Stavať či nestavať v dnešnej dobe?

Zdravím všetkých, už niekoľko mesiacov s manželkou sa lámeme či isť stavať alebo nie. Máme pozemok, kupcu na byt aj potencionálny podnájom počas výstavby. Jediné čo ma odrádza je situácia vo svete, t.j. čakajú nás turbulentné časy kedy podľa mňa nie je najvhodnejší čas na stavbu. Viem, že sa musíme sami rozhodnúť, ale potrebujem argumenty, povzbudenie prípadne odradiť. Každému komentáru sa poteším.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
tak toto by zaujimalo aj mna, sme v podobnej situacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Ak mas pracu, o ktorej si myslis, ze je relativne stabilna (aj v pripade dalsej recesie) a ak chcete byvat vo svojom dome, podla vlastnych predstav, tak niet co riesit. Cakat a bat sa mozes kludne aj cely zivot, no nic to nevyriesi. Ak do toho nepojdete, tak neskor mozno budete lutovat, ze ste do toho nesli. My sme tiez riesili to iste a nakoniec sme prave vcera podpisali uver a ideme uz definitivne do toho. Problemy zacneme riesit, az ked naozaj nastanu a pridu. Je zbytocne sa stresovat a bat kvoli problemom, ktore tu nie su, mozu a nemusia prist... Just go for it...:)
Odpovedať
@oscipovsky myslím že nieje človeka ktorý sa nebojí buducnosti, ale presne ako píše @sidzej, budeš sa báť celý život, vždy sa niečo nájde. Minule to bola hroziaca vojna, teraz kríza, za pár rokov znova hroziaca vojna... Nikdy nieje správny čas, je len správne rozhodnutie ;-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto riešim momentálne aj ja, už mam vybrany dom (Bungalov 1178 - euroline), pozemok mam, na 95 % som rozhodnutý ist do toho, dokonca si myslim, že "ocakavana" kriza moze este pomoct lepsim cenam. tento mesiac chcem kupit projekt, a zacat robit na stav.povoleni a podobnych zalezitostiach a na jar, cca april-maj zacat stavat. dom mas uz vybrany ? a lokalita ?? ja som TO. ps. nie je na co cakat, vždy sa niečo moze vyskytnut preco do toho neist ale tym sa netreba zneistovat si myslim. 8-)
Odpovedať
jednoznačne stavať, materiály sú oproti minulým rokom oveľa lacnejšie...
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz alebo nikdy. Bude len horsie. Vsetko speje do recesie ( to je to slusnejsie slovo...). Mena straca na hodnote, inflacia ide hore , mozno zarobime casom viac no kupime zato menej. A ci material zlacnie je otazne. Toto som uz kedysi na dakom fore preberal, cca 1-2 roky dozadu a vsetci ma vysmiali ked som im pisal o recesii a podobne, nikto neveril ze to pride. Potom po case mi dali zapravdu ked to nastalo. A zdaleka to nekonci. Takze teraz alebo nikdy. Howgh.
Odpovedať
My prave zaciname :)
Odpovedať
treba zacat kym je cas. neskor, ked bude problem nahodou tak budete riesit. nie cakat kym problem bude a uz sa nebude dat zacat.
Odpovedať
Počas recesie by mala inflácia klesať, kúpyschopnosť obyvateľstva klesá a zvyšuje sa nezamestnanosť. Myslím, že ceny materiálov už lacnejšie nebudú, ale cena práce by mohla ísť nižšie. Horšie je, ak by Euro zdevalvovalo voči USD, to by zdraželo všetko. USA sú (chvalabohu) tiež v pekných výkaloch, takže obrovský pád Eura by nemusel nastať ani po vystúpení Grécka a Talianska z eurozóny - spočiatku by nastal chaos, ktorý by tlačil dolu všetky európske meny, panika by sa preniesla do USA a po prvotnom oslabení by sa to ustálilo. Takže kto má akú takú istotu príjmov v budúcnosti, nech kľudne stavia.
Odpovedať
pridavam sa na stranu zatial vsetykch diskutujucich: ANO, stavat. Tiez sme rozmyslali, ci sa do toho pustit, ale v zlych casoch je okrem ineho dobre mat aj vlastnu podu...
Odpovedať
Je isté, že energia sa stane najlukratívnejšou komoditou budúcnosti, jej cena bude rásť, takže keď stavať, tak čo najmenej náročné stavby na spotrebu energie. To je najlepšia investícia do budúcnosti.
Odpovedať
Ja som tiez zacal teraz na jesen. Dokonca som to bral tak, ze pokial mam nejake peniaze tak ich treba investovat a nie drzat na ucte kde skor ci neskor stratia svoju hodnotu. Takto som ich pretavil do hrubej stavby a vobec nelutujem. Jedine nad cim rozmyslam, ze ci brat hypo teraz alebo na jar pripadne tretia moznost spomalit stavbu a financovat len z toho co sa nasetri. Zatial sa mi najviac pozdava ta posledna moznost aj ked je to z hladiska casoveho ta najdlhsia varianta ale... mam kde byvat, sme zdravi, mam pracu (zatial) a zdrave ruky tak si snad co to spravim na dome aj sam. Ak by som totiz zobral uver tak by som sa snazil cim skor byvat cim by sa samozrejme aj stavba predrazila, kedze na svojpomoc by nebol priestor. Uvidim sam ako to pojde len s nasporenych a ked bude o rok situacia aspon taka ako teraz lahko si vybavim uver potom ak by mi surilo byvanie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mmisoo NO dom mam predstavu, ale v ziadnom projekte to nebolo na 100 % vyhovujuce. Lokalita? Surany. Ja skor ocakvam ze v blizkej dobe aj kvoli dlhovej krize nemoze nastat ziadne ine riesenie ako tlacenie penazie, t.j. inflacia bude pekne zozierat hypo ale aj uspory. Takze sme rozhodnuty na 90%. A inflacia ktora sa realne v poslednej dobe pekne rozbieha dava iba za pravdu.
Odpovedať
@ferre1 my sme si vybrali tvoju tretiu moznost. sice uz ako tak koncime ale aj tak to da zabrat. staviame trosku dlhsie ako vsetci no ale tak co. treba sa len spravne rozhodnut aby si to nelutoval.
Odpovedať
Vdaka za vsetky odpovede. Posunulo ma trocha dalej. Stavia niekto aj poschodak alebo vsetko bungalov? Najskor asi to bude tento podorys http://www.hartlhaus.at/hausbau/hausl... http://www.hartlhaus.at/hausbau/hausl...
Odpovedať
@mima1 no ved prave ako najbezpecnejsiu variantu v tejto dobe je lepsie zvolit tu casovo dlhsiu ale zaroven nebyt zadlzeny, resp. nemat vacsie peniaze na ucte (a najhorsie ked su cudzie). Tym, ze sa stavba spomali je cas si nasetrit nejake to euro a vela prace sa da robit svojpomocne. Mojim osobnym cielom bolo zacal tento rok a z vlastnych zdrojov spravit hrubu stavbu co sa mi este sice nepodarilo uplne dokoncit ale este stale sa na tom maka a hlavne este stale zo svojich :)
Odpovedať
drzim palce. viem o com to je, to das. :-)
Odpovedať
@oscipovsky staviam poschodovy (kuk do albumu) prave pre pomerne uzky pozemok a zaroven aj pre lepsiu energeticku bilanciu poschodoveho domu oproti bungalovu. Dokonca som si zvolil este stale na dnesne pomery malo pouzivanu plochu strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
začal si dobrú tému ako vidíš, reakcii je dosť. Som v podobnej situácii, na jar určite začíname stavať. Nesmieme predsa spomaľovať ekonomiku. Prácu zatiaľ máme, HU splácame, ináč by sme nestavali a ani predtým nebývali vo svojom byte. Lepšie už nebude... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 @calimero Z prijmom v buducnosti si nemoze byt isty nikto. Jedine ak vlastnis ropny vrt... :) alebo rovno pole. Mne ako stavbarovi staci aby som capol z rebrika a dolamal sa a som v prdeli. Suhlasim ze peniaze ak su treba minut na stavbu kym este maju hodnotu. Drzat ich na ucte je to najhorsie. No netreba minut vsetko. Treba si nechat aspon na 1 rok na vydaje a splatku hypoteky.
Odpovedať
@madein1974 s tou rezervou absolútne súhlasím. Žiaľ je medzi nami veľa dobrodruhov, ktorí sa bezhlavo púšťajú do hypoték a práve recesia im nenahráva. Takže možno sa bude predávať dosť veľa nehnuteľností pod cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Tiez ideme stavat poschodovy dom (spolu ca. 140m2). Uz mame aj stavebne povolenie, no este aktualne riesime trosku vnutorne priecky na poschodi (vid album), snazime sa vytazit co najviac z toho priestoru. Plany, ktore si tu referencoval nevyzeraju vobec zle...
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna stavat v pohode...kym maju prachy hodnotu.... minule v Novom byvaní MArtin Čapo hovoril, ze sa to stale oplati a aj hypo, ze keby niec a banka ma problemy, klient s tym nic nema, ved on jej " len" dlží peniaze, ktoré jej poctivo platí :) Len si treba pri pozickach dat riadne dlhu fixaciu urokov :)
Odpovedať
a vraj sa mame zle a sme chudobní. A stavia sa ako by dom bol zadarmo. Niekde je potom chyba, ci? 8-)
Odpovedať
@madein1974 no a ja si dovolim nesuhlasit s tou rezervou na 1 rok hypo. Samozrejme otazne je aj kolko robi ta rocna hypo splatka (3000-6000-10000€?). Rezervu na prezitie ano to suhlasim ale hypo je lepsie sa uplne vyhnut ako sa len da aj za riziko, ze pojdem doslova peniazmi na dno. No ale to je len moj nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
No oplati sa stavat. Ale musite to stihnut do konca buduceho roka, lebo šag potom bude v decembri konec sveta a hadam nenechas skoncit svet s rozostavanym barakom. nee? :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zbrdlowski Koniec sveta uz predsa bol 11.11.11 o 11h11 :) Toto vsetko tu okolo nas je uz druhy svet :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 sak zaiste. To plati len pre tych co maju hypoteku. :)
Odpovedať
@katrin21 ak banka krachne tak sú hypo splatné, aj ked predpokladám že by to skôr predali ako balík inej banke lebo si neviem predstaviť ako by to asi všetko nejaký správca vymáhal.
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 presne tak, ono kazda banka ma este zaistovnu a pod... nemoze to byt zo dna na den splatne len tak... ved to by nikto nemal, resp. by sa to riesilo hypo z inej banky pouzite na vyplatu tej povodnej hypo..ale to je na bankach, ako sa dohodnu...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?