El.náradie na opracovanie dreva

Ahojte, chcel by som poradiť ohladom opracovania dreva, z ktorého mám postavený prístrešok na aute. Drevo nebolo pri hoblovaní evidentne úplne suché na hranoloch sú ,,chlpaté,,plochy, hrany niesu skosené. Celkovo je to taká hrubá tesárčina, majstri sa moc na detajly nehrajú. Chcel by som si kúpiť niečo, čím by som mohol tieto nedostatky dopracovať a neviem čo kúpiť, či el.hoblík, pásovú brúsku, vibračnú brúsku,..... S čím by sa mi na tento účel pracovalo najlepšie?
Odpovedať
@ma890 Pasovu brusku a pasy roznej zrnitosti. Zacat najnizsou zrnitostou a potom podla chuti, ale na pristresok by som viac ako P 80 osobne nesiel. Hrany idu lepsie s hoblikom, ale aj bruska to ako tak zvladne. S vibracnou by si asi pri tom zosedivel ...
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 no ak to nie je na nábytok tak by som to riešil flexou s nadstavcom na brúsny papier..... ideálne s reguláciou otáčok....flexu v dome treba....pásovú brúsky ani nie....tak by si ušetril ale pri brúsení to chce cit a jemnejšie zrno inak to bude ako Tatry :-)
Odpovedať
@ma890 pasovu aj jednorazovu lacnu kludne z lidla tolko to prezije
Odpovedať
Určite nie pasovú brúsku co ma úber vysoký aj pri zrnitosti 240 ..... Dalej by som chcel vidieť ako sa dostaneš k detailom s veľkou pasovou bruskou a pracuj snou nad hlavou. Pekne od Black & Decker KA2000 alebo kludne nieco trojuholnikové , nerobím žiadnu reklamu Ked sa posnažíš tak tým zrazíš aj hrany , ale ak to chces hodne rýchlejsie tak frezu ručnú na kus požičať .A pasovú brúsku s papierom P80 na už ohobľované drevo aj ked s fuzami nekomentujem ..... Asi by som osedivel pri natieraní takto opracovaneho dreva , ktore by malo v jednom smere vyditelny uber
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega tak ja by som zase teda osobne prisiel pozriet ako s tou myskou obrusis cely pristresok :)
Odpovedať
Urcite treba pasovu brusku, hrubku papiera podla potreby. Mozno na detaily tu mysku, caly pristresok by si robil do vianoc. Urcite nie flexou, narobis viac skody ako uzitku. Po flexe to ostane hrbolate.
Odpovedať
@majkoj Pán píše ,že má miesta po HOBLOVANÍ kde ostali nejake fúzy . Vychádzam z toho čo človek napíše . A premeškal si to aby si sa pozrel ako som všetko drevo na pristresok 8*5 a terasu 8*3,2 metra zbrúsil práve touto brúskou a jej predchodcom , ktorý by makal do teraz ale nenašiel som do nej uhlíky . Ked pojdes okolo BB kludne sa ozvi , možne dať pivo na terase ručne brúsenej oscilačnou brúskou a skontroluješ to ako to vyšlo .
Odpovedať
@ma890 ja by som tiež išiel do pásovej, možno sa ti to do budúcna ešte zíde, ak nie stačí ti fakt aj tá lídlovská
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega ja praveze predchodcu tej mysky mam, a viac ako par dm2 by som s tym urcite nerobil ani keby ma chceli mucit :). Mozno citam uplne iny prispevok, ale mne z toho vychadza, ze sa nejedna o nejaku jednu zabudnutu plochu a ten problem je vseobecny.
Odpovedať
Profilova fotka
Hoblikom skosis hrany krasne ale nedostanes sa az ku spojom no rychlo spravis vela roboty zvysok dobrusit vibracnou bruskou. Ak je pristresok preschnuty tak sa budu plochy brusit docela dobre. Mas v plane to natierat?? Ak ano natri chlpate nechaj dobre uschnut chlpy stvrdnu a lepsie sa obrusia a potom natri este raz na pozadovanu kvalitu. Osobne som iba hobloval chlpy mam a nebrusil som no ja to mam pristresok na terasu a aspon sa mi tam nikto neopiera a je to pre mna prirodzenejsie ako dokonale vybruseny kus dreva ;-)
Odpovedať
@majkoj Asi každý číta alebo chápe uplne ináč. (Drevo nebolo pri hoblovaní evidentne úplne suché na hranoloch sú ,,chlpaté,,plochy, hrany niesu skosené.) Viem ako vyzeraju fuzy po hoblovani , ked je uz aj si povedzme noz na hoblovacke nie prave v dobrej kondicii. A o tom , kto je kolko ochotny pracovat s tou ktorou pomockou sa nema asi zmysel bavit , kazdy ma iny prah trpezlivosti , pričom na vysledok to nema nejaky iny vpliv ako casovy .
Odpovedať
Díky páni za rady, ale v podstate mi odporúčate každý iné, čiže som furt na začiatku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ma890 ak planujes brusit len lokalne miesta, tak ti staci aj ta vibracna myska, ak planujes celoplosne, tak jednoznacne pasovu...prip. k pasovej najlacnejsiu vibracnu na zle dostupne miesta...
Odpovedať
Ja doma mám vibračnú (s obdlžnikovou plochou) i to mulitifukčné náradie s trojuholníkovou plochou, to by som mohol použiť na nedostupné miesta. Väčšie plochy by s tým boli asi nekonečná robota. Tú pásovú zvažujem najviac. Aká zrnitosť brusiva je vhodná?
Odpovedať
@ma890 to si musis vyskúšať, nevieme ake drsné je to teraz. Ja som svoje stlpy na terase robil najprv 100kou a potom 240kou. Po nalakovani vsak z dreva este vytahalo pory, alebo ako to nazvat, takze to este raz prebehnen tou 240kou
Odpovedať
@jurajm17 Máš pravdu tie hranoly si musí človek opracovať sám aby to vypadalo tak ako si to predstavuje. Ja osobne som to riešil tak že som do uhlovej brúsky upol tanier na suchý zips priemer 150mm a kúpil som si k tomu aj brúsne papiere rôznej zrnitosti no pod 80 som nešiel. hranoly mali rozmer 12x12cm takže na jeden krát som zobral celú plochu a môžem povedať že som to mal urobené za jedno popoludnie aj s prestávkami, celý prístrešok hrany som robil vrchnou frézou chcel som tam mať také ozdobné a nie iba zrazenú hranu,potom som to natrel prípravkom Bori tento mám osvedčený vydrží dlhé roky a dobre sa s ním pracuje.
Odpovedať
kúpil som nakoniec pásovú brúsku (prvý kus reklamovaný hneď po prvom použití) a to čom som potreboval porobiť je spravené. Tiež som sa nehral na úplný detail, ale je to prístrešok a nie obývačka. Po týždni som si všimol, že strecha je na jednej strane(zrovna od ulice) zvlnená a majster tesár mi povedal, že je to OK,že to sa mi len zdá. Takže budem asi zakladať tému ďalšiu, alebo sa na to vykašlem, lebo ako sa u nás hovorí - ,,za chvílu sa to okuká" a potom už to človeku nevadí :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?