Ekoosada na vychode Presov/Kosice + okolie

zdravim, ako mlada rodinka (s 2 malymi detmi) hladame alternativu ku mestskemu byvaniu. Kedze prace sa nebojime radi by sme nejaky vacsi pozemok - zahradu pre mensie ekologicke hospodarstvo (bezpesticidove pestovanie, vcelarit, kozy, prepelice/sliepky, idealne aj potom maly pstruhovy rybnik,...). Min 15 arov ale idealne aj 1 hektar. Susedia su samozrejme najdolezitejsi - bezpecie a idealne aj nejaka komunita ludi s podobnymi hodnotami (ekologia, vztahova vychova deti, zdielanie malych strojov a naradia, vypomoce ci postrazenie deti...). Paradoxne aktualny kamarati preferuju byty alebo male pozemky bez hospodarstva. Mate niekto tip o nejakych takychto miestach, ludoch na vychodnom slovensku v okoli Prešov, Košice alebo ako nieco take vobec hladat? Pokojne aj starsi skromny dom ale najdolezitejsi su susedia a bezpecne prostredie. Vdaka za akykolvek tip ci skusenost ako nieco take hladat - ci pripadne vytvorit.
Odpovedať
Všade kde bývajú cigáni je ekoosada.... A na východe ich je dosť....
Odpovedať
@tristann neviem ako tam , no u nás takú veľkú plochu jedine niekde na lazoch, najbližší sused tak 500m a dobrý? to by si musel niekedy na lazoch bývať, každý si pod tým predstavuje niečo iné, tam je systém , ja tebe pomôžem s čím môžem , lebo sám to málokto zvládne @daralbajda to si trafil celé osady samé skládky nebezpečného odpadu a tie potvory čierne sú voči tomu imúnne
Odpovedať
http://www.krasnesady.sk/
Odpovedať
@mino1985 - hej nieco taketo si predstavujem, len trochu blizsie pri presove / kosiciach, idealne aj lacnejsie :) Absolutne lazy mimo civilizacie nie, tak 20 km do nejakeho mesta max - ale pozemkov je mnoho, velky farmari z toho robia monokultury... pri romoch absolutne zlyhal stat a dalsie neriesenie bude pre slovensko hrozba pre rozvoj (zober si mnoho turisticky atraktivnych oblasti - slovensky raj, okolie tatier... ale to na inu debatu)
Odpovedať
@tristann nie, ze by som terajsi sposob obhospodarovania pody nejak moc schvalovala, ale daco jest musime a niekde ta psenica rast musi. Takze chvalabohu za kazde obhospodarovane pole. Ked chces zit tak ako chces, tak potom neobkydavaj tych co nas ako tak zivia a najdi si pozemok tam kde sa neda psenica pestovat. A 20 km od KE sancu nemas.
Odpovedať
Tiež zháňame také niečo /najradšej v okrese Poprad/, ale je to veľmi ťažké. Momentálne máme dom so skoro 20-árovým pozemkom na polosamote, ale potrebovali by sme väčší, aspoň hektár. Hľadáme už niekoľko rokov a tak ti môžem napísať len toto: kombinácia veľký lacný pozemok do 20 km od Prešova, alebo Košíc a ešte k tomu s dobrými susedmi, je podľa mňa utópia. Buď budete musieť ísť ďalej od mesta, alebo sa nedoplatíte. Tak to proste je. Áno, aj preto, že lukratívne pozemky zaberajú poľnohospodári. Zita19: Veď nech si tú pšenicu pestujú, ale na pozemkoch ďaleko od miest a v chudobných okresoch a lokalitách, kde ľudia nemajú o pozemky záujem. Aj pod Tatrami je taká situácia, že všade sú obrovské poľnohospodárske pozemky, samá orná pôda a ľudia potom nemajú kde stavať domy, preto sú tu pozemky nehorázne predražené. Keby tie polia rozparcelovali na hektárové pozemky a predali ľuďom za normálnu cenu, každý by si potraviny vypestoval sám, ľudia by mali zdravé potraviny nielen pre seba, ale aj na predaj pre tých, čo žijú v mestských bytoch. Poľnohospodári by potom pestovali už len obilie, na to im toľko polí netreba.
Odpovedať
Zita19: Okrem toho absolútna väčšina plodín pestovaných na poľnohospodárskych pozemkoch sa pestuje nie pre ľudí, ale na kŕmenie hospodárskych zvierat! Keby sa ľudia trošku uskromnili a nepotrebovali by sa toľko napchávať mäsom, vajíčkami a mliekom, nepotrebovali by toľko poľnohospodárskej pôdy.
Odpovedať
@zara71 je to vec nazoru, nebudem sa hadat. Kazdy nech je co chce. Ale lepsia krmna kukurica pre hoviadka ako fotovoltaicka elektraren...
Odpovedať
@zita19 Predstav si situáciu, že štát by daroval každej slovenskej rodine, ktorá by o to prejavila záujem, 1 hektár pozemku / v Rusku to takto funguje/. Každá rodina by si na svojom pozemku pestovala vlastné ovocie a zeleninu a prebytky by predávala ľuďom, ktorým by sa takto hospodáriť nechcelo a chceli by ostať bývať v mestských bytoch. Až na pôde, ktorá by sa zvýšila, by pestovali poľnohospodári. Takto by to bolo ideálne podľa mňa.
Odpovedať
@zara71 este k tomu prvemu komentu. Kurna, ty si uz nieco pestovala na to aby si z toho vyzila? Teda nie tri hriadky mrkvy pre vlastnu spotrebu co ju zjete tak do Vianoc, ale na to aby si to mohla predat a kupit si saty, zaplatila elektrinu, palivo, detom kruzky, internet... A psenicu nedopestujes na kopci. Jednoznacne nerozumies zadaniu. Roky rokuce sa tu gazdovalo, este su regiony kde sa gazduje ako hlavny zdroj prijmov. Na hektri pody rodinu neuzivis. Toto su len naivne predstavy romantikov, ktori nechapu suvislosti. Chod sa spytat ludi do Lendaku ako sa im v eko-osade a v suzneni s prirodou na vlastnej pode zije. Ci vyziju bez toho aby chlapi chodili po svete zarabat, zatial co cele gazdovstva su na pleciach zien, ktore sa staraju o obhospodarovanie pody, domacnosti, statok, deti.. A este si zober tabulky vynosov jednotlivych plodin a prerataj si kolko pody potrebujes aby si dopastovala len vsetko pre vlastnu potrebu. Kolko clovekohodin na to potrebujes. Ako hlavny zdroj prijmu to nestaci, ako vedlajsi to nestihas obrobit. A este postavim otazku opacne? Preco ludia silou mocou potrebuju stavat na rovine, kde by sa mohli pestovat kapusta, zemiaky, psenica? Preco kazdy silou mocou chce len rovinaty pozemok? Preco nestavaju vo svahoch, kde sa traktor s pluhom neobrati? Na svahovitych pozemkoch sa stavat da, ale produkcne hospodarit nie.
Odpovedať
@zara71 stat nemoze darovat, lebo stat pozemky nema (az na par vzacnych vynimiek. Tie pozemky by musel niekomu vziat a darovat ich inemu. Jedna naivnejsia predstava ako druha. Predstav si, ze mas podu, je jedno ci 4 are zahradky za mestom alebo 400 hekterov pod Tatrami, kde agopodnik pestuje repku a tebe aspon obcas kvapne nejaky vynos, ale mas podu, ktorej je stale menej a bude stale drahsia a na tej pode mozno o 5 generacii neskor na tej pode tvoji prapravnuci budu moct stavat svoj vysnivany domov a dosli by za tebou, ze tvoju podu darujeme spolku eko-naivistov aby si tam ukojili svoje predstavy o spravnom sposobe zivota. Do prdele by si ich poslala takou skratkou, ze by brali aj futra so sebou... Aj keby za tebou dosli eko-naivisti, ze si na nej chcu naplnit svoje sny, tak ci im ju nepredas za symbolicku cenu. No vytrieskala by si z nich kolko by slo, lebo tie peniaze by si mohla investovat do naplnenia svojich (mozno aj neekologickych) snov alebo zabezpecila by si nimi lepsiu buducnost pre svoje deti. (napriklad vzdelanie, napriklad postavila novy dom)
Odpovedať
@zita19 My máme pozemok len necelých 20 árov a čo sa týka ovocia a zeleniny sme celoročne sebestační. Áno, občas si kúpim v obchode banán, pomaranč, či mandarinku, ale to len pre chuť, nie že by som musela. Zeleninu nekupujeme žiadnu, ani zemiaky. Polovicu nášho pozemku tvorí okrasná záhrada, na druhej polovici máme permakultúrnu biozáhradu, kde nepoužívame žiadne chemikálie, takže pestujeme vlastne len na 10 ároch. Či hektárový pozemok uživí 1 rodinu? Bohato! Len netreba byť hnida. Takých, čo len budú posedávať na lavičke pred domom a bedákať, aká je chudoba, neuživí ani 20 hektárov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 Veď ja viem, že štát nemá toľko pôdy, aby mohol každej rodine darovať hektár. Napísala som to len ako takú romantickú predstavu, ako by to mohlo vyzerať v ideálnom svete. Inteligentní snáď pochopili.
Odpovedať
@tristann Ako píšeš si mladý človek ale ešte to nemáš moc v hlave správne potriedené. Už len to čo si popísal si odporuje a je veľmi srandovné ...ešte sa tuším len " hladáš " Všetko by som ti vyvrátil, ale rozpisovať sa mi to tu nechce.
Odpovedať
@zara71 ja si radsej zarobim a kupim. Necham zarobit tych co pre mna vypestuju. Zahradku mam len pre spestrenie deja, co to aj dopestujem pre vlastnu spotrebu. A nepripadam si ako hnida. Nehnevaj sa na mna, nemozes takto oznacovat ludi, ktori nemaju potrebu rypat sa v zemi. ty ale kupujes aj muku, aj hrach, aj fazulu, maso asi nie, ako tak dedukujem, mlieko tiez zrejme kupis. Ci? Na tom hektari by si pestovala aj psenicu na muku? Aj repku na olej? To, ze mate krumple, zeleninu a ovocie zo zahrady neznamena, ze ste sebestacni a neboli by ste plne sebestani ani na hektari. A este takto. Nepoznam nikoho konkretneho z Lendaku, to mi len tak ako nazorny priklad prislo. Mam v pribuzenstve rodinu, ktora samostatne (polno)hospodari v okrese Svidnik. Pozemkov maju habafuk, aj polia, aj pasienky, aj lesy, dobytok aj hydinu. A nedorobia na seba aby bez dalsich prijmov vyzili. Je mi jasne, ze neobrabana poda ta neuzivi, ale uzivit sa LEN na pode nie je len taka brnkacka.
Odpovedať
Ja neviem, či by mi hektár pôdy vedel zarobiť toľko, aby som uživila rodinu len predajom ovocia a zeleniny . Ale veď popri tom, čo vypestujem, si môžem privyrábať aj niečím iným. Ja to tak robím napríklad a môžem ti povedať, že odkedy bývame tu na samote, sme na tom finančne neporovnateľne lepšie, ako keď sme bývali v meste v paneláku. Sú tu napr. oveľa nižšie mesačné náklady na bývanie. Možno je to aj tým, že keď nechodíš do mesta, nemáš vlastne kde tie peniaze minúť :)
Odpovedať
@zita19 Čítaj prosím pozorne. Napísala som, že sme sebestační čo sa týka OVOCIA A ZELENINY. Samozrejme, že napr. olej, ryžu, pečivo, cukor, soľ... kupujeme. Mäso, vajcia a mlieko nejeme.
Odpovedať
@zara71 nie, idealny svet neexistuje, idealny svet pre kazdeho neexistuje. Kazdy si musi zariadit svet sam tak aby sa idealnemu podobal. Takze: Do zlej kolisky si sa, dievca, narodila, do zlej rodiny si sa vydala. Mala si si vyberat take rodiny co maju podu (alebo dostt šušňov aby si si ju mohla kupit) kde by si sa mohla realizovat. ;-)
Odpovedať
@zara71 ale ty si naivne zacala o hektari, na ktorom by si zrejme sebestacna bola.
Odpovedať
@zita19 Ja som nikde nenapísala, že ľudia, ktorí nemajú potrebu rýpať sa v zemi, sú hnidy. Ale poznám veľa takých, čo majú velikánsku záhradu a majú tam len polmetrovú burinu. Záhrada im slúži na to, aby mali kde na večné časy uskladniť každú haraburdu, ktorú im už doma netreba. Aby si vyhrnuli rukávy a niečo vypestovali, to nehrozí. Radšej budú sedieť na lavičke pred domom, pofajčievať a bedákať, aká je chudoba. A ich deti k nám chodia žobrať, aby sme im dali jablká. V mojom okolí žije bohužiaľ veľmi veľa takých ľudí. Takí by mali ísť bývať do paneláku a predať svoje záhrady ľuďom, ktorí majú k pôde a prírode vzťah.
Odpovedať
@zara71 nechajme hnidy, ja som sa tak zamyslala... Kebyze mas ten hektar pody, hektar urodnej pody co by si tam pestovala. Kedze ides na permakulture, tak bez mechanizacie, to mi je jasne. Clovekohodiny neriesme, riesme co a kolko by si dokazala z tej pody ziskat a ako daleko by ste dosli v sebestacnosti.
Odpovedať
@zara71 chodíš do Stupavy práce za peniaze, či žiješ z permakultury, či berieš nejaké dávky a príspevky od štátu.? A ten sad co prináša jablká, ovocie ste zdedili, či kúpili? A už dávno gazdovia stavali domy na neurodnych pôdach, nie ako teraz na zirnych rovinách, sadoch..
Odpovedať
@zara71 Ja len jednu poznámku - za co sama seba povazujes? Mam pocit, ze si myslis, ze si najmudrejsia na svete a len ta vies, co a ako treba robit. A ked je to tak fasa v Rusku, kde rozdavaju po hektari pody, co tam este nie si? Aj ja mam vztah k zahrade a tesim sa zo vsetkeho dopestovaneho, ale zato mam pojem o realite.... a nebudem tu tarat ako by stat mal rozdavat podu, aki su perfektni ti, co nejedia maso, mlieko a vajcia, a kopec dalsich dristov. Ked je jedine taky sposob zivota o akom pises pre teba prijatelny, tak sa musis zariadit tak, aby si na to mala!
Odpovedať
@zita19 Keby som mala hektár pôdy, urobila by som si na ňom rodový statok. Čo všetko by na takom rodovom statku malo byť, to je na celú knihu. Ak ťa to zaujíma, daj si do google "rodový statok" a prečítaj si o tom niečo.
Odpovedať
@daralbajda Nie nechodím do práce, ale pracujem doma. Muž chodí do práce. Okrem dvoch jabloní, ktoré tu už boli, sme si všetko zasadili sami. My ovocie a zeleninu nepredávame, máme to len pre vlastnú spotrebu. Prebytky rozdávame rodine...
Odpovedať
@tristann na vychode nic take nieje najblizsie tusim niekde na orave... a tie krasne sady co tu niekto hadzal link ak bude azor tak sikovne predavat ako tu lokalitu na byvanie u nas tak to budu roky kym z toho nieco bude a tom co zapytaju za pozemky ani nehovorim radsej... @zara71 na sk sam len z dopestovaneho nevyzijes a to viem z vlastnej skusenosti tych hektarikov totizto po nejakom prapradedovi moj dedo vyrestituoval dost a velke oci ideme gazdovat ano urodilo sa ale keby nebol prijem aj z prenajmu, nejakej dotacie a dochodok nebolo by z coho zit... O muklovani celej familie trebars pri zberani zemiakov, maku ci kapusty a ineho nehovorim... Ja mam rada aj zahradku aj co to dopestujeme ale ako prilepsenie nie ako sebestacnost a predaj ... O tom rusku realita bude mat nejaky hacik, propaganda ako niekedy pri 5rocnych planoch a ked sa urodilo v republikach malo oproti planu tak zatlkat zatlkat vsetkeho je dostatok doviezli z ruska o tom ze ludkovia tam potom hladovali o tom uz sudruhovia pomlcali...
Odpovedať
@zuzimia Nie, nie som najmúdrejšia na svete, najmúdrejšia si ty. Ale veď ja na to mám moja, ale hektár pôdy, na ktorom môžeš aj postaviť dom, proste nekúpiš, pretože všetky väčšie pozemky sú poľnohospodárska pôda, na ktorej sa nesmie stavať, chápeš? Poľnohospodári zaberajú hektáre pôdy a ľudia potom musia žiť v getách /pardón satelitoch/ ako sardinky, či sa im to páči, alebo nie.
Odpovedať
@zuzanale V Krásnych sadoch nás odradilo najmä to, že by sme si pozemok nemohli oplotiť /nesmú sa tam stavať ploty/ a veľa ďalších obmedzení. Keď si človek buduje rodový statok, tak od toho očakáva hlavne určitú slobodu a tam je tých obmedzení až príliš. Ja som ale nikde nenapísala, že by sme sa chceli živiť pestovaním. Napísala som, že keby mal každý hektár pôdy, vypestoval by si zdravé potraviny pre seba a svoju rodinu a prebytky by mohol predať ľuďom, ktorí pôdu nemajú. To je všetko. Žiadne muklovanie.
Odpovedať
@zara71 no neviem.... Neverím z tohto ničomu.
Odpovedať
@zara71 ale polnohospodarka pode je na to aby sa ne nej pestovalo, cokolvek ale pestovalo, nie aby si tam niekto staval rodinne statky. A o rodinných statkoch ja citat nemusim, ja som stara korcula, moji stari rodicia to zazili na vlasnej kozi. Gazdovali na pode, pestovali, chovali predavali "prebytky" ale castokrat tie prebytky boli take, ze maslo sa odnieslo na trh do mesta a deti jedli chlieb so slivkovym lekvarom, lebo bola treba zaplatit mlynarovi za pomletie muky. Ak, bolo treba pozicat mlatacku, tak ten kto mlatacku mal bud bral hotove alebo "desiatok" z vymlateneho, za pozicanie kona na orbu bolo treba tiez zaplati, bud robotou, bud peniazmi. Na poli robila cela rodina od svitu do mrku, dedo chodieva do tehelne robievat aby mali cosi naviac. Nedajboze sa nieco neurodilo, odrobili na tom celu jar, leto a celu zimu sa mohli kukat do prazdnej sopy.. Nie neboli uplni chudaci, ale do pohodlného zivota to malo kilometre a kilometre. A to nemali 1 hektar, mali tych hektarov celkom dost. Ale jasne, muz donesie peniaze, ty by si sa hrajkala na (malo)statkarku, hladom by ste nepomreli aj keby sa nic neurodilo. Tak si kup svoj hektarik, dva niekde na lazoch, tam je opustených rodových statkov, alebo gazdovstiev celkom dost aj ceny priaznivejsie a ukaz co vies. Ked ide o naplneie sna nemusis mat svoj hektarik akurát na Zitnom ostrove. Dokaz nam, ze my sme vedla. Pestuj a uzivaj si svoj sen. Ked nemas kes, kup na uver.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?