Ako sa žije v Dunajskej Strede?

Profilova fotka
Rozmyšlame nad kupou byt v Dunajskej Strede.A chcel by som sa vas opytat ako sa žije v Dunajskej Strede?Poradte niekto! Prosim
Odpovedať
1
2
a chcete dochadzat za pracou do BA? Lebo to je uz zabijak....
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo? Vsak vlakom je to 45min.
Odpovedať
ale zeleznicnu dopravu caka do buducna znacne znizovanie poskytovanych sluzieb.... Ja by som sa na vlaky nespoliehala. A preco uvazujete az nad DS?
Odpovedať
Profilova fotka
peniaze :-) x-)
Odpovedať
Profilova fotka
do našej ulici sa teraz prisťahovali z BA a cestuju za prácou do BA s autom (Vrakuň)
Odpovedať
Profilova fotka
ak nevieš madarsky, tak strašne
Odpovedať
ja som sa prestahovala z BA a bola to nasa najväcsia chyba akú sme mohli urobit, a to co usetrite na kupe bytu velmi rychlo prerobite na doprave nehovoriac o ostatných obmedzeniach :-( , myslím ze to budete velmi lutovat, aj mi chceme vypadnut ale momentalne sa nehnutelnosti nehybu tak musime cakat pokym sa dom predá, chodte radsej smerom na PN alebo záhorie len nie juh slovenska - nieje tu ziadne slusna práca, školy, školky........
Odpovedať
Profilova fotka
Uplne suhlasim s Angelou1. Pracu si nenajdes , pokial nevies po madarsky. Slovenske skoly alebo skolky nehrozia... My o rok balime.. nieje o com ...
Odpovedať
@miro25ba suhlasim s @angela1 a @petronela8 a odporucam ti neist do DS. Tie peniaze stokrat prevezies...a este aj prides o nervy...
Odpovedať
Profilova fotka
@miro25ba Ja sice v Dunajskej Strede nebyvam, ale zijeme na juhu a je to totalna blbost, ze tu nie su slovenske skoly ci skolky - to ti podla mna napisal niekto zo Ziliny :-) Dunajska streda je krasne mesto, moderne, maju tam vsetko dolezite k zivotu, obcianska vybavenost, obchody, kina na urovni - cize co viac mozes chciet..S pracou by asi bol problem, ked nevies po madarsky, ale ked chces dochadzat do blavy, tak to potom pre teba nie je problem. My s manzelom zijeme v obci, kde je 80% madarov, manzel vie po madarsky tak 4 slova a cuduj sa svete, rozumie si s kazdym - vsak inac by sme sa asi ani neprestahovali z ba. A co ludia, co byvaju v Rajke alebo v Kitsee?
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 my sme bývali v šamoríne 3/4 roka. Tiež sme takto chceli vyriešiť bytovú otázku, lebo na byt v BA neboli prachy. Utiekli sme stadiaľ späť do BA s vyšším HU. O dochádzaní ani nehovorím a to sme mali iba jedno dieťa. V DS mi nevedeli slovensky poradiť ani kde nájdem políciu. Skôr som sa tam dohovorila ang. Ale to je už iná téma. Pekný deň.
Odpovedať
@blondiee83 síce sa DS už slušne buduje a vyzerá ako mesto docela ok ale po slovensky sa tam ozaj nedorozumieš - možno by aj vedeli ale slovenčinu zámerne ignorujú :-) a aj v slov. školach sa bavia cez prestávky všetci po maďarsky a deti potom veľmi zle skloňujú a chytia príšerný prízvuk a niekto kto je zvyknutý na BA si len veľmi ťažko zvykne ak vôbec, a nie je to o tom že by tam boli zlý ľudia sú ako všade inde, a tý čo bývajú v MR alebo v AT - to je niečo neporovnateľné lebo sú v inom štáte takže je pochopiteľné že náš jazyk tam nieje prvoradý
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
..no my sme sa presťahovali z BA do Hornej Potône, už tu asi 1/2 roka bývame, predtým sme sem chodievali na predĺžené víkendy....manžel s dcérou chodievajú do BA do práce a do školy...do DS chodievame na nákupy a ešte sme nemali problém, že by sme sa nedorozumeli alebo tak...aj tu v dedine sa v pohode dorozumieme..mám pocit, že uz nás poznajú tak prehodia na slovenčinu.je tu aj škôlka s jednou slovenskou triedou, ale jasné, že keď sú deti medzi sebou nachytajú z oboch jazykov niečo ale nepovažujem to za nevýhodu, skôr naopak :)
Odpovedať
Profilova fotka
ja poznam jedneho, co predava 3izbovy byt v DS :D a tiez za nho nechce vela
Odpovedať
Profilova fotka
no pekne dakujem za vase názory to dochadzanie by mi ani tak nevadilo troška sa spolieham na ten novy vlak ktory ma začat premavat medzi BA-DS zratal som si aj kolko precestujem a ovela viac ako teraz na dopravu neminiem pretoze keby to mam riesit autom alebo autobusom tak do toho vobec nejdem viem aka je situcia v doprave tym smerom. to ze neviem po madarsky az tak neriesim.V práci mam kolegov ktory toho po slovensky tiez moc nemusia a dohodneme sa .Určite som ale rad za vsetky vase nazory a velmi mi to pomohlo
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@miro25ba Kludne sa do DS presťahuj ,avšak musíš vedieť či chceš len lacné bývanie alebo kvalitnejší život. My tu bývame od 2007 a dovtedy sme žily v Devínskej Novej Vsi, pracujem vo VW a manželka v unione na Bajkalskej. Ja dochádzam zmluvným busom a ona SADkou no do práce cestuje o 10 min dlhšie bez prestupov než v BA a s dvoma prestupmi. Zvolili sme si síce najdrahšiu štvrť (sídlisko Západ) no kvalita bývania sa nedá porovnať, vela zelene do centra či autobusovú a železničnú stanicu pešo 10min. Ludia sú tu prívetivý a ked aj nevedia dobre po slovensky tak sa snažia,bežne stretáme mládež na chodníku hovoriť po slovensky a náš malý chodí do slovenskej škôlky a nemáme problémy ako to tu píšu. Ak viem pomôcť rád ti pomôžem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 nie som zo ZA ... mas pravdu v DS su slovenske skoly , ktore za chvilku zrusia a o skolkach ani nevravim .. Mozno sa nazyvaju slovenske skoly a skolky ale dieta sa tam skor nauci po madarsky ako po slovensky... Kina na urovni ..musim sa smiat .. NO COMENT.. a obchody... mozno som narocna ale ak si chcem kupit nieco okrem potravin radsej idem do zahranicia alebo BA to isti... A nevravim o tom ze sa Ti tak kazdy prihovara po madarsky (posta, urady, banky a pod) ..clovek sa tam citi ako idiot .. MOJ NAZOR (nikomu nevnucujem)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ahojte. Rad by som ozivil tuto temu a spytal sa, ako sa zije Slovakom v Dunajskej Strede, ako je to so skolami, skolkami, pristupom "domacich" a celkovou kvalitou zivota. Ceny nehnutelnosti su v porovnani z BA stale podstatne nizsie, preto myslim nie som sam, kto zvazuje tzv. DS alternativu. Co sa tyka dochadzania, vzhladom na to, ze pracujem v Lamaci, az do vystavby rychlostnej cesty planujem cestovat autom cez Gabcikovo, Vojku, atd. Kompa je predpokladam len pre vyvolenych. Vopred vdaka za reakcie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ja práve kupujem byt v DS. Po rokoch v podnájme v Bratislave má to prestalo baviť. Budem dochádzať regiojet-om. Bratislava je pre mňa čo sa týka realít extrémne drahá a ja už nie som najmladší. Tak som sa rozhodol takto a verím, že všetko bude fajn. Veď byt je investícia. V mojom prípade sú to uložené úspory. S bytom sa vždy dá niečo robiť, keby bolo treba. Takže tak. :-)
Odpovedať
@ramble Dakujem za prispevok a zaroven prajem co najspokojnejsie byvanie. Ak ste si vybrali byt v blizkosti stanice, myslim, ze rozumna volba. Uprimne som ocakaval viac prispevkov v tejto teme. Nechce sa mi verit, ze DS alternativa je az tak nezaujimava vzhladom na ceny nehnutelnosti v BA.
Odpovedať
Nie je to úplne blízko stanice, ale 15 - 20 minútová prechádzka večer neuškodí. Ráno chodím mhdčkou. Zatiaľ sa mi býva dobre. Rozprávky typu - Maďari v DS žerú Slovákov - sú asi naozaj iba rozprávky. Mám svoje roky, školy riešiť nepotrebujem. Potrebujem pokoj a ten tam mám. Zatiaľ som spokojný. Ono to bude hlavne o tom, čo má kto v hlave. Vždy je to o ľudských hlavách.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?