelna kapacita vnutra chladnicky je velmi mala - rychlo sa vychladi, rychlo sa zohreje. logicky bude chladnicka casto zapinat v kratsich cykloch. naproti tomu taka voda, ta ma celkom slusnu tepelnu kapacitu. otazka je, naco zapinat prazdnu chladnicku... - namraza chladnicku lahko odstavi, pretoze lad funguje ako izolant a znizuje schopnost odcerpavania tepla zvnutra chladnicky. cim vacsia hrubka, tym horsie, a tym vacsia je aj spotreba elektriny. chcete, aby chladnicka bezala s idealnymi hodnotami - z casu na cas ju nechajte poriadne odmrazit - co sa odmrazovania tyka, vyvarujte sa vylamovania ladovej vrstvy nozom, oblievaniu horucou vodou a podobnych dalsich sprostosti. prerazit tenku stenu vyparnika je pomerne lahke a ked vyfuci chladivo, bez chladiara si uz nijako nepomozete. tiez si dajte pozor na to, kam odteka voda z roztopeneho ladu. lahko sa stane ze vam bude vytekat von cez odvod kondenzu a na zadnej strane cez nadobku, ktora nie je nijak moc velka, rovno na zem. ked vam zaklope sused z bytu pod vami, ze ma na strope mokry flak, moze uz byt neskoro
Odpovedať
suhlasim. Nechaj ju odmraziť a daj do teplejšej miestnosti. Čo viem, chladnička by mala byť niekde, kde je izbová teplota.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?