Indukčná alebo plynová varná doska?

Nevieme sa rozhodnut medzi indukčnoulebo plynovou varnou doskou. Odporúčania?
Odpovedať
1
2
dajte si obe.. Ja som sa tiez nevedela rozhodnut a som rada, ze mam aj aj.. :-)
Odpovedať
Plyn je lacnejší, dá sa na ňom zapáliť cigaretka, indukcia je zase efektívnejšia, a ľahšie sa udržuje čistá.
Odpovedať
mali sme pripravu aj na plyn, zablendovali sme, som rada, ze mame indukcnu
Odpovedať
@akvi toto je dobre riesenie, prIpravu mame, keby sme zatuzili po plynovej
Odpovedať
No my mame indukcnu varnu dosku za 580€ a doteraz sa ani po roku manzelke nedari na tom tak ako na plynovej takze pozor:)
Odpovedať
@gkrivanek presne chapem manzelku.. Ja si proste nemozem pomoct, ale niektore pripravy jedal sa na plyne robia lepsie. Indukcia je zase fantasticka v tom rychlom zovreti vody.. Ja nedam dopustit na to, ze mam aj aj.. Vodu dam vriet na induckiu, zeleninu restujem na plyne. :-)
Odpovedať
@akvi to máte vedľa seba obe tie varné dosky? Koľko metrovú máte kuch. linku?
Odpovedať
@spankor taketo nieco ste uz videli ? :-) https://www.hej.sk/kombinovana-varna-...
Odpovedať
@akvi veru že nevidel, vďaka za objasnenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
predtym som varila na plyne.teraz mam indukciu sice uz 4 roky ale aj ked jevsetko ciste a rychlo uvarene ..jedla varene na plyne boli chutnejsie..ak by som mala moznost idem do plynu zas..indukcia zopina v intervaloch nehreje plynyle maly plamen ako plyn .cize aj polievky,ryza,zemiaky placky to vstko mi trvalo kym som prisla na stupen ako varit..indukcia uz pomaly odchadza jedna doska sa kazi silnejsie hreje polovica v kruhu cize placky otacam ....budem musiet pomaly menit za inuznacku a zas sa ucit na novej .. :-(
Odpovedať
@jarhal to dávaš do varenia horiaci plyn?alebo cítiš splodiny po horení plynu? ináč si neviem predstaviť rôznu chuť, tak sa pripravujú niektoré recepty,flambovanie ,no chuť pečenia v rúre je vždy iná, tam ostávajú splodiny po horení plynu
Odpovedať
@jarhal Ufff, tak ja varim velmi rad (som presvedceny, ze to malo byt moje druhe povolanie, nebyt vacsej lasky k elektrotechnike) a myslim, ze mam celkom vycibreny jazyk, varil som vacsinu zivota na plyne. Na indukcii varim 3. rok ale rozdiel v chuti teda nezaznamenavam ani ja a ani moja rodina. Ale jedno co musim uznat je, ze ryzu som vedel urobit lepsiu na plynovom sporaku, taka sa mi na indukcii nepodarila este nikdy. Mozno za dalsich 10 rokov to vychytam :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cely zivot varim na plyne, ale uz by som ho nechcela. Budeme mat indukciu. To cistenie plynovej ma zabija - mame sklenenu dosku s 5 horakmi a teda je to morda. Dalsia vec je, ze pri vareni na plyne je viac mastnoty :-(.
Odpovedať
@e1ba plyn oproti indukcii nie je lacnejsi ...naklady na varene vychadzaju rovnako. @jarhal @duzu obycajny placebo efekt . Jedlo varane na hocicom okrem otvoreneho ochna sa a grilu na uhlie sa neda rozoznat. @jarhal Keby sme si urobili slepy test tak zistis ze to vlastne nedokazes rozoznat. S doskou budes mat asi smolu a zly vyber. Moja doska vari plynule a hlavne zohrieva dno panvice rovnomerne po celom povrchu a nie ako plyn ktor mi tma vzdy robil kruh. Tazke dalsiu dosku sa prid poradit sem. https://www.modrastrecha.sk/forum/kuc... @gkrivanek co konkretne sa jej tam nedari ? Aka znacka dosky to je ? Ci nebude problem v doske lebo niektore su vykonovo zle vyladene a vsetko na nich prihara aj na nizsich stupnoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu tak napr..u deda si vychutnam zem.placky vysmazane na pekaci na plyne u mna naindukcii su take suche aj ked som skusila tu istu panvicu cesto olej..a aj ked skusam tak nikdy take chutne neboli...doska zopne ,vypne..mne to pride neplynule a aj ryza ta sa teda podari vzdy inak..a v rure som na plyne nikdy nic neupiekla nedopiekla ..je to strarucky sporak tam sa plynomv rure nepieklo sluzi ako odkladaci priestor tak isto robim dedovi lokse na plyne teda na tej zeleznej doske..sice potom to vyzera na upratovaci servis ale ta chut? no flambovat to nie.to si netrufam..
Odpovedať
My mame indukcnu co sa tyka riadenia je to rychlovka než na plynovom.ze by som sa musela zabavat s riadenim a ja nenam.nervy a som spokojná na indukcnu.lebo ti rychlo zohreje jedlo,ale ked ti elektrika nepojde tak.si.v pazi ;-) ale raz sa nam stalo vlani pred vianocami,ze nešla pol dna elektrika lebo.boli tie kalamity a hlavne ked padal husty sneh tak to sa dalo čakať a pol dna sa dá zvládnuť bez elektriky.
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 no veru by som videla rozdiel..kuracia polievka je casto mutna myslim ze nedokazem na indukcii vyladit teplotu ak mi nevrie tak maso sa neuvari..ak j masko je uvarene ale polivka mutna ..ryzu som spominala ..ale teraz uz vidim ze aj ten najväčší kruh teda horak na indukcii uz na casti nehreje tak ako predtym ale mozno mam smolu na tu indukciu..za mna radsej plyn a teda mam umyvacku hrnce by nebol problem umyvat ale sporak by som radsej drhla ak by som mala ciru polievku
Odpovedať
@akvi a to ako mas spravene mas jednu indukcnu a pri tom mas hnet a plynovu.napis dik
Odpovedať
Hm, fajn téma, pretože už dlhšie nám s mužom vŕta v hlave prečo profi kuchári zásadne varia na plyne. Kdekoľvek prepnem program o varení - plynové horáky! Či Jamie Oliver alebo Nigela Lawson alebo iks ďalších ostrielaných kuchárov. Nikto nemá sklokeramiku ani indukciu. Čím to sakra bude? Doma už roky varím na sklokeramike, viem, že indukciu nechcem ani omylom, pri plyne som vyšla z cviku a teraz čo... 8-( čo dať do domu.
Odpovedať
@jabadaba Tak, profi kuchari varia na plyne aj preto, ze je plynovy sporak mechanicky najodolnejsi. Mozu bez problemov trieskat hrncami a nic sa nestane. A aj ked nieco vykypi, tak sa tym nemusia zapodievat, stecie do dolu, mimo horaka a kuchar vari dalej, co na sklokeramike, pripadne indukcii az tak nejde. Tiez moznost pouzivat akykolvek riad, kludne aj s krivym dnom,.....aj to hovori pre plyn. No a na koniec jasne, ze cena bude tiez velmi rozhodujuca. Ci uz samotnych profi plynovych sporakov vs. indukcnych alebo samotneho media, 1kWh z plynu je cca. 2,5x lacnejsia ako 1kWh z elektriny.
Odpovedať
@jabadaba A domamaju indukcie :-D
Odpovedať
@jarhal aku mas indukciu aks a smiem spyta... ja varim polievku krasne ciru . Poleivku treba pomaly tahat a odpenovat a nikdy nenechat zovriet a to na indukcii nie je ziaden problem. Plyn na stavnatost placiek nemoze mat vobec ziaden vplyv. Problem bude bud v zlej indukcii alebo v tebe ze an tom proste nevies varit . ;-) @jabadaba @danculd to uz vobec neplati . V profi kuchyniach sa uz pomaly udomacnuyje indukcia a to aj indukcne woky a podobne. Videl som komplet profi kuchynu zariadenu len indukciou a plyn tam bol len ako doplnok. Problem je v cene . Prerobit kuchynu na indukcnu je vec aj 20-30 tis eur takze si to dovlia zatial len tie spickove a drahe restauracie. Kuchari co varia v TV robia hlavne show a show sa robi lepsie na horaku ako na indukcii. Taky Jamie pri jeho sposobe varenia by rozbil tak dve indukcie za jeden diel. :-D Verte mi s chutou to nema spolocne absolutne nic. @danculd tu cenu za energie pocitas zle ... indukcia je o dost ucinejsia. Cenou za energie to vychadza rovnako a vzhladom na to ze v kuchyni kde to fičí sa horaky nezhasinaju a maju tam vleke straty lebo zohrievaju vzduch kdezto indukcia aj ked je zapnuta pali elektrinu len ked na nu polozis hrniec .
Odpovedať
@jarhal Treba zainvestovať do lepšej platni a nepresvedčat ostatnych, že indukcia je zla.
Odpovedať
@ruren čo znamená lepšia platna? na co si dat pozor pri výbere? @pacho74
Odpovedať
@magic08 hlavne nekupovat noname . Vsetky tie lepsie znacky maju kvalitne dosky lisia sa len v malickostiach napriklad v ovladani a to ma najlepsie podla mna AEG a Electrolux.
Odpovedať
@pacho74 Profi kuchyne nemaju ziadny ekonomicky dovod prechadzat na indukcne varenie. Ano, zopar specialit moze byt ale inak na to nie je absolutne ziadny dovod. Plyn je univerzalnejsi. Horaky sa samozrejme zhasinaju ked sa nepouzivaju, hori tam len maly plamienok. ale v kuchyni, kde je obratkovost su horaky zaplnene, takze je to jedno. Kazdopadne na indukcii sa profesionalovi vari horsie, prave Jamie to kedysi vysvetloval, ze musi davat pozor na rozbitie, musi mat hrniec/panvicu s rovnym dnom inak je to tragedia (a to je v kuchyni vela krat problem) a musi mat cisty spodok hrnca, co je tiez vela krat problem.
Odpovedať
@magic08 Každi mame ine očakavania od indučky. Ja som vyberal napr. aby mala jednoduche ovladanie varnych zon, plynulu regulaciu, spojenie varnych zon, boster. Samozrejme ma to ešte plno ďalšich funkcii, ale tie neboli prioritou. Plno ludi tu ma svoje osvedčene značky s ktorymi su spokojni, tak na tvojom mieste, by som sa uberal tym smerom. Verim že sa s tebou podelia o skusenosti.
Odpovedať
@danculd no ved som to aj psial ze Jamie by za jeden diel rozbil dve indukcie pri jeho hyperaktivnom spravani :-D A ekonomicky dovod nie je len kvoli tomu ze je to fakt drahe z hladiska ceny spotrebica ale uspornesji plyn z hladiska energii rozhodne nie je . Napriklad varenie v dome plyn vs indukcia vychadza rocne 5 eur v prospech plynu. V profi kuchyniach to moze byt kludne v prospech indukcie presne z dovodu ktory som hovoril ze tam casto plyn zohrieva vzduch. Aj kratke prerusenie varenia indukcia setri a plyn nie.
Odpovedať
@pacho74 Nepresne som sa vyjadril. Myslel som cenu za kúpu plynovej varnej dosky. Tam kde indukčná doska začína, za tie peniaze sa dá kúpiť už ak kompletný sporák, a ešte aj niečo ostane. Ďalšou položkou sú hrnce a všetko okolo. Prezbrojiť na indukciu stojí veľa peňazí a k tomu aj veľa kompromisov. Čo sa týka nákladov na samotné varenie, asi záleží od toho, ako efektívne dokážeme plyn využívať, a ako dokážeme zredukovať tepelné straty. Ak niekto zbytočne varí na veľkom horáku a v malom hrnci, je jasné, že jeho spotreba plynu bude väčšia, a zbytočne bude tým plynom kúriť aj v miestnosti. Na druhej strane, v dnešnej dobe, keď veľa domov/bytov má iba centrálne, alebo elektrické vykurovanie, a preto nie je od veci mať v domácnosti aj plyn. V prípade väčšieho výpadku elektriky (poznáme tie správy kedy hlásia, že tisícky domácnosti ostali bez elektriky) sa taký plynový sporák dá použiť ako alternatívny zdroj tepla.
Odpovedať
@ruren @pacho74 dakujem vam. Zameram sa teda ma elektrolux a AEG.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?