Ako funguje sklokeramický sporák?

Zobraz úvodný príspevok
Ako má správne fungovat sklokeramický sporák ? ten moj chvilu hreje,potom vypne a stale dookola je to v poriadku? Potrebujem aby voda vrela a to trvá večnosť, :-( :-( :-(
Odpovedať
1
2
@marica888 ved ho mám tak ti píšem ako rýchlejšie zovrie @zita19 je síce lepšiša regulácia ako cez bimetál , ten odpaľuje, no počiatočné štádium do zovretia by malo byť zapnuté trvalo,ak je na najvyššom stupni, istotne by zohrialo rýchlejšie, ja si pomáham rýchlokanvicou, do hrnca dám menej vody a súčasne hreje i rýchlokanvica, aj to len vtedy ked sa musí variť v obyčajnom hrnci, ináč používam tlakový, po zovretí je dobrá regulácia ked to vypína zapína elektronicky, šetrí elektrinu v čase vypnutia drží teplo keramika. špiráli v iných spotrebičoch idú stále , pokiaľ sa nedosiahne požadovaná teplota vypína -zapína termostat napr. ,bojler, práčka, tam to i vidno, tam nemá zmysel vypínanie -zapínanie pokiaľ nezohreje na požadovanú teplotu, lebo ohrieva vodu a nie sklokeramiku @dedo758 po zovretí sa udržuje bod varu i na 1 stupni pokiaľ tam nič studené nepridáš,
Odpovedať
@duzu ja toto celkom dobre chapem, zas som nechcela vypisovat dizertacku na temu, ktora podla mna je este stale ucivom fyziky zakladnej skoly. ale zas nie som si moc ista, ze stale je Mozno dnes, po x-tej reforme skolskej sustavy je toto ucivo inzinierskeho stupna elektortechniky :-p
Odpovedať
@zita19 no dnes sa robí toľko reforiem, žiaľ len politických, až sú z toho študenti tak zdebilení , že sú takmer najhorší v EU, za našich čias sme boli hodnotení len v soc štátoch , no boli sme najlepší. fyzika a matika sú pre mňa najľahšie predmety,netreba sa ich biflovať, ja na to nemám
Odpovedať
@duzu mysliaci jedinec je politicky nepriatel. Pre terajsich politikov omnoho horsi ako pre komousov :-p Oni potrebuju len hlupe ovce
Odpovedať
@duzu Nie, na prvom stupni naša sklokeramika určite nič vo vare neudrží. Ako je to odstupňované netuším, ale voda bude vrieť asi až od tretieho...
Odpovedať
@ruren moja indukcia siemens za 1500€ prepina, bohuzial. mam ju teda reklamovat? akoze nerobi to casto, ale napr. ked robim lievance, tak mi jedna davka takmer zhori za pol minuty a druhu robim aj dve minuty. nie je to ale take to caste a nerovnomerne prepinanie ako u sklokeramickych dosiek. ale stava sa. @leonardom netvrdim, ze indukcia nie je rychlejsia ako plyn. pisala som, ze plyn ma najstabilnejsi a najjednoduchsie regulovatelny vykon, hlavne co sa konstatnej teploty pri vareni tyka.
Odpovedať
ale ako som rada, ze sa tu chytaju hned elektrikari na odborne vyrazy... "vykon" nemusite hned brat ako odborny vyraz z elektrotechniky, prosim. ok, nabuduce uz napisem, ze indukcia je rychlejsia nez sklokeramika, ale to je snad jasne kazdemu, nie? preco teda nemozm napisat, ze je vykonnejsia? lebo slovo vykon sa na indukciu uz nevztahuje, lebo pracuje na inom principe ako sklokeramika? och moj, som rada za laicke forum, kde sa do kazdeho hned navazate...
Odpovedať
Trosku sa zapojim aj ja. Aby vtom bolo jasno, indukcna varna doska funguje na zaklade vytvorenia striedaveho elektromagnetickeho pola, hreje na nej len hrniec s obsahom zeleza na principe tepelnych strat v materiale pri pohybe vyrivych prudov. Takze vykon, respektive uccinost zalezi hlavne od kvality riadu ktory pouzivate. Sklokeramicka varna doska - nepouziva ziadnu spiralu, spiralku v kanaliku a ani nic podobne. Pod sklokeramickou doskou sa nachadzaju infra ziarice a rada teplotnych cidiel. Vypinanie a zapinanie? Zalezi od plochy hrnca. Ziarice su velmi ucinne, v pripade ze by sa nevypinali, prehriali by keramiku, ktora by mohla prasknut. Pre rychlejsi a efektivnejsi ohrev je dobre umiestnit hrniec tak, aby zakryval celu plochu varnej zony. Ak sa varna zona nachadza mimo hrnca, dochadza k prehrievaniu keramiky nasledkom nedostatocneho odvodu tepla do hrnca. Idealne je tiez pouzivanie hladkeho dna, na trhu su vsemozne panvice a hrnce s vrubkami (udajne na rovnomerne rozlozenie tepla) je to hlupost, aspon u sklokeramiky. Takze ak chcete dosiahnut maximalnu efektivitu pri vareni na sklokeramickej varnej doske, snazte sa o to aby mal keramicky povrch co najlepsi odvod tepla teda: vasci hrniec na mensiu zonu, hladke a ciste dno nadoby.
Odpovedať
@kkl82 Asi by si mala.
Odpovedať
@duzu kto am to tu nenapadne vtahuje do diskusie ? :-D @kkl82 @zita19 @marica888 @jano2007 @ruren Najprv vykon. Celkovy vykon sklokeramik je niekde v rozpati 6500-8000. Indukcie maju az na male vynimky vykon 6800 do 7800. Takze ten rozdiel je zanedbatelny ale sposob ohrevu robi indukciu efektivnejsou. Co sa tyka vypinania a zapinania. Na tomto principe su zalozene oba typy ohrevov. U indukcii je ale velmi dolezite kupite haraburdu alebo naozaj dobru indukciu. Tu priamo na diskusii sme mali pripady kde ludom priharalo vsetko aj na naozaj nizkych stupnoch a to len preto ze si vyrobca nedal vela prace s regulaciou vykonu a aj na nizsich stupnoch cca 1-5 to zapinalo vypinalo na plny vykon. V kombinacii so smaltovym plechovym riadom to naozaj dokazalo byt pre jedlo znicujuce. Obycajna sklokeramika ma presne tento problem ze sa rozziari a zhasne plnym vykonom lenze tam to az tak nevadi kedze su tam tepelne straty na ohrievanej keramike a dne hrnca. Dobra doska , napriklad moja byvala AEG mala 14 stupnov vykonu a do piateho stupna si regulovala vykon jeho postupnym znizovanim a az od stvrteho stupna zacal pouzivat aj prerusovanie ohrevu ale tym najnizsim vykonom. Niekde som tu dokonca daval video ako dokaz. Na naozaj dobrej indukcii roztopite cokoladu, ohrejete mlieko a vyrobite ghee maslo bez toho aby vam to zhorelo a prihorelo. Moja mama sa stazovala ze je prihara omacka na svieckovu :-D :-D no ale ked varila na 10 stupni z 15 tak sa netreba cudovat :-D. Ludia totiz maju pocit ze na tom nizsom sa to nevari a tak stale zvysuju. Staci nizsi a netreba ani miesat. Tak isto co sa tyka nastavenia vykonu si nemyslim ze sa to da na plyne lepsie. Na indukcii mam presne ovladanie a hreje mi cele dno rovnomerne aj na menej kvlaitnych hrncoch kdezto na plyne sa musim triafat milimetrovym posunom kolieska a na hrnci mi vypaluje kruh aj na kvalitnejsich hrncoch a bez miesania to proste na plyne ide tazko. Este prilozim obrazok ohadom vykonov, rychlosti a efektivite jednotlivych spotrebicov. Je to test z roku 2009 a na menej vykonnej indukcii.
Odpovedať
@kkl82 kolko stupnov vykonu mas? Vies si odsledovat od ktoreho stupna vari prerusovane ? Ktoru Siemensku mas ? Daj si na sklokeramiku hrniec a do nej malinko cistej vody zacni od najvysieho stupna nechaj vodu zovriet alebo aspon aby sa na dne zacali robit bublinky a potom sleduj bublinky a postupne znizuj vykon. Tam uvidis od ktoreh stupna to zacina varit prerusovane. Inak lievance placinky robim tak ze najprv vypeckujem panvicu a potom znizim na 5. Pohybujem sa v rozmedzi 4-5-6 a nikdy mi neprihoreli a ani to dlho netrva.
Odpovedať
@pacho74 kazdy sporak treba vediet obsluhovat, a ak mas este aj kvaline hrnce... nie je co riesit. Ja na plynaku uvarim svieckovu bez prihorenia aj bez miesania (teda obcas premiesam, ale je to skor pre istotu). Len ma tato bezobsluzna svieckova (lekvar, paradajova omacka, kecup...) stali celkom dost penazi na hrncisko s megasilnym dnom a treba sa vyhrat s tym plamienkom. A to je naozaj o cite a cviku, lebo vieme za na jemnucky plamen na pylne vplva niele atmosfericky tlak a prievan v kuchyni ale aj stav snehu v Gronsku Pri blbej obsluhe aj na najmuderjsom šporhelte prihory aj caj, mudra a sikovna obsluha uvari aj na najhlupejsom sporaku. Ale uznam, výrobcovia pocitaju s hlúpou obsluhou, takze mame ruyra kde je program aj na blbe pecene kura a mozno su aj varne dosky, ktore samoobsluzne odreguluju prikon od zaciatku do konca. Len neviem ci nemecky, anglicky, taliansky, korejsky vyrobca pocita aj so svieckovou :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pacho74 mám 12 stupňový výkon nemam Siemens ale sporák Whirlpool acwt5g311
Odpovedať
@marica888 ta otazka bola smerovana na @kkl82 . Pri obycajnej sklokeramiek si moc nepomozes . Musis upravit svoje navyky a styl varenia ale to musis pri prechode na vsetko.
Odpovedať
@pacho74 nemáš náhodou tabuľku kde je rovnaký príkon a varenie na rovnakom hrnci?veľkosť dna hrnca sa musí vybrať takou plochou aby presne pokrýval platne, takto je to porovnanie nepresné
Odpovedať
@pacho74 mam tuto dosku Siemens EX975LXC1E https://www.mdslovakia.sk/p/3791/siem... ma 20 stupnov ohrevu plus booster, s tym, ze su tam polcisla. takze vlastne od 1-10, s tym, ze 0.5, 1, 1.5 atd. pri ohreve na boostri je to bezproblemove, voda zobrie fakt rychlo a neprerusovane, pri vysokych stupnoch je to tiez vacsinou ok. akonahle sa ale pohybujem niekde okolo 5-7, zvykne tak z casu na cas prepinat ci menit teplotu. na tych nizkych stupnoch od 1-4 sa mi zda ohrev ok, naozaj bez problemov roztapam maslo aj cokoladu. vsimla som si to teda hlavne pri tych lievancoch (robia sa u nas kazdu sobotu na ranajky), to pouzivam cca ten 7. stupen. no musim si to regulovat, lebo jedna varka na 7-cke takmer zhori, druhej to trva dlho a tretia je napr. uz ok. tiez som si najprv myslela, ze to robi posun panvice mozno aj len o par mm, kedze je to takato zonova indukcia, ale robi to, aj ked panvicu neposuniem.
Odpovedať
@kkl82 palacinky / lievance doporucujem pouzivat toto https://m.heureka.sk/palacinkovace/do... nemusis stat pri sporaku ale rodiba sa zide pri stole a pecie si kazdy sam ....
Odpovedať
@duzu nepoznam detaily testu ale predpokladam ze pouzili hrniec so sendvicovym dnom a s primerom ktory aj na obycajnej liatinovke nepresahoval zonu @kkl82 hmm naozaj zaujimave ... to su presne take zahady na ktore clovek nikdy nepride :-D
Odpovedať
@kurenco Sklokeramicka varna doska - nepouziva ziadnu spiralu -- no neviem...podľa mňa je to odporový ohrev a teda princíp podobný ako pri starých el. sporákoch... nie je v podstate každá špirála zdrojom ifračerveného žiarenia?
Odpovedať
Profilova fotka
@kurenco "Sklokeramicka varna doska - nepouziva ziadnu spiralu, spiralku v kanaliku a ani nic podobne." . Si si isty, ze si uz taku dosku niekedy videl ? :) http://www.servisdomacichspotrebicu.c...
Odpovedať
Myslel som si, že to vo vnutri sklokeramiky takto nejako vyzerá. Čiže sklokeramika sa od liatinovych elektrickych lisi len tym ze nie je zadeklovana liatinou ale len sklom. Aj stare liatinove sa vypinali/zapinali aby nezhorela špirala, len tam to nebolo poznať, pretože nahriata liatina udrzi viac tepla než sklo...zasa na druhej strane jej dlhsie trva nez sa nahreje...
Odpovedať
Ospravedlnujem sa, myslel som ze v sklokeramickych sporakoch sa nachadza nejaky druh diod, jedneho dna mi to tvrdil aj predajca v okey elektre ked som kupoval sporak a celkom som tomu uveril kedze doska ktoru som vybral svietila v jednotlivych bodoch nie ako suvisli had
Odpovedať
@kkl82 Dnes som si dal variť kukuricu a prepol som na štvorku a ono to začalo prepinať. Musim sa ti ospravedlniť ale doteraz som nižši vykon ako päťku nepoužil. Tak že do štvorky prepina aj ta moja. Prepač za moju poznamku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?