Rozpočty, kalkulácie, harmonogram a výkaz výmer

Ahojte, modrostrecháči ;-) Hneď na začiatok mám kopu otázok: 1. Keď si kúpite projekt, dostanete k nemu aj výkaz výmer a nejaký rozpočet? Alebo len čistý projekt? 2. Dávate si naceniť projekt viacerým firmám? 3. Používate pri tom jeden dobre spracovaný výkaz výmer alebo to nechávate na firmách? 4. Ste ochotní obetovať cca. 200-300€ na spracovanie výkazu výmer a k nemu aj kalkuláciu materiálu, resp. rozpočet? 5. Stretli ste sa s tým, že ste rozposlali projektovú dokumentáciu x firmám a každý jeden rozpočet bol úplne odlišný? 6. Používate pri výstavbe aj harmonogram, resp. harmonogram s kritickou cestou? 7. Prenechávate súpis vykonaných prác na nejakom človeku na stavbe alebo si ich odsúhlasujete vy? 8. Ako postupujete pri čerpaní rozpočtu? Otázok by bolo ešte veľa, ale na prvý pokus to myslím stačí :) Jedná sa mi hlavne o rozpočtovanie a výkazy výmer s kalkuláciami, pretože dosť často sa stretávam s veľkými nepodarkami, kedy firmy, ktoré to naceňujú, tak si ani neprečítajú technickú správu, resp. si neobhliadnu miesto výstavby a potom vznikajú nepodarky, podľa ktorých má potom investor problém vybrať si jedného, lebo nevie, čo je smerodajné :)
Odpovedať
Samozrejme nečakám, že mi niekto odpovie na všetky otázky :D Len chcem rozviesť diskusiu :)
Odpovedať
1.ano 2.nie 3.ano 4.ano 5.neviem 6.ano 7.spolu so stavbyveducim a stavebnym dozorom 8.???
Odpovedať
@atlaska Ďakujem za odpovede :) Otázka č. 8 bola myslená nejako takto: Stavbyvedúci a stavebný dozor odsúhlasia súpis vykonaných prác, potom nasleduje čerpanie rozpočtu a s tým súvisiaca fakturácia vykonaných prác. Firma si robí vlastné čerpanie rozpočtu a vy im to odsúhlasujete alebo to vôbec neriešite a zaplatíte faktúru presne podľa súpisu? Jedná sa mi hlavne o vykonané práce - či si firmy fakturujú na základe reálne vykonaných prác alebo podľa rozpočtu? (napr. v rozpočte je 100m2 omietky, v reále to je napr. 91m2)
Odpovedať
kazdy tyzden bol kontrolny den s profesiami,ktore na dome pracovali. Ceny sa dohadovali samozrejme podla potrieb a realnych cien v tom obdobi, vsade sa zjednavali zlavy,urcite napr.cena okien, dveri nesuhlasila s rozpoctom.
Odpovedať
Profilova fotka
@fulko toto mi pripomína staré časy, kedˇ stav. dozor bol na stavbe pánom a bez jeho podpisu nešla ani koruna. Súhlas s atlaskou, 1 záleží čo je v zmluve, za výkaz sa pripláca 2samozrejme 3 musí byť jeden výkaz, ak si to robia firmy sami, môžu voliť iné technológie potom je to neporovnateľné. Ak sa chcú presadiť, ponúknu aj svoju variantu. 4 a.h. 5rozdiel 30-50% nie je prekvapivý, ale sú aj 300% 6 tento termín ma zaujal. nepočul som ho dobrých 30 rokov,(myslím malé stavby) 7 súpis vykonaných prác robí stavbyvedúci, odsúhlasuje dozor, na základe odsúhlaseného súpisu sa robí faktúra 8 každé fakturačné obdobie sa odpočítajú objemy z položiek rozpočtu a aj peniaze Pre firmu je obhliadka staveniska potrebná len z hľadiska organizácie práce, ponukovú cenu ovplyvní len v špeciálnych prípadoch. Je tu nebezpečie. že ak zistí chybu vo výkaze a nacení chýbajúcu časť, navýši cenu oproti iným a vypadne, aj keď to myslí dobre. Z toho žijú firmy, nacenia nesprávny výkaz, ten je podklad ku zmluve, naviac práce sú podmienkou ukončenia dodávky, investor ich musí prijať už aj v inej cene.(Záväzné podklady poskytol investor)
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpovede. K bodu č. 6 - skúšam kritickú cestu presadiť aj na malých stavbách, resp. nie na líniových, ako to bolo zaužívané. Skúšam to preto, lebo pri malých stavbách nie je s tým "až" toľko roboty a veľa ľudí rýchlo pochopí, ako sa v tom vyznať a na čo si majú dávať pozor :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fulko súhlasím, je to materiál pre investora každý stavbyvedúci to má v hlave. Keď sa táto metóda používala, bol stabilný počet pracovníkov a plánované hospodárstvo, teraz a hlavne na malých stavbách sa musí majster prispôsobovať denne zmeneným podmienkam a graf by mu bol na príťaž. Ale podľa neho sa dá postaviť drevodom za týždeň.
Odpovedať
@fulko Ahoj! Ak kúpiš typový projekt,je jeho súčasťou výkaz výmer, rozpočet. Ak chceš porovnávať ceny od niekoľkých firiem, músíš im predložiť rovnaký výkaz výmer aby sa dali porovnávať ceny. Niektoré " firmy, živnostníci" ani nevedia čo je to harmonográm prác a nie to ešte kritická cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@fulko áno, môžeš sa vydať touto cestou, nasadiť si ružové okuliare 8-) , ale počítaj so zvýšenými nákladmi. Podľa tvojho slovníka, ktorý používaš, tak si ako-tak v stavebníctve doma. Moja rada, manažuj si stavbu sám, ak na to nemáš čas, najmi kvalitného stavebného dozora / @jan45 ;-) napr./ a ušetríš veľa, veľa peňazí...
Odpovedať
@topvideo ďakujem za odpoveď, len som chcel vedieť, niektoré veci od ľudí, čo si tým prešli. Pretože sa venujem rozpočtovaniu a stavebnej činnosti a stretávam sa s rôznymi situáciami.
Odpovedať
Profilova fotka
@fulko ja som si dal napríklad urobiť výkaz výmer, stálo ma to 60€, potom som dal naceniť firmám, za koľko by to urobili. Vyberám iba jeden príklad, betón mi nacenili za 86€, pričom v pohode sa dá zohnať za 60€..len toľko. Za tú námahu ti to stojí, obehaj si to sám.
Odpovedať
výkaz vymer by mal byt automaticky k projektu a nie žiadne navyšovania zbytočne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@benders ano, to je pravda, ale aka je realita? Stale sa stretavam s tym, ze projektant sice vie veci nakreslit, ale vykaz vymer spravi len taky , aby sa nepovedalo a potom je investro prekvapeny, ked polozky nesedia o 40-50%, resp. niektore chybaju uplne.
Odpovedať
@fulko tak takeho projektanta posli vieš kam začína sa to na Do P. treba dohodnut presne podmienky s projektantom do predu, čo všetko bude projekt obsahovat za dohodnutucenu projektu a tiež dat nejaku klauzulu do zmluvy ze ak prekročí dana skutočnost nejake percenty na ktorých sa dohodnete, bude niekto niest penalizáciu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?