Indukcia ci plyn??? co je lepsie, ake skusenosti mate?? mame v kuchyni 220V...

teraz riesime dilemu , ci indukciu alebo ponechat plyn? v kuchyni mame 220V a niektore indukcne platne od whirpoolu sa uz aj na tolko daju pripojit... len co je lepsie ? plynu sa bojim, unikanie , vybuch , proste desim sa plynu. Len ci nebudem vela platit za elektriku, ked budeme mat indukciu??? Varim denne, som na materskej tak vyvaram stale cosi.... za plyn platime 5€ mesacne, pohodicka. Dakujem za nazory.
Odpovedať
1
2
Budete platit asi aj niekolko nasobne viac ale ked sa bojis tak co,zaplat a hotovo nebudes hadam riest par eur mesacne, mimochodom neviem kolko je zdokumentovanych pripadov na svk ze by plyn bybuchol kvoli poruche sporaka, mozno ze ani ziadny nebol.
Odpovedať
@sysell nejake pripady buchnutia plynu v panelakoch sa uz v spravach objavili :-) Ale, kedze teraz doma plyn nemame, nikdy som tie reportaze nejako nesledovala, takze dovody buchnutia neviem :-( Fakt by ma tie dovody asi aj zaujimali, ale tak uz by sa mi tazko tie pripady hladali..... Myslis, ze omnoho viac to vyjde? tak par eur mesacne by som oželela, v pohode, ale vela eur navyse zas nie :-) Bojim sa najmä, ze to zabudnem vypnut, alebo co ja viem, ani sama neviem coho sa bojim, proste ten plyn nejako vo mne evokuje strach, z neznamych pricin.... Na druhej strane, bude nam treba zavolat na plynarne, a dat si plyn zablokovat, a to tiez asi nebude zadarmo
Odpovedať
@zuzka_puska Je rozdiel ze nieko necha pusteny plyn a druha vec je porucha, dosky maju teraz aj ochanu ze ti plyn nejde pokial nehori. Cenu si vyrataj pozsri cenu za kWh plynu a elektriky per prislusne tarify, elektrika bude mozno 3x drahsia. Plynarov volat netreba ak chces odstavit plyn otoc ventil a hotovo.
Odpovedať
@sysell no ale ked ich nezavolam len zavriem ventil, budem ten plyn musiet aj platit :-) Teraz prerabame, tak mame plyn odpojeny a platit platime.... Nie je to velka polozka, ale za rok sa to nazbiera.... No uvidime, porovnam si :-) Ved to,ze my s muzom sme zabudlivi, nahodou sa stane ze niekto z nas zabudne vypnut, alebo co.....a poskodime svoj byt, aj byty susedov,a to by som nerada :-(
Odpovedať
No tak sa odhlas ze uz neches plyn, odpoja plynomer a hotovo, mozno to nieco stoji ale to su smiesne peniaze neries
Odpovedať
@sysell asi tak to urobim mas pravdu :-) Teda, ak najdeme indukcnu vstavanu platnu ktora sa da zapojit aj na 220V :-) whirpool vraj take ma, tak hadam vygooglime.dakujem :-)
Odpovedať
@zuzka_puska Na dosku 220V rovno zabudni, ta je pri standardnom isteni 16A a vodici 2,5mm nepouzitelna = slaby vykon dosky.
Odpovedať
@deto_oesya v predajni nam povedali, ze whirpool robi uz aj take ktore aj na 220V idu na plny vykon :-) Ale ze ak si zapojime klasicku, tak nam pojdu 2-3 platnicky, 4 nie....co mi az tak nevadi.
Odpovedať
@zuzka_puska este taky dovod odpojenia plynu som nepocula, ja napriklad na indukciu neviem varit, mam uz 2roky a plyn je plyn, len akurat ze vsetko skor mas uvarene napriklad, ale plyn je plyn aj indukcnu mozes zabudnut vypnut, plyn si myslism, ze dospely clovek vypne, ved ked dovaris vypnes, tak nechapem tu tvoju obavu a mozno som to nepochopila spravne
Odpovedať
@zuzka_puska Takto: 1/ Aj doska na 230V moze ist pomerne slusne, ale potrebujes mat silne istenie, tzn. aspon 32A = 7300W vykon a k tomu dimenzovany privodny kabel. 2/ Ak nemas dostatocne istenie a dosku 230V istis 16A isticom, takato doska pojde na max. vykon 16x230 = 3680W. Akonahle prekrocis tento vykon doska bud automaticky znizi vykon ak ma tuto funkciu alebo vyhodi istic. 4 platnova doska s max vykonom 3680W, tak to uz radsej ten plyn....
Odpovedať
@deto_oesya a povedzte mi kto vyraba take indukcie ako ste opisal vyssie? 4 platna sa zapaja min. na 2 istice. Kto ma dnes doma 32A istic ? vy ho mate, ja nie lebo ja mam 3x20A hlavny istic, a napriek tomu mam indukciu s 3 platnami a vykonovo nijak neobmezene (zapojene na 1x16A 1x10A)
Odpovedať
@zuzka_puska ked rekonstruujes natiahni si navyse kabel a mas. Mna jano jano 2007 presvedcil a natahals om tiez dodatocne a musel som vrtat a rezat ryhy do polysturenu len tak pre istotu do buducna
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell vsak, co kabel je tam a uz jest nepyta :-)
Odpovedať
@jano2007 Taketo dosky vyraba napr. Bosch.
Odpovedať
dakujem vam pekne :-) dnes pride elektrikar, poprosime ho teda o tie istice na indukcnu platnu, teda vsak on uz bude vediet co tam treba aby nam to slo :-)
Odpovedať
@zuzka_puska Dufam ze bude vediet co a ako, lebo len isticom to nespravi ani sa to neda, nedaj sa oklamat, moze asi len natiahnut dasli kabel aby ti tam sli kable dva na tu ruru.
Odpovedať
Hlavne aby to bolo z dvoch fáz :) Lebo ak je hlavný 25A tak 16 + 10 by ho vedeli pretažiť.
Odpovedať
@sysell @kinnetic tak on uz tam tu elektriku natiahol minuly tyzden, vcera bol len dorobit skrinku na istice....A povedal,ze v kuchyni je len toto jednofazove co ste spominali.....a to sa da prerobit len zas by musel rypat diery na dalsi kabel, a tahat ten kabel, a tak uz sme sa na to vykaslali, nechame si plyn, a kupim si indukcnu dvojplatnicku, ak nebudem mat chut varit na plyne budem na dvojplatnicke :-) No co uz, hlavne ze mame kde byvat :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@zuzka_puska ja mam indukciu a nie som ňou veľmi nadšený, podľa diskusií na v západnej Európe údajne to žerie elektrinu aj keď to nepoužívate, nejaké jalové výkony, a na druhej strane neviem sa naučiť na tom variť- buď to nejde, alebo až príliš :-(, riešim podobnú dilemu na byte kde je tiež len 22O V jedna fáza, povedali mi, že na sklokeramiku treba tri, inak sa nedá využiť potenciál tej dosky, môžete mať aj päť ističov a k nim 10 káblov, ak to všetko je zapojené na stále tú istú fázu, je to iba jeden drôt, ktorý sa dá ľahko preťažiť :-| . Preto aj ja zostávam pri plyne, nie preto že je lacnejší, ale že to inak nejde. Obavy z nejakých výbuchov, či úniku plynu sú absolútne zbytočné, treba kúpiť modernú varnú dosku, čo má všetky možné druhy zabezpečenia a ochrany :-)
Odpovedať
@marosko22 Ja idem na chalupke takisto odstavit plyn z kuchyne a davam tam okrem indukcie aj sporak na pevne. Indukciu idem riesit na 2x dvojplatnu na 230V a to z toho dovodu aby som desky mohol oddelit a medzi nimi nechal cast pracovnej plochy. Zda sa mi to prakticke. Samozrejme kazda dvojplatna bude na samostatny istic. To len pre tych co chcu 4 platne ale maju len jednu fazu v kuchyni.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@zuzka_puska ak bolo kritériom aj mesačné náklady, tak si sa rozhodla zle. Varenie na indukcii oproti plynu je len o 20% drahšie, keď porovnávame len cenu za energiu. Písala si že ročne spotrebuješ plyn za 60 EUR. Z toho len 25 EUR je fixná ročná platba za odberné miesto. Čiže plynu na varenie si spotrebovala len za 35 EUR. Varenie na indukcii by ťa vyšlo v elektrike 42 EUR. Čiže by ťa to vyšlo o 30% lacnejšieako terajšie varenie na plyne a nie 3x krát drahšie ako tvrdil @sysell .
Odpovedať
Profilova fotka
@hoodn no tak ja som asi narozdiel od teba varil na vsetkych typoch a indukcia je jednoznacne najpohodlnejsia :) @marosko22 nejak nerozumiem, pises , ze mas indukciu a potom, ze ostavas pri plyne co to konkretne znamena ? A pravdu povediac ani netusim, co konkretne sa chces na indukcii ucit. Ide to presne tak ako nastavim....
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@paucha ehm ??? si si ista, ze ma indukciu :) . Moja reaguje okamzite, v momente ako da na menej prestane npr voda vriet. Naozaj nerozumiem v com ma byt problem...
Odpovedať
@majkoj presne, indukciu by som určite nemenila, je super, pohodlná, rýchla, ľahká údržba
Odpovedať
@majkoj nedorozumenie spočíva v tom, že mám dom, kde sú 3 fázy a na rozhodnutie manželky máme tu indukciu, ja si na to neviem zvyknúť, predtým sme mali sklokeramiku. Teraz rekonštruujem byt, tam je len jedna fáza a tak nie je na výber...zostávam pri plyne... Inak treba aj spomenúť nielen radosti a nadšenie okolo indukcie, ale povedzte aj to, že musíte vymeniť všetok riad, lebo nič staré na tom nepôjde, nové hrnce sú už robené aj na to, ale je to ďalšia nevyhnutná investícia a za druhé dlhším používaním sa hrnce prefarbujú a menej kvalitným hrncom sa môže časom odtrhnúť aj dno, lebo je tam veľmi nerovnomerný ohrev, ohrieva sa len dno a vrch je chladný, čo z jednej strany je výhoda, ale pre materiál hrnca a technológiu akou bol vyrobený už menej..možno bude treba meniť riad častejšie, pri sklokeramike a plyne bol takmer "večný", tu to tak nevyzerá..
Odpovedať
@stastnyjim k tej spotrebe by som si až taký istý nebol...veď za elektriku, teda za hodiny sa platí výrazne viacej, aj keď by spotreba elektriny bola nulová, denný poplatok za hodiny by vyrobil celkom slušnú faktúru..a o plyne neviem, že by sa platil nejaký paušál za merač, aspoň som sa s tým ešte nestretol, na byte platím 7 eur mesačne a ešte mi tri vrátia...
Odpovedať
Profilova fotka
@marosko22 ok, pri 1 faze chapem, hrnce prefarbene nemam a ziadne dno sa neodtrhlo. Co sa tyka nerovnomerneho ohrievania , to teda nechapem vobec :). Pri indukcii mas dno o nieco viac ohriate ako samotny obsah a ohrieva sa priamo cele dno. Pri plyne ma plamen daleko vyssiu teplotu a ohrieva sa len cast dna :). Cize ak je problemom nerovnomerny ohrevom, tak je daleko vacsi pri plyne. Aby bolo jasne ja nikoho na induckiu nenahovaram, ale tie argumenty proti su fakt zabavne :) PS: ty nevies ze platis pausal za plyn ? to uz hej :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?