Rozpočet prístupová cesta plus siete

Dobrý deň, potrebovala by som pomôcť s približným rozpočtom na siete plus prístupovú cestu - ideme ju robiť so susedou a na základe rozpočtu sa rozhodne či do toho pôjde alebo mi potom neskôr rozkope moju hotovú cestu. Pokiaľ mi neviete poradiť skúste ma prosím niekam odporučiť. Uvedené chceme realizovať v okolí Žiliny, ďakujem Pre lepšiu predstavu prikladám mapku aj s výškovým profilom, nakoľko ide o kopec: čiernou farbou je znázornená hlavná cesta - kamenitá červená farba - ploty (obmedzený manipulačný priestor so šírkou cca 3,2 metra v dĺžke 80 metrov) modrá farba - trasa sietí (zelenou sú iba odbočky pre kanalizáciu), chceli by sme ich ťahať v jednom širšom rigole s tým, že suseda bude mať vodu a elektriku na jednej strane a my na druhej), kanalizácia v strede, samozrejme v inej výškovej úrovni Naše predstavy: Elektrika: kábel CYKY 4x16 plus ten tenký kábel na nočný prúd (suseda 145 metrov, my 160 metrov), elektrická skriňa je za štrkovou cestou (šírka 4 metre) označená žltým X, cestu bude treba prekopať ručne lebo susedia v nej majú tiež ťahanú elektriku, avšak nevedia presne ukázať kde Voda: suseda 140 metrov, my 160 metrov (ide o prípravu, na úrovni hlavnej cesty sa spraví iba záslepka, nakoľko sa čaká na vybudovanie obecného vodovodu) Kanalizácia: pôjde taktiež o prípravu so záslepkou na úrovni hlavnej cesty. Predpokladám, že na 2 domy bude stačiť 16-centimetrová rúra: suseda bude mať s odbočkou zhruba 83 metrov (v mape naznačené zelenou farbou), ku nám cca 114 metrov Cesta: chceli by sme odstrániť 30 centimetrov ornice, položiť geotextíliu a zasypať makadamom - 30 cm (ide o cestu v celkovej dĺžke 150 metrov a šírke tých 3,2 metra)
Odpovedať
@ganesh1 Myslím, že máš trochu zjednodušenú predstavu o stavbe sietí. My sme budovali novú ulicu o dĺžke cca 130 metrov s betónovou cestnou komunikáciou, chodníkom, pod cestou kanalizácia, voda, plyn a elektrina, plus ešte verejné osvetlenie a stálo nás to cca 180 tisíc €. Skladali sme sa na to 11 vlastníci pozemkov na danej ulici. Teraz k tvojej situácii: - Komu patrí ten pozemok, po ktorom chceš ťahať siete a budovať cestu? - 16 - ka rúra ako kanalizácia ti určite nestačí. Tam musíš vybudovať riadnu kanalizáciu z betónových skruží, revíznymi šachtami a pod. - Prístupová cesta - neviem, ako sa k tomu postaví stav. úrad. Či 3,2 metra nebude málo na prístupovú cestu. A hlavne - či nejaký vysypaný makadam budú považovať za riadnu cestu. JE dosť možné, že budú požadovať spevnený povrch - asfalt alebo betón. To si musíš zistiť na stav. úrade. A nakoniec - najprv musíš dať spraviť projekty na všetky tieto objekty, t.j. kanalizáciu, vodu, cestu. Projekty musia byť podľa určitých noriem, nestačí len položiť nejakú rúru. Musí byť predpísaná hrúbka, s riadnymi prípojkami a uzávermi. Kanalizácia, voda aj elektrická sieť sa po dokončení musí skolaudovať (logicky predtým musíš mať na to stavebné povolenie) a potom odovzdať správcom sietí - t.j. vodárňam, miestnej správe kanalizácii a distribútorovi elektriny (u vás to bude asi SSE). Takto z mapy a pár čiar na nej ti nikto nepovie ani len približnú cenu. Tá sa môže pohybovať od 70 tisíc až po 200 tisíc. Až bude mať projekty, tak podľa nich ti môže firma, ktorá má v náplni činnosti výstavbu inžinierskych sietí urobiť na tvoju investíciu cenovú ponuku.
Odpovedať
@ganesh1 ostatne prazdne pozemky je este predpoklad ze sa budu chciet tiez napojit? Ja by som siete neodovzdavala aj za cenu ze ked sa nieco pokazi tak si to na vlastne naklady musite opravit. Ale ked sa buduci stavitelia budu chciet napojit tak od nich mozte pytat podiel z nakladov.
Odpovedať
@ganesh1 presne ako sa vyjadril @chrobak7 ...je viac ako pravdepodobné že budete musieť urobiť projekty nielen na siete, ale takisto na príjazdovú cestu, ktorá bude musieť byť nabetón hotová do stavu buď dlažba alebo asfalt alebo betón (od určitej dĺžky cesty sa to tak vyžaduje ak si pamätám dobre)...3,2 metra je málo, minimum je 3,5m, my máme súkromnú príjazdovú cestu 3,5m x 70m a len cesta samotná, to znamená odobratie ornice, navážka všekého čo treba, materiál + práca firmy na pokládku dlažby cca 10 000EUR, siete máme ťahané pod cestou, ale sú len naše súkromné, takisto pozemok pod ňou je náš...neviem aká je cesta na ktorú sa chcete napojiť, ak je obecná máte o starosť menej...ak by bola štátna tak + vyjadrenia správcu cesty + policajtov atď (tak sme to mali my)...vy máte o to horšie že pod cestou musíte ťahať aj knalizáciu...nie je to žiadna sranda...ale to koniec koncov celá stavba domu nie je ;-)
Odpovedať
@wivik Siete nemôže neodovzdať. Správu sietí môže robiť len správca siete alebo určená právnická osoba. Siete si nemôžeš nechať v súkromnom vlastníctve, lebo inak ťa dodávatelia energií nepripoja. @ganesh1 Videl som, že vlastníkom toho pozemku ste 3 spoluvlastníci. Takže ešte budeš potrebovať aj súhlas toho tretieho spoluvlastníka, aby si tam mohla niečo budovať. Ak to budeš chcieť sama vybudovať, tak si dovolím povedať, že organizačne ani finančne to sama nezvládneš. Nám to trvalo niekoľko rokov a zastrešovala nám to jedna firma, ktorá inde robila developerské činnosti (práve budovanie ciest a sietí). Je to nehorázne veľa papierovačiek. Aby si mala predstavu, ako sa budujú pod cestou siete, tu máš pár fotiek z našej realzácie:
Odpovedať
@chrobak7 no samozrejme to tak aj treba zrealizovat aby sa nemuseli, napr hodiny su na hlavnej ceste a od nich sa taha k jednotlivym domom, alebo na hlavnej ma kazdy svoje hodiny a samostatne potahane a nemusi sa nic rozratavat. Kamarati tak maju zrealizovanu ulicu asi 10 domov kazdy ma na nej podiel, pripojky na hlavnej. Za nimi je v plane velky developersky projekt a nemusia dat suhlas aby sa cez ich cestu napajali ani aby cez ich cestu vobec chodili. Kludne by tam mohli dat branu.
Odpovedať
Sme 3 spoluvlastníci cesty-my, suseda pod nami s ktorou to chceme realizovať a dolný sused-ten už je pripojený v hlavnej ceste čiže sa napájať nebude, so súhlasom nemá problém. Nik ďalší sa na danú cestu/siete napájať nebude(nad nami je les čiže ani nemá kto) Ide o to, že chceme dať na pozemok zatiaľ aspoň chatku-to mám papierovo vyriešené, len aby mi ju vedeli doviezť potrebujem spevnenú cestu a už keď to bude rozkopané chceli by sme vyriešiť aj tie siete (voda, kanalizácia sú hudba ďalekej budúcnosti, ak tam niekedy vôbec budú-ide iba o predprípravu), elektrárne sa vyjadrili že ako si natiahnem od hodín a čo im je jedno, ich to údajne zaujíma po hodiny - podklady k pripojeniu máme v rámci projektu domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?