Staviteľ amatér

Predstavte si človeka čo jeho vrchlom staviteľského umenia je zložiť skladačku z kinder vajca a už stojan pod televízor musí skladať s manželkiniu pomocou. Takýto človek, teda ja sa rozhodne stavať dom a nechce to dať spraviť firme na klúč. Proste snaha minimalizovať rozpočet. Dajme tomu, že by som poznáňal ľudí od murárov cez elektrikárov až po obkladačov(ešte ich nepoznám, ale to asi nebude problém), myslým že aj keby som nepoložil ja sám ani jednu tehlu, vyšlo ba ma to menej ako firma čo to stavia na klúč a to rátam aj firmy čo stavajú monotvané domy. Mýlim sa? Tak teda jasná otáka pre odborníkov, koľko by nás vyšiel cca takýto dom pri podmienkach ktoré som uviedol ?http://bf-stavby.sk/?listings=bungalov-1174( myslím keby bol prevedený v murovanej podobe), alebo tento http://www.projektydomov.com/projekty.... Len samotný dom, bez pozemku, oplotenia a záhradných úprav. Kludne nech sa mi cez súkromnú poštu ozvú aj partie z okolia Galanty čo by sa na to dali a niečo už v danej oblasti postavili. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Ešte pre doplnenie. Nie som žiaden náročný človek, nepotrpím si na bidetoch a nepotrebujem dve kúpelky a toalety, kludne jednu nahradím šatníkom, alebo skladom. Proste stredná trieda náročnosti:)
Odpovedať
netusil som, ze bidet je pre tych vysoko narocnych...
Odpovedať
Ja som tých chcel len povedať, že sa jedná o niečo navyše oproti tom čo mám v paneláku a nebude mi to chýbať ani na dome:)
Odpovedať
za určitých podmienok ťa to môže vyjsť lacnejšie, ako keby si si to dal urobiť firme na kľúč. Aj keď nie je všetko o cene, že? Predpokladám, že chceš aj zodpovedajúcu kvalitu. Bez špičkového stavebného dozoru nemáš šancu ani ušetriť ani to dobre spraviť. To by mala byť prvá osoba, ktorú by si mal na základe referencii hľadať. Človeka, ktorý by dohliadol na každú etapu stavbu vrátane všetkých detailov a nadväzností.
Odpovedať
A prave spickovy stavebny dozor je to, co ti stavebna firma nezabezpeci :). Ak nechces stavat s firmou (vo velkej miere cahpem), zaplat si skutocne dobry stavebny dozor. Inak stavebne firmy beru bezne viac ako 30% marzu. V mojom okoli dokonca aj 40%.
Odpovedať
@joxe ak si reagoval na mňa, tak súhlasím, že aj pri stavebnej firme potrebuje vlastný dozor, lebo firma ho vie zabezpečiť, ale iba pre hájenie svojich záujmov.
Odpovedať
Presne tak - firma ma stavebny dozor len na to, aby mohla stavat. Nas na stavbe nebol ani raz. Ale toto som ja netusil, ze to tak bude. Musel som si vsetko sam odsledovat odkonzultovat.
Odpovedať
Čiže poďme k tej probližnej cene:) Inak vďaka za živú diskusiu.
Odpovedať
@hindzi no ja som staval prave v Galante. Poslem ti sukromnu spravu este s kontaktom na partiu, co stavala pre stavebnu firmu. Oni tiez stavaju "na kluc" ale tvrdili, ze podstatne lacnejsie ako stavebna firma, pre ktoru pracuju ako subdodavatelia :)
Odpovedať
@joxe Ďakujem ti vopred
Odpovedať
@firhang Toho sa bojím aby sa mi cena nepremrštila. Proste ako si písal, zohnať niekoho čo ti povedia vopred čo a za koľlko a takto sa pomali posúvať.
Odpovedať
@hindzi si to predstavuješ ako hurvínek válku... Ale zas na druhej strane, keďže o tom absolútne nič nevieš, tak nebudeš mať snáď veľké nároky a nebudeš vidieť nedostatky a odfláknutú robotu. Pokiaľ sa ti to nezvalí na hlavu alebo nebude tiecť pri každom daždi... A prosím, prestaň písať iba o cene, cena je to posledné, čo by ťa malo zaujímať. Technológia, postupy a kvalita by ťa mala zaujímať - aby bola priamoúmerná cene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon - že špičkový stavebný dozor......ak aj bude špičkový, dá si to riadne zaplatiť a teda mu to navýši cenu stavby....
Odpovedať
@staronova Ale spickovy dozor zrejme nezoberie 30 000 EUR ;) to je marza stavebnej firmy pri rozpocte 100 000 eur.
Odpovedať
@staronova nerozumiem, čo chceš povedať... To fakt ide pri stavbe ľuďom iba o cenu? bez ohľadu na starosti, kvalitu, rizikovosť, následky? @hindzi o stavbe absolútne nič nevie, ani si nechcem predstaviť, ako by to dopadlo, keby nechal riadenie stavby zvlášť na každú partiu... Si tu na MS nová a nevidela si xyz tém, ako partie robia nekvalitne, ako sa musí po nich opravovať, ako sa jedna na druhú vyhovárajú, ako sa zabúda na detaily, ako... Ak má investor neobmedzený rozpočet (prípadne veľkú rezervu), tak nie je problém. Ale bude ho to stáť hodne nervov a podobne. áno, navýši, ale bude to mať postavené dobre a kvalitne. Okrem toho každý, kto mal normálny (nielen proforma) stavebný dozor, ti potvrdí, že si bez problémov na seba zarobí. O to viac keď je investor absolútny laik...
Odpovedať
@worker_falcon Ja beriem všetko čo hovoríš, ale tiež som toho názoru, že sa to dá postaviť kvalitne aj o 40 000 Eur menej. Material bez DPH, ľudí ktorých nezastrešuje firma a tak platím len ich a nie chod danej firmy ( pristory, učtovníčka). Samozrejme aj firma zoženie materiel lacno, ale zisk na tom bude ich a nie môj.Toto sú veci kde vidím prietor ušetriť a nie na úkor kvality.
Odpovedať
@hindzi ja na tvojom mieste by som kúpila rozostavanú stavbu teda ak sa dá,ktorú mi niekto kto sa v tom vyzná schváli.
Odpovedať
Aj to je riešenie alebo kúpiť 4-5 ročný dom, ale stále si myslím že moja varianta je lacnejšia a nie na úkor kvality.
Odpovedať
@hindzi snáď dôjdeme ku konsenzu. Vôbec ti nevyvraciam tvoje posledné tvrdenie. Naopak, súhlasím. Ale potrebuješ niekoho, aby ťa nikto neušudil - či už na materiáli (kvalite a množstve), alebo na prácach (kvalite a množstve). A aby bolo všetko technologicky správne spravené. Viem si predstaviť, ako tu budeš každý druhý deň postovať nejakú otázku, ale vedz, že ty sa spýtaš na 1 vec, ale 5 ďalších ti unikne, lebo ťa to ani nenapadne. A potom už bude plakať neskoro.
Odpovedať
Preto som sa pýtal ako amatér, ľudí čo mi poriadia či moje zmýšlanie ja zcestné, alebo prípadne mi dohodia ľudí ktorý s tým pracujú kvalitne a ich marža nebude vyššia už zo spomenutých dôvodou ako marža stavebnej firmy.
Odpovedať
Profilova fotka
@hindzi porozmyslaj aj nad moznostou dat si postavit hrubu stavbu a potom si dojednat zvlast remeselnikov na jednotlive profesie.. hruba stavba ide pomerne rychlo je tam vela materialu (beton, tehly, krov, krytina), prac , (vykopy, zaklady, murovanie, strecha) prace idu pomerne rychlo jedna po druhej, bez vacsich prestojov. treba pomerne v kratkom case vsetko toto zmenezovat, - prace, material, ludi aby na seba nikto necakal .. si si isty ze to zvladnes? cize moje odporucenie..hruba stavba jedna partia (ci uz firma, zivnostnik to je jedno) - samozrejme DOBRA zmluva o dielo.. po dokonceni pokracovat s remeselnikmi ( zhanat si dobrych treba uz pocas vystavby ) ak sa tomu nerozumies dobre urcite zodpovedny stavebny dozor. Kolko by ta vysiel konkretny projet - oslov firmy rady ti spravia cenovu ponuku... Kolko by ta vysiel kombinaciou remeselnikov ti nepovie nikto... tam to nie je len o dohode a peniazoch ale aj o tvojom menezovani.. case
Odpovedať
Toto znie fakt rozumne a je to asi jedná vec ktorá mi hlavou neprešla. Díky
Odpovedať
Mne šlo na rovinu o to či je možné jeden z domov uvedených v mojom prvom príspevku postavť do 70 000 EUR komplet vrátane obkladov, sanity zásuviek proste hotový dom.
Odpovedať
Moj nazor je, ze nie. Neda sa to do 70 000 spravit subdodavatelsky. Stavebna firma by ti taky dom postavila za 130 000 (moj odhad, dost som tendroval pri vybere stavebnej firmy :-) ). m2 za 420 eur je podla mna nerealna cena.
Odpovedať
@firhang pekné video::) aj tak sa dá
Odpovedať
Musíš sa stať projektovým manažérom, znie to zložito, ale ide len o to čo napísal firhang a iný čo ti chcú poradiť. Všetok voľný čas aj ten ďalši budeš musieť venovať len a len stavbe. Odporúčam prejsť cele fórum, všetky odkazy, materiály, postupy a pomaly sa ti to bude kryštalizovať.Da sa to ale musíš to brať na 110% aby v konečnom dôsledku si to mal na 90% podľa tvojich predstav. Určite odporučam naozaj dobry stavebny dozor na tejto veci nebud žid. Držím palce a nepodceň prípravu.
Odpovedať
@ferofk Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@hindzi nerob si starosti, nechaj to na firmu. Tvoje úprimné vyjadrenie o tvojich technických znalostiach ťa predurčuje dať si dom postaviť. Neblázni, nechaj to na profesionálov. Hlavne potrebuješ spriaznený stavebný dozor, čo bude kopať za teba...
Odpovedať
Profilova fotka
@hindzi podla mna by si mal kupit uz hotovy dom, nevyjde ta to o moc drahsie ako keby si ho staval s dozorom alebo cez firmu a mas moznost to vidiet, sice nemas moznost zasahovat do dispozicie, ale snad by sa ti pri sucasnej ponuke podarilo najst nieco vyhovujuce...
Odpovedať
Mne páni, ale potom jedna vec nie je jasná , ako môže niekto predávať takýto dom vo finálnom stave: http://www.topreality.sk/predaj-novos... za 85 000 Eur vrátene pozemku a ešte a na tom aj zarobiť. Hádam na tom nepracuje charita, ale niekto kto chce zarobiť.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?