Svojpomocná stavba 100m2

Zdravím :-) Takže, všetko je v názve. Momentálne žijeme v zahraničí, snúbenec nie je Slovák, zato je od fachu - t.j. na dome vie spraviť všetko od A po Z. Chceli by sme si na Slovensku, na východe, postaviť bezposchodový domček cca. 100 m2, z tehál. Snúbenec ma presviedča, že neexistuje, aby samotná stavba (t.j. bez zariadenia, nábytkov a pod.) stála viac, než tých 20 - 25 000. Je to pravda? Ak si teda všetko, čo nepotrebuje zo zákona dohľad / odborníka, postavíme sami a neplatíme teda žiadneho robotníka, teda nič za prácu, výlučne len materiál? Vďaka.
Odpovedať
@pomme podla mna je to malo...
Odpovedať
@katarinka2010 to isté mu hovorím aj ja, on mi ale tvrdí, že keď stavia / pomáha pri stavbe domu tu vo fra, stojí to 30 000... naposledy pomáhal rodinnému priateľovi a je pravda, že ho to toľko vyšlo... tak na druhej strane tiež nechápem, ako je to možné? :-S
Odpovedať
taketo temy su tu uz podobne. skus vyhladat a daj mu ich precitat. 20 az 25tisic je malo.
Odpovedať
@pomme podla mna je to za istych okolnosti mozne
Odpovedať
@kriloter áno? môžeš bližšie špecifikovať isté okolnosti, prosím ťa? @mima1 stalo sa, stojí si za svojím... že porovnával ceny materiálov na Sk a vo Fra a jemu to vychádza takto...
Odpovedať
@pomme nuz tak ked mu to tak vychadza tak drzim palce.... hor sa dotoho.
Odpovedať
Profilova fotka
takmer nemožné, pridaj min. 15-20tis.
Odpovedať
Ano je to mozne, pokial bude stavat z betonovych tvarnic, bez zateplenia, obycajne okna, najlacnejsiu krytinu, sam vykope zaklady....Pripadne nejaky obycajny sendvic (drevene stojky s izolaciou bez dalsich dodatocnych izolacii) Postavite dom, ktory bude mat parametre starsieho domu, to mozte rovno nieco male starsie kupit a nenarobi sa. Uspechom je ak dosiahnete do 25 tisic uzatvorenu hrubu stavbu ! ! !
Odpovedať
@oscipovsky veď ja hovorím o hrubej stavbe ;-)
Odpovedať
@pomme ja chcem tiež stavať tym istym spôsobom ale myslím si že je to ako korčulovanie na tenkom lade.Porovnaval manžel ceny tu a s tymi vo francuzsku?Okrem elektriky a kurenia nebudem platit nikomu za pracu.Material si viem zohnať zo zlavami od 25-60% zo stavebnin s ktorímy spolupracujem už 5 rokov.My mame 140m2 a chcel by som sa zmestiť do 40000€ .
Odpovedať
@pomme treba si ale uvedomit ze hruba stavba je asi najmensia polozka na celom dome
Odpovedať
@pomme Skús nám popísať aký konštrukčný systém a aké materiálny naň chce tvoj manžel použiť. To už sa budeme vedieť skôr baviť či sa s tým dá do takej ceny zmestiť a ak, tak či je to dobrá investícia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pomme ako tu bolo povedane, hrubu uzavretu stavbu postavite rychlo a lacno (ale hruba stavba je iba vymurovanie, strecha + vchodove dvere a okna) , dalsie polozky sanita, kurenie, elektroinstalacie, podlahy, omietky, dvere a zarubne, fasada....a mate dalsich min. 25 tisic. Ak svojpomocne a lacno tak potom mozno montovany dreveny dom ale tie ceny nepustia.
Odpovedať
Poschodovy dom 13x8m, hruba stavba s oknami, izolaciou pod strechou, material Ytong, stresna ktyrina Roben, okna Slovaktual. Ziadne podlahy iba zakladova platna, ziadne omietky, ziadne rozvvody. Ak odratam naklady na strop a murivo poschodia tak to moze byt okolo 30tis Eur. Kazdy material bol so zlavou min. 20 percent. Svojpomocna stavba (majstrov som rychlo vyhodil). Da sa pouzit aj lacnejsi material a usetrit ale dost na ukor kvality.
Odpovedať
@pomme aj ja som to pochopila že cely dom za 20-25tis..ak hovoriš hrubej stavbe tak ak by rozumne vyberal material, hlavne so zlavami, robotu si robil sam tak sa to da..to ma pravdu ..len teda..napisala si že "samotna stavba ..bez zariadena atd" ..ono medzi hrubou stavbou a tou "samotnou stavbou"..je zaprve ešte vela roboty a aj financii .. skus si pozriet ešte diskusie http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Profilova fotka
vy chcete bývať v hrubej stavbe? Zle položená otázka a takých otázok že za koľko postavím dom tu je donekonečna. Daj si to krát 2 a potom sa môžeš aj nasťahovať :-D
Odpovedať
@neroxin ďakujem za konštruktívnu odpoveď ;-) @katarinka2010 je to možné, ako to teraz po sebe čítam, nevyjadrila som sa presne @roman77 no hej, alternatívne bývanie :-D nie no, ľudkovia, takto (pretože vidím, že moja otázka vyvolala veľa emócií a predstavu, že nemám šajn o tom, čo to stojí) : nám je sakra jasné, že za 20k nebudeme bývať. My sme sa bavili čiste o cene matrošu, nie o zvyšku. Uznávam, že som sa zle vyjadrila, nás zaujíma fakt len cena matrošu za hrubú stavbu. Sanita je o inom, zariadenie je o inom a blabla. @geroj (dopredu upozorňujem, aby zas nedošlo k nedorozumeniu, že sa asi nebudem vyjadrovať presne vzhľadom na to, že s partnerom rozprávam francúzsky a slovenská slovná zásoba mi v tejto oblasti chýba) tehly, 25 - 30 cm hrúbka, plus vonkajšia izolácia a prípadne vnútorná, približne 50-60 cm základy, potom (vákuum???), na to niečo takéto http://fr.wikipedia.org/wiki/Hourdis... žiadne poschodie, žiadna garáž... čo ešte?
Odpovedať
@pomme je to málo-ale samozrejme záleží od veľa okolností-či budeš stavať na rovine, na svahovitom pozemku, aké je podložie, aké zľavy dokážete vydupať, a či budete robiť naozaj všetko, ale všetko sami, alebo budete najímať živnostníkov....nás prekvapil klesajúci pozemok, 1,7m pod cestou, tak len základy + doska nás vyšli na 7000€, a to sme nekupovali železo, lebo to sme mali, a základy sme robili naozaj vlastnými rukami....múry, krov strechu, všetko vlastnými rukami - len hrubá stavba bez okien nás vyšla nejakých 27000€ a ešte nezabudni, že aj projekt niečo stojí, len vybavenie všetkých povolení, prípojok tak to stojí zhruba nejakých 2500€-3000€, tiež podľa toho či je projekt katalógový, či na mieru, ako vzdialené sú inž. siete od pozemku.... a ako tu viacerí spomenuli, tak za približne túto sumu je len surová hrubá stavba-a ten zbytok do dokončenia zhltne oveľa , oveľa viac euráčov :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Mám dom, 105 m2 plocha, uzavretá hrubá stavba, okná, elektrika, EPS v podlahe, zateplený strop, tvrdá svojpomoc, cena doposiaľ 43 000 eur. K dokončeniu rátam 25 000 už aj s kuchynskou linkou. Takže na domček si treba pripraviť aspoň 70 000 eur, aj to je pri skromnosti.
Odpovedať
@pomme V zásade uvažujete správne a ak to má tvoj manžel zrátané a vie o čom hovorí, tak by som mu asi veril. Ten stropný systém ale nepoznám, to bude niečo ako polystyrénové stratené debnenie predpokladám. Môže byť problém to u nás dostať a dovoz = navýšenie nákladov. Pri snahe o úsporu treba rátať skôr s tradičnejšími materiálmi. Už som to niekde spomínal, ale opäť dám k dobru jeden koncept nízkonákladového domu: Drevostavba (menšie náklady na zakladanie, keďže stačí pár pätiek, čím sa ušetrí za betón aj za zemné práce, aj za nosné konšt), výplň zo slamených balíkov, ktoré sú dnes u nás prakticky odpad. Vnútorné omietky hlina, z vonka obklad. U nás trochu netradičný koncept, ale už existuje o ňom dosť literatúry, prebiehajú worshopy, kde sa dá naučiť ako na to a je to ideálne na výstavbu svojpomocne. Pri takomto dome sa dá dostať pomerne blízko hodnotám EPD, aj keď čím bližšie, tým už sa tá cena zas navyšuje. Potom ak chcete skutočne šetriť, pozrite si aké sú dostupné rozmery sériovo vyrábaných okien v Baumaxe, či Hornbachu a pri návrhu rátajte s nimi. Okná sú jednou z najdrahších položiek na celej stavbe.
Odpovedať
@pomme pohodička ... každy ti chce pomoct, preto prispel do tejto diskusie ... tažko je hovorit čo vas to v skutočnosi vyde..ber to prosim ako informacie a nie ako utok "že si neznala a nevieš čo čo stoji" .. z tvojho uvodneho psipevku sa nedalo toho vela vyčitat tak každy napisal kolko vedel .. Treba sa viac rozpisat a verim že su tu ludia, ktorí stavaju alebo už bývaju a budu ti ochotní poradit v otazke financii a pod.
Odpovedať
@geroj vďaka @katarinka2010 jasné :-) ja to ani neberiem, ako útok, nevýhody internetovej komunikácie ;-)
Odpovedať
aky bungalov si staval ? inak peknu sumu si dokoncil komplet za 55 000 eur. klobuk dole
Odpovedať
my sme postavili dvojposchodový dom za 45000 eur. Ale všetko sme si robili sami.Bola to riadna makačka.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim ta suma cca 25 000 za hrubu stavbu sa da zvladnut v pohode...len clovek musi si vsetko spravit sam a neplatit firmam za pracu. Ja stavam montovany drevodom a mam svoju pilu...cize rezivo na cely dom ma vyslo asi na pol.ako normalne.Vsetky mat.ako Osb,sadrokarton ,zateplenie som nakupil za pol.ceny a vsetko robym svojpomocne s rodinou.Cena mojej hrubej stavby s oknami a strechou bez vody a kurenia cca 16 000 eu :-p r.Takze ak chcete sa zmestit do ceny 25000 material musite nakupit aspon v 40%zlavach...ak mozem este poradit vsetko si 3x nechajde prejst pri nakupovani materialu hlavou :-D .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?