Parná práčka - reálne skúsenosti

Ahojte strecháči. Prosím Vás o skúsenosti s parnou práčkou. Nie je to len marketingový tah? oplatí sa? vidíte nejaké výhody? Píšu napr. ze prádlo je menej pokrčené, takze sa lahsie zehlí, mám však sušičku, je aj v prípade sušičky výhoda tejto práčky? Za každý postreh dakujem.
Odpovedať
@biene po pravde som ani nevedela, ze uz aj parnu pracku ponukaju. neviem, nemam ziadne skusenosti ale myslim si, ze to bude len marketingovy tah.
Odpovedať
Ak máš sušičku môže ti to byť jedno. Na sušenie vonku je to fajn,je ozaj menej dokrčené.
Odpovedať
@biene vcera som si spomenul ze ta nasa ma aj paru... nic extra.. malo by to pomoct ze ked pride clovek s cistym ale zafajcenym trickom, da do pary tak potom nesmrdi. po prve to tricko uz aj tak rovno operiem a po druhe to az tak dobre nefungovalo. ci su veci pokrcene je jedno ked aj tak idu potom do susicky. ale tak ak nie je velky rozdiel v cene by som to mozno kupil...
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je mi celkom jasný princíp jarnej práčky. Ako dobre vieme, tak para vzniká z vody pri teplote 100°C. Ako sa v tej práčke dajú oprat veci, ktoré sa majú prať pri teplote 30, prípadne 40°C?
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.okay.sk/preco-si-kupit-pa...
Odpovedať
@jankazb ano, toto mam nastudovane, len som chcela aj ozajstne skusenosti. @igor256 dakujem za postreh @sakura77 dakujem za skusenost, vychadza mi to teda ako zbitocnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb To čo píšu v tom popise snáď nemôžu myslieť vážne. Para pri 40°C ? V tom prípade je celá fyzika na hlavu postavená. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 opatrne, voda sa odparuje pri kazdej teplote :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nemôžem Ti odporovať, len by som chcel vidieť, koľko vody sa odparí pri 40°C. Určite v tom množstve odparenej pri 40°C nevyperie prádlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to ze sa odpari voda neznamena, ze para ma potom v pracke 100C.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nemôžem si pomôcť, voda meni skupenstve kvapsalne na skupenstve parne pri 100° C. Tak ma nikto nepresvedčí, že perie v pate pri 40°.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 v sprchovacom kute nie je para ? Upiekol si sa v nom niekedy ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj Je, ale nemôžeš porovnávať priestor v sprchovacom kúte a v pracie, rovnako je neporovnateľne aj množstvo vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 praveze mozem :) a uz koncim lebo ma zase obvinis, ze musim mat za kazdu cenu pravdu...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Som ochotný dohodnúť sa a pristúpiť na kompromis. Ako som písal, para vzniká pri 100°C Ak je teplota nižšia, nejedná sa o paru, ale o vlhkosť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Z toho, čo tu píšeš mi vyplýva jediné - v škole nás klamali... :-)
Odpovedať
@jamk1 Nemyslím si, že by ťa niekto klamal, skôr si sa asi zle učil :D Naozaj netuším, prečo považuješ bod varu vody za jedinú možnosť vzniku pary ... Urob si taký malý test ... Daj na dvor hrniec plný vody ... Ak bude takto teplo a nebude pár dní pršať, je veľmi pravdepodobné že ho o nejaký čas nájdeš úplne prázdny ... Podľa tvojej teórie to bude spôsobené tým, že sa voda ohreje na 100 stupňov :D Sorry, ale toto Vás v škole určite neučili ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Všetko čo píšeš mi je jasné. Nemusím si dávať na dvor hrniec plný vody a pozerať ako sa odparuje. Stačí, ak vyvesím oprané prádlo a počkám pokiaľ vyschne. Lenže ja tvrdím, že PARA vzniká pri 100°C. To čo vzniká odparením vody z Tvojho hrnca, alebo prádla nie je para, ale vzdušná vlhkosť. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ty vole, ty si naozaj budeš stoj čo stoj tvrdiť to svoje ? Znova definícia, ktorú písal Majkoj a nájdeš ju aj v tvojich učebniciach fyziky : "Množstvo vodnej pary v prostredí sa udáva vlhkosťou" A keď chceš byť už úplne fyzicky presný, tak tu máš jednotlivé definície vlhkosti: "absolútna vlhkosť vzduchu - množstvo vodnej pary v gramoch v 1 m3 vzduchu" "relatívna (=pomerná) vlhkosť vzduchu - absolútna vlhkosť vzduchu vydelená vlhkosťou nasýtených vodných pár (teda maximálnym množstvom vodných pár) pri rovnakej teplote v rovnakom objeme" "špecifická (=merná) vlhkosť vzduchu - množstvo vodných pár v gramoch v 1 kg suchého vzduchu" Vo všetkých prípadoch vzdušná vlhkosť vyjadruje množstvo pary v ovzduší ... A teda povedať, že to nie je para ale vzdušná vlhkosť je absolútny nezmysel, ktorý nemôže dávať logiku ani tebe ale z nejakého mne záhadného princípu to budeš stále popierať ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Pán Watt sa musí teraz v hrobe obracať a ešte aj teraz roky po smrti musí byť dobre nasraný, že pri vývoji parného stroja sa zaoberal nejakým parným kotlom a kúrením pod ním, aby mu vznikla para... :-)
Odpovedať
@jamk1 Normálne sa ta opýtam, to sa len hráš na hlupáka alebo to myslíš vážne ? Pán Watt potreboval určité množstvo vodnej pary, ktorú by v tej dobe inak nedosiahol, určite nebol tak zaostalý aby tvrdi, že para vzniká len pri 100 stupňovom vare vody :D Všetci sa proti tebe spolčili, že ? :D To bude nejaké celosvetové sprisahanie :D :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Opýtam sa inakšie. Ty teda odmieta skutočnosť, že voda mení pri 0° C skupenstve kvapslne na skupenstve tuhé a pri 100° C skupenstve kvapslne na skupenstve parné?
Odpovedať
@jamk1 sublimaciu si pamatame?
Odpovedať
@jamk1 môže tam byť niekde v práčke malý "kotol", kde sa určité množstvo vody zohreje na tebou požadovaných 100°C a malou tryskou môže tlačiť paru do bubna práčky. :-) Inak, ja mám tiež, ale na sušičke, možnosť pridania pary do programu. A aj kôli tomu musím polievať destilovanu vodu...
Odpovedať
@jamk1 Kde som niečo také odmietal ? :D :D :D Jediné, o čom sa tu bavíme je, že voda síce mení skupenstvo z kvapalného na plynné pri bode varu (100 stupňov) ale to nie je jediný spôsob, kedy sa voda mení z kvapalného stavu na plynný (viď klasické odparovanie vody) ... Sám si popísal príklad, že ak zavesíš von mokré prádlo, uschne ... Stane sa to tak, že voda sa zmení z kvapalného stavu na plynný hoc tam nemáš sto stupňov. A voda v plynnom stave je vždy vodná para ... To je celé, o čom sa tu bavíme ...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign A zase sme pri počiatočnej otázke. Ako môže byť prádlo, ktoré sa má prať pri teplote 40°C prať v pare, ktorá ako sám píšeš má 100°C a tryskou sa tlačí do bubna práčky?
Odpovedať
@jamk1 ja som len reagoval na to, čo si písal, že Watt musel mať pod svojím parostrojom kotol, ktorý ohrieval vodu na 100°C. :-) Nikde som nenapísal, že para v práčke alebo v mojej sušičke má >100°C.
Odpovedať
zaujimava a zabavna debata :-) @jamk1 - dokazes si predstavit, ze pradlo, ktore sa ma prat na 40st sa zehli ?, zehlickou, ktora vyraba paru ... a neposkodi sa ... "Parnu pracku" mame - realne to funguje tak, ze sa napusti male mnozstvo vody (odhadujem, ze len par decilitrov), spirala na zohrievanie vody toto male mnozstvo privedie do varu = uvolni sa para, ale to mnozstvo nedokaze zohriat pradlo tak, aby ho poskodilo. Pouzitie - asi najcastejsie to zena pouziva vtedy ked jej preschnu kosele a pred zehlenim to da na 15 minut "naparit" - su akurat vhodne na zehlenie. Alebo to este pouziva na uteraky - po vyprani ich este "prepari" - su maksie ori normalnom ususeni.
Odpovedať
ide v princípe o technologickú paru, na ktorú nie je potrebných 100°C Sú rôzne vyvýjače pary, elektrické, plynové, od spôsobu použitia. Aj klasická žehlička je svojim spôsobom vyvýjač pary, taktiež sa používajú v čistiarňach, v parných kúpeľoch, pri fixácii tvaru čiapok a klobúkov. Môžu sa používať aj na dezinfekciu potravinárskych nádob, potrubí, vinársky sudov, dokonca aj niekde v TV shopoch reklamujú parné čističe okien a iných chujovín. Tak nech to para tlačí...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?