Rozpočet verzus plány

vs. reálne bývanie. Zdravím tu všetkých. Nemám v okolí vôbec ľudí známych čo stavajú alebo zamýšľajú stavbu domu. Mám nulový ánung. Mám len vlastné haluze čo a ako by som +- chcel. Moja otázka a zároveň možno i diskusia(neviem či budú reakcie) sa týka rozpočtu a následnej reality. Rozpočet ešte nemám no mám tiché tušenie, že2NP môjho RD bude stavané ako 2 etapa v budúcnosti. Chcem rovnú zazelenenú strechu- riadny trávnik na ktorom si grilujem-pochôdzna. 1NP budem chcieť dočasne uzavrieť takisto ako rovnú pochodznu strechu kým budú nové financie na 2NP. Môžem takúto predstavu rovnej strechy ktorá má byť v budúcnosti vlastne podlahou v 2NP vôbec po projektantovi žiadať? Nemám predstavu ako je to s odvodnením nakoľko aj "rovná strecha" musí byť určite pod určitým sklonom. Ako sa to v takýchto prípadoch plánovanej budúcej prístavby má riešiť? Viem že niektoré náklady kôli dorábke 2NP v budúcnosti vlastne duplikujem ale na komplet 2NP jednoducho asi nemám. Samozrejme presnejší rozpočet možno vytvoriť až keď budem mať riadny projekt. Predsa ma tu zaujíma či sa v takýchto prípadoch môže naprojektovať dom hneď celý a v prípade zázraku(loto,dedičstvo) ho tak i postavím, alebo vydá len na 1NP eventuálne akýsi variant celého objektu o 2NP, kde povedzme jeho 2NP nie je hotové ani na kolaudáciu. Ako sa postupuje potom z hladiska kolaudácie? Ako na také prípady pozerá zákon? Povedzme že 2NP je naozaj len opticky exteriérovo hotová a dnuka holé murivo. Neskolaudujem, ani v tom nemôžem bývať? :-S ako to vlastne v reále chodí? Alebo musím mať jasný finančný kalkul a etapa 2NP sa neskôr doprojektuje ako riadny nový projekt – „prístavba“? Určite si laicky myslím že by mal na to projekt pamätať, aby nenastali v budúcnosti dáke nečakané- a potom aj veľmi finančne prehnané riešenia, či? Pání a dámy, budem veľmi rád ak by tu niekoho prepadla chuť dať mojej ceste „pravý smer“.  Prípadné reakcie: dobranalada@centrum.sk., mobil: 0907/355524
Odpovedať
Profilova fotka
to je skutočne veľa otázok naraz. Začal by som pri pozemku, od jeho podmienok sa odvíjajú rozmerové a dispozičné možnosti domu. Zelená strecha môže byť vodorovná.Kolaudovať sa dá dokončený dom, nedokončený sa dá obývať, má to úskalia .Potrebuje to pár sedení a debát.
Odpovedať
Profilova fotka
zo všetkých smerov mi je na vracanie..Neviem ,ako ste na tom finnčne ,ale ak sa to bude dať urobte podlažie ,ako hrubú stavbu,bez priečok omietok a inštalácií.Stavba sa dá kolaudovať aj na etapy.Požidajte o to projektanta .V podstate vám stačí mať holé múry bez čohokoľvek.Zatrávnená strecha je predražená sience fiction.Ako ju budete kosiť?Lepšie je tam naukladať okrúhliaky.
Odpovedať
Profilova fotka
urcite nerob to, ze postavis 1 poschodie a zastresis ho a po rokoch nadstavias dalsie. Aj ked technicky to mozne je a ani nie velmi tazke, ale pocitaj s tym, ze prakticky celu strechu prizemia pri tej prestavbe znicis. Pouzijes z nej - aj to len pri velkom stasti a opatrnosti - akurat tak tepelnu izolaciu. A taka nadstavba poschodia s dalsou strechou - ako rychlo to stihnes? 1 mesiac? Ak nemas peniaze, skor dlhsie. Aj ked si pockas na pekne a stabilne pocasie, staci 1 burka a interier prizemia mas poskodeny a zateceny. Takze radsej ako radi antonmesaros, postavit celu stavbu ako skelet a hore bez priecok, instalacii atd. - pri tomto variante ale budes musiet zaplatit mury a 1 strop navyse a asi aj okna a vonkajsiu upravu, a este k tomu z toho vrchu sa bude prasit a pri dostavbe to tiez nebude vyhra. Alebo iny variant- pripravit to na dostavbu "do boku"- napriklad dat velke okno, alebo nenosnu bocnu stenu, ktora sa da neskor odstranit (vyriesit to prekladom uz pri stavbe prvej polovice domu) a k tomu domu z tej strany po case dostavat zboku druhu cast. Treba ale pocitat s tym, ze bude musiet byt stavebne nezavisla, bude inak sadat ako ta prva polovica. Dala by sa postavit aj velka zakladova doska na cely velky dom naraz a tu nezastavanu cast pouzivat ako terasu, ale tato cast vam sposobi velke tepelne ochladzovanie v zime, vytvori to velky tepelny most. Ani jedna z tych moznosti nie je vyhra, asi preto sa taketo domy nestavaju, aj ked ako studie ich niektori ponukaju. A zelena strecha s travou je viac problemov ako osohu a cena je obrovska, vezmi si len dimenzovanie statiky - potrebujes tam par cm zeminy a ta Ti napr po zime naberie vlhkost.... najdi si ako spadla strecha Trinity v Bratislave :-) Daj tam strk, alebo dlazdice, alebo ten travnikovy umely koberec, co maju v baumaxe :-)
Odpovedať
Ked nemam na dom, tak ho nestaviam. Ked ho velmi chcem ale vyjde mi len malicky, postavim malicky. Ked mi bude maly a budem mat viac penazi, tak ho predam a postavim (kupim ) vacsi. Prikryvam sa takou perinou na aku mam.
Odpovedať
Nemáš na druhé poschodie, ale chceš zelený trávnik na streche na grilovačku??? Nepochopím. V prvom rade zmeň priority. Je pre teba dôležitejšie bývať alebo grilovať na streche?
Odpovedať
Profilova fotka
@evening_star asi grilovat na streche :) @spejbl mna napada jedno riesenie - spravit dom ako 2 bytove jednotky, oficialne --- a vvybavene... ono aj tak ked chces zelen na streche a gril, a mat hotove 1NP, tak tam sa na tu strechu aj tak musis nejako dostat, nie??? :) inak tiez celkom nechapem.... a nerozumiem... ale sak nemusim vediet vsetko, len vacsinou si ludia nechavaju na neskor zobytnovat podkrovia, ale sak aj postavit 2 NP a zobytnit jedno sa da....
Odpovedať
Zelena strecha nie je vobec zle riesenie ale urcite by som nesiel do toho tak ako ste si to Vy vymyslel. Ak spravite nad 1NP zelenu strechu a budete chciet niekedy pokracovat vo vystavbe 2NP znehodnotite tym XY tisic Eur. Bud postavte dom so sedlovou strechou kde by ste casom zobytnili podkrovie (nieco podobne ako tu http://www.ardprojekt.sk/dom.php?id=2...), alebo postavte dom akokolvek chcete ale tak aby ste neburali ci inak neznehodnotili uz vynalozene prostriedky. Potom Vas to vyjde drahsie ako keby postavite nakomplet teraz 1+2NP. K zelenej streche odporucam precitat knihu od p.Minkeho http://www.martinus.sk/?uItem=26205, dostanete sa do obrazu co taka strecha obnasa, ak samozrejme mate nejake technicke zaklady a schopnost citat rezy z vykresov. Dodam ze najskor nepojde o lacnejsiu alternativu, je mozne toho viac pokazit a vymsti sa to nasobne ako pri skridle ci plechu, za to ma vyssiu pridanu hodnotu takato strecha. Ak chcete dom s pochodznou strechou citajte tu http://www.asb.sk/stavebnictvo/konstr... Na druhej strane ak nemate minipozemok naco Vam je grilovat na streche, ked mate bez nutnosti prekonania schodov moznost grilovat na zahrade?
Odpovedať
@antonmesaros dúfam že si sa naozaj nepovracal :-) ďakujem za vecné komenty. Ak je to s tou kolaudáciou ako píšeš, dáva to nové možnosti pre mňa. Zvažujem aj variant zobytnenia najprv 2NP. 1NP by mohlo byť dočasne niečo ako veľká pivnica, skladové priestory, parking pre auto.. Zelenú strechu prehodnotím asi tiež. Možno spravím kompromis a bude len na časti domu, ktorú už nadstavovať nebudem. Každopádne ešte raz ďakujem za vyjadrenia.
Odpovedať
@margarita myslím že máš postrehy k veci, za ktoré ti tiež ´dakujem. Výsledkom je nateraz moja najnovšia varianta =-) , vystavat naraz RD o 2NP kde 2NP bude vybudované o určitý priestor menšie, čo bude tvoriť terasu pre izby v 2NP(a v budúcnosti možno tento prestor predsalen zastaviam pravdepodobne montovaným systémom). Tú terasu ale urobím bez trávnika, asi pochôdzny drevený rošt. tráva bude už len nad izbami v 2NP ktore sa už nadstavovať nebudú. Nad 2NP sa nebude ani grilovať ani párty nebude- kto by už chcel zletieť zo 7m výšky. Prístup na ňu ale bude, smerom od východu- za domom je svah.
Odpovedať
@moratibru Dík za komenty. No musím sa aj dáko obhájiť ;-) Peniaze mám ale nestačia na komplet 2podl. RD. Maličký by sa dal určite tiež no mám predstavu čo s priestormi ktoré chcem a myslím si že keď už má stavebník hrubú stavbu rozbehnutú, je jednoduchšie to urobiť radšej celé hneď ako tam zase niekedy za povedzme 5 r. volať znovu všetkých (domiešavače,tažkú techniku) Keď tak len pristaviť lahkú drevomont prístavbu ktorá nevyžaduje už tak veľké náklady a náročnosť na všetko s tým súviciace. Plán rozhodne nie je postaviť dom, ktorý budem musieť náročne zväčšovať a už vôbec nie predávať a kupovať inde iný.;-)
Odpovedať
@evening_star zdravím ťa Star, áno máš recht , znie to rozmarne, keď ja sa tiež niekedy rád vydávam za stár. ;-) To boli len predstavy, veď som aj napísal že nemám ánung- hlavne rozpočtový nie. Myslím že ešte stále netuším čo je krutá realita cien na trhu. Len som už videl , čítal pár článkov o zazelenených strechách a uvádzalo sa tam že náklady na výstavbu RD s takou strecho nemusia byť nevyhnutne až tak výrazne vyššie v porovnaní s klasikou. Plochá strecha je vlastne najlacnejšia strecha a môj pozemok je aj relatívne úzky tak som sa len nahaluzil že čo zelené z pozemku vezmem to aj vrátim v podobe zelenej strechy. Je to určite šlachetné ale čo povedia čísla bude možno iná vec. Možno projektant naprojektuje dom tak aby nebol problém v budúcnosti až bude peňaženka majitela v lepšom stave- strechu dodatočne zazeleniť. :-o
Odpovedať
@oscipovsky ďakujem za užitočné linky
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@spejbl vela otazok, a este viac nejasnosti.Mna rozbolela hlava uz pri citani toho co tu pises,a neskor pri pomysleni na to vsetko co vsetko chces... :-N Na Tvojom mieste by som uz dnes zabudla na to,ze mozno niekedy raz nieco zdedim,pripadne vyhram ;-) Podme na to jednoduchsie a hlavne rozmyslaj dospelacky:-) Nechces si postavit jednoduchy dom za co najmenej penazi???A ci uz to bude rovna strecha alebo sedlova ...Treba vsak kalkulovat s tym naco clovek dnes ma,nie rozmyslat nad niecim nerealnym naco dnes nemam,a mozno ani nikdy mat nebudem ;-)
Odpovedať
@kapa34 nazdarek, jednoduchý dom to nie je. Pozemok pod dom je vybagrovaný do svahu. Projektant ešte ani nepovedal či budú stačiť obyčajné "Háčka" alebo bude musieť byť najprv oporný múr. Zatiaľ nededím, nevyhrávam, ale zarábam. Nepracujem síce v parlamente ani štátnej správe ale ešte dokážem sporiť. Sedlovú strechu nechcem v žiadnom prípade. Keby mi bolo jedno v akom dome budem bývať ani nad ním neuvažujem. Bývať mám kde a dom chcem tak aby splňal určité moje predstavy a nebol len zlepencom za najmenej peňazí. Samozrejme že každý by mal hladať najekonomickejšie riešenia, ale pocit že práve na mojom dome je aj niečo originálne nie je naškodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?