Výpočet mesačnej spotreby energií

Dobrý deň, Staviam rodinný dom a neviem sa rozhodnúť medzi elektrickým alebo plynovým kúrením. Vedeli by ste mi poradiť s výpočtom? Ide o dom - bungalov 1 podlažný, pôdorys 12,5 x 9 m, obvodové steny sú z Porothermu 30 cm + 12 cm polystyrén, strop trámový drevený 30 cm vaty, podlaha 10 cm polystyrén, okná trojsklo, oblasť Žilina a sme 4 členná rodina. Kotol by som chcel buď plynový kondenzačný s prietokovým ohrevom TUV a podlahové kúrenie, alebo potom el. podlahové kúrenie + el prietokový ohrev TUV. Ide mi hlavne o to, či by ma vyšlo lacnejšie kúriť elektrikou a pritom využívať tarifu zo zníženou cenou elektriky aj na ostatný chod domácnosti, alebo ma vyjde lacnejšie plynové kúrenie + drahšia el. energia na ostatný chod domácnosti, takže by som potreboval vypočítať komplet mesačné náklady na chod domácnosti za predpokladu plyn + elektrika, alebo čisto len el. pripojenie Ďakujem
Odpovedať
@ducho30 Dobrý večer. Po posledných zmenách v cene elektriny sa stiera rozdiel medzi D2 a NT vo vykurovacích tarifoch, takže si bez výpočtu dovolím tvrdiť, že pre takto koncipovaný dom (asi nie ani NED) bude výhodnejší plyn. Odporúčam spraviť z toho dom blízky pasívnemu. Potom postačí investícia do kúrenia a TUV fakt minimálna (napr. 300 €) a je možné mať plneelektrifikovanú domácnosť.
Odpovedať
Elektricke kurenie so znizenou tarifou uz nie je to co byvalo, pozrite si cennik, je tam minimalny rozdiel. Modrastrecha je plna prispevkov ale viacmenej vsetky sa zhodnu v jednom ze je jedno cim budete kurit, dolezite su tepelne straty domu, t.j. uniky konstrukcie. Kurenie elektrinou nie je drahe len treba mat male straty. A pri malych stratach taktiez aj naklady na vybudovanie vykurovacieho systemu su male. Co som len tak zbezne ratal, tak naklady na plyn. kotol, krbovu vlozku, podalhove kurenie s moznostou vykurovania z krbu, akumulacna nadrz TUV...v sucasnosti velmi caste riesenie ale cena sa hybe cca 10 000 Eur + solarny ohrev dalsie 4000 Eur. A teraz si predstavte ze tych 15 000 by ste nastavili tak, ze by ste dosiahli nizsie straty a nasladne naklady na prevadzku - pre lokalitu Zilina zdvojnasobit zateplenie, rekuperaciu a tak. Kazdopadne vzdy je to aj o tom aby naklady sa vratili v rozumnej dobe. Ak by ste dosiahli nizke straty, staci dat el. rohoze ci folie pod plavajucu podlahu ci dlazbu, jednoducha regulacia, ziadne rozvody podlahoveho kurenia a vdaka dotaciam na fotovoltaiku a natocenia strechy domu viete uzit dotacie na kupu FT panelov. JE to o tom co pise blacksr, mio, ludia, ktori tu na fore v praxi ukazali ako sa to ma robit.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky suhlasim aj s tebou aj s @blacksr. len jedna otazka - dotacie na fotovoltiku? to je nejaka novinka? viem iba o tej na solare a aj tam to vyzera blede..
Odpovedať
@yaninca Opravuje ten preklep. Samozrejme ako ste napisala dotacia je len na kupu solarnych kolektorov pri FT dotacia je vo forme vykupnej ceny elektriny, ktora je vyssia ako cena za ktoru odoberate Vy od distribucky. A aby ste boli v obraze dva-tri FT panely na streche nie je ziadna vyhra. Navratnost ci ciastocna sebestacnost (najma cez "den") sa da zabezpečit niekolkymi kWh kde po cca 10 rokoch mate splatenu investiciu a nasledne Vam to prinasa nejake peniaze + minimalne platby distribucke (zivotnost cez 20 rokov aj ked zaruku poskytuju dodavatelia iba cca na 10 rokov).
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky dakujem:) my by sme mali mat tep. stratu domu okolo 4-4,5kw, zvazujeme elektrokotol a vodnu podlahovku + fotovoltiku na ohrev vody (logitex). dobre riesenie ci zostat pri plyne ci dat el. kable? nakolko je fotovoltika vhodne riesenie pri kabloch a nakolko pri vodnej podlahovke? vdaka..
Odpovedať
@yaninca: 4-4,5kw - mate rekuperaciu? Alebo je to tepelna strata bez vetrania?
Odpovedať
@yaninca kurenie prisposobte strate domu. Ale, treba si tiez zratat investicne naklady na vykurovaci system (el. vykurovanie je o cosi lacnejsia investicia - el. folie, jednoducha regulacia, atd.) pri plyne (kotol, komin, podlahovka, potery, rozvody...).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, neviete mi poradit ako vypočitam spotrebu plynu na kurenie v dome, kde je na prizemi v obyvke, kuchyni a kupelni podlahove elektricke kurenie a pre zvysok domu je na plyn? teda bude na plyn? dom ma 181m2 uzitkovej plochy cca. dakujem
Odpovedať
@tinika Treba si vypočítať, alebo dať vypočítať potrebu tepla na vykurovanie každej časti zvlášť. Potom výsledky v kWh vynásobiť cenou za 1 kWh získanú elektricky a spálením plynu. Počíta sa to tak, že si vyrátate plochy konštrukcií, ich "U", vynásobíte delta T a dĺžkou vykurovacieho obdobia. Zarátate vetranie. Potom vyčíslite všetky zisky a tie odrátate. Vyjde potreba tepla, ktoré treba do domu dodať, aby neklesala teplota.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem a nevies kolko take dačo stoji? Lebo my zatial uvazujeme o kupe jedneho nedokončeneho domčeka, a si chceme spočitat čo nas to bude stat kym dokončime a tiez potom prevadzkove naklady. vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@ducho30 Pri takom dome ako pisete to vidim bud na plynove kurenie, alebo ak kurenie elektrikou, tak tepelne cerpadlo (co najlacnejsie vzduch-voda cinske - cca 2500 Eur). Kurenie elektrikou na priamo je ta najdrahsia vec pri takom dome ako pisete. A fotovoltaika je uplne bezpredmetna pretoze sa splati len vtedy ak dokazete tu elektrinu predavat a to z toho co pocuvam okolo znamych nedokazete, lebo sa nedostanete cez byrokraciu a neschvalia Vam to. Ibaze by ste boli rodina Jana zo Ziliny :)
Odpovedať
@tinika Desiatky až stovky eur. Prečo plánujete kúrenie kombinované? Nie je jednoduchšie mať len jeden zdroj?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr no my uz riesime to čo bolo urobene, kedze chceme kupit skoro hotovu stavbu, tam je urobiene elektricke podlahove a na zvysok chceme plyn, lebo elektricke by bolo asi dost drahe či sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zrejme prv treba vediet tepelne straty a potom uvazovat ake kurenie, len to ja neviem, musim zistit
Odpovedať
@tinika Ale dobre na to idete. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ohladne čoho myslis ze dobre?
Odpovedať
@tinika že najprv treba začať návrhom - aký to bude dom a kúrenie voliť podľa neho (lebo niektorí ľudia si vysnívajú, že chcú silou mocou tepelné čerpadlo a solár a krb... a k tomuto predraženému a predimenzovanému systému akoby stavajú dom :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr vzdy som chcela kozub s prieduchami alebo tepelnym čerpadlom, ale to bola prestava, realita by bola mozno ina a aj bude, ak ten dom kupime, lebo komin tam nie je, teda ani kozub
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?